Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Υπερκαλύφθηκε κατά 468% το Πρόγραμμα Ενίσχυσης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

Συνεδρίασε η Επιτροπή Αξιολόγησης για το Πρόγραμμα «Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Μεταποίησης, του Τουρισμού, του Εμπορίου και των Υπηρεσιών στην Περιφέρεια Θεσσαλίας»
Την πρώτη της συνεδρίαση πραγματοποίησε χθες το απόγευμα η Επιτροπή Αξιολόγησης για το Πρόγραμμα «Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Μεταποίησης, του Τουρισμού, του Εμπορίου και των Υπηρεσιών στην Περιφέρεια Θεσσαλίας», υπό την προεδρία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Κώστα. Αγοραστού.
Συνολικά στο πλαίσιο του Προγράμματος κατατέθηκαν στη Θεσσαλία 1635 προτάσεις (446 στη μεταποίηση, 373 στον τουρισμό, 816 στο εμπόριο – υπηρεσίες) συνολικής δημόσιας δαπάνης 105.391.667,32 ευρώ, έναντι της διαθέσιμης που ανέρχεται στα 22.500.000 ευρώ. Πρόκειται για ένα μεγάλο αριθμό επενδυτικών προτάσεων, γεγονός που μπορεί να θεωρηθεί ως μία σοβαρή ένδειξη αισιοδοξίας της επιχειρηματικής κοινότητας της περιφέρειας, που μεταφράζεται με την απόφαση για ανάληψη επενδυτικών πρωτοβουλιών.
Επίσης, αναλύθηκε ο τρόπος της εκπαίδευσης των αξιολογητών του Μητρώου της ΑΕΔΕΠ, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των εξετάσεων, στις οποίες αυτοί συμμετείχαν καθώς και το σύστημα βαθμολόγησής τους και επισημάνθηκε ότι η επιλογή του κάθε αξιολογητή προϋποθέτει βαθμολογία 90 μονάδων με άριστα το 100. Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε ηλεκτρονική κλήρωση των αξιολογητών για να προκύψει η τυχαία σειρά κατάταξής τους, ώστε να κληθούν να συμμετάσχουν στην διαδικασία αξιολόγησης.
Σημειώνεται, ότι η αξιολόγηση επενδυτικών προτάσεων είναι μία διαδικασία αυστηρών προδιαγραφών, ώστε να διασφαλίζεται πλήρως η διαφάνεια του αποτελέσματος. Ιδιαίτερη μνεία στο θέμα αυτό έκανε ο κ. Κ. Αγοραστός, τονίζοντας την αναγκαιότητα το αποτέλεσμα να είναι απολύτως συμβατό με την ποιότητα του περιεχομένου των επενδύσεων. Εφεξής, η επιτροπή θα συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να προκύψουν οι εγκρίσεις των επενδυτικών προτάσεων.
Η επιτροπή, η οποία είναι πενταμελής, αποτελείται, πέραν του περιφερειάρχη, από τον κ. Κώστα Μέγα, γενικό δ/ντή της Περιφέρειας Θεσσαλίας, την κ. Βασιλική Κούκου στέλεχος της Μονάδας Α2 Αξιολόγησης και Ένταξης Πράξεων της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα»,  τον κ. Νικ. Γουγουλιά, προϊστάμενο Τμήματος Κινήτρων Περιφερειακής Ανάπτυξης της Δ/νσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας, και τον κ. Απ. Παπαδούλη γενικός δ/ντή και υπευθύνου του έργου της ΑΕΔΕΠ, εταίρου του ΕΦΕΠΑΕ.