Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Κώστας Αγοραστός: «Η πίστη των προγόνων μας στο ανέφικτο ήταν αυτή που μετέτρεψε το ανέφικτο σε εφικτό»



Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας στην εκδήλωση για τον εορτασμό της 132ης επετείου από την απελευθέρωση της Θεσσαλίας επισημαίνοντας: «Έχω πλήρη συναίσθηση των απαιτήσεων που δημιουργεί στη γενιά μου μια τέτοια ιστορία»



Τελέστηκε Πανηγυρική Θεία Δοξολογία στον Ι. Ν. Της Αγίας Αικατερίνης στην Πλάκα και έγινε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη


Κ. Αγοραστός: «Νιώθω περήφανος όταν συναντώ ή διαβάζω για επιστήμονες θεσσαλικής καταγωγής που διακρίνονται όχι μόνον για το επιστημονικό έργο τους, αλλά και για την ανθρώπινη διάσταση των υπηρεσιών που προσφέρουν.



«Παρά τις αντιξοότητες δεν πρέπει να χάνουμε την πίστη μας σ’ ένα καλύτερο αύριο, δεν πρέπει να σταματήσουμε να κάνουμε όνειρα και σχέδια για το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας», προέτρεψε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός εκφωνώντας τον πανηγυρικό της ημέρας στην εκδήλωση στην Αθήνα για τον εορτασμό των 132ης επετείου από την απελευθέρωση της Θεσσαλίας. την εκδήλωση τιμής και μνήμης οργάνωσε η ένωση θεσσαλικών σωματείων αττικής «η Πανθεσσαλική Στέγη»
Στον Ιερό Ναό της Αγίας Αικατερίνης (Πλάκα) όπου τελέστηκε Πανηγυρική Θεία Δοξολογία, ο κ. Κ. Αγοραστός ανέδειξε ως κεντρικό μήνυμα της επετείου ότι «μια δυσκολία όσο μεγάλη κι αν είναι, δεν είναι αξεπέραστη. Η παρακαταθήκη των προγόνων μας αφορά κυρίως την απελευθέρωση του πνεύματος από τον φόβο της αποτυχίας, από την καθήλωση σε έναν απαξιωμένο πια τρόπο σκέψης, από την προσήλωση σε έναν τρόπο ζωής που έχει για πάντα αλλάξει», επισήμανε και πρόσθεσε:


«Η πίστη των προγόνων μας στο ανέφικτο ήταν αυτή που μετέτρεψε το ανέφικτο σε εφικτό και η αφοσίωση στο όνειρο έκανε αυτό το όνειρο πραγματικότητα. Και δεν αναφέρομαι μόνον στους γνωστούς από την ιστορία Θεσσαλούς αλλά και σ’ όλους εκείνους που η ιστορία δεν αναφέρει με ονοματεπώνυμο, αλλά οι αγώνες τους έγραψαν την ιστορία που μαθαίνουμε στα παιδιά μας.
Ποιος θα πίστευε – διερωτήθη ο κ. Κ. Αγοραστός - εκτός από τους λίγους φιλέλληνες ότι η Ελλάδα, που δεν υπήρχε στον παγκόσμιο χάρτη, θα ξαναγινόταν κράτος;
Ποιος θα πίστευε ότι οι Θεσσαλοί θα κατάφερναν να ενωθούν με την ελεύθερη Ελλάδα μετά από τόσες αποτυχημένες προσπάθειες; Και μάλιστα από διαφορετικές γενιές που η μια μεταλαμπάδευε στην άλλη την πίστη στον σκοπό της ελευθερίας.
Όταν ο Ρήγας Φεραίος μιλούσε για την ελευθερία της σκέψης ―κυρίως της σκέψης―, το όραμά του άγγιζε τα όρια της επιστημονικής φαντασίας. Όμως ο σπόρος της ελευθερίας είχε φυτευτεί. 

