Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Στη φάση της υλοποίησης μπαίνουν δυο έργα συνολικού προϋπολογισμού 3,5 εκατ. ευρώ για σιδηροδρομικές υποδομές μετά από έγκριση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας

Κώστας Αγοραστός: «Στηρίζουμε στην πράξη το Θεσσαλικό Σιδηρόδρομο»



Δυο έργα που αφορούν σε σιδηροδρομικές υποδομές μπαίνουν στη φάση της υλοποίησης μετά την έγκριση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού για την υπογραφή σύμβασης κατασκευής. Ειδικότερα αυτά αφορούν την «Ολοκλήρωση Κατασκευής δυο Κάτω Διαβάσεων στις Θέσεις Σαράγια και Γκαζέλο του Δήμου Τρικκαίων και Κατασκευή Αυτόματου Συστήματος Ισόπεδης Διάβασης (Α.Σ.Ι.Δ.) στη Σιδ/κη  Γραμμή Παλαιοφάρσαλος - Καλαμπάκα», συνολικού προϋπολογισμού 3.573.150,00 ευρώ (με ΦΠΑ).
Όπως τόνισε ο κ. Κώστας Αγοραστός: «Με τις δυο αυτές σημαντικές παρεμβάσεις στηρίζουμε στην πράξη το Θεσσαλικό Σιδηρόδρομο. Πρόκειται για υποδομές απολύτως απαραίτητες για την ασφάλεια των πολιτών και για την αναβάθμιση των μετακινήσεών τους. Με τα έργα αυτά ωφελούνται άμεσα οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της πόλης των Τρικάλων, οι χρήστες της Εθνικής Οδού Τρίκαλα – Καλαμπάκα καθώς και οι χρήστες του σιδηροδρόμου γενικότερα».
            Με την ολοκλήρωση της κατασκευής των κάτω διαβάσεων στις θέσεις «Σαράγια» και «Γκαζέλο», θα καταργηθούν οι υφιστάμενες ισόπεδες διαβάσεις και η μετακίνηση πεζών και μικρών οχημάτων κατά τη διέλευση της σιδηροδρομικής γραμμής θα γίνεται απρόσκοπτα και με ασφάλεια. Θα επιτευχθεί κατά συνέπεια η συνέχεια του πολεοδομικού ιστού και των εκατέρωθεν λειτουργιών της πόλης των Τρικάλων. Επίσης, με την κατασκευή του ΑΣΙΔ θα επιτευχθεί η ασφάλεια στην διέλευση των συρμών αλλά και των οχημάτων στη διασταύρωση της Εθνικής Οδού Τρικάλων – Καλαμπάκας με τη Σιδηροδρομική Γραμμή Παλαιοφάρσαλου - Καλαμπάκας. 
            Το έργο μετά τον διεξαχθέντα διαγωνισμό εγκρίνεται για ποσό σύμβασης 2.547.630,80 ευρώ. Φορέας υλοποίησης είναι η Διεύθυνση Συμβάσεων & Προμηθειών της ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε. που είναι ο Δικαιούχος του έργου.  Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, μέσω του Περιφερειακού Προγράμματος Θεσσαλίας στο ΕΣΠΑ / Άξονας 1 και αφορά στις εργασίες ολοκλήρωσης κατασκευής της Κάτω Διάβασης πεζών και μικρών οχημάτων στη θέση «Σαράγια» του Δήμου Τρικκαίων (Χ.Θ. 57+617 της σιδηροδρομικής γραμμής Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα), της Κάτω Διάβασης πεζών στη θέση «Γκαζέλο» του δήμου Τρικκαίων (Χ.Θ. 58+860) καθώς και στις εργασίες κατασκευής ΑΣΙΔ στη Χ.Θ. 73+098 της εν λόγω γραμμής.

Αναλυτικότερα:
α) Δεδομένου ότι υλοποιήθηκε μέρος του φυσικού αντικειμένου της Κ.Δ. Σαραγίων με προηγούμενη εργολαβία που διαλύθηκε, το παρόν έργο περιλαμβάνει το παρακάτω φυσικό αντικείμενο:
•Ολοκλήρωση της ανοικτής εκσκαφής του τεχνικού και των ραμπών εισόδου –εξόδου και ΑΜΕΑ.
•Κατασκευή της στεγανολεκάνης, των τοίχων αντιστήριξης και του τεχνικού κάτω από την Σ.Γ. και την οδό Βησσαρίωνα.
•Απομάκρυνση προγεφυρώματος και αποκατάσταση των Σ.Γ.
•Ράμπες οχημάτων και πεζών, ράμπες ατόμων με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ) και κλιμακοστάσια πεζών.
•Οδοποιία του τεχνικού και των εισόδων αυτού, διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρου & οδοφωτισμός, ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες αντλιοστασίων και φωτισμού Κ.Δ.

β) Αντίστοιχα, δεδομένου ότι υλοποιήθηκε σημαντικό μέρος του φυσικού αντικειμένου της Κ.Δ. Γκαζέλου με την προηγούμενη διαλυθείσα εργολαβία, το παρόν Έργο περιλαμβάνει το παρακάτω φυσικό αντικείμενο:
•Καθαίρεση των ελαττωματικά κατασκευασμένων φρεατίων των δύο ανελκυστήρων της Κ.Δ.
•Αντιρρυπαντική βαφή του τεχνικού και τοποθέτηση 2 ανελκυστήρων.
•Ηλεκτροφωτισμός της κάτω διάβασης και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου με πλακόστρωση διαδρόμων εισόδου.
γ) Την κατασκευή Α.Σ.Ι.Δ. στη χ.θ. 73+098 της γραμμής Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα

Μετά την παραπάνω έγκριση, προχωράνε οι διαδικασίες υπογραφής της σχετικής σύμβασης μεταξύ του αναδειχθέντος αναδόχου και του φορέα υλοποίησης για να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής.