Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Συμμετοχή του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού ως ομιλητής στην ημερίδα για την ολοκλήρωση του Eυρωπαϊκού προγράμματος Renewing Health στις 8 Οκτωβρίου 2013 στις Βρυξέλλες, στα πλαίσια του ετήσιου θεματικού συνεδρίου «OPEN DAYS 2013» που διοργανώνει η Συνέλευση των της Επιτροπής των περιφερειακών και τοπικών αντιπροσώπων της ΕΕ (ΕτΠ) -Committee of Regions

Οι καινοτόμες υπηρεσίες ηλεκτρονικής υγείας στην Περιφέρεια της Θεσσαλίας, θα παρουσιαστούν στο ετήσιο θεματικό συνέδριο της Συνόδου Περιφερειών και Δήμων “ΟPENDAYS” της ΕΕ στις Βρυξέλλες στις 7-10 Οκτωβρίου 2013.
Συγκεκριμένα με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος τηλεφροντίδας ασθενών Renewing Health (www.renewinghealth.eu) που αναπτύχθηκαν σε 9 Ευρωπαϊκές Περιφέρειες, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός έχει προσκληθεί ως ομιλητής στην σχετική ημερίδα παρουσίασης των αποτελεσμάτων του προγράμματος που συμπεριλαμβάνεται στις εργασίες του συνεδρίου «ΟPENDAYS 2013». Τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Renewing Health αναμένεται να καθορίσουν στο μέλλον τις πολιτικές και τις επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες τηλεφροντίδας στην υγεία και κοινωνική αλληλεγγύη σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο (από τις Περιφέρειες, Υπουργεία κτλ.).
Σημειώνεται ότι το συνέδριο «OPEN DAYS» αναμένεται να παρακολουθήσουν φέτος 5,460 συμμετέχοντες από 54 χώρες, μεταξύ των οποίων νυν και πρώην προέδροι Ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, περιφερειάρχες και δημάρχοι από τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην τελετή έναρξης του συνεδρίου ομιλητές θα είναι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ κ José Manuel Barroso, ο επίτροπος για την περιφερειακή πολιτική κ. Johannes Hahn και ο πρόεδρος της ΕτΠ κ. Luis Valcarcel Siso.
Η Επιτροπή των Περιφερειών (ΕτΠ) είναι η συνέλευση των περιφερειακών και τοπικών εκπροσώπων της ΕΕ. Αποτελεί πολιτική συνέλευση, απαρτιζόμενη από 344 τακτικά και ισάριθμα αναπληρωματικά μέλη που προέρχονται από το σύνολο των 27 κρατών μελών και είναι αιρετοί εκπρόσωποι ενός οργανισμού περιφερειακής διοίκησης ή τοπικής αυτοδιοίκησης. Παρέχει στις περιφερειακές και τοπικές αρχές βήμα έκφρασης σχετικά με την αναπτυξιακή πολιτική της ΕΕ και την κοινοτική νομοθεσία, το δε έργο της είναι οργανωμένο σε 6 διαφορετικές επιτροπές.
To Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Renewing Health υλοποιήθηκε από την Ψηφιακή Κοινότητα των Δήμων της Κεντρικής Ελλάδας (Λαρισαίων, Ιωαννιτών, Βόλου, Λαμιέων, Κοζάνης, Κατερίνης, Βέροιας, Καρδίτσας, Τρικάλων και Γρεβενών) και την e-trikala AE του Δήμου Τρικκαίων, σε συνεργασία με την 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας για την παροχή υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης σε ασθενείς με χρόνια νοσήματα, με την χρήση νέων τεχνολογιών, μετά από σχετική έγκριση του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΥΥΚΑ).
Στο πρόγραμμα Renewing Health συμμετέχουν συνολικά 21 εταίροι από όλη την Ευρώπη, ανάμεσα στους οποίους εκπρόσωποι από τα Εθνικά Συστήματα Υγείας της Ιταλίας, της Δανίας, της Νορβηγίας, της Σουηδίας, της Φιλανδίας, της Ισπανίας, της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Ελλάδας.
Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Renewing Health περιλαμβάνει δωρεάν τηλεφροντίδα εκατοντάδων ασθενών με χρόνια νοσήματα στην Κεντρική Ελλάδα (όπως χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, υπέρταση) που παρέχεται από τους θεράποντες ιατρούς της 5ης ΥΠΕ με κριτήριο την ανάγκη εντατικής παρακολούθησης και ρύθμισης της θεραπευτικής αγωγής.
Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΥΥΚΑ και το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, μέσω του Π.Δ.Ε. της Περιφέρειας Θεσσαλίας, μετά από σχετική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Το πρόγραμμα τηλεφροντίδας συνεχίζεται για την επόμενη διετία μέσω του νέου Ευρωπαϊκού Προγράμματος τηλεφροντίδας United for Health, γεγονός που επιβεβαιώνει την δυναμική που έχει αναπτυχθεί στην Περιφέρεια Θεσσαλίας στην προσέλκυση ανταγωνιστικών αναπτυξιακών Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων με στόχο την επένδυση σε καινοτόμες υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση των πολιτών.