Όταν ο Άνθιμος Γαζής πίστευε ότι η πνευματική αφύπνιση ήταν το σημαντικότερο επαναστατικό όπλο των υπόδουλων Ελλήνων, αυτοί στους οποίους απευθύνονταν δεν ήξεραν καν να διαβάζουν. Όμως την Πρωτομαγιά του 1821 ευτύχησε να κηρύξει την Επανάσταση στη Θεσσαλία και τη Μαγνησία. 
Όταν ο Γεωργάκης Ολύμπιος υπήρξε από τους Δώδεκα Αποστόλους της Φιλικής Εταιρείας δεν μέτρησε ότι αφιερώνει τη ζωή του σε μια ιδέα που απέχει έτη φωτός από την πραγματικότητα και συνορεύει με την ουτοπία. Πίστεψε στην ιδέα, κι αυτή από όνειρο έγινε αλήθεια.
Γιατί, λοιπόν, αφού όλοι μας συνηθίζουμε να λέμε πως η ιστορία επαναλαμβάνεται, να τη θυμόμαστε στις επώδυνες επαναλήψεις μόνον;  Γιατί να μην πιστέψουμε ότι αυτό μπορεί να συμβεί και για τα λαμπερά ορόσημα του παρελθόντος;  Γιατί να μην πιστέψουμε ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε και τις δυσκολίες που υφιστάμεθα σήμερα και να παραδώσουμε μια ακόμη καλύτερη πατρίδα στα παιδιά μας;», διεμήνυσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας.
Στην ομιλία του, ο κ. Κώστας Αγοραστός ανέδειξε και τη στενή προσωπική του σχέση με την ιστορία υπογραμμίζοντας: «Εσείς οι Θεσσαλοί δεν με τιμήσατε μόνο με το αξίωμα να εκπροσωπώ την περιφέρεια της Θεσσαλίας. Με εφοδιάσατε και με τα όπλα της θεσσαλικής ιστορίας.
Νιώθω περήφανος που εκπροσωπώ ανθρώπους που έδειξαν και δείχνουν έμπρακτα ότι αγαπούν την ιδιαίτερη πατρίδα μας, όπου κι αν ζουν. Νιώθω περήφανος όταν συναντώ ή διαβάζω για επιστήμονες θεσσαλικής καταγωγής που διακρίνονται όχι μόνον για το επιστημονικό έργο τους, αλλά και για την ανθρώπινη διάσταση των υπηρεσιών που προσφέρουν, για το ότι διαπρέπουν χωρίς να ξεχνούν τον τόπο καταγωγής τους.
Άλλωστε και αυτή καθαυτή η ύπαρξη της Πανθεσσαλικής Στέγης για από δυόμιση περίπου δεκαετίες υπογραμμίζει την αγάπη των Θεσσαλών προς την ιδιαίτερη πατρίδα τους και την πίστη τους ότι ο δεσμός της κοινής καταγωγής είναι ακατάλυτο σημείο αναφοράς.
Από την πλευρά μου, το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι έχω πλήρη συναίσθηση των απαιτήσεων που δημιουργεί στη γενιά μου μια τέτοια ιστορία και ότι δεσμεύομαι να εκπροσωπώ τους συμπατριώτες μου και να αναζητώ λύσεις στα προβλήματά τους με αφοσίωση, ανιδιοτέλεια και αυταπάρνηση», δεσμεύτηκε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, ο οποίος ταυτόχρονα συνεχάρη τον πρόεδρο κ. Στέφανο Κούτρα, την διοίκηση και τα μέλη της Πανθεσσαλικής Στέγης τόσο για την εκδήλωση όσο και γενικότερα για τις δράσεις και πρωτοβουλίες της.
Ο πρόεδρος της Πανθεσσαλικής Στέγης κ. Στέφανος Κούτρας, στο σύντομο χαιρετισμό του, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες Θεσσαλούς, τα μέλη, τους προέδρους των συλλόγων και τους επισήμους τονίζοντας ότι: «η Πανθεσσαλική Στέγη, τηρώντας τους καταστατικούς της σκοπούς εορτάζει την 132η επέτειο απελευθέρωσης της Θεσσαλίας, θέλοντας να απονείμει την πρέπουσα τιμή, σε όλους εκείνους χάρις στους αγώνες των οποίων σκεπτόμαστε σήμερα ελεύθερα. Απευθύνω κάλεσμα σε όλες τις Θεσσαλές και σε όλους τους Θεσσαλούς να στηρίξουν τους συλλόγους, που εδρεύουν και δραστηριοποιούνται στην Αττική, μιας και το μήνυμα της επετείου είναι η ομόνοια όλων των Θεσσαλών, με απώτερο στόχο την προβολή της ιδιαίτερης πατρίδας μας».

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ
Μετά την Θεία Δοξολογία και την εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον κ. Κ. Αγοραστό, οι Θεσσαλοί μετέβησαν εν πομπή και με προεξάρχουσα τη φιλαρμονική στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη όπου και έγινε κατάθεση στεφάνων.
Στις εκδηλώσεις παρέστησαν ο τ. πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Σιούφας, ο βουλευτής Β΄ Αθήνας Αργύρης Ντινόπουλος, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά Νικόλαος Γεωργόπουλος, πρόεδροι και μέλη θεσσαλικών συλλόγων,  εκπρόσωποι φορέων και πολλοί Θεσσαλοί. Συμμετείχε ακόμη τιμητικό άγημα από τον Σύλλογο Θεσσαλών Φυλής, τον Σύλλογο Θεσσαλών Χαϊδαρίου και την Ένωση Θεσσαλών Θριασίου Πεδίου και η Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων.