Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Νέος εξοπλισμός για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο προϋπολογισμού 2,6 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ με έγκριση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας

Κώστας Αγοραστός: «Στοχεύουμε στην αναβάθμιση της ποιότητας της δημόσιας υγείας καθώς ο άνθρωπος είναι η αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητά μας»

Μήνυμα του περιφερειάρχη στις διοικήσεις των νοσοκομείων της Θεσσαλίας
να προετοιμαστούν έγκαιρα για να ενταχθούν έργα στο νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ)

Θανάσης Μητσιός: «Το ΕΣΠΑ ο μοναδικός τρόπος να αντικαταστήσουμε τον εξοπλισμό του νοσοκομείου»



 Νέο εξοπλισμό συνολικού προϋπολογισμού 2,6 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, πρόκειται να αποκτήσει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, μετά την έγκριση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού. Αυτό ανακοινώθηκε σε συνέντευξη τύπου, που δόθηκε σήμερα στην αίθουσα του Δ.Σ. του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου από τον περιφερειάρχη κ. Κ. Αγοραστό, παρουσία του υποδιοικητή της 5ης ΥΠΕ κ.  Γρηγόρη Δασταυρίδη, του διοικητή των διασυνδεδεμένων νοσοκομείων Λάρισας κ. Θανάση Μητσιού και διευθυντών κλινικών του νοσοκομείου.
         Συγκεκριμένα εντάσσονται στο ΕΣΠΑ / Θεσσαλίας τα εξής έργα:

1.      «Προμήθεια και Εγκατάσταση Ακτινοδιαγνωστικού Εξοπλισμού για το Εργαστήριο Ακτινοδιαγνωστικής - Ιατρικής Απεικόνισης του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας», προϋπολογισμού 2.000.000 ευρώ.
2.      «Προμήθεια και Εγκατάσταση Εξοπλισμού για την Ουρολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας», προϋπολογισμού 204.800 ευρώ,
3.      «Προμήθεια και Εγκατάσταση Εξοπλισμού για το Νεογνολογικό Τμήμα, την Κεντρική Αποστείρωση και το Εργαστήριο Παθολογικής ανατομίας και Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας», προϋπολογισμού 228.000 ευρώ,
4.      «Προμήθεια και Εγκατάσταση Εξοπλισμού για την Πανεπιστημιακή Γαστρεντερολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας», προϋπολογισμού 197.000 ευρώ.


Η ένταξη του εξοπλισμού της Νεογνωλογικής και της Γαστρεντερολογικής είχε ανακοινωθεί τις προηγούμενες ημέρες σε κοινή συνάντηση του κ. Κ. Αγοραστού με τον κ. Θ. Μητσιό. Τα παραπάνω έργα υποβλήθηκαν στον 37ο κύκλο συγκριτικής αξιολόγησης της σχετικής πρόσκλησης και μετά την θετική αξιολόγηση τους από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Θεσσαλίας εντάσσονται στο ΕΣΠΑ με απόφαση του περιφερειάρχη. Η συγχρηματοδότηση τους γίνεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Π.Α.) και συγκεκριμένα από τον Άξονα 4 «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής στην Θεσσαλία» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Χωρικής Ενότητας «Θεσσαλία – Στερεά Ελλάδα – Ήπειρος». 

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Κ. Αγοραστός: «Εντάσσουμε σήμερα στο ΕΣΠΑ τέσσερα νέα έργα στον τομέα της δημόσιας υγείας προϋπολογισμού 2,6 εκατ. ευρώ. Εμείς ως αιρετή Περιφέρεια στοχεύουμε στην αναβάθμιση της ποιότητας της δημόσιας υγείας καθώς ο άνθρωπος είναι η αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητά μας. Τα έργα αφορούν εξοπλισμό για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Θεσσαλίας, ένα νοσοκομείο για όλη την περιφέρειά μας, αλλά και την Κεντρική Ελλάδα. Είναι μηχανήματα νέας τεχνολογίας, τα οποία υποκαθιστούν παλαιότερα, τα οποία έχουνε ολοκληρώσει πλέον τον κύκλο της ζωής τους και χρειαζόντουσαν πολλές επισκευές με αμφίβολη την ποιότητα της λειτουργίας τους. Είναι μηχανήματα, τα οποία θα βελτιώσουν την ποιότητα υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες. Για να προχωρήσουν γρήγορα τα έργα χρειάζεται η συνεργασία όλων, δηλαδή οι υπηρεσίες του νοσοκομείου να τρέξουν τάχιστα. Ήδη άλλωστε τα έργα, που έχουμε εντάξει μέχρι σήμερα, έχουν δρομολογηθεί και έχουν δημοπρατηθεί, ενώ κάποια εξ’ αυτών εγκαθίστανται ήδη στο νοσοκομείο και κάποια άλλα βρίσκονται στην πορεία της αξιολόγησης».
Παράλληλα ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι δυστυχώς υπάρχουν και οι ενστάσεις, οι οποίες καθυστερούν πολλές φορές τα έργα με ότι αυτό συνεπάγεται και παρόλο που έχει αλλάξει ο νόμος περί ενστάσεων, αυτό δεν απαγορεύει τις συμμετέχουσες εταιρείες από το να τις κάνουν. Ακόμα σημείωσε ότι ενώ το ΕΣΠΑ δεν διέθετε άλλους πόρους για την υγεία, έγινε μεγάλη προσπάθεια για να εξασφαλιστούν επιπλέον κονδύλια για την ένταξη αυτών των έργων, ενώ κάλεσε τα νοσοκομεία να καταγράψουν τις ελλείψεις τους, να ιεραρχήσουν τις ανάγκες τους και ρεαλιστικά να είναι σε ετοιμότητα για ένταξη νέων έργων στο καινούργιο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ).

