Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Θέμα: «Ξεκινά άμεσα η συντήρηση ηλεκτροφωτισμού και σηματοδοτών Π.Ε. Λάρισας – Υπεγράφη η σύμβαση

Ένα σημαντικό έργο ασφάλειας, αυτό της συντήρησης ηλεκτροφωτισμού – σηματοδοτών οδικού δικτύου Π.Ε. Λάρισας, προϋπολογισμού 190.000 ευρώ, ξεκινά τις αμέσως προσεχείς ημέρες μετά τη σύμβαση που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός παρουσία της αντιπεριφερειάρχη Λάρισας κ. Ρένας Καραλαριώτου με τον ανάδοχο του έργου.
Σε δηλώσεις του σχετικά με τη χρησιμότητα του έργου ο περιφερειάρχης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Υπογράψαμε σήμερα τη σύμβαση του έργου συντήρησης ηλεκτροφωτισμού  και σηματοδοτών του οδικού δικτύου Π.Ε. Λάρισας. Χρειάζεται να προχωρήσουν άμεσα όλες οι  απαιτούμενες ενέργειες  και να διορθωθούν σημαντικά προβλήματα που υπάρχουν. Είναι ένα έργο που γίνεται σε μία κρίσιμη οικονομική συγκυρία κι ενώ οι οικονομικές μας δυνατότητες είναι περιορισμένες. Παρόλα αυτά η ασφάλεια των πολιτών είναι πάντοτε προτεραιότητά μας. Βεβαίως, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι με τις παρεμβάσεις που πρόκειται να γίνουν καλούμαστε να αποκαταστήσουμε όχι μόνον τις βλάβες που υπάρχουν λόγω φυσιολογικών φθορών, αλλά και τις ζημιές που προκύπτουν λόγω κλοπών από διάφορους επιτήδειους που παίζουν κυριολεκτικά με τις ζωές των πολιτών».
Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας τόνισε: «Η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας έχει στην αρμοδιότητά της ένα πολύ μεγάλο οδικό δίκτυο. Επειδή θέλουμε να είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα όσον αφορά στη συντήρηση των δικτύων ηλεκτροφωτισμού και σηματοδότησης και να παρεμβαίνουμε άμεσα όταν έχουμε φθορές ή όταν καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, προχωρήσαμε στην υπογραφή της σχετικής σύμβασης. Δεδομένου όμως ότι η συντήρηση είναι μία υπόθεση που κοστίζει αρκετά, πρέπει όλοι μαζί από κοινού, πολίτες, φορείς και υπηρεσίες, να προφυλάσσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο το δίκτυο ηλεκτροφωτισμού και φωτεινής σηματοδότησης από φθορές τρίτων και κλοπές».
Παρών στην υπογραφή της σύμβασης ήταν ο Διευθυντής Τεχνικών Έργων Π.Ε. Λάρισας κ. Χρ. Λυτροκάπης.


Στοιχεία της μελέτης
Η παρούσα μελέτη, που χρηματοδοτείται από τους ΚΑΠ της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, αφορά στην αποκατάσταση των ζημιών, τη βελτίωση και τη καλή λειτουργία εν γένει των δικτύων οδικού ηλεκτροφωτισμού και φωτεινής σηματοδότησης οδικών τμημάτων και κόμβων επαρχιακών και Εθνικών οδών, αρμοδιότητας  της  Δ/νσης  Τεχνικών  Έργων  Περιφερειακής  Ενότητας Λάρισας, για τα έτη 2013  και  2014.

Α.- ΟΔΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΣ
Α1. ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ  ΖΗΜΙΩΝ

 Σ’ αυτή περιλαμβάνονται:
Η άμεση επέμβαση και η εντός 5ωρών, μετά τη γνωστοποίηση, αποκατάσταση  βλάβης η οποία ενέχει το κίνδυνο πρόκλησης ηλεκτροπληξίας διερχομένων πολιτών (εκτεθειμένα ηλεκτροφόρα καλώδια  λόγω  πρόσκρουσης  αυτοκινήτων  πάνω  σε  ιστούς  φωτισμού, κλπ.).
Η  αντικατάσταση κάθε φθαρμένου υλικού καθώς και η αντικατάσταση των ηλεκτρικών λαμπτήρων των φωτιστικών σωμάτων.
 Η βελτίωση οδικού ηλεκτροφωτισμού σε κόμβους ή οδικά τμήματα με την πρόσθεση επί πλέον ιστών  και  φωτιστικών  σωμάτων  ώστε  να  αυξηθεί  η  οδική  ασφάλεια.
Αντικατάσταση  καταρριφθέντων  ιστών  και  φωτιστικών  σωμάτων.
Μετατόπιση  ιστών  φωτισμού  σε  περίπτωση  κυκλοφοριακών  έργων,  κ.λ.π
 Αναζήτηση  και  αποκατάσταση  βραχυκυκλώματος  στα  υπόγεια  ηλεκτρικά  δίκτυα.
 Η επισκευή ή η αντικατάσταση ηλεκτρικών πινάκων που έχουν υποστεί ζημιά από πρόσκρουση αυτοκινήτου.
Η  διάθεση  ειδικευμένου  επιστημονικού  και  τεχνικού  προσωπικού,  σε  ετοιμότητα,  για  την  άμεση  αποκατάσταση  της  βλάβης  που  θα  παρουσιασθεί.

Α2. ΥΠΟΓΕΙΑ  ΔΙΚΤΥΑ  ΦΩΤΙΣΜΟΥ

Α3. ΙΣΤΟΙ ΦΩΤΙΣΜΟΥ

Α4. ΒΡΑΧΙΟΝΕΣ - ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ  ΣΩΜΑΤΑ

Β.- ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
Β1.ΓΕΝΙΚΑ

Β2. ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΝