Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Ξεκινά η 2η Διεθνής Θερινή Μουσική Ακαδημία στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου

Η 2η Διεθνής Θερινή Μουσική Ακαδημία είναι μία συνδιοργάνωση του Δικτύου Πόλεων των Δημοτικών Ωδείων, του Δημοτικού Ωδείου Βόλου, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Βόλου, που δίνει την ευκαιρία στους νέους να παρακολουθήσουν ποικίλες και πολύ ενδιαφέρουσες δράσεις εκπαιδευτικού και καλλιτεχνικού περιεχομένου, αλλά και να λάβουν μέρος σε διαγωνισμούς.  Η 2η Διεθνής Θερινή Μουσική Ακαδημία θα λάβει χώρα από τις 13 έως  τις 21 Ιουλίου 2013 στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου.
Συμμετέχουν 53 Διδάσκοντες από 20 Δημοτικά Ωδεία, 150 νέοι μουσικοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και δύο Ανώτατα Ιδρύματα του Εξωτερικού (Yasar University-Τουρκία, Conservatorio di Verona-Ιταλία). Επίσης, για πρώτη φορά θα υπάρχουν δύο σύνολα in Residence (I Virtuosi Italiani-Ιταλία, Idée Fixe Ensemble-Ελλάδα).
            Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε στη Π.Ε. Μαγνησίας ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός δήλωσε ότι: «Η Διεθνής Θερινή Μουσική Ακαδημία είναι η «βιτρίνα» του ουσιαστικού εκπαιδευτικού και καλλιτεχνικού έργου που συντελείται στα Δημοτικά Ωδεία. Είναι πρότυπο ομαδικής δημιουργίας με τη δική της δυναμική, που συμβολίζει την επίμονη προσπάθεια για ψυχική και πνευματική ανάταση. Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα έχει υπέροχους μουσικούς και εξαιρετικά νέα ταλέντα».

            Η Αντιδήμαρχος του Δήμου Βόλου κα Νατάσα Οικονόμου, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συνεργασία του Δήμου Βόλου με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τόνισε ότι: «Η 2η Διεθνής Θερινή Μουσική Ακαδημία είναι μία πολύ σημαντική διοργάνωση που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Περιφέρεια, μια συνεργασία που δεν περιορίζεται μόνο στη συγκεκριμένη εκδήλωση, αλλά και σε άλλες, που θα πραγματοποιηθούν στη διάρκεια του καλοκαιριού, όπως είναι η Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πόλο Νέων Γυναικών. Στην εποχή μας τέτοιες εκδηλώσεις δίνουν προοπτική και εξωστρέφεια στους δημότες της πόλης μας».
Ο Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Καλτσογιάννης επεσήμανε ότι: «Η Περιφέρεια Θεσσαλίας με σαφή επίγνωση της σημασίας που έχει η πολιτιστική δημιουργία στη ζωή και την εξέλιξη του ανθρώπου, στοχεύει στην ανάπτυξη κάθε πνευματικής και πολιτιστικής δραστηριότητας στην περιοχή μας, καθώς και στην ανύψωση του πνευματικού και πολιτιστικού επιπέδου των κατοίκων της. Γι αυτό το λόγο αγκαλιάζει και ενισχύει κάθε δράση, κίνηση ή εκδήλωση πνευματική και πολιτιστική, που συμβάλλει στη διάδοση και καλλιέργεια των γραμμάτων και των τεχνών».
            Ο καθηγητής και καλλιτεχνικός διευθυντής του τμήματος μουσικής του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ κ. Δημήτρης Μαραγκόπουλος ανέλυσε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων και μεταξύ άλλων δήλωσε: «Οι αλλαγές  σε σχέση με την περσινή διοργάνωση είναι πολλές, με σπουδαιότερη τη διεθνή διάσταση της Ακαδημίας που πλέον δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από αντίστοιχες διοργανώσεις του εξωτερικού. Υπάρχει, επιπλέον, μια νέα τάση προς την εξωστρέφεια των εκδηλώσεων και των δράσεων, οι οποίες στοχεύουμε να απευθυνθούν σε όσο το δυνατόν ευρύτερο κοινό. Θα πραγματοποιηθούν πολλές συναυλίες σε διάφορους χώρους όπως στο Λιμάνι, στον προαύλιο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου, στον προαύλιο χώρο του Λυκείου Ελληνίδων και φυσικά στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου. Σε αυτές θα εμφανιστούν εξαίρετοι μουσικοί διεθνούς εμβέλειας και κύρους, όπως οι Virtuosi Italiani, οι Κιθαριστές του Ευάγγελου Μπουντούνη, το Idée Fixe Εnsemble,ο πιανίστας Paolo Susanni κ.ά. Δημόσιες εμφανίσεις θα κάνουν επίσης όλα τα σύνολα που θα σχηματιστούν από τους νέους μουσικούς της Ακαδημίας, υπό την διδασκαλία του Πέτρου Ρίστα, της Paola Zanonni κ.ά.».

            Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Δημοτικού Ωδείου Θέρμης και συντονίστρια του Δικτύου Δημοτικών Ωδείων κα Ερατώ Αλακιοζίδου  είπε ότι στόχος της 2ης Διεθνούς Θερινής Μουσικής Ακαδημίας είναι να δοθεί στα νέα παιδιά ένα νέο όραμα και να αναδειχθεί η δουλειά που γίνεται στα ωδεία, ενώ εξέφρασε την πεποίθησή της για την επιτυχία και την εδραίωση του θεσμού. Επίσης ευχαρίστησε την Περιφέρεια Θεσσαλίας στο πρόσωπο του Περιφερειάρχη και του Αντιπεριφερειάρχη για την στήριξη και την οικονομική συνδρομή της Περιφέρειας, χωρίς την οποία δεν θα ήταν δυνατή η πραγματοποίηση της εκδήλωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλες τις συναυλίες η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.