Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ ΓΙΑ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΜΕ ΠΡΩΤΟΝΙΑ


Το έργο που μπορεί να απογειώσει όχι μόνο την Περιφέρεια Θεσσαλίας, αλλά ολόκληρη τη χώρα - Το Κέντρο θα χρησιμοποιεί ως θεραπεία για τον καρκίνο τα πρωτόνια, δηλαδή την πιο σύγχρονη απάντηση μεταφοράς τεχνολογίας και καινοτομίας από το χώρο της πειραματικής σωματιδιακής φυσικής στην Ιατρική

Οκτώβριος του 2013. Η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία ανακοινώνει πως το φετινό Νόμπελ Φυσικής απονεμήθηκε στον 80χρονο Βέλγο Φρανσουά Εγκλέρ και τον 84χρονο Πίτερ Χιγκς, οι οποίοι τιμήθηκαν για το έργο τους σ” ένα μικροσκοπικό σωματίδιο το οποίο πιστεύεται ότι έχει κεντρική σημασία για την εξήγηση της προέλευσης του σύμπαντος, γνωστό και ως «σωματίδιο του Θεού». Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ακαδημίας, η λεγόμενη θεωρία του μποζονίου αποτελεί ένα κεντρικό τμήμα της θεωρίας του Καθιερωμένου Προτύπου, της φυσικής των σωματιδίων που περιγράφει πώς οικοδομείται το σύμπαν. Η θεωρία «επιβεβαιώθηκε πρόσφατα διαμέσου της ανακάλυψης του θεωρητικά προβλεφθέντος σωματιδίου» από δύο ομάδες που εργάζονται στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών (CERN) στην Ελβετία.
Πώς θα ακουγόταν αν κάποιος υποστήριζε πως με τη βοήθεια και την τεχνογνωσία του CERN, η Λάρισα θα αποτελούσε σημείο αναφοράς σε ολόκληρη την Ανατολική Ευρώπη, όσον αφορά στην πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου;
Με άλλα λόγια, πώς θα ακουγόταν σήμερα, στην Ελλάδα που μετρά καθημερινά θανάτους από μαγκάλια, γυρίζοντας 60 χρόνια πίσω, πως σε λίγα χρόνια στην έκταση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου θα εδρεύει το πρώτο Κέντρο Θεραπείας του καρκίνου με πρωτόνια;
Πώς θα ακουγόταν, αν σήμερα που η Ελλάδα βρίσκεται συνθλιμμένη από τις μυλόπετρες των μνημονίων και της πολιτικής ανικανότητας, κάποιος που θα  υποστήριζε με πάθος ότι μπορεί σε λίγα χρόνια μια Περιφέρεια, αλλά ταυτοχρόνως και ολόκληρη η χώρα, να απογειωθεί στον τομέα του ιατρικού τουρισμού, αναβαθμίζοντας τις υπηρεσίες υγείας με ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει στον κόσμο;
Είναι ποτέ δυνατόν η Λάρισα, αλλά και ολόκληρη η Θεσσαλία, να καταστούν κέντρα έρευνας και αντιμετώπισης της ασθένειας η οποία αυτή τη στιγμή θερίζει τον παγκόσμιο πληθυσμό, ενώ οι εκτιμήσεις των ειδικών είναι μάλλον απογοητευτικές, παρά την πρόοδο στα επιστημονικά εργαστήρια;


Και κατά πόσο θα γινόταν πιστευτός αν εξηγούσε πως το εν λόγω Κέντρο θα χρησιμοποιεί ως θεραπεία για τον καρκίνο τα πρωτόνια, δηλαδή την πιο σύγχρονη απάντηση μεταφοράς τεχνολογίας και καινοτομίας από το χώρο της πειραματικής σωματιδιακής φυσικής στην Ιατρική, όταν σήμερα στην Ελλάδα δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε ούτε τις… γάζες για τους ασθενείς;
Με λίγα λόγια, είναι δυνατόν ένα τόσο μεγάλο έργο να πραγματοποιηθεί αλλάζοντας το χάρτη της Θεσσαλίας αλλά και ολόκληρης της πόλης;
«Ναι» απαντούν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, εκεί όπου ο κ. Κώστας Αγοραστός και οι συνεργάτες του έχουν ξεκινήσει το Σχεδιασμό του Προγράμματος της Θεσσαλίας, ενός προγράμματος το οποίο, σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα είναι αυτοτελές. Εν αναμονή έγκρισης των νέων Κανονισμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και του Εθνικού προγράμματος 2014-2020, η Περιφέρεια Θεσσαλίας ξεκίνησε το σχεδιασμό της «Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης», προκειμένου να ενσωματώσει τα αποτελέσματά της τόσο στο Νέο Περιφερειακό Πρόγραμμα χρηματοδότησης, όσο και στα Εθνικά προγράμματα που θα έχουν παρεμβάσεις στη Θεσσαλία.
Τι σχέση όμως μπορεί να έχει η συγκεκριμένη διαδικασία με όλα τα παραπάνω;
Η απάντηση βρίσκεται στις λέξεις «όραμα» και «εργαλεία υλοποίησης αυτού».



