Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Στο ΕΣΠΑ η κατασκευή του νέου Περιφερειακού Ιατρείου Νίκαιας προϋπολογισμού 550.000 ευρώ με απόφαση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας



Κώστας Αγοραστός: «Αναβαθμίζουμε τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας προς όφελος των πολιτών της Θεσσαλίας»


Περιφερειακό ιατρείο για την κάλυψη των αναγκών της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Κιλελέρ αποκτά η Νίκαια μέσω του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας. Συγκεκριμένα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός έδωσε σήμερα την έγκριση για ένταξη στο ΕΣΠΑ του έργου της κατασκευής του «Περιφερειακού Ιατρείου Νίκαιας Λάρισας», προϋπολογισμού 550.000 ευρώ (με ΦΠΑ).
Σε δηλώσεις του ο κ. Κ. Αγοραστός ανέφερε τα εξής: «Η αιρετή Περιφέρεια, μέσα απ’ τη συνεργασία την 5η Υ.ΠΕ. τα νοσοκομεία, στοχεύει στην αναβάθμιση των υπηρεσιών δημόσιας υγείας στη Θεσσαλία. Σε συνεργασία με τον Δήμο Κιλελέρ ωριμάσαμε το έργο και σήμερα το εντάσσουμε στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας. Με το έργο αυτό εξασφαλίζεται η παροχή ολοκληρωμένης πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στους κάτοικους του Δήμου Κιλελέρ και ταυτόχρονα επιτυγχάνεται αποσυμφόρηση, από πλευράς περιστατικών, των Νοσοκομείων της Λάρισας. Είναι ένα έργο 242τ.μ. με προσβασιμότητα σε δύο δρόμους και με σύγχρονη κτηριακή υποδομή το οποίο εκτός από το όφελος που θα δώσει στη δημόσια υγεία , θα δώσει  και νέες θέσεις εργασίας σε ένα κλάδο εργασίας  που σήμερα υποφέρει πάρα πολύ. Σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο για τη χώρα, η αναβάθμιση της παροχής ολοκληρωμένης φροντίδας και πρόνοιας προς τους πολίτες, είναι απαραίτητη όσο ποτέ. Επιθυμούμε  και στηρίζουμε το σύστημα δημόσιας υγείας στη Θεσσαλία ώστε να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες προς όφελος των ανθρώπων ».
            Απ την πλευρά της η Αντιπεριφερειάρχης κ. Ρένα Καραλαριώτου τόνισε «Σήμερα είναι  η αρχή του τέλους για την ολοκλήρωση του Περιφερειακού Ιατρείου Νίκαιας. Πρόκειται για ένα ιατρείο που θα προσφέρει αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας στη Νίκαια αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Κιλελέρ. Θα δημιουργηθεί  ένας νέος σύγχρονος χώρος, όπου το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό θα μπορέσει να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.  Η δημιουργία του Περιφερειακού Ιατρείου στη Νίκαια είναι αποτέλεσμα  της μεθοδικής και συστηματικής προσπάθειάς μας  για να προστατέψουμε ακόμα πιο αποτελεσματικά την υγεία των κατοίκων της περιοχής. Σε αυτό το πλαίσιο της ενεργής και συστηματικής δράσης μας στον τομέα της υγείας, βασική προτεραιότητα μας αποτέλεσε και αποτελεί η ενίσχυση και η αναβάθμιση των υφιστάμενων δομών υγείας αλλά και η δημιουργία νέων, βεβαίως πάντοτε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας. Πιστεύω ότι μετά και την ολοκλήρωσή του, θα ανταποκριθεί πλήρως στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Εδώ θα είμαστε όλοι να συνεργαστούμε για την εκπλήρωση αυτών των σκοπών».
            Με τη σειρά του ο Δήμαρχος Κιλελέρ Κ. Ρίζος Κομήτσας δήλωσε «Με ιδιαίτερη ικανοποίηση σήμερα δέχομαι την ανακοίνωση για το κτίσιμο του νέου κτηρίου του αγροτικού περιφερειακού ιατρείου  Νίκαιας, το οποίο είναι ένας πόθος και μια επιδίωξη πολλών ετών από πλευράς του πρώην δήμου Νίκαιας και νυν δήμου Κιλελέρ και που σήμερα υλοποιείται μετά από συντονισμένη προσπάθεια και των τεχνικών υπηρεσιών της περιφερειακής ενότητας Λάρισας, αλλά και προσωπικά  του Περιφερειάρχη κ . Αγοραστού και της Αντιπεριφερειάρχη κα. Καραλαριώτου. Νομίζω ότι είναι μια εξέλιξη απόλυτα θετική για την πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη, που θα καλύψει την ευρύτερη περιοχή της Νίκαιας και του Δήμου Κιλελέρ με τις μεγάλες ανάγκες που παρουσιάζονται σε πρωτοβάθμια περίθαλψη, κάτι που θα δώσει την αίσθηση της ασφάλειας, τουλάχιστον όσον αφορά την περίθαλψη στην ευρύτερη κοινωνία και ειδικά στους αγρότες και στους βιοτέχνες που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή.
Το έργο «Περιφερειακό Ιατρείο Νίκαιας Λάρισας» αφορά στην κατασκευή κτιρίου, που θα στεγάσει το Περιφερειακό Ιατρείο στη Νίκαια του Δήμου Κιλελέρ, της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας. Ειδικότερα, προβλέπεται να ανεγερθεί ισόγειο κτίριο, εμβαδού 242 τ.μ., διαμπερές, με πρόσωπο στις οδούς Φαρσάλων και Γεννηματά (Σεφέρη) και εντός οικοπέδου εμβαδού 496 τ.μ. Θα περιλαμβάνει δύο εξεταστήρια, χώρο μικροεπεμβάσεων, εφημερείο, χώρο ανάπαυσης προσωπικού, γραμματεία, χώρους αναμονής και κίνησης ασθενών, χώρους υγιεινής και αποθήκη. Η πρόσβαση έχει σχεδιαστεί να γίνεται και από τους δύο δρόμους και με την δυνατότητα προσέγγισης - στάθμευσης αυτοκινήτου / ασθενοφόρου.
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Π.Α.) και συγκεκριμένα από τον Άξονα 4 «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής στην Θεσσαλία» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Χωρικής Ενότητας «Θεσσαλία – Στερεά Ελλάδα – Ήπειρος» και υποβλήθηκαν στον 35ο κύκλο αξιολόγησης της σχετικής πρόσκλησης.