ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ


ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ ~ «Θέλουμε μαζί μας όλους τους Θεσσαλούς»

2014-04-19 - 13:45:58
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ ~ «Θέλουμε μαζί μας όλους τους Θεσσαλούς»«Μπροστά με έργα. Ενώνουμε δυνάμεις, κερδίζουμε με πράξεις», τονίζει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας 
«Μπροστά με έργα. Ενώνουμε δυνάμεις, κερδίζουμε με πράξεις» είναι το κεντρικό μότο της προεκλογικής εκστρατείας του περιφερειάρχη Θεσσαλίας και εκ νέου υποψηφίου περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού. Παραπέμπει, άλλωστε, σε συγκεκριμένα έργα για τη Θεσσαλία και ιδιαίτερα για τη Μαγνησία.
Στη Μαγνησία, αν η μετάφραση του έργου που παρήχθη μπορεί να γίνει σε αριθμούς, έχουν ολοκληρωθεί, παραδοθεί ή «τρέχουν» συνολικά 385 έργα από το ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά προγράμματα. Ο συνολικός τους προϋπολογισμός, μαζί με την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τις ιδιωτικές επενδύσεις, ανέρχεται στα 636.172.451 ευρώ.
Εργα και παρεμβάσεις, τα οποία αντικατοπτρίζουν, όπως λέει, τις ανάγκες και τις επιθυμίες, των ίδιων των κοινωνιών, των πολιτών. Γι’ αυτό, όπως τονίζει ο κ. Αγοραστός, η ψήφος των περιφερειακών εκλογών είναι ψήφος πενταετίας, ψήφος ευθύνης. «Εμάς δεν μας ενδιαφέρει το «χρώμα» του χάρτη το βράδυ των εκλογών. Μας ενδιαφέρει να φύγει το γκρίζο από τη ζωή των πολιτών, των Θεσσαλών. Γι’ αυτό και στη νέα προσπάθεια θέλουμε όλους τους Θεσσαλούς μαζί μας», υπογραμμίζει.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στη Βάσω Σαμακοβλή 
- Τρία χρόνια ως ο πρώτος «μικρός πρωθυπουργός» της Θεσσαλίας. Τέσσερις νομοί, μία Περιφέρεια. Πόσα χιλιόμετρα έχει καταγράψει το κοντέρ του υπηρεσιακού σας αυτοκινήτου;
- Πάνω από 300.000 χιλιόμετρα, μέσα σε τρία χρόνια. Βρισκόμουνα κάθε ημέρα ακόμη και σε τρεις νομούς. Προσέτρεχα κοντά στον άνθρωπο, τη στιγμή που με χρειαζόταν. Εχοντας εικόνα και ήχο της πραγματικότητας από πρώτο χέρι, όχι από άλλους, και ταυτόχρονα με την παρουσία παντού, προσπαθήσαμε και εμπεδώσαμε τη θεσσαλική συνείδηση. Πίστεψα και θέλησα να κάνω τον Θεσσαλό δημιουργό. Στα έργα μας, δηλαδή, να διεισδύουν οι επιθυμίες και οι ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, των ανθρώπων. Να κάνουμε τη Θεσσαλία που νικά, που τα καταφέρνει. Γι’ αυτό θέλουμε και στη νέα προσπάθειά μας όλους τους Θεσσαλούς μαζί μας.

- Τι έχουν ζητήσει, δηλαδή, οι Θεσσαλοί τα τελευταία χρόνια και που αυτό έχει αποτυπωθεί;
- Αποτυπώνεται σε 1.100 έργα και 1,4 δισ. ευρώ σε όλους τους τομείς.

- Αν μπορούσατε να ξεχωρίσουμε κάποιους βασικούς ποιοι θα ήταν αυτοί;
- Σε όλους. Είτε πρόκειται για οδικές υποδομές, είτε στον τομέα του περιβάλλοντος, είτε στην ανάπτυξη του τουρισμού, είτε για την ανάδειξη του πολιτιστικού προϊόντος, είτε για την εκπαίδευση, για έργα Υγείας. Αναβαθμίσαμε τη δημόσια υγεία και δημόσια παιδεία. Δίνουμε τη δυνατότητα και σπάζουμε κατεστημένα, γιατί θέλουμε τη δημόσια υγεία, εκσυγχρονίζοντας και δημιουργώντας καλές συνθήκες υποδομών, όχι μόνο ιατροτεχνολογικά, όπως το μεγάλο έργο υποδομής 5,7 εκατ. ευρώ στην παλιά πτέρυγα του Νοσοκομείου Βόλου, τα Κέντρα Υγείας της Σκιάθου και της Σούρπης. Οσες ώριμες προτάσεις υπήρχαν τις εντάξαμε στο ΕΣΠΑ.

- Με το νέο θεσμό της αιρετής Περιφέρειας, είναι αλήθεια, ότι εξέλιπαν από την επικαιρότητα παραδοσιακές κόντρες νομών-γειτόνων. Εμπεδώσαμε γρήγορα τα νέα διευρυμένα «σύνορά μας» ή είχατε τη δική σας «συνταγή»;

Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Χρειάζεται σχέδιο, προγραμματισμός, ρεαλιστικό πλάνο και ξεκάθαροι στόχοι. Και το κυριότερο ενεργοποίηση, κινητοποίηση των υγιών δυνάμεων της κοινωνίας και της οικονομίας. Εμείς εφαρμόσαμε από την αρχή ένα ξεχωριστό μοντέλο διοίκησης και κάναμε πράξη τη συλλογική ηγεσία, όπου καλούνται να αποφασίσουν αυτοί που θα εφαρμόσουν. Με πνεύμα εργατικότητας, αλληλοκατανόησης, συναντίληψης. Με την πεποίθηση ότι το συμφέρον μιας επιμέρους περιοχής είναι συμφέρον για το σύνολο της Θεσσαλίας. Χωρίς ηγεμονισμούς, ψευδεπίγραφους διαχωρισμούς και στείρους τοπικισμούς, χωρίς κομματικά ή άλλου είδους «καπέλα». Πριν τρία χρόνια υπήρχαν τέσσερις νομοί που λειτουργούσαν μεμονωμένα, αποσπασματικά. Σήμερα υπάρχει μια περιφέρεια με ενιαία θεσσαλική συνείδηση, που πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις.

- Ο απολογισμός σας τι δείχνει; Πώς ανταποκριθήκατε απέναντι στις δεσμεύσεις που αναλάβατε;

-          Πετύχαμε το σχεδιασμό μας, γιατί πετύχαμε να ξεμπλοκάρουμε όλα τα έργα που ήταν ανενεργά επί δεκαετίες. Πετύχαμε να ολοκληρώσουμε 77 ημιτελή έργα, για τα οποία σε διαφορετική περίπτωση η Ελλάδα θα έχανε χρήματα. Καταφέραμε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας, για το οποίο είχαμε δεσμευτεί απέναντι στους πολίτες, να το ολοκληρώσουμε κατά 99%. Και αν λάβετε υπόψη σε ποια εποχή μιλάμε και δρούμε θα δείτε ότι είναι 100%. Ας μην ξεχνάμε ότι είμαστε μια περιφερειακή αρχή που έδρασε σε μια περίοδο τεσσάρων κυβερνήσεων. Μέσα σε αστάθεια κυβερνητική, αστάθεια οικονομική, σε περίοδο με φόβο και αγωνία, μνημόνια και μεγάλη αρνητικότητα και κυνισμό στην κοινωνία. Ηταν η πιο δύσκολη εποχή, γιατί ο κόσμος είχε και έχασε και όπως λέει ο Περικλής στον επιτάφιο ο κόσμος κλαίει και οδύρεται γι’ αυτό που είχε και έχασε, όχι γι’ αυτό που δεν απέκτησε ποτέ.

-          Κανένας σχεδιασμός, δηλαδή, δεν κόλλησε μέσα στον κυκεώνα των μνημονίων και των περιορισμένων πόρων;
-          Κανένας. Ισα - ίσα πετύχαμε τους στόχους μας αυτή τη δύσκολη εποχή.

