Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Επιστολή Κώστα Αγοραστού στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιο Τσαυτάρη για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι της Περιφέρειας Θεσσαλίας καθώς απορρίφθηκαν, ως μη επιλέξιμες, εκτάσεις, που είχαν δηλωθεί ως βοσκότοποι, αφού χαρακτηρίσθηκαν ως δασικές εκτάσεις

Επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη απέστειλε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός σχετικά με το σοβαρότατο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι της Περιφέρειας Θεσσαλίας καθώς απορρίφθηκαν, ως μη επιλέξιμες, εκτάσεις, που είχαν δηλωθεί ως βοσκότοποι, αφού χαρακτηρίσθηκαν ως δασικές εκτάσεις.
Αναλυτικά η επιστολή του κ. Κ. Αγοραστού έχει ως εξής:
«Σοβαρότατο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι της Περιφέρειας Θεσσαλίας καθώς απορρίφθηκαν, ως μη επιλέξιμες, εκτάσεις, που είχαν δηλωθεί ως βοσκότοποι, αφού χαρακτηρίσθηκαν ως δασικές εκτάσεις. Συνεπώς οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να ενεργοποιήσουν τα δικαιώματά τους και να λάβουν τις ενισχύσεις από τα διάφορα προγράμματα όπως ΟΣΔΕ, Εξισωτική Αποζημίωση, Βιολογική Κτηνοτροφία κ.λ.π.
Το πρόβλημα βέβαια είναι πανελλαδικό λόγω της απαίτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προσαρμοσθεί η χώρα μας στα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας σε ότι αφορά στον προσδιορισμό των βοσκοτόπων. Μία διαδικασία, που δεν μπορεί η χώρα να αποφύγει, αλλά πρέπει να ολοκληρωθεί, λαμβάνοντας υπόψη όρους και παραμέτρους, που διαφοροποιούν τις βοσκήσιμες εκτάσεις της Ελλάδας και δη της Θεσσαλίας από εκείνες τις επίπεδες χορτολιβαδικές της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης.
Οι βοσκότοποι της Θεσσαλίας είναι στην πλειονότητά τους εκτάσεις θαμνώδεις, μερικώς δασοσκεπείς, με μεγάλες κλίσεις και μεγάλη βιοποικιλότητα. Αξιοποιούνται μόνο σαν βοσκήσιμες εκτάσεις από τις εγχώριες φυλές αιγοπροβάτων και βοοειδών και προσδίδουν πολλά και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στα υψηλής ποιότητας παραγόμενα προϊόντα της Περιφέρειάς μας. Χωρίς αυτές δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη κτηνοτροφία στην περιφέρειά μας.
Επειδή πιστεύουμε ότι ο πρωτογενής τομέας θα βοηθήσει στην έξοδο της χώρας από την κρίση και βασική του συνιστώσα αποτελεί για τις ορεινές εκτάσεις της Περιφέρειάς μας η εκτατική κτηνοτροφία παρακαλούμε όπως με τις ενέργειές σας δώσετε λύση στο οξύ αυτό πρόβλημα».