Περιφέρεια Θεσσαλίας και CERN εξέτασαν τις διάφορες πτυχές καθώς και τον οδικό χάρτη υλοποίησης του μεγαλόπνοου αυτού έργου και συμφώνησαν να συνάψουν σύντομα Μνημόνιο Συνεργασίας

ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ
Ανάμεσα σε στοίβες εγγράφων όλων των κατηγοριών, οποιοσδήποτε προσεκτικός παρατηρητής του γραφείου του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας μπορεί να διακρίνει έναν ογκώδη φάκελο το οποίο περιλαμβάνει το έργο «που μπορεί να απογειώσει όχι μόνο τη Θεσσαλία, αλλά ολόκληρη τη χώρα», όπως συνηθίζει να εξηγεί στους συνομιλητές του ο ίδιος ο κ. Αγοραστός, κάτι που έκανε καιρό πριν στον ίδιο τον Πρωθυπουργό και στο στενό επιτελείο του Μαξίμου.
Σύμφωνα με τη Στρατηγική της Περιφέρειας Θεσσαλίας «ο τομέας της Υγείας διαπιστώνεται σαφώς ότι αποτελεί έναν από τους δυναμικούς κλάδους της Θεσσαλίας, που θα αποτελέσει στρατηγική προτεραιότητα χρηματοδότησης».
Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια αλυσίδα αξίας στον τομέα υγείας ενσωματώνοντας την Έρευνα, την Τεχνολογία και την Καινοτομία, με ιδιαίτερα υψηλά πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα σε όλα τα επίπεδα. Βασικός κορμός της αλυσίδας αυτής αποτελεί η κατασκευή του Κέντρου Έρευνας και εφαρμογής Ανδρονικής Θεραπείας, με τεχνογνωσία η οποία παρέχεται απευθείας από το Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών του CERN, του μεγαλύτερου σε έκταση (πειραματικού) κέντρου πυρηνικών ερευνών και ειδικότερα επί της σωματιδιακής φυσικής στον κόσμο. Ή σε πιο απλή ορολογία, στόχος είναι η δημιουργία του πρώτου Κέντρου Θεραπείας του Καρκίνου με Πρωτόνια στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων με έδρα τη Λάρισα. 



