Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Ηλιακά φωτιστικά, πράσινο, νέα όργανα και ελαστικές πλάκες στις παιδικές χαρές της Αλοννήσου



Αναμορφώνονται με χρηματοδότηση 192.504 ευρώ
ώστε να είναι πιο «φιλικές» στα παιδιά και το περιβάλλον

Κώστας Αγοραστός: «Δημιουργούμε πέντε σύγχρονες
και ασφαλείς παιδικές χαρές για την Αλόννησο»

Πέτρος Βαφίνης: «Η συνεργασία και η συνέργειά μας με τον περιφερειάρχη Θεσσαλία φέρνει έργα και αποτελέσματα προς όφελος των πολιτών του νησιού μας»



Νέα μορφή αποκτούν οι παιδικές χαρές της Αλοννήσου καθώς με τη συνεργασία Περιφέρειας Θεσσαλία και Δήμου Αλοννήσου εξασφαλίστηκε από το Πράσινο Ταμείο το ποσό των 192.504 ευρώ για την αναμόρφωσή τους.
 Το έργο «Σημειακές παρεμβάσεις αναπλάσεων υφιστάμενων παιδικών χαρών δήμου Αλοννήσου», περιλαμβάνει ολοκληρωμένα έργα αναπλάσεων στις πέντε  παιδικές χαρές του Δήμου. Ειδικότερα οι αναπλάσεις θα υλοποιηθούν στους εξής χώρους:
1.      Παιδική χαρά στο λιμάνι Πατητηρίου
2.      Παιδική χαρά πλησίον αστυνομίας οικισμού Πατητυηρίου
3.      Παιδική χαρά πλησίον Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Πατητηρίου
4.      Παιδική χαρά οικισμού Βότση
5.      Παιδική χαρά οικισμού Χώρας Αλοννήσου

Όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός: «Σε συνεργασία με τον δήμαρχο Αλοννήσου εντάσσουμε πέντε νέες παιδικές χαρές στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου. Με την ολοκλήρωση του έργου της ανάπλασης αναδεικνύουμε πέντε νέους χώρους ψυχαγωγίας με όλα τα σύγχρονα μέσα. Στόχος μας είναι να παραδώσουμε για χρήση στα μικρά παιδιά, νέους καλαίσθητους χώρους με καινούργιες και σύγχρονες δραστηριότητες, οι οποίες θα είναι απόλυτα ασφαλής και θα αναβαθμίζουν σημαντικά, τις παρεχόμενες υπηρεσίες και την αισθητική των παιδικών χαρών στο νησί. Το συγκεκριμένο έργο, θα περιλαμβάνει σημαντικές αισθητικές και λειτουργικές παρεμβάσεις και θα κατασκευαστεί σύμφωνα με τις εγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές».

Απ την πλευρά του ο δήμαρχος Αλοννήσου κ. Πέτρος Βαφίνης τόνισε: «Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο, που αφορά τον εκσυγχρονισμό των παιδικών χαρών του νησιού μας, καθώς όπως είναι γνωστό μέχρι τα τέλη του 2014 όλες οι παιδικές χαρές στη χώρα θα πρέπει να λειτουργούν με συγκεκριμένες προδιαγραφές. Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας καταθέσαμε την πρόταση στο ΥΠΕΚΑ και πλέον με την ένταξή της, το έργο μπαίνει στην τελική ευθεία. Η συνεργασία και η συνέργειά μας με τον περιφερειάρχη Θεσσαλία φέρνει έργα και αποτελέσματα προς όφελος των πολιτών του νησιού μας».

Η κατασκευή του έργου περιλαμβάνει για καθεμιά από τις πέντε παιδικές χαρές τις εξής εργασίες: (1)Αποξήλωση όλου του εξοπλισμού της υπάρχουσας εγκατάστασης, (2) Καθαίρεση μέρους της περίφραξης και των κιγκλιδωμάτων για επέκταση των εισόδων-εξόδων, καθώς και τμημάτων προς αντικατάσταση, (3) Αποξήλωση πλαστικών δαπέδων με την αντίστοιχη υπόβαση μπετού, (4) Εκσκαφή του εδάφους και διανοίξεις λάκκων για τη φύτευση δένδρων και θάμνων. (5) Προεγκατάσταση ηλεκτρικών, υδραυλικών και αποχετευτικών δικτύων, (6) Σκυροδέτηση σημείων πάκτωσης των οργάνων παιδικής χαράς, των φωτιστικών κλπ., (7) Κατασκευή ξυλότυπων, τοποθέτηση οπλισμού και σκυροδέτηση των επιφανειών, (8) Οριοθέτηση των επιφανειών πτώσης με διαζώματα σκυροδέματος, (9) Κατασκευή νέων επιστρώσεων από πλάκες πεζοδρομίου, χυτά δάπεδα, και ελαστικές πλάκες, (10) Μεταφορά και τοποθέτηση εξοπλισμού παιδικής χαράς (νέα όργανα), καθώς και του αστικού εξοπλισμού (ηλιακά φωτιστικά, βιολογικές τουαλέτες, μεταλλικές σχάρες για την απορροή των ομβρίων, κάδοι απορριμμάτων, ρυθμιστική πινακίδα εισόδου κλπ.), (11) Τοποθέτηση περίφραξης και θυρών εισόδου-εξόδου, (12) Φυτεύσεις.
Το έργο εντάσσεται στην υλοποίηση παρεμβάσεων εντός του αστικού χώρου, ακολουθεί βασικές αρχές περιβαλλοντικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης και προάγει τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των οικισμών του νησιού της Αλοννήσου. Το έργο είναι μικρής κλίμακας και οι τεχνικές παρεμβάσεις στις πέντε παιδικές χαρές συμβάλλουν  στη βελτίωση της κινητικότητας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων, στη διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων, στην ανάδειξη του δομημένου περιβάλλοντος και στην ενίσχυση της ελκυστικότητας του νησιού, ως τόπου κατοικίας και παραγωγής, σε ντόπιους και νέους κατοίκους και σε επισκέπτες-τουρίστες, ικανοποιώντας τις σύγχρονες ανάγκες τους, πάντα με σεβασμό στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον μέσα από την στρατηγική κατεύθυνση της εξασφάλισης του επιπέδου ποιότητας ζωής αναλόγου με τα διεθνή standards.
Επιπλέον, μέσω του έργου αυτού αντιμετωπίζεται το ζήτημα της ασφάλειας των παιδιών στις παιδικές χαρές, καθότι με την υλοποίηση των έργων αναπλάσεων που προτείνονται, οι παιδικές χαρές θα καταστούν σύγχρονοι χώροι αναψυχής, θα αποκτήσουν σήμα πιστοποίησης και θα λειτουργούν με πιστοποιημένα όργανα και εξοπλισμό, με φιλικά προς το περιβάλλον υλικά και με υιοθέτηση ευρωπαϊκών και εθνικών προδιαγραφών ασφαλείας.
Το έργο είναι ενταγμένο στο ΥΠΕΚΑ- Πράσινου Ταμείου «Σημειακές παρεμβάσεις αναπλάσεων υφιστάμενων παιδικών χαρών δήμου Αλοννήσου» με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Θεσσαλίας και δικαιούχο το Δήμο Αλοννήσου, προϋπολογισμού 192.504,00 ευρώ.