Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Στη φάση της υλοποίησης η «Κατασκευή αντλιοστασίου και δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων στον συνοικισμό των τσιγγάνων του Δήμου Τρικκαίων», προϋπολογισμού 671.580,00 € μετά την έγκριση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας

Κώστας Αγοραστός: «Έργο που στοχεύει στη βελτίωση του επιπέδου ζωής και την προστασία της δημόσιας υγείας των κατοίκων»
Στη φάση της υλοποίησης η «Κατασκευή αντλιοστασίου και δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων στον συνοικισμό των τσιγγάνων του Δήμου Τρικκαίων», προϋπολογισμού 671.580,00 € μετά την έγκριση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού.
            Όπως ανέφερε ο κ. Κ. Αγοραστός: «Πρόκειται για σημαντική παρέμβαση στην περιοχή του Κηπακίου Τρικάλων, που στοχεύει στη βελτίωση του επιπέδου ζωής και στην προστασία της δημόσιας υγείας των πολιτών. Περιλαμβάνει δε βασικές υποδομές, απαραίτητες για τη καλυτέρευση της καθημερινότητας των κατοίκων, βελτιώνοντας υγειονομικά και λειτουργικά τις εν λόγω περιοχές. Με την υλοποίηση του έργου επιτυγχάνεται παράλληλα η αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος και προστατεύεται ο υδροφόρος ορίζοντας».
Το έργο της διαχείρισης των λυμάτων του οικισμού των ΡΟΜΑ είναι μεγάλης σημασίας για την περιβαλλοντική αναβάθμιση και την ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής.  Η ανεξέλεγκτη διάθεση των λυμάτων εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για το φυσικό  περιβάλλον και τη δημόσια υγεία των κατοίκων της περιοχής. Οι κύριες επιπτώσεις της  πρακτικής αυτής αφορούν στην υποβάθμιση των επιφανειακών και υπογείων υδάτων με  κίνδυνο μόλυνσης του νερού ύδρευσης και άρδευσης, στη ρύπανση του εδάφους, στην  τοξικότητα των πληθυσμών ζώων κι φυτών, στη δημιουργία σηπτικών συνθηκών  επιβλαβών για τη δημόσια υγεία και στην πρόκληση ανεπιθύμητων οσμών που  δημιουργούν σημαντική όχληση στον πληθυσμό της περιοχής.
Αναλυτικότερα με το έργο αυτό προβλέπεται να γίνουν οι παρακάτω εργασίες:
1.      Δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων εκτιμώμενου συνολικού μήκους 3.920μ. Το δίκτυο ακαθάρτων θα λειτουργεί με βαρύτητα μέχρι το αντλιοστάσιο του Κηπακίου και στη συνέχεια, με  καταθλιπτικό αγωγό οδηγούνται τα λύματα στον κεντρικό αγωγό προσαγωγής λυμάτων  προς την Ε.Ε.Λ. Το μήκος του συλλεκτήριου αγωγού του οικισμού είναι 1.180μ., ενώ το υπόλοιπο δίκτυο είναι δευτερεύοντες αγωγοί μήκους 1.800μ. Ο καταθλιπτικός αγωγός είναι «δίδυμος» συνολικού μήκους 940μ. Η αποχετευόμενη έκταση περιλαμβάνει όλο τον οικισμό και υπολογίζεται σε 6,3ha.
2.      Έργα προσαγωγής: Τα έργα προσαγωγής περιλαμβάνουν ένα αντλιοστάσιο δυναμικότητας 33m3/h.
Φορέας Υλοποίησης του έργου είναι η Τεχνική Υπηρεσία της ΔΕΥΑ Τρικάλων, με Κύριο του Έργου τη ΔΕΥΑ Τρικάλων. Το ποσό της προς υπογραφής Σύμβασης είναι 362.653,20 ευρώ. Το έργο εντάχθηκε στο Ε.Σ.Π.Α. τον Αύγουστο 2012 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, αφορά δε στην κατασκευή του εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων και ενός αντλιοστασίου ακαθάρτων στην περιοχή Κηπάκι του οικισμού των τσιγγάνων του Δήμου Τρικκαίων, στο πλαίσιο παρεμβάσεων περιβαλλοντικής αναβάθμισης περιοχών που κατοικούν ΡΟΜΑ. Μετά την έγκριση αυτή, προχωρά η σύναψη της σχετικής Σύμβασης μεταξύ ΔΕΥΑ και αναδειχθέντος Αναδόχου για την έναρξη υλοποίησης του έργου.