Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Τη σύμβαση της μελέτης για γεωτεχνικές έρευνες στο τμήμα παράκαμψης Συκεώνα προϋπολογισμού 142.826,63 ευρώ υπέγραψε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας



Κώστας Αγοραστός: «Ολοκληρώνουμε μελέτες ώστε να είμαστε έτοιμη να χρηματοδοτήσουμε έργα από το νέο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης»


Στην προετοιμασία μελετών για την ετοιμότητα ένταξης έργων στην νέα Προγραμματική Περίοδο (νέο ΕΣΠΑ) προχωρά η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Συγκεκριμένα  ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός υπέγραψε την σύμβαση για την εκπόνηση της μελέτης «Γεωτεχνικές έρευνες στο τμήμα Γέφυρα Ενιπέα» προϋπολογισμού 142.826,63 ευρώ (με ΦΠΑ), που έχει σαν στόχο την ολοκλήρωση του τμήματος της Ε.Ο. Λάρισας – Καρδίτσας.
Σε δηλώσεις του ο κ. Κ. Αγοραστός ανέφερε τα εξής: «Προχωράμε σε μια νέα μελέτη, ούτως ώστε να ολοκληρωθεί στο σύνολό της η αντίστοιχη μελέτη για την παράκαμψη Συκεώνας και να είμαστε έτοιμοι στο νέο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης να αποπερατώσουμε τον δρόμο Λάρισας – Καρδίτσας. Πρόκειται για μία σύμβαση 143.000 ευρώ περίπου και περιλαμβάνει όλες τις γεωτεχνικές έρευνες και 11 γεωτρήσεις, στην περιοχή, ούτως ώστε να μπορέσουμε να κατασκευάσουμε τη γέφυρα του Ενιπέα και τον ανισόπεδο κόμβο στην περιοχή του Συκεώνα. Με τη μελέτη αυτή, με τις εργασίες οι οποίες έγιναν και τις γεωτεχνικές μελέτες στο δρόμο Ρακοπόταμο – Καμάρι, που έχουν ολοκληρωθεί,  προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε τις μελέτες και να είμαστε έτοιμοι για να μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε τα έργα αυτά στο Σ.Ε.Σ. δηλαδή το νέο ΕΣΠΑ»
            Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης κ. Ρένα Καραλαριώτου δήλωσε: «Ολοκληρώνονται σιγά-σιγά όλες οι μελέτες που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του δρόμου Λάρισας – Καρδίτσας στην παράκαμψη Συκεώνας. Έτσι σήμερα συμβασιοποιούνται και οι γεωτεχνικές μελέτες που απαιτούνται στη γέφυρα του Ενιπέα, για να μπορέσει το έργο να είναι ολοκληρωμένο. Θα θέλαμε να τονίσουμε, ότι τόσο ο δρόμος Λάρισας – Τρικάλων όσο και ο δρόμος Λάρισας – Καρδίτσας σύντομα θα μπορέσουν και οι δύο σ’ όλο το μήκος τους να αποτελέσουν ένα ασφαλές οδικό δίκτυο για όλους τους κατοίκους της Θεσσαλίας και όχι μόνο».
Η μελέτη αφορά την εκτέλεση του συνόλου των γεωτεχνικών ερευνών και εργαστηριακών δοκιμών που απαιτούνται στο νέο οδικό τμήμα που θα παρακάμπτει το Δ.Δ. Συκεώνας συνολικού μήκους 4,5 km περίπου, όπου μεταξύ άλλων προβλέπεται να κατασκευασθούν η νέα γέφυρα του ποταμού Ενιπέα, ο Ανισόπεδος Κόμβος Συκεώνας - Μικρού Βουνού, δύο (2) κάτω διαβάσεις καθώς επίσης και υψηλά ορύγματα και επιχώματα. Τα  αποτελέσματα της γεωτεχνικής έρευνας θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου να εκπονηθεί στη συνέχεια η αντίστοιχη γεωτεχνική μελέτη στα πλαίσια της μελέτης με τίτλο: «Παράκαμψη Συκεώνας» που έχει ανατεθεί με άλλη σύμβαση.
Αναλυτικότερα, αντικείμενο της υπόψη σύμβασης, σύμφωνα και με το εγκεκριμένο πρόγραμμα γεωτεχνικών ερευνών, αποτελούν:
- Η εκτέλεση έντεκα (11) δειγματοληπτικών γεωτρήσεων (συνολικού βάθους 280 m), προκειμένου να διατρηθεί το γεωλογικό υπόβαθρο της ζώνης χάραξης του οδικού τμήματος σε βάθος τέτοιο, ώστε να διερευνηθεί γεωτεχνικά η ζώνη υπεδάφους που πρόκειται να επηρεασθεί από τα φορτία που πρόκειται να δεχθεί ο άξονας ή από την κατασκευή των διαφόρων τεχνικών έργων που προβλέπονται. Από τις προαναφερθείσες δειγματοληπτικές γεωτρήσεις, τρεις (3) θα εκτελεσθούν στα σημεία θεμελίωσης των βάθρων της νέας γέφυρας του ποταμού Ενιπέα, δύο (2) γεωτρήσεις στην περιοχή όπου πρόκειται να κατασκευασθεί ο Ανισόπεδος Κόμβος και έξι (6) γεωτρήσεις θα εκτελεσθούν σε σημεία όπου προβλέπεται η κατασκευή υψηλών (ύψους μεγαλύτερου των 10 m) ορυγμάτων και επιχωμάτων.
- Η εκτέλεση δεκατεσσάρων (14) ερευνητικών φρεάτων (βάθους 4 m περίπου) σε όλο το μήκος της οδού και κυρίως στο πεδινό τμήμα αυτής.
- Η πραγματοποίηση εργαστηριακών δοκιμών σε κατάλληλα επιλεγμένα δείγματα που θα προκύψουν από τις γεωτεχνικές έρευνες (δοκιμές κατάταξης, δοκιμές αντοχής και συμπιεστότητας για τον προσδιορισμό των φυσικών και μηχανικών χαρακτηριστικών του εδάφους με σκοπό τον καθορισμό των γεωτεχνικών παραμέτρων σχεδιασμού, κ.ά.).
            Ο συνολικός χρόνος περαίωσης της μελέτης ορίζεται στους τρεις (3) μήνες. Κατά την υπογραφή της σύμβασης ήταν ακόμη παρόντες ο δ/ντης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Στάμος Διαμαντάς, η προϊσταμένη Σταυρούλα Καρρά, τα στελέχη της Περιφέρειας Ηλίας Κώτσης και Αγγελική Βενέτη καθώς και ο εκπρόσωπος της μελετητικής εταιρείας