Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Νέος εξοπλισμός για την Γαστρεντερολογική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου προϋπολογισμού 197.000 ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ με έγκριση του περιφερειάρχη

Κώστας Αγοραστός: «Εξοπλίζουμε τα δημόσια νοσοκομεία, στηρίζουμε τη δημόσια υγεία στη Θεσσαλία»

 
Νέο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό μέσω του ΕΣΠΑ αποκτά η Γαστρεντερολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας προϋπολογισμού 197.000 ευρώ μετά την έγκριση που έδωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός. Συγκεκριμένα εντάσσεται στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας το έργο «Προμήθεια και Εγκατάσταση Εξοπλισμού για την Πανεπιστημιακή Γαστρεντερολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας», προϋπολογισμού 197.000 Ευρώ. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Όπως ανέφερε ο κ. Κ. Αγοραστός: «Σε μια δύσκολη στιγμή για την χώρα η αιρετή Περιφέρεια εξοπλίζει με νέο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό τα νοσοκομεία της Θεσσαλίας. Ο ιατρικός εξοπλισμός ενός νοσοκομείου μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα της αξιοπιστίας του νοσοκομείου σε συνδυασμό πάντα με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που τον χειρίζεται. Με το έργο αυτό ενισχύουμε τη Γαστρεντερολογική Κλινική έτσι ώστε να παρέχεται ορθή διαγνωστική και θεραπευτική ιατρική περίθαλψη στους συμπολίτες μας. Επιθυμούμε το σύστημα δημόσιας υγείας στη Θεσσαλία να συνεχίσει να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες ολοκληρωμένης φροντίδας και πρόνοιας προς το κοινωνικό σύνολο».

Το συγκεκριμένο έργο αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για την Πανεπιστημιακή Γαστρεντερολογική Κλινική του ΠΓΝΛ. Συγκεκριμένα θα εγκατασταθούν ένα τροχήλατο C-ARM σύγχρονης τεχνολογίας, δύο πλυντήρια ενδοσκοπίων, ένα χοληδοχοσκόπιο τύπου SPY GLASS, ένα παιδιατρικό video-γαστροσκόπιο και ένα παιδιατρικό video-κολονοσκόπιο και τα δύο συμβατά με κάποιον από τους πύργους Olympus ή Pentax που διαθέτει το Νοσοκομείο προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της κλινικής τόσο στα εξωτερικά ιατρεία της όσο και στις ενδοσκοπήσεις.
Σήμερα στην Πανεπιστημιακή Γαστρεντερολογική Κλινική του Π.Γ.Ν. Λάρισας, αντιμετωπίζονται προβλήματα λόγω των εγκατεστημένων παλαιών μηχανημάτων, με αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται το έργο της και να αναγκάζεται αριθμός ασθενών να μεταβαίνει σε αντίστοιχα νοσηλευτικά ιδρύματα των δύο μεγάλων αστικών κέντρων με προφανείς αρνητικές επιπτώσεις για αυτούς. Το νοσοκομείο δεν διαθέτει χοληδοχοσκόπιο τύπου Spy Glass και επομένως δεν είναι δυνατή η εκτέλεση διαφόρων ενδοσκοπικών πράξεων. Η κλινική δεν διαθέτει ενδοσκόπια για νεογνά, βρέφη ή παιδιά με αποτέλεσμα να είναι αναγκαία η χρήση των αντίστοιχων εργαλείων για ενήλικες με ότι αυτό συνεπάγεται για τον ασθενή (δυσφορία και κίνδυνοι κατά την ενδοσκοπική πράξη).
Η προμήθεια του εξοπλισμού θα έχει τα εξής οφέλη για τον πληθυσμό ευθύνης του ΠΓΝΛ:
  • το τροχήλατο C-ARM θα χρησιμοποιηθεί για τη διενέργεια ενδοσκοπικών πράξεων όπου απαιτείται ακτινοσκόπηση (ERCP, διαστολές πεπτικού, τοποθετήσεις stents) και λόγω της βελτιωμένης διακριτικής του ικανότητας θα βελτιώσει σημαντικά το κλινικό αποτέλεσμα.
  • το χοληδοχοσκόπιο τύπου Spy Glass θα αναβαθμίσει σημαντικά τις υπηρεσίες του ΠΓΝΛ, το οποίο ήδη αποτελεί κέντρο αναφοράς για ERCP για όλη την Κεντρική Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα θα χρησιμεύσει στην διερεύνηση παθήσεων χοληδόχου πόρου, καλοήθων και κακοήθων στενώσεων, λήψη υλικού για βιοψία, αφαίρεση δύσκολων λίθων χοληδόχου πόρου και άλλες θεραπευτικές εφαρμογές και επομένως η προμήθειά του κρίνεται επωφελής για το σύνολο του πληθυσμού της Κεντρικής Ελλάδας,
  • το παιδιατρικό video-γαστροσκόπιο και το παιδιατρικό video-κολονοσκόπιο θα προσαρμοστούν σε ήδη υπάρχοντες πύργους και θα επιτρέψει την ασφαλή διενέργεια διαγνωστικών και θεραπευτικών ενδοσκοπήσεων σε νεογνά, βρέφη, νήπια και παιδιά, οι οποίες γίνονται μέχρι τώρα με χρήση των αντίστοιχων οργάνων για ενήλικες,
  • τα πλυντήρια ενδοσκοπίων θα καταστήσουν ασφαλέστερη τη διαδικασία απολύμανσης των ενδοσκοπίων της κλινικής.
Γενικότερα η προμήθεια του ανωτέρω εξοπλισμού θα αναβαθμίσει σημαντικά το επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας του Π.Γ.Ν. Λάρισας ενώ θα αποτρέψει τη μετακίνηση ασθενών στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα λόγω της μη ύπαρξης κατάλληλου εξοπλισμού.