-          Με ποιον τρόπο;
-          Μειώσαμε κατά 50% τις λειτουργικές μας δαπάνες. Συγκρουστήκαμε με την εξουσία και κερδίσαμε. Πετύχαμε να έχουμε αύξηση της απορροφητικότητας από 25% στο 75% σήμερα. Πρακτικά σημαίνει ότι έπεσαν χρήματα στην πραγματική οικονομία και ταυτόχρονα προχώρησαν έργα, ολοκληρώθηκαν, αποδόθηκαν έργα και συνεχίζουν να αποδίδονται. Παράλληλα, διεκδικήσαμε με πρόγραμμα και σχέδιο, γι’ αυτό και καταφέραμε να ξεμπλοκάρουμε πολλά έργα, που μέχρι πρόσφατα φάνταζαν μακρινό όνειρο. Οπως η ηλεκτροκίνηση της γραμμής Βόλου - Λάρισας, αθλητικά κέντρα, όπως στη Ζαγορά, την Αγριά, την Αλόννησο, τη Σκιάθο, σκοπευτήριο στο Ρήγα Φεραίο. Ολα αυτά κανείς δεν φανταζόταν ότι μπορούσαν να συνεχιστούν, διότι χρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους. Ξεμπλοκάραμε την Κάρλα, ξεμπλοκάραμε μεγάλα έργα, όπως το αεροδρόμιο της Σκιάθου.
-         
-          Τι είναι αυτό που κάνατε εσείς και δεν μπορούσαν να το κάνουν οι προηγούμενοι. Μιλάμε για έργα βαλτωμένα επί δεκαετίες. Και εσείς λέτε ότι τα ξεμπλοκάρατε και μάλιστα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης.
-          Ξέρουμε και διεκδικούμε, ξέρουμε και συγκρουόμαστε, ξέρουμε και διαπραγματευόμαστε, ξέρουμε και κερδίζουμε, γιατί είμαστε ενωμένοι. Γιατί αυτά έργα βάλτωναν επειδή δεν υπήρχε σχέδιο διεκδίκησης. Εμείς συγκρουστήκαμε για να τα κερδίσουμε. Και πετύχαμε, διότι είχαμε σχέδιο και τους οδηγήσαμε σε τέτοιο σημείο που δεν θα μπορούσαν να τα αρνηθούν. Και τα πετυχαίνουμε στους πιο δύσκολους καιρούς. Αρα η επιτυχία είναι πολύ μεγαλύτερη. Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει κανένα μα κανένα έργο που δεν ξεμπλόκαρε.

-          Επομένως εφόσον τα έργα έχουν ξεμπλοκάρει τι μας έμεινε για τη νέα θητεία;
-          Πάρα πολλά. Να σας πω κάτι. Υποθέστε ότι αυτή τη στιγμή σταματούσαν τα πάντα. Η Θεσσαλία έχει για τρία χρόνια έργα. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Οτι δεν δουλεύεις στιγμιαία, δουλεύεις με όραμα, με προοπτική. Τι έχει τώρα η Θεσσαλία; 550 εκατ. έργα που διεκδικήσαμε και πήραμε από το νέο ΕΣΠΑ, συν 140 εκατ. ευρώ που «τρέχουν» από το παλιό, συν 125 εκατ. ευρώ επενδύσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αν προστεθούν και οι εθνικοί πόροι, ξεπερνάμε το 1 δισ. ευρώ. Εχουμε, κατά συνέπεια, για την επόμενη πενταετία περισσότερα από 1 δισ. ευρώ. Εμείς, θα τα φτάσουμε 2 δισ. τουλάχιστον στη Θεσσαλία.

-          Και με όλα αυτά τι θα κάνουμε;
-          Αυτό είναι ένα σοβαρό και μεγάλο ζήτημα. Κάναμε μια μεγάλη διαβούλευση με όλους τους δήμους και όλους τους φορείς για να κάνουμε το νέο ΕΣΠΑ. Διότι χωρίς στρατηγική δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Εχουμε καταγεγραμμένες τις ανάγκες κάθε δήμου ξεχωριστά, την ωριμότητα των αναγκών, είτε λέγονται δρόμοι, είτε σχολεία, είτε έργα υγείας. Και ξέρουμε πώς θα προχωρήσουμε σε κάθε τομέα, με συγκεκριμένο σχέδιο. Το βασικότερο είναι ότι στο νέο ΕΣΠΑ θα υπάρχουν κονδύλια για τη φτώχεια, την οποία εξειδικεύουμε μαζί με την ανεργία και έχουμε περίπου 58 εκατ. ευρώ σε ειδικό πρόγραμμα. Όπως θα έχουμε και χρήματα για γεωργικές παρεμβάσεις. Το όραμά μας είναι απτό, μετρήσιμο, ρεαλιστικό. Σχεδιάστηκε μαζί με όλους, είναι ανθρώπινο. Δεν είναι δικά μου τα έργα. Είναι έργα που προκύπτουν από τις ίδιες τις κοινωνίες, τους πολίτες. Εχουμε πάρει τις ανάγκες των ανθρώπων της υπαίθρου, του βουνού, των μαθητών, των φοιτητών, των εργαζομένων και τα έχουμε μετατρέψει σε όραμα. Αυτή είναι η καινοτομία μας, ότι μιλάμε για έτοιμο πρόγραμμα, όχι με «θα».

- Φοβάστε ότι παρά το έργο σας θα λάβετε αρνητική ψήφο - μήνυμα στην κυβέρνηση;
- Κανείς δεν είναι από πολιτική παρθενογένεση. Ομως, εμείς ήμασταν αφοσιωμένοι στο έργο μας αυτό τον καιρό. Εμείς είμαστε δοκιμασμένοι. Ξέρουν ποιοι είμαστε, ξέρουν πώς λειτουργούμε, ξέρουν πώς αντιδρούμε και πώς συμπεριφερόμαστε. Ξέρουν ότι δεν κάνουμε διακρίσεις και δεν έχουμε αποκλεισμούς. Ξέρουν ότι είμαστε της συνεργασίας και της συνέργειας. Ξέρουν ότι δεν εκβιαζόμαστε, ότι δεν είμαστε της συναλλαγής και του εκβιασμού. Ξέρουν ότι είμαστε με την κοινωνία και συγκρουόμαστε με όποιον πάει απέναντι στη Θεσσαλία. Και το κάναμε. Οταν κατεβαίνει ο περιφερειάρχης σε αντιμνημονιακή εκδήλωση -γιατί είναι αντιμνημονιακός- εκ πεποιθήσεως, αλλά και ως αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου στα Οικονομικά και είχε προβλέψει την κατάσταση, όταν βγαίνει και συγκρούεται για τις συγχωνεύσεις, για τη ΔΕΗ, για το δίκιο των αγροτών. Συγκρούεται για το Νοσοκομείο και το Πανεπιστήμιο...
Εχουμε δώσει δείγμα και συγκρουόμαστε με αυτή την κυβέρνηση, συγκρουστήκαμε με τις προηγούμενες. Οι άλλοι όλοι συγκρούονται στα λόγια. Εχουν δοκιμαστεί; Ολοι οι άλλοι βλέπουν την Περιφέρεια ως κομματικό λάφυρο. Εμείς λέμε όχι κομματικό λάφυρο η Περιφέρεια. Ξεκάθαρα πράγματα. Και το αποδεικνύουμε στην πράξη. Οι άλλοι μένουν στη θεωρία, γιατί θεωρούνται το μακρύ χέρι του κόμματος που θέλει να καταγράψει δυνάμεις. Εμείς δεν θέλουμε να βαφτεί ο χάρτης της χώρας το βράδυ των εκλογών. Δεν μας ενδιαφέρει το «χρώμα» του χάρτη. Μας ενδιαφέρει να φύγει το γκρίζο της ζωής των πολιτών, των Θεσσαλών.

- Τι χαρακτήρα δηλαδή προσδίδεται στις περιφερειακές εκλογές του Μαϊου;
Οι περιφερειακές εκλογές δεν είναι δημοσκόπηση της στιγμής, όπως κάποιοι θέλουν να την υποβαθμίσουν. Προσπαθούν να μετατρέψουν τις αυτοδιοικητικές εκλογές σε δημοσκόπηση και να μετρήσουν δυνάμεις. Είναι ψήφος πενταετίας, ευθύνης. Για εμάς ο πολιτικός χαρακτήρας έγκειται στον προσδιορισμό της σχέσης της κεντρικής κυβέρνησης με την αιρετή περιφέρεια. Και αυτό το αποδείξαμε.

- Η ατμομηχανή του τοπικού τουρισμού, τα νησιά των Σποράδων, έτυχαν της πρέπουσας προσοχής, ώστε να καταστούν ικανοί υποδοχείς του τουριστικού ρεύματος;
- Δώσαμε μεγάλη έμφαση. Μόνο με το αεροδρόμιο, το Κέντρο Υγείας, τον εξοπλισμό των Κ.Υ. και το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα για τα νησιά 10 εκατ. ευρώ και πλέον, αναμορφώνουμε και λύνουμε βασικές ανάγκες στα νησιά.

-Για το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου;
-Εχουμε ζητήσει κατ’ επανάληψη να μας παραχωρηθεί και να αναλάβει η Περιφέρεια τη λειτουργία του. Δεν μας το έχουν δώσει. Εμείς προσπαθούμε και το προβάλουμε όσο το δυνατόν περισσότερο. Αυξήθηκαν οι αεροπορικές εταιρίες και οι πτήσεις, παρά τη δύσκολη περίοδο και το διασυρμό που γνώρισε η χώρα μας έως το 2012.

