Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Ξεδιψούν οικισμοί του δήμου Πύλης

Ένα χρόνο νωρίτερα ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε προς χρήση το έργο
«Βελτίωση υδραγωγείων Παλαιομονάστηρου - Γόμφων», προϋπολογισμού 922.000 €

Κώστας Αγοραστός: «Διασφαλίζουμε την ποιότητα και την επάρκεια νερού στην περιοχή»

Κώστας Κουφογάζος: «Έργο τεράστιας αξίας για την περιοχή του Παλαιομοναστήρου
και των Γόμφων»



Λύση στα προβλήματα ύδρευσης σε οικισμούς του Δήμου Πύλης δίνει το υδρευτικό έργο που παραδόθηκε σήμερα στο Παλαιομονάστηρο Τρικάλων. Πρόκειται για το έργο «Βελτίωση υδραγωγείων Παλαιομονάστηρου - Γόμφων», προϋπολογισμού 922.000,00 € (με ΦΠΑ), που ολοκληρώθηκε με πόρους του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας. Η παράδοσή του έγινε παρουσία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού, του αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων κ. Χρήστου Μιχαλάκη, του δημάρχου Πύλης κ. Κώστα Κουφογάζου, των περιφερειακών συμβούλων Ελένης Αργυροπούλου, Ντίνου Μπάρδα και Γιώργου Τσίγκα, αντιδημάρχων και δημοτικών συμβούλων του Δήμου Πύλης, των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων της περιοχής, αλλά και πλήθος κόσμου.

Σε δηλώσεις του ο κ. Κ. Αγοραστός σημείωσε τα εξής: «Πρόκειται για σημαντικό έργο, διότι τα έργα ύδρευσης είναι έργα ζωής, που βελτιώνουν την ποιότητα και την ποσότητα του πόσιμου νερού σε ολόκληρη την περιοχή. Παράλληλα, είναι ένα έργο περιβαλλοντικό, λόγω του ότι μειώνει την άντληση, ένα έργο που προσφέρει στην τοπική πραγματική οικονομία και κοινωνία, που δημιούργησε θέσεις εργασίας και ταυτόχρονα δημιουργεί  ελπίδες ζωής στην περιοχή. Ένα έργο, το οποίο σε αγαστή συνεργασία με το δήμαρχο, εντάξαμε τον Φεβρουάριο του 2012 και σήμερα το παραδίδουμε προς χρήση στην τοπική κοινωνία και μάλιστα ένα χρόνο νωρίτερα από την προβλεπόμενη ημερομηνία περαίωσης. Αυτό δίνει ένα μήνυμα: Όταν υπάρχει συνεργασία και υψηλοί δείκτες εμπιστοσύνης, μπορούμε και πετυχαίνουμε».
Παράλληλα ο περιφερειάρχης σημείωσε ότι η κατασκευή του έργου αυτού μείωσε τα έξοδα του Δήμου Πύλης κατά 240.00 ευρώ ετησίως, χρήματα τα οποία ξοδεύονταν για την υδροδότηση τοπικών διαμερισμάτων του Δήμου. Ευχαρίστησε δε όλους όσοι συνετέλεσαν στην υλοποίηση του έργου, καθώς και την κατασκευάστρια εταιρεία για την γρήγορη ολοκλήρωσή του.

Απ’ την πλευρά του ο δήμαρχος κ. Κ. Κουφογάζος δήλωσε: «Είναι ένα έργο τεράστιας αξίας για την περιοχή του Παλαιομοναστήρου και των Γόμφων, καθώς αφορά τη μεταφορά νερού από την Πύλη στα δύο αυτά χωριά. Είναι δε σημαντικής σημασίας διότι 3.300 κυβικά νερού το 24ωρο θα μεταφέρονται στους δημότες μας για να πίνουν ποιοτικό νερό. Το έργο αυτό πέραν, της ποιότητας νερού, έχει να κάνει με περιβαλλοντικά στοιχεία γιατί 1.300.000 κυβικά το χρόνο θα μεταφέρονται πλέον στον χώρο αυτόν αποβάλλοντας τελείως τα νιτρικά. Ειλικρινά θα ήθελα να δηλώσω, ότι είμαι πολύ υπερήφανος και για τους συνεργάτες μου, που έκαναν τις μελέτες και για τους δημότες που αγκάλιασαν το έργο, αλλά θέλω να ευχαριστήσω έναν πραγματικό φίλο, τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό, ο οποίος από την πρώτη στιγμή έπιασε τα μηνύματα και τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και ανταποκρίθηκε αμέσως στο κάλεσμα τους».

Το έργο περιλάμβανε την κατασκευή αγωγού Φ250 PE από την υφιστάμενη δεξαμενή του οικισμού Πύλης που βρίσκεται στη θέση Νερόμυλος και σε υψόμετρο 244,26 μέτρων μέχρι τη θέση Αη Ηλιάς Παλαιομοναστήρου στην οποία τοποθετήθηκε καινούργια δεξαμενή 280 κυβικών δίπλα στην υφιστάμενη και σε υψόμετρο 217,50 μέτρων, καθώς και την κατασκευή αγωγού Φ160 PE από τη θέση Αη Ηλιάς Παλαιομοναστήρου και την καινούργια δεξαμενή έως την παλιά δεξαμενή του οικισμού Γόμφων σε υψόμετρο 192,31 μέτρων.  Οι διαδρομές  που ακολουθούν οι  αγωγοί  βρίσκονται  κυρίως σε υφιστάμενους δρόμους, έτσι ώστε να είναι προσβάσιμοι.  Η κατασκευή των αγωγών και η σύνδεση τους με τα υφιστάμενα δίκτυα έγινε με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι δυνατή και η λειτουργία των αντλιοστασίων για να καλύπτεται ενδεχόμενη ζήτηση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που υπάρχει μείωση της ροής των πηγών.
Το έργο εντάχθηκε στο Ε.Σ.Π.Α. στις 03/02/2012 και συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Π.Α.).