            Από την πλευρά του ο κ. Θ. Μητσιός τόνισε τα εξής: «Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας είναι το μόνο νοσοκομείο τριτοβάθμιας περίθαλψης σε όλη την κεντρική Ελλάδα. Τρόπο να πάρουμε χρήματα, ούτως ώστε να αντικαταστήσουμε πεπαλαιωμένα μηχανήματα, τα οποία δουλεύουν 13 χρόνια και έχουν ημερομηνία λήξεως και να αγοράσουμε καινούργια, σύμφωνα με τις νέες διεθνείς ιατρικές κατευθύνσεις, δεν έχουμε άλλον παρά μόνο μέσω του ΕΣΠΑ. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας με επικεφαλής τον κ. Αγοραστό, τους οποίους και ευχαριστούμε, είναι αρωγός των προσπαθειών, έτρεξε γρήγορα το ΕΣΠΑ και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε υπό προκήρυξη και εγκατάσταση νέα μηχανήματα σε πολλές κλινικές, ενώ σήμερα εντάσσονται άλλα τέσσερα, τα οποία θα προχωρήσουμε πάντα με τη βοήθεια της Περιφέρειας και της 5ης ΥΠΕ. Εκφράζοντας πάλι τα συναισθήματα όλων των εργαζομένων του νοσοκομείου, των διευθυντών κλινικών και των ιατρών θέλουμε να πούμε ένα ευχαριστώ και προχωρούμε».

Το παρόν στη συνέντευξη τύπου έδωσαν οι διευθυντές της ιατρικής υπηρεσίας κ. Φ. Τρυποσκιάδης, του ακτινοδιαγνωστικού εργαστηρίου κ. Φεζουλίδης, του γαστρεντερολογικού κ. Ποταμιάνος, της νευροχειρουργικής κ. Φούντας, της ορθοπεδικής, κ. Μαλίζος της χειρουργικής, κ. Αθανασίου,  η διευθύντρια νεογνολογικής κλινικής κα. Γαϊτανά, ο διευθυντής νεφρολογίας και πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής, κ. Στεφανίδης, ο πρόεδρος συλλόγου μελών ΔΕΠ κ Καψαλάκης, η πρόεδρος των ιατρών του ΕΣΥ κα. Σωτηράκου, οι ιατροί-ουρολόγοι, κ. Καρατζάς και κ. Τζόρτζης, ο χειρουργός κ. Ζαχαρούλης, ο γεν. δ/ντης της Περιφέρειας κ. Κώστας Μέγας, υπηρεσιακοί παράγοντες κ.α..