- Πίσω στις εκλογές τώρα. Με ποια φιλοσοφία καταρτίστηκε το ψηφοδέλτιό σας στη Μαγνησία. Τι καινούργιο έχει να πει στο εκλογικό σώμα;
- Με τη φιλοσοφία της αποτελεσματικότητας. Τα προηγούμενα χρόνια στις δυσκολότερες στιγμές ήμασταν αποτελεσματικοί. Συνεργατικότητα, συνεργασία, συμμαχία, δημιουργικότητα. Εχουμε ανθρώπους που ασχολούνται για πρώτη φορά, ανθρώπους που έχουν εμπειρία από την αυτοδιοίκηση, αλλά ασχολούνται για πρώτη φορά με την περιφερειακή αυτοδιοίκηση και έχουμε όλων των ηλικιών και των περισσότερων επαγγελμάτων. Προσπαθήσαμε σ’ αυτό το ψηφοδέλτιο να βάλουμε όλες τις υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας, ώστε να αντιπροσωπευθούν και να έχουμε εικόνα και ήχο των πραγματικών δεδομένων.
Αλλά εμείς έχουμε μια άλλη φιλοσοφία. Είμαστε κοντά στον κόσμο. Τον ακούμε. Αρα ο άνθρωπος είναι εκείνος που προσδιορίζει και τα ψηφοδέλτια και τις πολιτικές, τις οποίες ακολουθούμε. Τα ψηφοδέλτια είναι υποστηρικτικά σ’ αυτή την προσπάθεια. Προσπαθούσαμε να παντρέψουμε την εμπειρία με το καινούργιο, την επιστήμη, τη γνώση, τη δουλειά. Χωρίς αποκλεισμούς. Δώσαμε ένα μήνυμα ότι δεν υπάρχουν αποκλεισμοί στα ψηφοδέλτια. Τα ψηφοδέλτια δεν είναι κλειστά κλαμπ, ούτε κομματικά ούτε ελιτίστικα. Το ψηφοδέλτιο είναι ο άνθρωπος, είναι η κοινωνία και έτσι προσπαθήσαμε να το κάνουμε.

Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα

-----------------------------------------------------------------------------------------


Ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός θέτει νέους στόχους με σύνθημα: όλοι μαζί για τη Θεσσαλία & τους Θεσσαλούς 

Ύστερα από μια ουσιαστική τετραετία ως Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, ο Κώστας Αγοραστός κάνει έναν απολογισμό των πεπραγμένων της θητείας του, μιλά με πάθος για τα έργα, θέτει τους νέους στόχους του και δίνει το έναυσμα για συλλογική δουλειά, με σύνθημα όλοι μαζί για τη Θεσσαλία & τους Θεσσαλούς!
Συνέντευξη στην Αλεξάνδρα Τάμπου
Το 2004 είχατε εκλεγεί βουλευτής για πρώτη φορά. Διαφαινόταν από τότε η οικονομική κρίση;
Από το 2007-2008 σε συζητήσεις με τους ανθρώπους της Τράπεζας της Ελλάδος τους είχα προειδοποιήσει ότι έρχεται μια δύσκολη περίοδος βλέποντας τα οικονομικά δεδομένα. Τότε είχα προτείνει την πάταξη ης φοροδιαφυγής, παρότι υπήρχε μια σχετική ευρωστία, καθώς και μια πιο αυστηρή φορολόγηση για να μην φτάσουμε στο σημείο που φτάσαμε και αποδεχτήκαμε τους ειδεχθείς όρους του Μνημονίου. Ήμουνα και είμαι πάντα κατά του Μνημονίου, αφού θα μπορούσαμε να διαχειριστούμε διαφορετικά την οικονομική κρίση.
Η θητεία της αιρετής περιφέρειας αυτά τα 3.5 χρόνια τι έργο πρόσφερε;
ΕΡΓΑ ΠΝΟΗΣ για την περιοχή, σε αριθμούς 1072 έργα, που άλλα ολοκληρώθηκαν και άλλα είναι σε εξέλιξη. Το μεγάλο στοίχημα που πετύχαμε είναι με την Εθνική Οδό Τρικάλων – Λαρίσης, έργο πνοής για την περιοχή και πάγιο αίτημα των Θεσσαλών. Επίσης έργα σημαντικά όπως η λειτουργία του ΧΥΤΑ της ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, και έργα κοινωνικής πρόνοιας όπως το πρόγραμμα ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ σε συνεργασία με το Δήμο Τρικκαίων. Η Βελτίωση του δρόμου Σοφάδων- Νέο Μοναστήρι, και οι νέες Γέφυρες που κατασκευάζουμε. Δουλειά μας ήταν να αξιοποιήσουμε τα χρήματα του ΕΣΠΑ και να αυξήσουμε τους προϋπολογισμούς του. Πετύχαμε να επανακινήσουμε το μεγάλο έργο της Ε65 χωρίς να δώσουμε από το ταμείο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας ούτε ένα ευρώ, αλλά καταφέραμε να πάρουμε από τα Τομεακά προγράμματα των Υπουργείων για να συνεχιστεί το έργο. Υλοποιούμε από το πρόγραμμα Μπαλτατζή έργα αναδασμού για την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα.
–Έχουμε αλλάξει τη φιλοσοφία διαχείρισης των επενδύσεων με άμεση αποπληρωμή, παρά τη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε, ανταποκρινόμαστε άμεσα και δίνουμε μια σταθερότητα στο κομμάτι αυτό. Κληθήκαμε να λειτουργήσουμε με όρους ελάχιστου κόστους και βέλτιστου αποτελέσματος απέναντι σε μια επιφυλακτική κοινωνία αλλά το πετύχαμε.
Το επόμενο στοίχημα της Περιφέρειας Θεσσαλίας είναι ο τουρισμός;
Έμφαση στα έργα υποδομής για τον Τουρισμό.
Εμείς επενδύσαμε σε αυτά τα έργα, καταρχάς τα Τρίκαλα έχουν την 2η μεγαλύτερη μοναστική κοινότητα στην Ελλάδα τα Μετέωρα (που υπάρχει προσβασιμότητα για όλους). Ολοκληρώνουμε τη μετατροπή του διατηρητέου Δημοτικού Σχολειού Καστρακίου σε Μουσείο Γεωλογικών Σχηματισμών των Μετέωρων, όπου ο επισκέπτης μέσω νέων τεχνολογιών θα μπορεί να δει πως δημιουργήθηκαν οι βράχοι των Μετεώρων, την παλαιοντολογία, την ιστορία της μοναστικής κοινότητας, την αρχιτεκτονική κληρονομιά κ.α. Θέλουμε επίσης να ολοκληρώσουμε τους οδικούς άξονες για να υπάρχει πρόσβαση προς τους ιερούς βράχους και παράλληλα να ενδυναμώσουμε την εικόνα τους προς τα έξω, μέσω των αθλητικών εκδηλώσεων που γίνονται στην περιοχή, παγκόσμια και πανελλήνια πρωταθλήματα, γιατί ο αθλητισμός πέρα του ότι δίνει ΄΄Χρόνια στη ζωή και ζωή στα χρόνια΄΄ φέρνει πολύ κόσμο στην περιοχή και προβάλλεται η Θεσσαλία. Επίσης, μετέχουμε στις εκθέσεις σε όλο τον κόσμο σε συνεργασία με τους Συνδέσμους Ξενοδόχων και με όλους τους φορείς τουρισμού .Έχουμε οργανώσει τα λεγόμενα fun trips με δημοσιογράφους καλεσμένους στα Μετέωρα και το X TERRA στην Λίμνη Πλαστήρα, ώστε να μεταφέρουν οι ίδιοι τις εμπειρίες τους πίσω στις χώρες τους. Γιατί ο Τουρισμός και κυρίως τα Μετέωρα είναι μια μεγάλη δύναμη της χώρας.
–Έχουμε αλλάξει τη φιλοσοφία διαχείρισης των επενδύσεων με άμεση αποπληρωμή , παρά τη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε , ανταποκρινόμαστε άμεσα και δίνουμε μια σταθερότητα στο κομμάτι αυτό.
 Ο τομέας της Κοινωνικής Πρόνοιας;
Η Πρόνοια για εμάς είναι σημαντική. Υπάρχει βέβαια ένα θέμα, γιατί η Περιφέρεια δεν διαθέτει αντίστοιχο ταμείο, οικονομικούς πόρους. Όλα σχεδιάζονταν από το Κεντρικό Κράτος, δεν είχαμε το λεγόμενο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Στην επόμενη περίοδο που έχουμε εξασφαλίσει 58 εκατομμύρια ευρώ, μπορούμε να συνδιαμορφώσουμε (Συλλογική Ηγεσία)με τους υπόλοιπους φορείς, να συναποφασίσουμε και να υλοποιήσουμε προγράμματα καταπολέμησης της φτώχειας και νέων θέσεων εργασίας. Παράλληλα, δώσαμε την δυνατότητα σε νέους μικρομεσαίους επιχειρηματίες σε όλη τη Θεσσαλία (1215 εγκρίσεις ) να μπούνε στην παραγωγή, διότι χωρίς παραγωγή οδεύουμε μοιραία στο θάνατο. Επίσης, μοιράσαμε 2.670 τόνους τροφίμων σε 215.000 ανθρώπους που τα δικαιούνται. Τρέξαμε 44 προγράμματα ΤΟΠΣΑ και ΤΟΠΕΚΟ προϋπολογισμού 14.5000.000 εκατομμυρίων ευρώ, δίνοντας απασχόληση σε χιλιάδες ανθρώπους.
-Πως καταφέρνετε να γνωρίζετε τα πάντα όσον αφορά τα έργα και τους προϋπολογισμούς τους;
Κοιτάξτε όλη μέρα ασχολούμαι με την Περιφέρεια και τα έργα. Υπάρχει ένα πάθος και μια αγάπη για δημιουργικότητα. Εμείς είχαμε βάλει , έναν στόχο! Κάθε μέρα να δημιουργούμε και ένα έργο για τη Θεσσαλία. Αυτό το πετύχαμε γιατί έχουμε υλοποιήσει πάνω από 1072 έργα! Αυτό σημαίνει ένα έργο την ημέρα τουλάχιστον. Εμείς μπαίνουμε στον πυρήνα του προβλήματος, είμαστε πάνω στα έργα τα οποία έχουν δυσκολίες και εγώ και οι αντιπεριφερειάρχες και οι συνεργάτες είμαστε όλοι μια ομάδα και παρακολουθούμε τα έργα καθημερινά. Επίσης, έχουμε αλλάξει το μοντέλο διοίκησης της Περιφέρειας. Δεν έχω συμβούλους, σύμβουλοι μου είναι οι διευθυντές των υπηρεσιών. Αποδείξαμε ότι με λίγα κάναμε πολλά αλλά και με λίγους συνεργάτες κάναμε έργο, έχουμε 45% μείωση του προσωπικού και παράλληλα αύξηση των αρμοδιοτήτων τους.
Μεγάλα Έργα…και το στοίχημα του Αχελώου..!
Δώσαμε τη μάχη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και την κερδίσαμε, μέλημα μας να επανακινήσουμε τη διαδικασία για το έργο αυτό στα αρμόδια Υπουργεία. Σύμφωνα με την νέα νομοθεσία εκπονούνται δύο νέες μελέτες για την αναγνώριση έργου με τις τρέχουσες περιβαλλοντικές νομοθεσίες. Γιατί χωρίς τον Αχελώο η Θεσσαλία θα οδηγηθεί σε ερημοποίηση και θα έχουμε πρόβλημα στην παραγωγή. Αισιοδοξούμε και ελπίζουμε.



