Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Τέσσερα νέα κλειστά γυμναστήρια κι ένα κολυμβητήριο αποκτά η Θεσσαλία



Εξασφαλίζοντας πρόσθετη χρηματοδότηση 14,5 εκατ. ευρώ
η αιρετή Περιφέρεια ολοκληρώνει τα ημιτελή αθλητικά έργα

Κώστας Αγοραστός: «Με συντονισμένες προσπάθειες θέτουμε σε πορεία υλοποίησης  σταματημένα αθλητικά έργα για τους πολίτες της Θεσσαλίας»

Σε νέα εποχή περνά η Περιφέρεια Θεσσαλίας όσον αφορά τις αθλητικές υποδομές καθώς εξασφαλίστηκε πρόσθετη χρηματοδότηση 14,5 εκατ. ευρώ για να ολοκληρωθούν πέντε σημαντικά έργα σε ολόκληρη την περιφέρεια.
Όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου σήμερα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός παρουσία της αντιπεριφερειάρχη Λάρισας κας Ρένας Καραλαριώτου, με την επιπλέον χρηματοδότηση 14.465.626,00 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) πρόκειται να ολοκληρωθούν οι εργασίες στα εξής αθλητικά κέντρα:

- Ανοικτό κολυμβητήριο Νέας Πολιτείας Λάρισας (προϋπολογισμός 4,5 εκατ. ευρώ)  εγγράφεται επιπλέον 1 εκατ. ευρώ
- Κλειστό γυμναστήριο Τρικάλων (προϋπολογισμός 3,5 εκατ. ευρώ)  εγγράφονται επιπλέον 3,5 εκατ. ευρώ
- Κλειστό γυμναστήριο Καρδίτσας – Αίθουσα Βαρέων Αθλημάτων (προϋπολογισμός 7,4 εκατ. ευρώ)  εγγράφονται επιπλέον 7,4 εκατ. ευρώ
- Κλειστό γυμναστήριο Αλοννήσου (προϋπολογισμός 1,4 εκατ. ευρώ)  εγγράφεται επιπλέον 1,4 εκατ. ευρώ
- Κλειστό γυμναστήριο Αγριάς (προϋπολογισμός 790.000 ευρώ)  εγγράφονται επιπλέον 790.000 ευρώ
- Βελτίωση Αθλητικών Εγκαταστάσεων σε Γυμναστήρια της Θεσσαλίας εγγράφονται 300.000 ευρώ.
           
«Πρόκειται για έργα τα οποία λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης είτε προχωρούσαν πάρα πολύ αργά είτε είχαν απομείνει «κουφάρια» αποτελώντας εκτός των άλλων εστία περιβαλλοντικής μόλυνσης και αισθητικής υποβάθμισης», τόνισε σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός και εξήγησε: «Μετά από μια πολύμηνη διαδικασία και σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης και συγκεκριμένα με τον υπουργό κ. Κωστή Χατζηδάκη και τον γενικό γραμματέα κ. Γιώργο Γιαννούση, καταγράψαμε τα ημιτελή αθλητικά έργα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. 

