Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Στη συντήρηση του οδικού δικτύου της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ προχωρά η Περιφέρεια Θεσσαλίας μετά την υπογραφή της σύμβασης από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας



Κώστας Αγοραστός: «Βελτιώνουμε την οδική ασφάλεια της Π.Ε Λάρισας, διευκολύνουμε την επικοινωνία των ανθρώπινων κοινοτήτων»

Ρένα Καραλαριώτου: «Στόχος μας να μπορέσουμε να αποδώσουμε στους πολίτες δρόμους ασφαλείς και να διορθώσουμε τις φθορές, εκεί που υπάρχουν»



Βελτιώνεται η ασφάλεια στο οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας μετά την υπογραφή, από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό, της σύμβασης για παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας προϋπολογισμού 1.500.000 ευρώ με (ΦΠΑ). Συγκεκριμένα το έργο αφορά τη «Συντηρήσεις Οδών Π.Ε Λάρισας 2013» με πόρους ΚΑΠ της Π.Ε. Λάρισας. Στόχος του έργου είναι οι παρεμβάσεις σε σημεία του οδικού δικτύου που χρίζουν τεχνικής βελτίωσης για την ασφάλεια και τη λειτουργικότητά του.
Όπως τόνισε ο κ. Κ. Αγοραστός: «Υπογράψαμε σήμερα μια σύμβαση προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ, η οποία πρόκειται να θεραπεύσει τις φθορές που εμφανίζονται στο επαρχιακό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας. Όπως γνωρίζετε, δίνουμε μεγάλη σημασία στην ασφαλή μετακίνηση των πολιτών, στη μεταφορά των εμπορευμάτων αλλά και στην επικοινωνία των ανθρώπινων κοινοτήτων. Το οδικό δίκτυο της Θεσσαλίας, αν και είναι ένα από τα καλύτερα περιφερειακά οδικά δίκτυα στη χώρα, χρειάζεται συντήρηση λόγω του αυξημένου κυκλοφοριακού φόρτου. Εμείς ως αιρετή Περιφέρεια φροντίζουμε με τους λιγοστούς πόρους που έχουμε, αλλά και με διεκδίκηση κάθε φορά από τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομίας, να διασφαλίζουμε πόρους για έργα τα οποία βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών».
Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου δήλωσε: «Η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας έχει ένα από τα μεγαλύτερα οδικά δίκτυα στην Ελλάδα. Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν δίνουμε καθημερινή μάχη, έτσι ώστε να μπορέσουμε να το συντηρήσουμε, να το βελτιώσουμε, να κάνουμε την απαραίτητη σήμανση και τις απαραίτητες διαγραμμίσεις. Με την υπογραφή της σημερινής σύμβασης προϋπολογισμού 1.500.000 ευρώ μας δίνεται η δυνατότητα να μπορέσουμε να αποδώσουμε στους πολίτες δρόμους ασφαλείς και να διορθώσουμε τις φθορές, εκεί που υπάρχουν. Θα ήθελα να πω, ότι πέρα από τις συντηρήσεις αυτές η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η Π.Ε. Λάρισας σχεδιάζει, δημιουργεί, κατασκευάζει νέους μεγάλους οδικούς άξονες, γιατί θεωρούμε, ότι η οδική ασφάλεια, οι δρόμοι αποτελούν τμήμα και μέρος της ανάπτυξής μας».
Με την παρούσα εργολαβία θα εκτελεστούν εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης υφιστάμενων οδών. Οι εργασίες διακρίνονται:
 α) σε εργασίες συντήρησης της υποδομής και των τεχνικών, σε περιπτώσεις που παρουσιάζονται εκτεταμένες αστοχίες και φθορές και απαιτείται άμεση παρέμβαση και
β) σε εργασίες συντήρησης ασφαλτικών στρώσεων σε σημεία που εμφανίζονται ρηγματώσεις – καθιζήσεις ή φυσιολογική φθορά με την πάροδο του χρόνου.
Οι εργασίες χωροθετούνται διάσπαρτες στο εθνικό όσο και επαρχιακό οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας του οποίου η αρμοδιότητα συντήρησης ανήκει στην οικεία Διεύθυνση Τεχνικών Έργων. Οι ανωτέρω επεμβάσεις θα γίνουν σε θέσεις για τις οποίες έχει γίνει καταγραφή και εντοπισμός πριν τη δημοπράτηση του έργου αλλά και σε νέες, καθώς πριν την εκτέλεση των εργασιών (χρονικό διάστημα από την εκπόνηση της μελέτης μέχρι την υπογραφή της σύμβασης) και κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του έργου θα πραγματοποιείται συνεχής επιθεώρηση του δικτύου ώστε να γίνει σωστή αξιολόγηση και να δοθεί προτεραιότητα σε θέσεις που χρήζουν άμεσης αποκατάστασης και παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη επικινδυνότητα. Ο χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσης του έργου είναι 24 μήνες.
Όλες οι εργασίες θα γίνουν βάσει των ισχυουσών τεχνικών προδιαγραφών (ΕΤΕΠ) και των υποδείξεων της υπηρεσίας. Δεδομένης της διασποράς των επεμβάσεων σε όλο το δίκτυο και της διαφορετικής κάθε φοράς αντιμετώπισης που απαιτείται, ο ανάδοχος θα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τη Διευθύνουσα Υπηρεσία.
Σκοπός των παραπάνω εργασιών είναι η διατήρηση του οδικού δικτύου της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας του οποίου η αρμοδιότητα συντήρησης ανήκει στην οικεία Διεύθυνση Τεχνικών Έργων, σε όσο δυνατόν καλύτερη κατάσταση ώστε να διεξάγεται ομαλώς και ασφαλώς η  κυκλοφορία των οχημάτων.
Στην υπογραφή της σύμβασης παρευρέθηκαν ακόμη ο δ/ντης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Λάρισας κ. Χρήστος Λυτροκάπης και ο ανάδοχος κ. Γ. Στεργιούλας.