Η ανεργία αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή μας;
H ανεργία είναι η μεγαλύτερη κοινωνική αδικία! Πρέπει να δημιουργήσουμε εκείνες τις ικανές και αναγκαίες συνθήκες δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Η εργασία είναι ισορροπία ζωής ! Είναι επιβίωση, το κοινωνικό έργο ‘το επιούσιων’’ το λεγόμενο το δίνει η Εκκλησία. Δικό μας κοινωνικό έργο είναι να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας. Πως γίνεται αυτό; Κάθε έργο δημιουργεί θέσεις ή συντηρεί θέσεις εργασίας όπως να έργο περιβάλλοντος, για παράδειγμα τα έργα ύδρευσης στα χωριά των Τρικάλων (Φήκη, Κακοπλεύρι, Καλαμπάκα). Αυτά τα έργα δίνουν θέσεις εργασίας και δίνουν χρήμα και ζωή στον τόπο. Επίσης, πρέπει να υπάρχει διασπορά των έργων…να δουλεύουν διάφοροι κλάδοι επαγγελμάτων, είτε είναι έργα πολιτισμού, πρόνοιας, σχολεία ,πανεπιστήμια. Θέλουμε να αναβαθμίσουμε τη Δημόσια Υγεία σε περιοχές που χρειάζεται με επέμβαση στον ιατροτεχνικό εξοπλισμό, για να βελτιώσουμε την ποιότητα υγείας των πολιτών. Ταυτόχρονα , είμαστε παρόντες στη μάχη. Δεν μας αρέσει το Μνημόνιο είμαστε κατά, ήταν λάθος η τακτική να μπούμε στο Μνημόνιο ..ήμασταν μπροστά σε αγώνες για τη διαθεσιμότητα στη Θεσσαλία. Ήμασταν μπροστά για να μην συρρικνωθεί το Πανεπιστήμιο και μαζί με όλους τους φορείς διατηρήσαμε όλα τα τμήματα στη Θεσσαλία. Το ΤΕΙ Λάρισας έγινε ΤΕΙ Θεσσαλίας και μπορέσαμε να στήσουμε τις δομές του όσο το δυνατό καλύτερα.
Έχετε έρθει σε ρήξη με την Κεντρική εξουσία για τα προβλήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας;
Έχουμε έρθει σε ρήξη πολλές φορές και θα το ξανακάνουμε αν χρειαστεί. Πρώτο μας μέλημα είναι οι Θεσσαλοί. Σύνθημα μας :η Θεσσαλία που νικά! Ο Θεσσαλός δημιουργός θα φέρει την ανάκαμψη που ζητάμε. Από το 2008-2012 τα πράγματα έχουν αλλάξει προς το καλύτερο, φαίνεται θετικό το εμπορικό ισοζύγιο, αυξήθηκαν οι εξαγωγές. Πρέπει όλοι να είμαστε συμμέτοχοι στην ανάκαμψη της περιοχής μας. Η αλλαγή αυτή είναι πολύ μεγάλη.
Ως απλός ψηφοφόρος στις εκλογές του Μαΐου πώς θα ψηφίζατε, με τι κριτήριο;
Με βάση την ικανότητα, την αποτελεσματικότητα και τα απτά αποτελέσματα που έχει επιδείξει ο καθένας. Έχουμε μπουχτίσει από λόγια, υποσχέσεις και σχεδιασμούς χωρίς έργο και χωρίς αποτέλεσμα. Εμείς διεκδικούμε! Και στο νέο Κοινοτικό Πλαίσιο στήριξης πετύχαμε να έχει μέσα και Ταμείο για έργα περιβάλλοντος και Γεωργικό Ταμείο για αγροτικά έργα. Διεκδικήσαμε και πήραμε πόρους για τον τομέα της καινοτομίας και έχουμε στείλει στο Υπουργείο το σχέδιο μας για το RIS3 – Έξυπνη Εξειδίκευση. Η εν λόγω μελέτη, αποτελεί ουσιαστικά τη βάση για την ανάλυση της εξειδίκευσης των επενδύσεων σε Έρευνα & Ανάπτυξη (Ε&Α) στο σχεδιασμό της Προγραμματικής Περιόδου (RIS3 2014 – 2020) της Περιφέρειας Θεσσαλίας, όπως αυτή θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Θεσσαλίας. Βγάλαμε το επιστημονικό μας δυναμικό ακόμη πιο μπροστά για να το παντρέψουμε με την παραγωγή και να υπάρξει μια θετική συνεργασία με αποτελέσματα. Διεκδικήσαμε και κερδίσαμε. Επανεκκινήσαμε όλα τα έργα! Καταφέραμε να ενώσουμε την Θεσσαλία!!!!
Βρήκατε εχθρούς απέναντι σας ή περισσότερους συμμάχους; Ποια είναι η αίσθηση σας;
Κοιτάξτε ήταν μια επίπονη προσπάθεια, χρειάζονταν πολλές φορές διαχείριση έντονων συναισθημάτων θυμού και εκνευρισμού. Στο τέλος, όμως μας βγήκε και με έναν αξιακό κώδικα που θέσαμε ‘ο καλύτερος κερδίζει’, πετύχαμε πολύ καλές συνεργασίες και δώσαμε το μήνυμα η ατομική ευθύνη να γίνει συλλογική με αποτέλεσμα όλοι να δουλεύουν, να ωριμάζουν έργα, να ακούν τους ανθρώπους και οι λογικές απαιτήσεις να ικανοποιούνται. Βέβαια, όταν σε 3 χρόνια προωθείς και υλοποιείς τόσα έργα σίγουρα θα έχεις και εχθρούς, εκείνους οι οποίοι ξεβολεύονται, και έχουν άλλη νοοτροπία. Εμείς ήμαστε μια θετική δύναμη αλλαγής, ανατρέψαμε τα κακώς κείμενα …στη φιλοσοφία λειτουργίας έχουμε απογαλακτιστεί από κομματικά πάθη και μας ενδιαφέρουν μόνο οι Θεσσαλοί και προχωράμε με έργο. Το έργο δίνει θέσεις εργασίας , δημιουργεί συγκριτικό πλεονέκτημα. Ήμαστε στο εμείς και όχι στο εγώ!!!
Νέος στόχος για την επόμενη θητεία;
Να κάνουμε το Κέντρο Διάγνωσης και Θεραπείας του Καρκίνου, το μεγαλύτερο κέντρο στην Δυτικοανατολική Ευρώπη, το οποίο θα δώσει ώθηση στον ιατρικό Τουρισμό, δεδομένου ότι υπάρχουν και ιδιωτικές κλινικές που θα αυξήσουν την επισκεψιμότητα τους για λόγους θεραπείας. Να λειτουργήσουν τα καταδυτικά πάρκα στις Β. Σποράδες και τον Παγασητικό, να ολοκληρωθεί ο Ε65 και η λίμνη Κάρλα. Παράλληλα υπάρχουν και άλλα έργα προς υλοποίηση, τα έργα νερού & έργα ύδρευσης. Στόχος μου ήταν και είναι να αλλάξω το χρόνο υλοποίησης των έργων. Ένα έργο έκανε 616 μέρες από την πρώτη ένταξη μέχρι την πρώτη πληρωμή. Τώρα μειώσαμε το χρόνο στις 313 μέρες κι αυτό σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή & φυσικά τις πιέσεις μας προς το κεντρικό κράτος το οποίο και θεσμοθετεί! Προσπαθούμε για ακόμα περισσότερο! Το όραμά μας είναι: «Μια Θεσσαλία ισχυρή και καινοτόμος, με επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον, θετική δύναμη αλλαγής και δημιουργικής ανατροπής, έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς»
Νέα κόμματα και ιδεολογίες!
Σήμερα υπάρχει ένας κυνισμός στην κοινωνία . Οι ιδεολογίες έχουν καταρρεύσει η σημερινή ιδεολογία κατά τη προσωπική μου γνώμη πρέπει να είναι εργασία, ικανοποιητική αμοιβή, καλή δημόσια παιδεία, υγεία και πρόνοια. Αυτά πρέπει να είναι το μέλημα ενός πραγματικού κρατικού μηχανισμού! Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να μείνει έξω από κομματικά λάφυρα, εμάς μας ενδιαφέρει να διώξουμε το γκρίζο! Δεν μας ενδιαφέρει τι χρώμα θα βαφτεί η Θεσσαλία στις εκλογές, θέλουμε την προσφορά χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις!!!
Η άποψη σας για τις αντίπαλες υποψηφιότητες;
Δεν έχω αντιπάλους στην πολιτική έχω μόνο συνεργάτες!!!