Με συντονισμένες προσπάθειες εξασφαλίστηκαν οι απαιτούμενοι πόροι κι έτσι οριστικοποιήθηκε πρόγραμμα ολοκλήρωσης των ημιτελών αυτών έργων με προϋπολογισμό ύψους 14, 5 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για έργα τα οποία επανεκκινούν αμέσως έτσι ώστε να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό. 
Για το ανοικτό κολυμβητήριο της Λάρισας πρέπει να σημειωθεί ότι οι εργασίες δεν σταμάτησαν ποτέ και μέχρι τώρα έχουν πληρωθεί 4, 5 εκατ. ευρώ (τα 4 από την Περιφέρεια και 500.000 ευρώ από τον Δήμο Λαρισαίων). Το ίδιο συμβαίνει στην Αγριά αλλά και στην Αλόννησο, όπου οι εργασίες συνεχίζονται, ενώ στα Τρίκαλα και την Καρδίτσα η επανεκκίνηση των έργων αναμένεται πλέον αμέσως».
Ο περιφερειάρχης ευχαρίστησε για τη συνεργασία τους δημάρχους Λαρισαίων κ. Κώστα Τζανακούλη, Βόλου κ. Πάνο Σκοτινιώτη, Τρικκαίων κ. Χρήστο Λάππα, Καρδίτσας κ. Κώστα Παπαλό και Αλοννήσου κ. Πέτρο Βαφίνη, καθώς και τις υπηρεσίες της Περιφέρειας που έτρεξαν τις διαδικασίες και υπέβαλαν έγκαιρα τα τεχνικά δελτία. Τα έργα αυτά χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) της Περιφέρειας Θεσσαλίας (και συγκεκριμένα την ΣΑΕΠ 117). Παράλληλα στον προϋπολογισμό των 14,4 εκατ. έχει εγγραφεί και κονδύλι 300.000 ευρώ για βελτιώσεις σε αθλητικά κέντρα έτσι ώστε να μπορούν να πραγματοποιούνται με ασφάλεια οι αγώνες.

«Έχουμε συνηθίσει στη χώρα μας να βλέπουμε έργα να ξεκινούν κατόπιν να σταματούν και τα χρήματα του ελληνικού λαού να μένουν ανεκμετάλλευτα. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο ίδιος ο περιφερειάρχης έδωσαν μεγάλο αγώνα για τη συνέχιση αυτών των έργων. Έτσι σε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο γίνεται πράξη η ολοκλήρωση αθλητικών έργων τα οποία είναι απαραίτητα για τους πολίτες. Σε ότι αφορά τη Λάρισα, το ανοιχτό κολυμβητήριο, το οποίο προχωρούσε με αργούς ρυθμούς - παρόλη τη σημαντική χρηματοδότηση, μέχρι σήμερα, με 4 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια αλλά και με 500.000 ευρώ από το Δήμο Λαρισαίων – μπαίνει πλέον σε στάδιο ολοκλήρωσης. Τα χρήματα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έχουν μπει στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας και πλέον όλοι ευελπιστούμε ότι το έργο αυτό θα τελειώσει. Πλέον πρέπει να πάμε σε μια λογική ότι τα έργα πρέπει να ολοκληρώνονται και να αποδίδονται στους πολίτες», σημείωσε η κα Ρένα Καραλαριώτου.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Κ. Τζανακούλης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας κονδυλίου για τη συνέχιση των εργασιών αποπεράτωσης του Ανοικτού Κολυμβητηρίου της Νέας Πολιτείας, αποτελεί μια δικαίωση για τις πολύχρονες προσπάθειες του Δήμου Λαρισαίων, προκειμένου να ενισχύσει τις υποδομές του υγρού στίβου της πόλης. Στην κατεύθυνση αυτή ο Δήμος Λαρισαίων ενέταξε την κατασκευή του ανοικτού Κολυμβητηρίου της Νέας Πολιτείας στο Πρόγραμμα «Ελλάδα 2004» και κατασκευάστηκε το μεγαλύτερο τμήμα του Κολυμβητηρίου με τη συνδρομή και της ΣΑΤΑ του Δήμου Λαρισαίων. Παρά το γεγονός ότι οι χρηματοδοτήσεις του προγράμματος «Ελλάδα 2004» παρουσίαζαν πάντα τεράστια προβλήματα, ο Δήμος Λαρισαίων συνέχισε τις προσπάθειες ένταξης του έργου σε χρηματοδοτικά προγράμματα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η κατασκευή του Κολυμβητηρίου. Έτσι σήμερα χαιρετίζουμε την ένταξη του έργου στις χρηματοδοτήσεις του ΠΔΕ της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ενώ ο Δήμος Λαρισαίων εξακολουθεί να υλοποιεί το δικό του τμήμα της χρηματοδότησης του έργου. Η διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Λαρισαίων εκπόνησε τις σχετικές μελέτες (Αρχιτεκτονική, Στατική και Η/Μ εγκαταστάσεων) καθώς και τα τεύχη δημοπράτησης οι οποίες πήραν έγκριση λειτουργικότητας από τη ΓΓΑ και το έργο δημοπρατήθηκε τον Απρίλιο του 2003. Μέχρι σήμερα ολοκληρώθηκε το μεγαλύτερο ποσοστό των οικοδομικών εργασιών του κτιρίου και της εξωτερικής κολυμβητικής δεξαμενής Ολυμπιακών διαστάσεων, ενώ απομένουν ο εξοπλισμός της πισίνας τμήμα των απαραίτητων Η/Μ εγκαταστάσεις και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Με την ένταξη της χρηματοδότησης στο ΠΔΕ της Περιφέρειας Θεσσαλίας, το έργο μπορεί να παραδοθεί προς χρήση την άνοιξη του 2014».


