Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Στα έργα ανόρυξης υδρευτικών γεωτρήσεων στην Κουτσουπιά προϋπολογισμού 321.030 ευρώ ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας

Κώστας Αγοραστός: «Δίνουμε λύση στα χρόνια προβλήματα ύδρευσης της περιοχής»


Ρένα Καραλαριώτου: «Αντιμετωπίζουμε το ζήτημα της έλλειψης νερού στα παράλια της Αγιάς»
Στην κατασκευή ενός έργου της Περιφέρειας Θεσσαλίας, που συμβάλει στην εξασφάλιση της επάρκειας πόσιμου νερού για τη ζώνη των παραλίων του Δήμου Αγιάς, βρέθηκαν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας Ρένα Καραλαριώτου. Συγκεκριμένα επισκεφτήκαν το ενταγμένο στο Ε.Σ.Π.Α. Θεσσαλίας έργο «Ανόρυξη Υδρευτικών Γεωτρήσεων Δημοτικής Ενότητας Μελίβοιας» προϋπολογισμού 321.030,00 € (με ΦΠΑ).
            Όπως δήλωσε ο κ. Κ. Αγοραστός: «Τόσο με αυτό όσο και με τα υπόλοιπα έργα νερού συνολικού προϋπολογισμού 1.970.000,00 ευρώ  επιχειρούμε να δώσουμε λύση στα χρόνια προβλήματα ύδρευσης που ταλαιπωρούσαν τους πολίτες και τους παραθεριστές της περιοχής. Η εξασφάλιση επαρκούς και κατάλληλης ποιότητας πόσιμου νερού για τους κατοίκους της Θεσσαλίας αποτελεί προτεραιότητα για την Περιφέρεια Θεσσαλίας».
Παράλληλα ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι οι αναλύσεις της ποιότητας νερού της γεώτρησης στην Κουτσουπιά είχαν άριστα αποτελέσματα και απομένει η σύνδεση με το δίκτυο ύδρευσης, ώστε οι κάτοικοι της περιοχής να έχουν ποιοτικό νερό για τις καθημερινές τους ανάγκες. «Στόχος μας ως αιρετή Περιφέρεια είναι η κατασκευή έργων που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και την εξασφάλιση καλύτερης ποιότητας ζωής για τους πολίτες. Παράλληλα μέσω των έργων του ΕΣΠΑ διαχέουμε κοινοτικούς πόρους στην τοπική οικονομία και κοινωνία και στηρίζουμε θέσεις εργασίας», σημείωσε ο κ. Αγοραστός.
Από την πλευρά της η κ. Ρένα Καραλαριώτου ανέφερε τα εξής: «Προχωρούμε σήμερα στη δοκιμαστική άντληση από τη γεώτρηση της Κουτσουπιάς, που έχει σκοπό να εξασφαλίσει νερό αρίστης ποιότητας για την κάλυψη των αναγκών των οικισμών Κουτσουπιάς, Παλιουριάς και Κόκκινου Νερού. Η ανόρυξη των τεσσάρων συνολικά υδρευτικών γεωτρήσεων (δύο στο Σκλήθρο και από μία σε Σκήτη – Κουτσουπιά) εντάσσεται στο γενικότερο έργο για τη βελτίωση του δικτύου ύδρευσης του δήμου Αγιάς, που αντιμετωπίζει χρόνιο πρόβλημα στην ποιότητα του πόσιμου νερού. Με την ολοκλήρωση της ανόρυξης  του συνόλου των υδρευτικών γεωτρήσεων, η Δ/νση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας θα προχωρήσει στην προκήρυξη του επόμενου έργου που περιλαμβάνει τον εξοπλισμό των γεωτρήσεων και όλα τα ηλεκτρομηχανολογικά, καθώς και τη μεταφορά νερού στις δεξαμενές. Έτσι, ευελπιστούμε ότι θα καλυφθούν οι υδρευτικές ανάγκες στον Δήμο Αγιάς και θα δοθεί λύση σε ένα μεγάλο πρόβλημα που ταλαιπώρησε τους πολίτες επί μακρόν».
Το έργο αφορά στην ανόρυξη τεσσάρων υδρευτικών γεωτρήσεων στις θέσεις Ισιώματα Σκήτης, Γκόρτσια Σκλήθρου, Ντουβάρια Κουτσουπιάς, και Σκηταριό Σκλήθρου. Κάθε γεώτρηση πραγματοποιείται στη θέση που αναγράφεται στην εκδοθείσα ενιαία άδεια χρήσης νερού και εκτέλεσης έργων αξιοποίησης υδάτινων πόρων.
Ειδικότερα το έργο αφορά στις παρακάτω εργασίες:
1)         Ανόρυξη των γεωτρήσεων με υδρογεωτρύπανο
2)         Σωλήνωση των γεωτρήσεων
3)         Τσιμέντωση των γεωτρήσεων (όπου κριθεί σκόπιμο)
4)         Χαλίκωση – Πλύση των γεωτρήσεων
5)         Δοκιμαστικές αντλήσεις των γεωτρήσεων
6)         Τελικές εργασίες – Διαμόρφωση χώρου των γεωτρήσεων

Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η Δ/νση Τεχνικών Έργων Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, Το έργο αποτελεί το υποέργο της πράξης «Βελτίωση δικτύων ύδρευσης Αγιάς» συνολικού προϋπολογισμού 1.650.000 ευρώ, που εντάχθηκε στο Ε.Σ.Π.Α. στις 03/02/2012 με Δικαιούχο την Περιφέρεια Θεσσαλίας μετά τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με τον κύριο του έργου που είναι η ΔΕΥΑ Αγιάς.  Κατά την αυτοψία στο έργο, παρευρέθηκαν ακόμα ο γεν. δ/ντης της Περιφέρειας κ. Κώστας Μέγας, ο δ/ντης Τεχνικών Έργων Π.Ε. Λάρισας κ. Χρήστος Λυτροκάπης και ο εκπρόσωπος της κατασκευάστριας εταιρείας.