Πηγή:http://www.ideesmag.gr/








-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



28 Απριλίου 2013

«Ζητώ το χρίσμα των πολιτών»

«Στόχος μου μια επαναστατική δημιουργική ανατροπή – Αγωνιώ για το μέλλον της Θεσσαλίας – Δεν θα διστάσω να συγκρουστώ για τα συμφέροντα της Θεσσαλίας – Η οικογένειά μου είναι το στήριγμά μου»

Οκτώβριος του 2009. Η ΝΔ συντρίβεται εκλογικά, ο Γιώργος Παπανδρέου πηγαίνει στο Μαξίμου, ο Κώστας Καραμανλής στο σπίτι του κι ο Κώστας Αγοραστός στο δικό του. Πολλοί στη Λάρισα τον θεωρούν τελειωμένο. Το παιχνίδι της διαδοχής στη ΝΔ ξεκινά, ο Αγοραστός συμπορεύεται με την Ντόρα Μπακογιάννη, και όταν ο Αντώνης Σαμαράς πραγματοποιεί το εντυπωσιακότερο come back στη Μεταπολιτευτική ιστορία, τον Αγοραστό τον ξεγράφουν ακόμα περισσότεροι.
Ο νέος αρχηγός της ΝΔ μιλάει για «σφουγγάρι», σε μια προσπάθεια να ενώσει την «γαλάζια» παράταξη, και αυτό τον οδηγεί στο να στηρίξει τον Κώστα Αγοραστό για υποψήφιο Περιφερειάρχη. Ο τελευταίος εκτελεί μια υποδειγματική προεκλογική καμπάνια, ανατρέπει τα προγνωστικά και αναλαμβάνει πρώτος αιρετός Περιφερειάρχης Θεσσαλίας.
Δυόμιση χρόνια μετά, κάθεται απέναντι μου και ανοίγει την καρδιά του. Μιλά για το όραμά του και για τα προβλήματα που συνάντησε στην Περιφέρεια. Μου μιλάει για τον Σαμαρά, τον Τσίπρα, τον Καραμανλή, την Ελλάδα, την Ευρώπη. Μιλάει για τις επόμενες εκλογές, για τα χρίσματα, για τον Κώστα Τζανακούλη, αλλά και για την οικογένειά του, τον αθλητισμό και τον πιο μεγάλο του αντίπαλο.
Δυόμιση χρόνια στην Περιφέρεια…
Ναι. Περίπου.
Τι είναι πιο δύσκολο, να είσαι περιφερειάρχης ή βουλευτής;
Περιφερειάρχης.
Γιατί;
Γιατί, πρώτον θα πρέπει να δομήσεις τη θεσσαλική συνείδηση, μπαίνοντας στην ουσία των προβλημάτων κάθε περιοχής. Μιλάμε για τα νησιά, τη Μαγνησία, την Καρδίτσα, τα Τρίκαλα, την Λάρισα. Διαφορετικά προβλήματα, διαφορετική φιλοσοφία, διαφορετικές προοπτικές, διαφορετικές ταχύτητες, διαφορετικές προτεραιότητες. Καλείσαι να δομήσεις μια ομοιογένεια και μια ενότητα. Ξέρεις, δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα. Επίσης ο νέος μου ρόλος είναι ρόλος εκτελεστικός. Πρέπει να σχεδιάσεις και να εκτελέσεις γρήγορα και σωστά. Με αίσθηση του κατεπείγοντος χωρίς να χάνεις τη βασική, κεντρική σου, στόχευση. Με διαφάνεια, χωρίς αποκλεισμούς. Είναι τελείως διαφορετικός ο ρόλος του Περιφερειάρχη, πιο σύνθετος, πιο πολύπλοκος, γι’ αυτό και πιο συναρπαστικός.
Αν γυρνούσαμε νοητά δυόμιση χρόνια πίσω, τι είναι αυτό που δεν περιμένατε να συναντήσετε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας;
Είχα τις ενστάσεις μου για τον «Καλλικράτη», δεν πίστευα όμως ποτέ την χαοτική κατάσταση που δημιουργούν οι συναρμοδιότητες. Δεν μπορούσα επίσης να φανταστώ την ατολμία των κεντρικών υπηρεσιών να λάβουν γρήγορα αποφάσεις. Ατολμία, γραφειοκρατία και γκρίζες ζώνες που δημιουργούνται από την επικάλυψη αρμοδιοτήτων, δημιουργούν με τη σειρά τους την ασφαλιστική δικλείδα όλων όσων δεν θέλουν ή δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους.

Έχοντας λοιπόν την εμπειρία από το κοινοβούλιο και έχοντας πλέον διοικήσει μια μεγάλη Περιφέρεια, έχετε καταλήξει τελικά τι είναι αυτό που κάνουμε λάθος ως χώρα;
Στην ταχύτητα σίγουρα. Δεν παίζουμε, επιτρέψτε μου την έκφραση,  δημιουργικά με τον χρόνο. Ερχόμαστε Επιμηθείς και όχι Προμηθείς. Επίσης είχαμε δημιουργήσει ως κράτος μια μηχανή μετάθεσης ευθυνών. Όταν υπήρχε ανάπτυξη ή μάλλον «ανάπτυξη», αυτό επικαλύπτονταν…
Σας διακόπτω. Όλα αυτά η κυβέρνηση τα έχει αντιληφθεί; Τι ήταν το τελευταίο πράγμα που είπατε στον Πρωθυπουργό;
Να απλουστεύσει τις διαδικασίες. Να εμπιστευτεί τις Περιφέρειες. Να μειώσει τους οργανισμούς και να γίνει εξορθολογισμός του προσωπικού. Να δουλέψει επιτέλους ο καθένας εκεί που μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα για να παραχθεί κοινωνικός πλούτος. Και φυσικά να σκοτώσει τη γραφειοκρατία. Να τελειώσει με την πολυνομία δημιουργώντας ένα νέο «Ιουστινιανό κώδικα». Ξέρεις, ο Πρωθυπουργός είναι από τους πολιτικούς εκείνους που ακούνε.
Πως αξιολογείτε την κυβέρνησή του;
Η κυβέρνηση αυτή κάνει μια μεγάλη προσπάθεια. Και ο Σαμαράς ακόμη μεγαλύτερη, στα πολύ δύσκολα. Επίσης κανείς δεν πρέπει να αγνοεί πως η συγκεκριμένη κυβέρνηση είναι ουσιαστικά κάτι το πρωτοφανές για την πολιτική ιστορία της Μεταπολίτευσης. Δεν είναι εύκολο να κυβερνάς με δυο εταίρους, με τους οποίους μπορεί να σε χωρίζουν και πολλά.
Αν επιτρέπονταν να συμβουλεύσετε τον Πρωθυπουργό ενόψει ανασχηματισμού, τι θα του λέγατε, μιας και γνωρίζετε πολύ καλά όλους τους υπουργούς;
Να κάνει αυτό που κάνει ο καθένας από μας στην προσωπική του ζωή όταν έχει ένα πρόβλημα: να διαλέξει τους καλύτερους. Όπως ο αγρότης διαλέγει τον καλύτερο γεωπόνο ή κάποιος που αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας τον καλύτερο γιατρό ή τον καλύτερο δικηγόρο και πάει λέγοντας. Αυτό είναι κατά τη γνώμη μου κομβικό σημείο για τη λειτουργία, όχι μόνο μιας κυβέρνησης, αλλά ολόκληρης της χώρας. Συνηθίζω να λέω, και είναι αρχή μου, πως διεκδικώ το δικαίωμα στο λάθος, όχι όμως την απραξία και την ατολμία. Δεν στηρίζουμε την πολιτική μας επάνω στο παλαιοκομματικό μοντέλο της απειλητικής ετερότητας. Με λίγα λόγια, δεν ψάχνουμε για εχθρούς, έτσι ώστε να μπορούμε να φορτώνουμε εκ των υστέρων τυχόν λάθη. Συμμάχους ψάχνουμε, συνέργειες και κινητοποίηση όλων των υγιών κομματιών της κοινωνίας. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να φέρει θετικό αποτέλεσμα για τον πολίτη.
Γνωρίζετε πολύ καλά πως αυτή η κυβέρνηση βαδίζει έναν δρόμο τον οποίο καθορίζουν άλλοι, αφού έχουν υπογράψει τα μνημόνια. Αναρωτιέμαι, αν ο Κώστας Αγοραστός ήταν πριν τρία χρόνια στη Βουλή και όχι εδώ που μιλάμε σήμερα, τι θα έκανε; Θα ψήφιζε «ναι» ή «όχι» στο μνημόνιο;
Είμαι κατά του μνημονίου. Από τότε. Μιλούσα για μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία, υποστήριζα πως μας πήγαιναν δέσμιους στο ΔΝΤ για να δοκιμάσουν τις ανοχές, τις αντοχές και τις αλλαγές στην κοινωνία, κάτι που αποτελεί γνωστή πρακτική του ΔΝΤ. Τελικά φάνηκε, αφού και οι ίδιοι το ομολόγησαν, πως έκαναν λάθη. Θα ερχόμουν σε πολύ δύσκολη θέση αν ήμουν στη Βουλή. Είμαι κατά του μνημονίου.
Κάποια «καμπανάκια» χτυπούσατε, απ’ όσο θυμάμαι και από το βήμα της Βουλής, επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή…
Ναι έλεγα για τη φοροδιαφυγή…
 Ποιο ήταν το μεγάλο λάθος του Καραμανλή; Πόσο ευθύνεται η κυβέρνησή του για όσα περνάμε σήμερα;
Θα επιμείνω στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Τεράστιο θέμα. Ο Καραμανλής είχε μεγάλη ευκαιρία στα χέρια του. Να σου πως όμως κάτι; Η ευθύνη καταμερίζεται σε όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Σκεφτείτε για παράδειγμα πως όταν μπήκαμε στο ευρώ, δεν θωρακιστήκαμε ως χώρα. Κάποιοι πίστεψαν πως το ευρώ είναι πανάκεια και από μόνο του θαυματουργό. Αντιθέτως όμως ήταν προβληματικό και αυτό είναι κάτι που γνώριζε η πολιτική και οικονομική ελίτ των Βρυξελλών. Γνώριζαν για παράδειγμα πως όταν ένα νόμισμα είναι σκληρό, αυξάνει αμέσως το κόστος ζωής ή ότι θα αυξηθούν κατευθείαν οι τιμές βασικών προϊόντων μιας και η στρογγυλοποίηση έγινε προς τα πάνω ή ότι στη συνείδηση των πολιτών υπάρχει μεγάλη πιθανότητα -όπως και έγινε τότε- το ένα ευρώ να «γίνει» μια δραχμή. Κοιτάξτε. Μας έδωσαν φθηνό χρήμα ως αντιστάθμισμα όλων όσων προείπα, ενώ θα έπρεπε να μας δώσουν την τεχνογνωσία και φυσικά οι ελληνικές κυβερνήσεις θα έπρεπε να είχαν σκεφτεί με όρους μέλλοντος. Και επειδή ακριβώς η κουβέντα δεν έγινε με όρους μέλλοντος, σήμερα μιλάμε με το «αν». Αν είχαμε χτυπήσει την φοροδιαφυγή, αν είχαμε χτυπήσει το λαθρεμπόριο καυσίμων, αν είχαμε αποτρέψει τα παρασιτικά φαινόμενα, αν… Αυτή η κουβέντα πρέπει να λάβει τέλος.
Μιλήσατε για την Ευρώπη. Πού πιστεύετε πως οδηγείται η Ευρώπη μετά απ’ όλα όσα συμβαίνουν; Από τι κινδυνεύει;
Η Ευρώπη κινδυνεύει από τους ίδιους τους πολίτες της. Και αυτό γιατί η Ευρώπη ξεκίνησε με ένα όραμα. Ξεκίνησε με στόχο την καλυτέρευση της ζωής τους, των συνθηκών εργασίας, για ανάπτυξη και αλληλεγγύη. Σήμερα όλα αυτά δεν τα βλέπουν οι πολίτες. Σήμερα δεν βλέπουν την Ευρώπη των πολιτών, αλλά την Ευρώπη των πλούσιων κρατών. Βλέπουν τις πλούσιες χώρες να θεωρούν πως μπορούν να λειτουργήσουν εις βάρος των αδύναμων κρατών. Πού είναι η συμμαχία και η αλληλεγγύη; Εγώ για παράδειγμα έχω συγκεκριμένη στρατηγική για την καινοτομία, κάτι που ενδεχομένως να με φέρνει απέναντι στους «ειδικούς» της Ευρώπης. Αν δεν μπορέσω να τα καταφέρω μέσω της συνεργασίας και των συμμαχιών, γιατί θα πρέπει να σκύψω το κεφάλι και να μην συγκρουστώ όταν θέλω να εξυπηρετήσω τις ανάγκες του Θεσσαλού;
Μιλάτε συνεχώς για συμμαχία και μου δίνετε πάσα για να γυρίσω ξανά στα δικά μας. Σε ένα χρόνο από τώρα περίπου έχουμε Περιφερειακές εκλογές. Θα είστε υποψήφιος της ΝΔ; Θα ζητήσετε τη στήριξη όλων των κομμάτων;
Στις προηγούμενες εκλογές ο συνδυασμός μας έλαβε τη στήριξη της ΝΔ, ανεξαρτήτως αν ο συνδυασμός είχε δημιουργηθεί πριν τη στήριξη. Κοίτα. Κανένας δεν προέρχεται από πολιτική παρθενογένεση. Αυτό είναι δεδομένο. Όταν όμως ο κόσμος σε ψηφίζει, και μάλιστα σε ποσοστό άνω του 50%, δείχνει πως οι πολίτες ξεπερνούν τα στενά ιδεολογικά και κομματικά πλαίσια. Εμείς είμαστε εδώ αγωνιώντας για το αύριο της Θεσσαλίας, για την καλυτέρευση της ζωής του Θεσσαλού και δεν διστάζουμε να συγκρουστούμε όταν διαπιστώνουμε πως δεν εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των Θεσσαλών.
Ποια είναι η γνώμη σας για τον Αλέξη Τσίπρα;
Ο Αλέξης Τσίπρας είναι το νέο. Και ως νέο ελκύει. Πρέπει όμως να πω, αυτό που έλεγε ο αείμνηστος Κων/νος Καραμανλής, πως στον πολιτικό διάλογο υπάρχει μια τεράστια απόσταση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. Κι αυτό γιατί ενώ η αντιπολίτευση κινείται στον απέραντο χώρο του επιθυμητού, η κυβέρνηση περιορίζεται στο στενό χώρο του εφικτού. Επίσης θα ήθελα να προσθέσω το εξής: όταν κάποιος κατέχει οποιοδήποτε δημόσιο αξίωμα και μπορεί με την πρότασή του να βοηθήσει τη χώρα, οφείλει να το κάνει τώρα. Τώρα υπάρχει ανάγκη. Τώρα πρέπει να μιλήσει. Όχι αφού αναλάβει κάποια μεγαλύτερη θέση ευθύνης.
Η Βουλή για σας είναι ένα κεφάλαιο το οποίο έχει κλείσει οριστικά;
Ναι. Οριστικά.
Ποιες είναι οι σχέσεις σας με τον Κώστα Τζανακούλη;
Πολύ καλές. Θεωρώ πως και οι δυο έχουμε ως κύριο μέλημά μας τη συνεργασία για το καλό, στη συγκεκριμένη περίπτωση, της πόλης της Λάρισας. Γι’ αυτό άλλωστε όλοι βλέπουν πως εμείς βοηθάμε με έργα ουσίας την πόλη. Με περιφερειακούς δρόμους, με σχολεία, με νηπιαγωγεία, με πάρκα, με εκδηλώσεις κλπ. Όπου μπορούμε βοηθάμε.
Πόσες ώρες δουλεύετε την ημέρα;
Άστο αυτό. Και να σου πω δεν θα μας πιστέψει κανείς.
Τι σας έχει λείψει όλα αυτά τα χρόνια, ασχολούμενος με τα κοινά;
Κοίτα, δεν μετανιώνω…
Δεν είναι δύσκολο για την οικογένειά σας;
Ναι. Πολύ. Όμως η οικογένειά μου έχει συμβιβαστεί μ’ αυτό. Με στηρίζει η γυναίκα μου. Πολύ. Αν δεν ήταν αυτή από πίσω εγώ δεν θα μπορούσα να κάνω τόσα πράγματα.
Και τα παιδιά σας;
Ναι. Και τα παιδιά μου με βοήθησαν πολύ. Γεννήθηκαν ενώ είχα μπει στην πολιτική. Εγώ προέρχομαι από τον ιδιωτικό τομέα. Αναγκάστηκα να συνεχίσω τις δουλειές του πατέρα μου όταν πέθανε ξαφνικά. Πήγα στο Πανεπιστήμιο, μετά οι Λαρισαίοι με εξέλεξαν δημοτικό σύμβουλο, έγινα Πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου με τον Κώστα Τζανακούλη, μετά βουλευτής, και σήμερα Περιφερειάρχης. Δεν μετανιώνω για τίποτα, γιατί όλα ήταν ένα σχολείο. Αγωνίσθηκα πολύ, απέκτησα φιλίες, απέκτησα αναγνωρισιμότητα, πάλεψα για τον συμπολίτη μου και σήμερα από τη θέση του Περιφερειάρχη, όλα όσα έχω πετύχει στο παρελθόν, τα αξιοποιώ για το καλό της Θεσσαλίας.
Πως σας αρέσει να χαλαρώνετε;
Παρακολουθώντας αθλητικές διοργανώσεις. Έχω σταματήσει δυστυχώς να αθλούμαι από τότε που πέρασα την πόρτα της Περιφέρειας, και είναι κάτι που μου λείπει, αλλά όποτε μπορώ παρακολουθώ όλα τα αθλήματα, όλες τις ομάδες. Επίσης παρακολουθώ την συμφωνική ορχήστρα, ίσως κάποιο θέατρο, λίγο κινηματογράφο… χρόνος δεν υπάρχει.
Αφήνοντας κάποια στιγμή το τιμόνι της Περιφέρειας, τι θα θέλατε να λέει ο Θεσσαλός πολίτης για σας;
Ότι η θητεία μας ήταν μια επαναστατική δημιουργική ανατροπή και θετική δύναμη αλλαγής. Χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς διακρίσεις.
Σε πιο προσωπικό επίπεδο;
Αισθάνομαι πως κινούμαι σε πιο φιλικό για μένα περιβάλλον, απ’ ότι όταν ήμουν βουλευτής, Θέλω να γίνει ακόμα καλύτερο.
Ήθελα να τελειώσω μ’ αυτό, αλλά επιτρέψτε μου να σας ρωτήσω κάτι ακόμα. Πόσα άτομα σας παίρνουν κάθε μέρα τηλέφωνο για να τους βρείτε δουλειά;
Αυτή είναι η μεγαλύτερη κοινωνική αδικία… Πάρα πολλά άτομα. Κάθε μέρα.
Πως αισθάνεστε;
Χάλια. Χάλια και ανήμπορος να βοηθήσω όσο θα ήθελα. Η δική μου φιλοσοφία είναι έργα για να προκύψουν θέσεις εργασίας. Δεν είναι απλά να δώσεις ένα πιάτο φαί. Και αυτό το κάνουμε όταν μπορούμε, αλλά το θέμα είναι στον άνεργο να δώσεις ελπίδα και δημιουργία ζωής. Γι’ αυτό και νιώθω πως ο μεγάλος μου αντίπαλός μου είναι ο χρόνος. Θέλω πολύ γρήγορα να γίνονται τα έργα, πιέζουμε όσο μπορούμε. Ξέρεις όταν ηγείσαι μιας Περιφέρειας πρέπει να είσαι σαν το διαμάντι: Σκληρός, διάφανος και πολύτιμος.  Μακριά από λαϊκισμό, με αίσθημα δικαιοσύνης και πολιτική ίσων ευκαιριών. Αυτό θέλω. Γι’ αυτό αγωνίζομαι κάθε μέρα από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και γι’ αυτό θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για όσο καιρό ακόμα με εμπιστεύονται οι Θεσσαλοί.
Ευχαριστώ για την κουβέντα.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
13 Απριλίου 2013