Από την πλευρά του ο δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης δήλωσε: «Η ένταξη από την Περιφέρεια Θεσσαλίας στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του έργου της ολοκλήρωσης του Κλειστού Γυμναστηρίου Αγριάς αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται πλέον η υλοποίηση ενός έργου μείζονος σημασίας  όχι μόνο για την Αγριά αλλά και για την Αρτέμιδα και την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Βόλου. Το έργο αυτό είναι ένα από τα πολλά που παρέλαβε ημιτελές η σημερινή Δημοτική Αρχή και χωρίς καμία εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Επιπλέον, δεν ήταν δυνατή η ένταξή του στο ΕΣΠΑ, αφού δεν χρηματοδοτούνται αθλητικά έργα από ευρωπαϊκούς πόρους. Η εξασφάλιση εθνικών πόρων για την ολοκλήρωση του έργου, σε αυτήν την εξαιρετικά δυσμενή οικονομική συγκυρία, δεν θα μπορούσε να υπάρξει χωρίς τη σταθερή και γόνιμη συνεργασία του Δήμου Βόλου με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την καθοριστική παρέμβαση του περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστού. Πιστεύουμε πως σύντομα θα αποδώσουμε στη νεολαία της Αγριάς και της ευρύτερης περιοχής μια σύγχρονη αθλητική υποδομή σε μια εποχή που την έχει ανάγκη όσο ποτέ, αφού η άθληση αποτελεί στοιχειώδες δικαίωμα. Το έργο αυτό εντάσσεται στο συνολικό σχεδιασμό που υλοποιεί η παρούσα Δημοτική Αρχή στην Αγριά, με μεγάλες επεμβάσεις στον τομέα των υποδομών, όπως τα έργα αποχέτευσης και ύδρευσης, οι οποίες αλλάζουν ριζικά τα δεδομένα και δημιουργούν σημαντικές προοπτικές για τη δυναμικά αναπτυσσόμενη αυτή περιοχή».
           


Ο δήμαρχος Καρδίτσας κ. Κων. Παπαλός τόνισε τα εξής: «Η απόφαση ένταξης του έργου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας  που υπογράφθηκε  από τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Κ. Χατζηδάκη έρχεται να επισφραγίσει μια τεράστια προσπάθεια που καταβάλαμε ως Δήμος με την αμέριστη υποστήριξη της Περιφέρειας και των βουλευτών της περιοχής μας, για να μην μείνει όνειρο για την Καρδίτσα και τη νεολαία μας η κατασκευή ενός σύγχρονου Κλειστού Γυμναστηρίου. Είναι αλήθεια ότι η χρηματοδότησή του Κλειστού ήταν ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που κληθήκαμε να διαχειριστούμε αναλαμβάνοντας τη Διοίκηση του Δήμου, καθώς δεν είχε αποπληρωθεί ούτε ευρώ από τα συνολικά 1.500.000€ που οφείλονταν στο ανάδοχο για τις εργασίες που είχε εκτελέσει μέχρι εκείνο το σημείο.
Καταφέραμε με πολύ προσπάθεια να εξασφαλίσουμε τις αναγκαίες πιστώσεις για να αποπληρώσουμε αυτή την οφειλή, αλλά το έργο καρκινοβατούσε τόσο λόγω της ματαίωσης των Μεσογειακών Αγώνων, στο πλαίσιο των οποίων θα χρηματοδοτούνταν όσο και της γενικότερης οικονομικής συγκυρίας. Η ένταξη του στο ΠΔΕ της Περιφέρειας Θεσσαλίας με προϋπολογισμό 7.471.626, 97 €   διασφαλίζει την άμεση επανέναρξη και την απρόσκοπτη συνέχιση και ολοκλήρωση των εργασιών, ώστε  σε δύο περίπου χρόνια, η Καρδίτσα να διαθέτει μια σύγχρονη αθλητική υποδομή πολλαπλών χρήσεων που θα δώσει μεγάλη ώθηση στην περαιτέρω ανάπτυξη του αθλητισμού στον τόπο μας. Θέλω να ευχαριστήσω τον υπουργό Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας κ. Κ. Χατζηδάκη, τον υφυπουργό Αθλητισμού κ.Ι. Ανδριανό, τον Γενικό Γραμματέα  Επενδύσεων (ΕΣΠΑ) κ. Γ. Γιαννούση και τον περιφερειάρχη κ. Κ. Αγοραστό που έδωσαν λύση στο χρηματοδοτικό τέλμα του έργου  καθώς και τους βουλευτές και τον αντιπεριφερειάρχη, που στήριξαν όλο αυτό το διάστημα τις προσπάθειές μας, οι οποίες θα συνεχιστούν για να διασφαλιστεί και η απρόσκοπτη λειτουργία και συντήρηση του μεγάλου αυτού έργου στο μέλλον».

Ο δήμαρχος Τρικκαίων κ. Χρήστος Λάππας υπογράμμισε: «Μετά από συντονισμένα αιτήματα της Αυτοδιοίκησης (Περιφέρεια Θεσσαλίας & Δήμος Τρικκαίων) προς το Υπουργείο Ανάπτυξης, εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων η αποπεράτωση του Κλειστού Γυμναστηρίου του Δήμου Τρικκαίων, στο συνοικισμό των Καρυών. Με τη συμβολή του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, κ. Γιαννούση, εντάχθηκε το ποσό των 3.504.992 ευρώ, για την ολοκλήρωση του Κλειστού Γυμναστηρίου. Ένα σημαντικό έργο για τη λειτουργία της Πόλης, του Τ.Ε.Φ.Α.Α. και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Ευχαριστούμε τον περιφερειάρχη για την συμβολή του στο να προχωρήσει το έργο».

«Πρόκειται για μια θετικότατη εξέλιξη για το νησί μας χάριν στην συμβολή του περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού. Με την χρηματοδότηση των κονδυλίων απ’ τον λογαριασμό της Περιφέρειας σύντομα αναμένεται να ολοκληρωθεί αυτό το σημαντικό έργο, που θα αποτελέσει διέξοδο στη νεολαία, αλλά και στους κατοίκους της Αλοννήσου. Το κλειστό γυμναστήριο το οποίο κατασκευάζεται δίπλα απ’ το Γυμνάσιο – Λύκειο Αλοννήσου, έχει ήδη φτάσει σε ένα καλό ποσοστό ολοκλήρωσης των εργασιών με προηγούμενη επιχορήγηση 1,1 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και πάλι. Αυτό αποδεικνύει ότι η συνέργεια και η συνεργασία με την αιρετή Περιφέρεια μόνο θετικά αποτελέσματα έχει», επισήμανε ο δήμαρχος Αλοννήσου κ. Πέτρος Βαφίνης.

Στη συνέντευξη τύπου παρευρέθηκαν ακόμα ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Χρήστος Σιδερόπουλος, ο γενικός διευθυντής της Περιφέρειας κ. Κώστας Μέγας και ο διευθυντής  Προγραμματισμού της Περιφέρειας κ. Γιώργος Μπαξεβάνος.