Το έργο «Προμήθεια και Εγκατάσταση Ακτινοδιαγνωστικού Εξοπλισμού για το Εργαστήριο Ακτινοδιαγνωστικής - Ιατρικής Απεικόνισης του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας», προϋπολογισμού 2.000.000 ευρώ, αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση ακτινοδιαγνωστικού εξοπλισμού για το εργαστήριο ακτινοδιαγνωστικής-ιατρικής απεικόνισης του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας. Ο υπό προμήθεια εξοπλισμός θα αντικαταστήσει έναν αξονικό τομογράφο, δύο ακτινοσκοπικά μηχανήματα και έναν μαστογράφο με αντίστοιχα μηχανήματα νέας γενιάς και συγκεκριμένα έναν αξονικό τομογράφο CT 64+ τομών, ένα ψηφιακό τηλεχειριζόμενο ακτινοσκοπικό συγκρότημα, ένα ψηφιακό τηλεχειριζόμενο ακτινοσκοπικό συγκρότημα πολλαπλών χρήσεων και έναν ψηφιακό μαστογράφο στερεοτακτικής βιοψίας.
Ο εξοπλισμός, τον οποίο προτίθεται να αντικαταστήσει το Νοσοκομείο μέσω του προτεινόμενου έργου κρίνεται παρωχημένης τεχνολογίας και χαμηλής διαγνωστικής ικανότητας. Επιπλέον λόγω της μεγάλης ηλικίας του (ο αξονικός τομογράφος έχει εγκατασταθεί από το 1995 ενώ τα υπόλοιπα-μαστογράφος και δύο ακτινοσκοπικά- από το 1999). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η διατήρηση σε λειτουργία για αποδεκτά χρονικά διαστήματα λόγω των συχνών βλαβών που παρουσιάζονται και που αποκαθίστανται δύσκολα λόγω δυσκολίας εξεύρεσης ανταλλακτικών και εταιρειών που θα αναλάβουν τις εργασίες επισκευής και συντήρησης. Ενδεικτικά ο αξονικός τομογράφος βρίσκεται εκτός λειτουργίας για περίπου ένα έτος. Ο συνδυασμός χαμηλών διαγνωστικών ικανοτήτων και χαμηλής διαθεσιμότητας παρεμποδίζει σημαντικά το έργο του Νοσοκομείου με δυσμενείς συνέπειες για τους ασθενείς που αναγκάζονται να μεταβούν σε νοσηλευτικά ιδρύματα των δύο μεγάλων αστικών κέντρων προκειμένου να εξυπηρετηθούν. Η προμήθεια των μηχανημάτων (αξονικός τομογράφος 64+ τομών, δύο ακτινοσκοπικά μηχανήματα και ψηφιακός μαστογράφος) σε αντικατάσταση ισάριθμων μηχανημάτων πεπαλαιωμένης τεχνολογίας, θα έχει ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση της διαγνωστικής ικανότητας του Νοσοκομείου και θα ωφελήσει άμεσα τον πληθυσμό ευθύνης του ΠΓΝΛ, καθώς ανά έτος προβλέπεται να διεξάγονται 1.500 μαστογραφίες και βιοψίες με τη χρήση του νέου ψηφιακού μαστογράφου, 1.000 ιατρικές πράξεις όπως ERCP, βαριούχος υποκλυσμός, ισοφαγογραφήματα, εξετάσεις στομάχου και σαλπιγγογραφίες με τη χρήση των δύο τηλεχειριζόμενων ακτινοσκοπικών μηχανημάτων, 21.000 ιατρικές πράξεις με δυνατότητες απεικόνισης οργάνων και αγγείων με τη χρήση του αξονικού τομογράφου 64+ τομών.
Ο πληθυσμός της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλίας θα ωφεληθεί σημαντικά, αφενός λόγω των νέων διαγνωστικών μεθόδων που παρέχονται αλλά και λόγω της αυξημένης διαθεσιμότητας που θα παρουσιάζουν τα νέα μηχανήματα.

            Το δεύτερο έργο είναι η Προμήθεια και Εγκατάσταση Εξοπλισμού για την Ουρολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας», προϋπολογισμού 204.800 ευρώ. Η ουρολογική κλινική καλύπτει μία ευρεία πληθυσμιακή ομάδα και εκτελεί χειρουργικές πράξεις όπως ογκολογικές επεμβάσεις υψηλής βαρύτητας, ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές επεμβάσεις, ενδοσκοπικές και διαδερμικές νεφρο-ουρητορο-λιθοτριψίες κλπ, οι οποίες γίνονται αποκλειστικά στην κλινική. Οι ελλείψεις σε σύγχρονο εξοπλισμό που δεν έχει ανανεωθεί, έχουν ως αποτέλεσμα το Νοσοκομείο να μην λειτουργεί στο μέγιστο των δυνατοτήτων του, γεγονός που δεν συνάδει με το ρόλο του ως τριτοβάθμιο ίδρυμα παροχής υπηρεσιών υγείας.
Αναμένεται λοιπόν με την συγκεκριμένη προμήθεια  να αναβαθμισθούν κατακόρυφα οι παρεχόμενες από την ουρολογική κλινική υπηρεσίες υγείας καθώς θα είναι δυνατή η εκτέλεση επεμβάσεων με χρήση υψηλής τεχνολογίας εξοπλισμού. Επιπλέον η προμήθεια του εξοπλισμού θα κάνει δυνατή την διενέργεια νέων επεμβάσεων με προφανές θετικό αντίκτυπο στους ασθενείς της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλίας καθώς δεν θα είναι απαραίτητη η μετακίνησή τους σε νοσοκομεία των δύο μεγάλων αστικών κέντρων.

