Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Νέος εξοπλισμός προϋπολογισμού 228.000 ευρώ για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο μέσω του ΕΣΠΑ με έγκριση του περιφερειάρχη

Κώστας Αγοραστός: «Εξοπλίζουμε και αναβαθμίζουμε τη δημόσια υγεία και τα δημόσια νοσοκομεία στη Θεσσαλία»


Θανάσης Μητσιός: «Βελτιώνεται το επίπεδο της προσφερόμενης υγείας»

Νέο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό μέσω του ΕΣΠΑ αποκτά το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας προϋπολογισμού 228.000 ευρώ μετά την έγκριση που έδωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός. Συγκεκριμένα πρόκειται για το έργο «Προμήθεια και Εγκατάσταση Εξοπλισμού για το Νεογνολογικό Τμήμα, την Κεντρική Αποστείρωση και το Εργαστήριο Παθολογικής ανατομίας και Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας», προϋπολογισμού 228.000 ευρώ. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Όπως ανέφερε ο κ. Κ. Αγοραστός: «Μέσω του ΕΣΠΑ η αιρετή Περιφέρεια σε συνεργασία με την 5η ΥΠΕ και τις διοικήσεις των νοσοκομείων της Θεσσαλίας, επιθυμούμε να βελτιώσουμε τις υποδομές τους, να τα κάνουμε αποδοτικότερα και πιο λειτουργικά. Εξοπλίζουμε και αναβαθμίζουμε τη δημόσια υγεία, με στόχο την παροχή υψηλού επιπέδου φροντίδας προς το κοινωνικό σύνολο».

Ο διοικητής των διασυνδεδεμένων Πανεπιστημιακού και Γενικού νοσοκομείων Λάρισας κ. Θανάσης Μητσιός δήλωσε τα εξής: «Θα ήθελα να εκφράσω την μεγάλη μου ικανοποίηση, σαν διοικητής των δύο νοσοκομείων της Λάρισας, που επιτέλους υλοποιείται μία σειρά έργων στα νοσοκομεία, που εμπεριέχουν την αντικατάσταση πεπαλαιωμένων μηχανημάτων ή την αγορά καινούργιων μηχανημάτων, που δεν υπήρχαν. Πιστεύω ακράδαντα, ότι αυτό θα βοηθήσει να βελτιωθεί το επίπεδο της προσφερόμενης υγείας και στο νομό αλλά και στην περιφέρεια».

Το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα λόγω του ότι ο εξοπλισμός είναι παλαιάς τεχνολογίας και κυρίως μεγάλης ηλικίας. Στο νεογνολογικό τμήμα που διαθέτει θερμοκοιτίδες εντατικής νοσηλείας παρουσιάζονται ως εκ τούτου συχνά βλάβες με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των νοσηλευομένων νεογνών και να μην μπορεί να λειτουργήσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του. Η κεντρική αποστείρωση δεν διαθέτει εξοπλισμό αποστείρωσης θερμοευαίσθητων εργαλείων και υλικών. Ο εξοπλισμός του Εργαστηρίου Παθολογικής Ανατομίας είναι πεπαλαιωμένος και οποιαδήποτε βλάβη σε αυτό προκαλεί σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία του εργαστηρίου και επομένως και στον υπό διερεύνηση και θεραπεία πληθυσμό των καρκινοπαθών της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλίας. Με βάση τα παραπάνω το επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών του Π.Γ.Ν. Λάρισας δεν συνάδει με το επίπεδο που οφείλει να προσφέρει ένα τριτοβάθμιο ίδρυμα παροχής υπηρεσιών υγείας.

Η υλοποίηση του έργου αυτού θα αναβαθμίσει κατακόρυφα το επίπεδο υπηρεσιών που παρέχουν το νεογνολογικό τμήμα και το εργαστήριο Παθολογικής Ανατομίας. Οι 11 θερμοικοιτίδες θα αντικαταστήσουν ίσο αριθμό παλαιών και θα προσφέρουν αυξημένη αξιοπιστία και καλύτερη περίθαλψη των νεογνών που νοσηλεύονται στο Νεογνολογικό τμήμα. Αντίστοιχα ο κρυοστάτης θα αυξήσει σημαντικά την ταχύτητα διεκπεραίωσης εξετάσεων καθώς θα λειτουργήσει παράλληλα με τον ήδη υπάρχοντα. Τέλος, η χρήση του κλιβάνου πλάσματος θα έχει σημαντικά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη. Το σύνολο του υπό προμήθεια εξοπλισμού αναμένεται να έχει σημαντικά οφέλη στον πληθυσμό της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλίας και συγκεκριμένα σε νεογνά που αντιμετωπίζουν πρόβλημα κατά την γέννησή τους και στους περίπου 2.800 καρκινοπαθείς που εξυπηρετούνται από το ΠΓΝΛ.