Κ. Αγοραστός: Xρέος μας να σταθούμε δίπλα στους πολίτες...



«Πίστη μας,  ως Περιφερειακή Αρχή, είναι  ότι η έξοδος της ελληνικής κοινωνίας από το τέλμα προφανώς ξεπερνά τα στενά ιδεολογικά πλαίσια στα οποία έχει διαμορφωθεί ως σήμερα το πολιτικό μας σύστημα. Το μεγαλύτερο χρέος μας αυτές τις δύσκολες στιγμές είναι να σταθούμε δίπλα στους πολίτες. Θεωρώ ότι «χειροπιαστή» κοινωνική πολιτική σήμερα είναι να δημιουργούνται συνθήκες εργασίας και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε.»
Τα παραπάνω επισημαίνει σε αποκλειστική συνέντευξή του, που δημοσιεύεται σήμερα  στην «Ε» ο περιφερειάρχης  κ. Κώστας Αγοραστός, ο οποίος βρίσκεται σχεδόν δυόμιση  χρόνια τώρα στο τιμόνι της Περιφέρειας ,  ως ο πρώτος αιρετός περιφερειάρχης της Θεσσαλίας και σκιαγραφώντας το προφίλ της περιφερειακής πολιτικής που ασκεί η πρώτη αιρετή Περιφερειακή Αρχή της Θεσσαλίας, σχολιάζει: «συνδυάσαμε την ανάγκη για νέο αέρα στη Θεσσαλία με τη σταθερότητα που τόσο ανάγκη έχει η οικονομία και η κοινωνία. Καταστρώσαμε ένα δυναμικό σχέδιο ανάπτυξης χωρίς διακρίσεις και χωρίς αποκλεισμούς».
Μιλώντας για το έργο της Περιφερειακής Αρχής σημειωνει ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας αναδείχθηκε «πρωταθλήτρια» στην απορροφητικότητα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ για το 2012 και με τους ιδίους ρυθμούς σκοπεύει να συνεχίσει. Ενώ, προσδιορίζοντας τις στρατηγικές- πολιτικές επιλογές της Περιφερειακής Αρχής επισημαίνει ότι  έχει ένα   συγκεκριμένο αναπτυξιακό σχέδιο, με το βάρος να δίνεται στα αγροτικά προϊόντα, τον τουρισμό, τις νέες τεχνολογίες, τις μεταφορές, την επιχειρηματικότητα και τις εξαγωγές. Προτεραιότητά μας, βεβαίως τονίζει ο κ. Αγοραστός, είναι το νερό –που είναι το blue chip του μέλλοντος-και γιαυτό ο Αχελώος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του μέλλοντος της Θεσσαλίας.
Στη συνέντευξη ο  περιφερειάρχης Θεσσαλίας δίνει απαντήσεις και στο ερώτημα αναφορικά με τις προθέσεις του για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές...