            Το τρίτο έργο «Προμήθεια και Εγκατάσταση Εξοπλισμού για το Νεογνολογικό Τμήμα, την Κεντρική Αποστείρωση και το Εργαστήριο Παθολογικής ανατομίας και Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας», προϋπολογισμού 228.000 ευρώ,
αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για την κάλυψη αναγκών του Νεογνολογικού τμήματος, της Κεντρικής Αποστείρωσης και του Εργαστηρίου Παθολογικής Ανατομίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας (ΠΓΝΛ). Ο εξοπλισμός που προτίθεται να προμηθευτεί το ΠΓΝΛ μέσω του έργου είναι:
Έντεκα (11) θερμοκοιτίδες για την κάλυψη των αναγκών του Νεογνολογικού τμήματος, ελεγχόμενες από μικροεπεξεργαστή οι οποίες διαθέτουν διπλά τοιχώματα για την απομόνωση του νεογνού από το εξωτερικό περιβάλλον.
Ένας κλίβανος πλάσματος για την Κεντρική Αποστείρωση, τεχνολογίας πλάσματος Η2Ο2 και δυνατότητας αποστείρωσης θερμοευαίσθητων εργαλείων και υλικών και ένας κρυοστάτης για το Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομίας, με εύρος θερμοκρασιών από 0οC ως -35οC και ενσωματωμένο μικροτόμο για την κοπή δειγμάτων.
            Το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα λόγω του ότι ο εξοπλισμός είναι παλαιάς τεχνολογίας και κυρίως μεγάλης ηλικίας. Στο νεογνολογικό τμήμα που διαθέτει θερμοκοιτίδες εντατικής νοσηλείας παρουσιάζονται ως εκ τούτου συχνά βλάβες με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των νοσηλευομένων νεογνών και να μην μπορεί να λειτουργήσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του. Η κεντρική αποστείρωση δεν διαθέτει εξοπλισμό αποστείρωσης θερμοευαίσθητων εργαλείων και υλικών. Ο εξοπλισμός του Εργαστηρίου Παθολογικής Ανατομίας είναι πεπαλαιωμένος και οποιαδήποτε βλάβη σε αυτό προκαλεί σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία του εργαστηρίου και επομένως και στον υπό διερεύνηση και θεραπεία πληθυσμό των καρκινοπαθών της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλίας. Με βάση τα παραπάνω το επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών του Π.Γ.Ν. Λάρισας δεν συνάδει με το επίπεδο που οφείλει να προσφέρει ένα τριτοβάθμιο ίδρυμα παροχής υπηρεσιών υγείας.
Η υλοποίηση του έργου αυτού θα αναβαθμίσει κατακόρυφα το επίπεδο υπηρεσιών που παρέχουν το νεογνολογικό τμήμα και το εργαστήριο Παθολογικής Ανατομίας. Οι 11 θερμοικοιτίδες θα αντικαταστήσουν ίσο αριθμό παλαιών και θα προσφέρουν αυξημένη αξιοπιστία και καλύτερη περίθαλψη των νεογνών που νοσηλεύονται στο Νεογνολογικό τμήμα. Αντίστοιχα ο κρυοστάτης θα αυξήσει σημαντικά την ταχύτητα διεκπεραίωσης εξετάσεων καθώς θα λειτουργήσει παράλληλα με τον ήδη υπάρχοντα. Τέλος, η χρήση του κλιβάνου πλάσματος θα έχει σημαντικά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη. Αναμένεται το σύνολο του υπό προμήθεια εξοπλισμού να έχει σημαντικά οφέλη στον πληθυσμό της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλίας και συγκεκριμένα σε νεογνά που αντιμετωπίζουν πρόβλημα κατά την γέννησή τους και στους περίπου 2.800 καρκινοπαθείς που εξυπηρετούνται από το ΠΓΝΛ.
Το δεύτερο έργο αφορά στην προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για την ουρολογική κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας. Συγκεκριμένα, συνίσταται στην προμήθεια και εγκατάσταση φορητού υπερηχοτομογράφου με διορθική κεφαλή, τράπεζας ενδοσκοπικού χειρουργείου, κατάλληλη για γενική χειρουργική αλλά και για επεμβάσεις ορθοπεδικής, γυναικολογικές, νευροχειρουργικές και αγγειοχειρουργικές, άγκιστρο κοιλιάς πολλαπλών χρήσεων, laser λιθοτριψίας, ουρητηροσκόπια, κυστεοσκόπιο - νεφροσκόπιο, ουροροόμετρο και κλίβανο θερμοευαίσθητων υλικών για αποστείρωση ενδοσκοπικών εργαλείων υψηλής ευαισθησίας.