ΓΙΑΤΙ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΚΕΝΤΡΟ
Η κατασκευή ενός τέτοιου Κέντρου κρίνεται, από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας και την ομάδα των επιστημόνων οι οποίοι έχουν ασπαστεί το όραμά του, ως κομβικό κρίκο στην αλυσίδα της στρατηγικής επειδή:
  • Αποτελεί καινοτόμο τεχνολογικό και ερευνητικό έργο, μοναδικό στη χώρα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.
  • Αποτελεί μια σημαντικότατη υποδομή έρευνας στον τομέα της Υγείας, ικανή να προσελκύσει και να αξιοποιήσει υψηλής εξειδίκευσης ερευνητικό προσωπικό
  • Συντελεί στη μεταφορά υψηλής τεχνολογίας στη Θεσσαλία
  • Συνεργάζεται άμεσα με επιχειρηματικές μονάδες υφιστάμενες ή προς δημιουργία στην ευρύτερη περιοχή
  • Αξιοποιεί το εγχώριο επιστημονικό δυναμικό πολλών ειδικοτήτων
  • Προωθεί την έρευνα και την επιστήμη
  • Δημιουργεί δυνατότητα παραγωγής επιστημονικού προϊόντος υψηλής προστιθέμενης αξίας
  • Παρέχει σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας
  • Μπορεί να παράγει έσοδα
  • Συμβάλλει στην ανάπτυξη ιατρικού τουρισμού στη Θεσσαλία
Και όλα αυτά φυσικά μετά το προφανές πως θα σώζονται ανθρώπινες ζωές κάνοντας χρήση των πιο σύγχρονων επιστημονικών εφαρμογών.
ΓΙΑΤΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
  • Ο τομέας Υγείας αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για τη Θεσσαλία
  • Ύπαρξη έκτασης προς άμεση διάθεση, πλησίον του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και της Ιατρικής Σχολής
  • Ύπαρξη επιστημονικών και ερευνητικών δομών: Πανεπιστήμιο, Ιατρική Σχολή και Σχολή Τεχνολογιών,
  • Ύπαρξη ανθρωπίνου επιστημονικού κεφαλαίου που μπορεί να στηρίξει τη λειτουργία της δομής
  • Κομβική θέση στη χώρα, με άμεσες προσβάσεις προς λοιπές περιοχές και εξωτερικό
  • Δυνατότητα ανάπτυξης απαιτουμένων εγκαταστάσεων πλησίον του κέντρου
ΟΙ ΕΠΑΦΕΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΟΥ CERN
Έχοντας εξασφαλίσει το πράσινο φως από την ελληνική κυβέρνηση, και πιο συγκεκριμένα από τον υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας βρέθηκε, συνοδευόμενος αυτή τη φορά από την υφυπουργό Υγείας Ζέτα Μακρή, στην έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN) στη Γενεύη όπου συναντήθηκαν με τον Γενικό Διευθυντή κ. Rolf Heuer, τον Διευθυντή Επιταχυντών κ. Stephen Myers καθώς και με άλλα υψηλόβαθμα στελέχη, προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις για τη δημιουργία του Κέντρου Θεραπείας του Καρκίνου με Πρωτόνια στη Θεσσαλία και ειδικότερα στη Λάρισα, ενός κέντρου το οποίο θα μπορεί να περιθάλψει δυνητικά 1.000 ασθενείς κατ’ έτος.
Οι δυο πλευρές εξέτασαν τις διάφορες πτυχές καθώς και τον οδικό χάρτη υλοποίησης του μεγαλόπνοου αυτού έργου και συμφώνησαν να συνάψουν σύντομα Μνημόνιο Συνεργασίας που θα προβλέπει την ενεργό συμμετοχή του CERN στο όλο εγχείρημα.
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ
Σίγουρα ένα τέτοιο εγχείρημα και ειδικά κάτω από τις παρούσες συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μοιάζει μάλλον ακατόρθωτο. Ωστόσο ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας επιμένει πως είναι ένα έργο που μπορεί να αλλάξει την πορεία ολόκληρης της Περιφέρειας και να σηματοδοτήσει την είσοδό της σε μια εντελώς νέα διάσταση. Άλλωστε τις περισσότερες φορές, αργά τα βράδια στο κτίριο της Περιφέρειας, είναι ο ίδιος που αναρωτιέται φωναχτά, χωρίς να περιμένει απάντηση από τους συνομιλητές του: «για ποιον λόγο αξίζει κανείς να ασχολείται με τη πολιτική; Για να οραματίζεται, να δρομολογεί και να παλεύει για την ολοκλήρωση τέτοιων μεγάλων έργων» είναι η απάντηση που δίνει ο ίδιος.
Από τη σκέψη όμως μέχρι την ολοκλήρωση ενός τέτοιου εγχειρήματος η απόσταση είναι τεράστια και ειδικά όταν μιλάμε για μια χώρα η οποία έχει τη συνήθεια να καίει μόνη της τα χαρτιά της επιτυχίας. Δεν είναι άλλωστε καθόλου τυχαίο πως μετά την ανακίνηση του συγκεκριμένου πρότζεκτ από πλευράς Αγοραστού, στο παιχνίδι μπήκαν και άλλες Περιφέρειες διεκδικώντας για λογαριασμό τους το έργο (Περιφέρεια Κρήτης), ενώ ήταν ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης αυτός που πίστεψε και συνέβαλε, μέχρις στιγμής τα μέγιστα, στα πρώτα βήματα του έργου.
Αν κάτι είναι προαπαιτούμενο, αυτό δεν είναι άλλο από τη συστράτευση όλων γύρω από το συγκεκριμένο έργο το οποίο θα αρχίσει να ξεδιπλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας το επόμενο διάστημα. Ας ελπίσουμε πως αυτή τη φορά ένα μεγαλόπνοο έργο θα πάρει σάρκα και οστά δημιουργώντας πραγματικά προστιθέμενη αξία σε ολόκληρη την περιοχή.
 


Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΠΡΩΤΟΝΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ
Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος του Euronews, Κλαούντιο Ρόκο: «Οι στατιστικές, δυστυχώς, αναφέρουν αύξηση του καρκίνου σε όλο τον κόσμο. Σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού, θα παρουσιάσει καρκίνο, κατά τη διάρκεια της ζωής του. Η πρόληψη, άρα, είναι απαραίτητη, όπως και οι νέες μέθοδοι ίασης. Το συγκεκριμένο ερευνητικό κέντρο στο Βέλγιο εστιάζει στις νέες τεχνολογικές εφαρμογές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη μάχη κατά του καρκίνου».
Ο δημοσιογράφος του Euronews αναφέρεται στο ερευνητικό κέντρο του Βελγίου, το οποίο κινείται στα πρότυπα του κέντρου που η Περιφέρεια Θεσσαλίας θέλει να στήσει στη Λάρισα:
Σʼ αυτό το κτίριο, στη Λουβέν Λα Νεβ, που βρίσκεται κοντά στις Βρυξέλλες και ανήκει στην εταιρία ΙΒΑ, αναπτύσσεται και δοκιμάζεται ένας αριθμός κυκλότρων. Μέσα στα κύκλοτρα, φορτισμένα σωματίδια επιταχύνονται μέχρι να φτάσουν την ταχύτητα του φωτός. Τα ηλεκτρόνια απομακρύνονται από τα άτομα του υδρογόνου και μένουν μόνα τα πρωτόνια. Μέσα σ’ αυτούς τους πορτοκαλί μαγνήτες, εγκαθίσταται ένας ειδικός αγωγός, ώστε να οδηγήσει τα πρωτόνια προς τους διπλανούς θαλάμους δοκιμών, πριν στη συνέχεια εισέλθουν με ακτινοβολία στο σώμα των ασθενών, ώστε να καταστρέψουν τα καρκινικά κύτταρα. Ο Βέλγος Ιβ Γιόνγκεν βρίσκεται πίσω από τη συγκεκριμένη θεραπεία με πρωτόνια. Ενώ οι ακτίνες Χ, που είναι η συμβατική ακτινοθεραπεία, μπορεί να καταστρέψουν και υγιείς ιστούς, οι ακτίνες πρωτονίων απελευθερώνουν τη μέγιστη ακτινοβολία με εξαιρετική ανατομική στόχευση, ακόμη και σε πολύ δύσκολες περιοχές. Αποτέλεσμα; Να υπάρχει ελάχιστη βλάβη των παρακείμενων υγιών ιστών. Ο Βέλγος ερευνητής έφτιαξε το πρωτότυπο του επιταχυντή σωματιδίων για ιατρικές εφαρμογές το 1986. Από τότε έχουν γίνει τεράστια βήματα. Τα σύγχρονα κύκλοτρα είναι μικρότερα και πολύ φθηνότερα.
Ο καρκίνος είναι συχνά μια ασθένεια των ηλικιωμένων ανθρώπων. Αλλά δυστυχώς, περίπου το 7% των καρκίνων αφορά μικρά παιδιά. Όταν πρέπει να θεραπεύσουμε έναν παιδικό καρκίνο, είναι ακόμη πιο σημαντικό να μην καταστρέψουμε με τις ακτινοβολίες τα γειτονικά όργανα που θα συντροφέψουν το παιδί στην υπόλοιπη ζωή του. Αυτό προσφέρει η θεραπεία καρκινικών όγκων με ακτινοβολίες πρωτονίων.

ΠΗΓΗ: ENTYΠΗ LARISSANET


Το έργο που μπορεί να απογειώσει όχι μόνο την Περιφέρεια Θεσσαλίας, αλλά ολόκληρη τη χώρα - Το Κέντρο θα χρησιμοποιεί ως θεραπεία για τον καρκίνο τα πρωτόνια, δηλαδή την πιο σύγχρονη απάντηση μεταφοράς τεχνολογίας και καινοτομίας από το χώρο της πειραματικής σωματιδιακής φυσικής στην Ιατρική - See more at: http://www.larissanet.gr/2013/12/27/pws-i-larisa-tha-nikisei-ton-karkino/#sthash.bUAWoCJ9.dpuf
Το έργο που μπορεί να απογειώσει όχι μόνο την Περιφέρεια Θεσσαλίας, αλλά ολόκληρη τη χώρα - Το Κέντρο θα χρησιμοποιεί ως θεραπεία για τον καρκίνο τα πρωτόνια, δηλαδή την πιο σύγχρονη απάντηση μεταφοράς τεχνολογίας και καινοτομίας από το χώρο της πειραματικής σωματιδιακής φυσικής στην Ιατρική - See more at: http://www.larissanet.gr/2013/12/27/pws-i-larisa-tha-nikisei-ton-karkino/#sthash.bUAWoCJ9.dpuf
ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ ΓΙΑ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΜΕ ΠΡΩΤΟΝΙΑ - See more at: http://www.larissanet.gr/2013/12/27/pws-i-larisa-tha-nikisei-ton-karkino/#sthash.bUAWoCJ9.dpuf