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
10 Μαρτίου 2013
Ο Κάμπος περιβόλι της Ευρώπης
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός μιλάει για τη μάχη της ανάκαμψης της πραγματικής οικονομίας


-->
Στη Θεσσαλία δίνεται η μάχη της πραγματικής οικονομίας. Από τον πρωτογενή τομέα όπου υπάρχει και η μεγαλύτερη απασχόληση (ως ποσοστό του ενεργού πληθυσμού) στη χώρα και τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων στον δευτερογενή, ως τον τριτογενή, τον τουρισμό και τον αγροτουρισμό, ξεδιπλώνονται οι πτυχές του νέου μοντέλου παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Πρόκειται όμως για μάχη χαρακωμάτων αφού και εδώ είναι εμφανής η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, ενώ η ανεργία λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις λόγω κυρίως της κατάρρευσης του κλάδου της οικοδομής και των οικοδομικών υλικών, της συρρίκνωσης της εμπορικής δραστηριότητας, αλλά και των αντιξοοτήτων που αντιμετωπίζει ο δευτερογενής τομέας με το αυξημένο κόστος ενέργειας, μεταφορών και τις έκτακτες φορολογίες.

Από την τοπική αυτοδιοίκηση όπου διετέλεσε και πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Λάρισας, στα έδρανα του κοινοβουλίου και από εκεί στα αχαρτογράφητα νερά της περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Ο πρώτος αιρετός περιφερειάρχης Θεσσαλίας που ηγείται αυτής της προσπάθειας ανασυγκρότησης της τοπικής οικονομίας είναι ο Κώστας Αγοραστός και μιλάει στο «Βήμα» με πάθος για μία από τις πιο παραγωγικές περιφέρειες της χώρας αλλά και για τις δυσκολίες του θεσμού. Παρά το γεγονός ότι και ο ίδιος ως γονιός ανησυχεί για το μέλλον της πατρίδας και των παιδιών του, δηλώνει ότι ενώνει τις δυνάμεις του με όλους του υπόλοιπους Θεσσαλούς «για να δώσουμε μαζί τη μάχη, αρχικά της επιβίωσης, στη συνέχεια της ανάκαμψης και τέλος της ανάπτυξης».   


«Αν δεν δώσεις μάχη είσαι σίγουρα χαμένος»
«Οφείλουμε να βοηθήσουμε τον πρωτογενή τομέα, ο οποίος αποτελεί τη βάση στην πυραμίδα παραγωγής»

«Η Θεσσαλία έχει όλα τα εχέγγυα για να αποτελέσει πιλότο για το νέο παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης της χώρας, τώρα που πεθαίνει το παλιό αλλά δεν έχει ακόμη γεννηθεί το νέο» υποστηρίζει ο αιρετός περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός. Την πεποίθησή του αυτή τη στηρίζει στο γεγονός ότι ο αγροτικός της τομέας είναι ο κινητήριος μοχλός της τοπικής οικονομίας, δίνοντας απασχόληση και στον δευτερογενή τομέα μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων που συνεχίζει - παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον - να είναι εξωστρεφής...

Ενώ ο τουρισμός (με τις Σποράδες, το Πήλιο, τα παράλια της Λάρισας, τον Ολυμπο, τα Μετέωρα και τη Λίμνη Πλαστήρα) αποκτά συνεχώς νέους φίλους και νέους επισκέπτες, κυρίως από την πολλά υποσχόμενη αγορά της Ρωσίας. «Στη Ρωσία, στη Μόσχα, πήγαμε ως περιφέρεια Θεσσαλίας στοχευμένα, συναντηθήκαμε με tour operators και αρχίσαμε να δρέπουμε τους καρπούς μέσα στο 2012...».

Καλπάζει η ανεργία
Ο κ. Αγοραστός δεν τρέφει αυταπάτες για τις δυσκολίες του εγχειρήματος ανόρθωσης της τοπικής οικονομίας. Ανθρωπος προσγειωμένος και σε καθημερινή επαφή με την πραγματική οικονομία, βλέπει πως παρά το γεγονός ότι σε επίπεδο περιφέρειας οι αριθμοί ευημερούν (από τις πρώτες περιφέρειες σε απορροφητικότητα στη χώρα στα κονδύλια του ΕΣΠΑ), οι άνθρωποι δυστυχούν, αφού η ανεργία καλπάζει και στη Θεσσαλία με ρυθμούς 26,7%... Εγκαιρα μίλησε για την «αυτοεκπληρούμενη προφητεία» της υπαγωγής της χώρας σε μηχανισμό στήριξης και για τα λάθη του προγράμματος με τον δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή που καταδίκαζε την Ελλάδα σε έναν φαύλο κύκλο ύφεσης.

Ανθρωπος απλός και σε καθημερινή επαφή με τους πολίτες, βρίσκεται την ίδια μέρα και στις τέσσερις γωνιές της περιφέρειας. Αυτό άλλωστε αποτελεί και το συγκριτικό πλεονέκτημα της Θεσσαλίας στον τουρισμό, υποστηρίζει, δηλαδή ότι μέσα σε λίγες ώρες μπορείς να είσαι ταυτόχρονα από το απόλυτο μεσογειακό τοπίο των Σποράδων, στο απόλυτο Αλπικό τοπίο της ορεινής Πίνδου ή των Αγράφων. «Η φυσική παρουσία του περιφερειάρχη δεν αρκεί παρά μόνο για την ψυχολογική τόνωση των πολιτών» επισημαίνει.

«Από την άλλη, χρειάζεται σχεδιασμός και συνεργασία για την επίλυση των πολύπλοκων προβλημάτων που αντιμετωπίζει τόσο η χώρα γενικότερα όσο και η Θεσσαλία ειδικότερα και όλα αυτά με περιορισμένους πόρους, αφού πρώτο μας μέλημα ήτα η περιστολή των εξόδων και το νοικοκύρεμα, χωρίς να μας οδηγεί η καθημερινότητα, στο να ξεφύγουμε από τον μεγάλο στόχο που είναι να καταστεί η περιφέρειά μας τρίτος πόλος ανάπτυξης της χώρας» επισημαίνει.

Ο ίδιος προσθέτει: «Σε κάθε τομέα παραγωγής έχουμε πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Τα μειονεκτήματα είναι αυτά που οδήγησαν τη χώρα σε αυτή την κατάσταση. Τα πλεονεκτήματα πρέπει να τα αναδείξουμε. Πάρτε για παράδειγμα τον αγροτικό τομέα της Θεσσαλίας. Παρά την έλλειψη έργων αρδευτικής υποδομής, για τούτο είναι στοίχημα για μας η ολοκλήρωση του έργου του Αχελώου, οι αγρότες έχουν την τεχνογνωσία και τις δεξιότητες να αντεπεξέρχονται, σε συνεργασία με το επιστημονικό δυναμικό της περιοχής. Για το έργο του Αχελώου δώσαμε την ύστατη μάχη στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και την κερδίσαμε. Το στοίχημά μας ως περιφέρεια» συνεχίζει «είναι να αναδιοργανώσουμε τον αγροτικό τομέα, να ενθαρρύνουμε προσπάθειες μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων ώστε να πάρουμε την προστιθέμενη αξία από αυτά, να προωθήσουμε προϊόντα ονομασίας προέλευσης, να φτιάξουμε το ηλεκτρονικό δημοπρατήριο ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα στους παραγωγούς να πωλούν απευθείας τα προϊόντα τους χωρίς μεσάζοντες».

«Ο θεσσαλικός κάμπος μπορεί να γίνει το περιβόλι της Ευρώπης καθώς διαθέτει τρομερές παραγωγικές δυνατότητες και τώρα που η εθνική οικονομία κάνει στροφή αναγκαστικά στον πρωτογενή τομέα που αποτελεί τη βάση στην πυραμίδα παραγωγής, οφείλουμε όλοι να τον βοηθήσουμε»
επισημαίνει.

Πολλά όμως μπορεί να περιμένει η Θεσσαλία και από το ανθρώπινο δυναμικό της. «Το χειρότερο συναίσθημα είναι να δέχομαι νέους με εξαιρετικές σπουδές και μεταπτυχιακούς τίτλους που ζητούν μια οποιαδήποτε θέση, ακόμη και οδηγού σε εργοστάσια, όσα από δαύτα δεν έβαλαν λουκέτο στις δύο μεγάλες βιομηχανικές πόλεις της περιφέρειας, τη Λάρισα και τον Βόλο. Αυτό το επιστημονικό δυναμικό οφείλουμε να το ενθαρρύνουμε να μείνει στον τόπο μας και να το αξιοποιήσουμε, αποτελεί όμως αυτή η εικόνα και ένα στίγμα για το πολιτικό σύστημα στον τόπο» καταλήγει.

Η ανάμειξή του με την κεντρική πολιτική σκηνή (βουλευτής της ΝΔ για δύο τετραετίες ως το 2009) όπου ήταν πρόεδρος οικονομικής Επιτροπής, του έδωσε τη δυνατότητα να διατηρεί επαφές με υπουργούς και άλλα πολιτικά στελέχη για την προώθηση των ζητημάτων της Θεσσαλίας. «Πιστεύω» του είναι πως «αν δώσεις μια μάχη μπορεί να τη χάσεις, αλλά αν δεν τη δώσεις είσαι σίγουρα χαμένος».