    

            Το τέταρτο έργο «Προμήθεια και Εγκατάσταση Εξοπλισμού για την Πανεπιστημιακή Γαστρεντερολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας», προϋπολογισμού 197.000 ευρώ, αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για την Πανεπιστημιακή Γαστρεντερολογική Κλινική του ΠΓΝΛ. Συγκεκριμένα θα εγκατασταθούν ένα τροχήλατο C-ARM σύγχρονης τεχνολογίας, δύο πλυντήρια ενδοσκοπίων, ένα χοληδοχοσκόπιο τύπου SPY GLASS, ένα παιδιατρικό video-γαστροσκόπιο και ένα παιδιατρικό video-κολονοσκόπιο και τα δύο συμβατά με κάποιον από τους πύργους Olympus ή Pentax που διαθέτει το Νοσοκομείο προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της κλινικής τόσο στα εξωτερικά ιατρεία της όσο και στις ενδοσκοπήσεις.
            Σήμερα στην Πανεπιστημιακή Γαστρεντερολογική Κλινική του Π.Γ.Ν. Λάρισας,  αντιμετωπίζονται προβλήματα λόγω των εγκατεστημένων παλαιών μηχανημάτων, με αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται το έργο της και να αναγκάζεται αριθμός ασθενών να μεταβαίνει σε αντίστοιχα νοσηλευτικά ιδρύματα των δύο μεγάλων αστικών κέντρων με προφανείς αρνητικές επιπτώσεις για αυτούς. Το νοσοκομείο δεν διαθέτει χοληδοχοσκόπιο τύπου Spy Glass και επομένως δεν είναι δυνατή η εκτέλεση διαφόρων ενδοσκοπικών πράξεων. Η κλινική δεν διαθέτει ενδοσκόπια για νεογνά, βρέφη ή παιδιά με αποτέλεσμα να είναι αναγκαία η χρήση των αντίστοιχων εργαλείων για ενήλικες με ότι αυτό συνεπάγεται για τον ασθενή (δυσφορία και κίνδυνοι κατά την ενδοσκοπική πράξη).
Η προμήθεια του εξοπλισμού θα έχει τα εξής οφέλη για τον πληθυσμό ευθύνης του ΠΓΝΛ:
Ø  το τροχήλατο C-ARM θα χρησιμοποιηθεί για τη διενέργεια ενδοσκοπικών πράξεων όπου απαιτείται ακτινοσκόπηση (ERCP, διαστολές πεπτικού, τοποθετήσεις stents) και λόγω της βελτιωμένης διακριτικής του ικανότητας θα βελτιώσει σημαντικά το κλινικό αποτέλεσμα.
Ø  το χοληδοχοσκόπιο τύπου Spy Glass θα αναβαθμίσει σημαντικά τις υπηρεσίες του ΠΓΝΛ, το οποίο ήδη αποτελεί κέντρο αναφοράς για ERCP για όλη την Κεντρική Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα θα χρησιμεύσει στην διερεύνηση παθήσεων χοληδόχου πόρου, καλοήθων και κακοήθων στενώσεων, λήψη υλικού για βιοψία, αφαίρεση δύσκολων λίθων χοληδόχου πόρου και άλλες θεραπευτικές εφαρμογές και επομένως η προμήθειά του κρίνεται επωφελής για το σύνολο του πληθυσμού της Κεντρικής Ελλάδας,
Ø  το παιδιατρικό video-γαστροσκόπιο και το παιδιατρικό video-κολονοσκόπιο θα προσαρμοστούν σε ήδη υπάρχοντες πύργους και θα επιτρέψει την ασφαλή διενέργεια διαγνωστικών και θεραπευτικών ενδοσκοπήσεων σε νεογνά, βρέφη, νήπια και παιδιά, οι οποίες γίνονται μέχρι τώρα με χρήση των αντίστοιχων οργάνων για ενήλικες,
Ø  τα πλυντήρια ενδοσκοπίων θα καταστήσουν ασφαλέστερη τη διαδικασία απολύμανσης των ενδοσκοπίων της κλινικής.
Γενικότερα η προμήθεια του ανωτέρω εξοπλισμού θα αναβαθμίσει σημαντικά το επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας του Π.Γ.Ν. Λάρισας ενώ θα αποτρέψει τη μετακίνηση ασθενών στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα λόγω της μη ύπαρξης κατάλληλου εξοπλισμού.