Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

22ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Λάρισας - Δύο συναυλίες στις 19 και 20 Οκτωβρίου στο ΔΩΛ



Αναμφίβολα, το Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Λάρισας, με τη συμμετοχή κάθε φορά υψηλού επιπέδου χορωδιών από την Ελλάδα και από το εξωτερικό, έχει αποκτήσει λαμπρότητα και κύρος αποτελεί έναν καταξιωμένο θεσμό, τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς, διαφημίζοντας με τον καλύτερο τρόπο το υψηλό πολιτιστικό επίπεδο της πόλης μας.
Το 22ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Λάρισας, που διοργανώνει ο Μουσικός Σύλλογος Λάρισας θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας -  Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας και περιλαμβάνει δύο συναυλίες στις 19 και 20 Οκτωβρίου, στις 8 το βράδυ, στην αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας.
Οι λάτρεις της χορωδιακής μουσικής, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν σπουδαίες χορωδίες που θα παρουσιάσουν ένα εξαιρετικό ρεπερτόριο.
Στο πλαίσιο αυτό δόθηκε συνέντευξη τύπου στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό, την Αντιπεριφερειάρχη Λάρισας κ. Καραλαριώτου και τον πρόεδρο του Μουσικού Συλλόγου Λάρισας κ. Απόστ. Δήμου, παρουσία και του γ.γ. του Συλλόγου κ. Γεώργ. Βάνη, αλλά και του μαέστρου της χορωδίας του Μουσικού Συλλόγου Λάρισας κ. Χρ. Κτιστάκη.
Παρόντες στη συνέντευξη τύπου ήταν και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ. Χρ. Καλομπάτσιος και Χρ. Σιδερόπουλος.
Στις δηλώσεις του ο κ. Αγοραστός τόνισε: «Το 22ο Χορωδιακό Φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί στις 19 και 20 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας είναι μία πολύ σημαντική εκδήλωση, είναι το επιστέγασμα της άριστης συνεργασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας – Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, με τον Μουσικό Σύλλογο. Χάρη στο μεράκι, τον κόπο και το «τρέξιμο» των μελών του Μουσικού Συλλόγου το κοινό της Λάρισας, και όχι μόνο, θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει ένα εξαιρετικό θέαμα και μάλιστα δωρεάν. Σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, συνεχίζουμε τη δημιουργική μας πορεία στον πολιτισμό, χάρη στη συνεργασία μας με ανθρώπους που έχουν μεράκι».
Από την πλευρά της η κ. Καραλαριώτου επεσήμανε: «Ένα μεγάλο χορωδιακό φεστιβάλ λαμβάνει χώρα αυτό το σαββατοκύριακο στην πόλη μας. Πραγματικά, η δουλειά που έχει προηγηθεί εκ μέρους του προέδρου του Μουσικού Συλλόγου κ. Δήμου, αλλά και όλων των μελών, ώστε να λάβει σάρκα και οστά αυτό το σημαντικό πολιτιστικό γεγονός, είναι εξαιρετικά σημαντική. Χαίρομαι που οι Λαρισαίοι θα έχουν μία μοναδική  ευκαιρία να απολαύσουν ένα θέαμα αξιώσεων και υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών. Η πολύχρονη προσφορά του Μουσικού Συλλόγου Λάρισας στα πολιτιστικά πράγματα της πόλης μας είναι δεδομένη και ανεκτίμητη. Καλωσορίζω στην πόλη μας τους πάνω από 300 χορωδούς που θα έρθουν από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό και καλώ τους Λαρισαίους να αγκαλιάσουν την εκδήλωση».  
Ο πρόεδρος του Μουσικού Συλλόγου Λάρισας κ. Δήμου ανέφερε: «Το 22ο φεστιβάλ είναι η φυσική συνέχει μιας προσπάθειας που άρχισε το 1985 από απλούς αλλά και ξεχωριστούς ανθρώπους του Μουσικού Συλλόγου. Σ’ έναν κόσμο όπου περισσεύουν η αλλοτρίωση, η αποξένωση, η αδιαφορία για τα κοινά, ο ατομικισμός και η ιδιοτέλεια, το χορωδιακό κίνημα επιδιώκει επίμονα, να κρατά ζωντανή τη φλόγα της αγάπης και της συναδέλφωσης ανάμεσα στους ανθρώπους. Επιδιώκει να τους ενώνει γύρω από το υπέροχο όραμα της ανεπανάληπτης πνευματικής και καλλιτεχνικής έκφρασης που είναι η χορωδιακή μουσική, το ανθρώπινο τραγούδι. Είναι παρήγορο κι ελπιδοφόρο ότι, σ’ όλο τον κόσμο, αυτό το τραγούδι πληθαίνει και δυναμώνει όλο και περισσότερο.
Στην κατήφεια των καιρών και στον έντονο προβληματισμό μας για τη διοργάνωση του 22ου φεστιβάλ, εξαιτίας των οικονομικών κυρίως εμποδίων που είχαμε μπροστά μας, αντιπαρατέθηκαν το κέφι και η δουλειά των χορωδών μας αλλά και η ανταπόκριση, με σημαντική υλική και οικονομική βοήθεια από τους φορείς της περιοχής μας καθώς επίσης και αυτή πολλών και καλών φίλων του Συλλόγου μας.
Είναι συγκινητική για μας η ανταπόκριση της Περιφέρειας Θεσσαλίας -Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας και προσωπικά της Αντιπεριφερειάρχη κ. Ρένας Καραλαριώτου για τη συνδιοργάνωση του Φεστιβάλ.
Η Διοίκηση του Μουσικού Συλλόγου ευχαριστεί δημόσια τους Προέδρους, Διοικήσεις, Μαέστρους, Σολίστες, Ορχήστρες και Χορωδούς για τη συμμετοχή τους και για τη δουλειά τους. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνονται στον Διευθυντή του Μουσικού Σχολείου Λάρισας κ. Σωτήρη Αναγνωστόπουλο για την πολύτιμη και πρόθυμη βοήθειά του, σηματοδοτώντας μία νέα εποικοδομητική συνεργασία του Μουσικού Σχολείου με το Μουσικό Σύλλογο, η οποία σύντομα θα έχει και αξιόλογη συνέχεια.
Καλούμε τους εκλεκτούς και πιστούς φίλους του Μουσικού Συλλόγου και της χορωδιακής μουσικής, οι οποίοι για πολλά χρόνια στηρίζουν το θεσμό του Διεθνούς Χορωδιακού Φεστιβάλ Λάρισας να τιμήσουν με την παρουσία τους τις δύο βραδιές της χορωδιακής πανδαισίας, που ετοιμάστηκαν με κόπο και μεράκι γι’ αυτούς».

Τέλος, ο μαέστρος κ. Κτιστάκης ανέφερε: «Εμείς που κάνουμε πολιτισμό, εμείς που καταθέτουμε την ψυχή μας, αντιστεκόμαστε με αυτόν τον τρόπο σε ότι σκληρό συμβαίνει γύρω μας.  Και στην προσπάθειά μας αυτή έχουμε άξιους υποστηρικτές την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά».

Χορωδιακή πανδαισία από επτά σύνολα
Στο Φεστιβάλ θα συμμετάσχουν επτά χορωδιακά σύνολα. Τον πρώτο λόγο στο φεστιβάλ θα έχει  η ανδρική χορωδία του Μουσικού Συλλόγου Λάρισας, η οποία υπό τη Διεύθυνση του καταξιωμένου μαέστρου Χρήστου Κτιστάκη θα παρουσιάσει ένα ανανεωμένο πρόγραμμα.
Όπως πάντα θα υπάρχει η επίσημα προσκαλεσμένη χορωδία, η οποία τη χρονιά αυτή θα είναι η χορωδία της Μουσικής Σχολής της πόλης Rybnik της Πολωνίας, πόλης αδελφοποιημένης με την πόλη της Λάρισας. Τη χορωδία θα συνοδεύει μικρό ορχηστρικό σύνολο.
Συμμετέχει, επίσης,  η χορωδία των εργαζομένων της ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ από την Αθήνα, ανανεωμένη, σε διεύθυνση Κωστή Κωσταντάρα.
Στο 22ο Φεστιβάλ δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στα χορωδιακά σύνολα της Λάρισας. Έτσι θα παρουσιαστούν και θα τραγουδήσουν, προσκαλεσμένοι του ΜΣΛ:
-  το χορωδιακό σύνολο Musicarte του Μουσικού Σχολείου Λάρισας σε διεύθυνση Ευαγγελίας Τσιούκα
-  το ορχηστρικό σύνολο κιθάρας AROUANTO του Μουσικού Σχολείου Λάρισας σε διεύθυνση του Καθηγητή Αθανάσιου Καλαμπάκα
-   η μικτή χορωδία του Σύγχρονου Ωδείου Λάρισας σε διεύθυνση Νίκου Ευθυμιάδη  
-   η γυναικεία χορωδία Λάρισας Indonnation σε διεύθυνση Δημήτρη Κτιστάκη.