Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Τη σύμβαση για το έργο «Βελτίωση-Συντήρηση-καθαρισμός ποταμών Π.Ε. Καρδίτσας» προϋπολογισμού 200.000 € υπέγραψε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας

Κώστας Αγοραστός: «Θωρακίζουμε οικισμούς και καλλιέργειες από πλημμυρικά φαινόμενα και αναβαθμίζουμε την ποιότητα ζωής των πολιτών»
                            

Βασίλης Τσιάκος: «Καθαρισμός ποταμών έχει να γίνει πάνω από 20 χρόνια»
Την αντιπλημμυρική προστασία οικισμών και καλλιεργειών της Π.Ε. Καρδίτσας ξεκινά η Περιφέρεια Θεσσαλίας μετά την υπογραφή της σύμβασης εκτέλεσης του έργου από τον περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστό. Συγκεκριμένα το έργο «Βελτίωση-Συντήρηση-Καθαρισμός ποταμών» προϋπολογισμού 200.000,00 € (με Φ.Π.Α.) έχει σαν αντικείμενο την εκτέλεση εργασιών για την κατασκευή αντιπλημμυρικής προστασίας σε ποταμούς – χείμαρρους και συλλεκτήρες της Π.Ε. Καρδίτσας.
Όπως επεσήμανε ο κ. Κ. Αγοραστός: «Με το έργα αυτά επιτυγχάνουμε δυο στόχους. Αφενός την αντιπλημμυρική προστασία οικισμών και καλλιεργειών της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας και αφετέρου την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών, παρεμβαίνοντας ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των έντονων καιρικών φαινομένων που ταλαιπωρούν τις περιοχές αυτές. Παράλληλα, προστατεύουμε το περιβάλλον και δίνουμε λύση σε ένα υπαρκτό πρόβλημα έτσι ώστε να μην επαναληφθούν πλημμυρικά φαινόμενα του παρελθόντος».
Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος δήλωσε: «Η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Π.Ε. Καρδίτσας στα πλαίσια της προσπάθειας της, για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων, προχωρά στην εν λόγω εργολαβία. Στόχος είναι να γίνουν παρεμβάσεις σε διάφορα σημεία ποταμών της περιοχής μας (Γεωργικό,  Μαγούλα, Μοσχολούρι, Αγναντερό, Αγ. Τριαδα) στα οποία η εμπειρία έχει δείξει ότι εμφανίζονται προβλήματα σε χρονικές περιόδους έντονων βροχοπτώσεων. Αξίζει να σημειώσουμε ότι καθαρισμός ποταμών έχει να γίνει πάνω από 20 χρόνια και αυτό καθιστά απολύτως απαραίτητες αυτές τις εργασίες. Θέλω να τονίσω ότι η λειτουργία του ποτάμιου συστήματος της Καρδίτσας (όπως και γειτονικών περιοχών) επηρεάζει όλη τη Θεσσαλία. Για αυτό εξάλλου τόσο από την πλευρά του περιφερειάρχη κ. Αγοραστού, όσο και από τη δική μας υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα, ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα που έχουμε στην κατεύθυνση της αντιπλημμυρικής θωράκισης της Καρδίτσας και της Θεσσαλίας».
Με την παρούσα εργολαβία προβλέπεται ο καθαρισμός τάφρων των στραγγιστικών δικτύων διαφόρων Τ.K. της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας καθώς και την εκβάθυνση κοιτών ποταμών ή ρεμάτων, με σκοπό την απόκτηση της αρχικής διατομής έπειτα από προσχώσεις που υπέστησαν για την καλύτερη παροχέτευση των νερών και την αποφυγή πλημμυρών.
Συγκεκριμένα:
Τ.Κ. ΓΕΩΡΓΙΚΟΥ: Προβλέπεται ο καθαρισμός με χρήση οποιοδήποτε μηχανικού εξοπλισμού τμήματος  του Συλλεκτήρα 5Τ3. Στα τμήματα που ο Συλλεκτήρας βρίσκεται δίπλα σε επαρχιακό δρόμο τα προϊόντα εκσκαφής θα φορτωθούν θα μεταφερθούν και θα διαστρωθούν, τα υπόλοιπα θα γίνουν με παράπλευρη απόθεση και διάστρωση στη ζώνη έργου.
Τ.Κ. ΜΟΣΧΟΛΟΥΡΙ: Προβλέπεται ο καθαρισμός με χρήση οποιοδήποτε μηχανικού εξοπλισμού τμήματος του Σοφαδίτη με παράπλευρη απόθεση των προϊόντων εκσκαφών και διάστρωσης αυτών στη ζώνη έργου.
Τ.Κ. ΜΑΓΟΥΛΑΣ: Προβλέπεται ο καθαρισμός με χρήση οποιοδήποτε μηχανικού εξοπλισμού τμήματος του Κοτά-Πάμμισου με παράπλευρη απόθεση των προϊόντων εκσκαφών μετά της διάστρωσης αυτών στη ζώνη έργου.
Τ.Κ. ΑΓΝΑΝΤΕΡΟΥ: Προβλέπεται ο καθαρισμός με χρήση οποιοδήποτε μηχανικού εξοπλισμού της Κεντρικής αποστραγγιστικής τάφρου με φόρτωση, μεταφορά και διάστρωση των προϊόντων εκσκαφών.
Τ.Κ. ΑΓ. ΤΡΙΑΔΑΣ: Προβλέπεται ο καθαρισμός με χρήση οποιοδήποτε μηχανικού εξοπλισμού αποστραγγιστικής τάφρου. Στα τμήματα που η αποστραγγιστική τάφρο τέμνει την Ε65 τα προϊόντα εκσκαφής θα φορτωθούν θα μεταφερθούν και θα διαστρωθούν, τα υπόλοιπα θα γίνουν με παράπλευρη απόθεση και διάστρωση στη ζώνη έργου.
Παρόντες στην υπογραφή της σύμβασης ήταν η θεματική αντιπεριφερειάρχης κ. Γεωργία Κόκκαλη – Κουβέλη, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ .κ. Ευάγγελος Λέμας και Ορέστης Ψαχούλας, ο γεν. διευθυντής της Περιφέρειας κ. Κώστας Μέγας, η δ/ντρια Τεχνικών Έργων Π.Ε. Καρίτσας κ. Μήτσιου Τσέλιου Μαρία και οι εκπρόσωπος της κατασκευάστριας εταιρείας.