Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Στα έργα για την ανόρυξη υδρευτικής γεώτρησης στο Σκλήθρο του Δ. Αγιάς Κ. Αγοραστός – Ρένα Καραλαριώτου – Α. Γκουντάρας

Λύση στο πρόβλημα της ύδρευσης για τα παράλια μέσω των έργων του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας συνολικού προϋπολογισμού 4 εκατ. ευρώ

Κώστας Αγοραστός: «Δίνουμε λύση στα χρόνια προβλήματα
ύδρευσης της περιοχής»

 Τα έργα για την ανόρυξη υδρευτικής γεώτρησης και της δεξαμενής νερού στην Τοπική Κοινότητα Σκλήθρου του Δήμου Αγιάς επισκέφτηκαν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου, ο δήμαρχος Αγιάς κ. Αντώνης Γκουντάρας και υπηρεσιακοί παράγοντες. Το συγκεκριμένο, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα έργα ύδρευσης, που υλοποιούνται στην περιοχή, αποσκοπούν στην εξασφάλιση της επάρκειας πόσιμου νερού για οικισμούς στην ορεινή και στην παραλιακή ζώνη του Δήμου Αγιάς.

Συγκεκριμένα στην περιοχή εκτελούνται έργα στον τομέα της ύδρευσης συνολικού προϋπολογισμού 4.028.943 ευρώ και αφορούν α) Κατασκευής δεξαμενών ύδρευσης και αγωγός μεταφοράς νερού π. Δήμου Μελιβοίας προϋπολογισμού 1.303.800 ευρώ, β) Βελτίωση δικτύων ύδρευσης Δήμου Αγιάς προϋπολογισμού 1.650.000 ευρώ, γ) Προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία συστήματος Τηλεελέγχου-Τηλεχειρισμού εγκαταστάσεων ύδρευσης και σύστημα απολύμανσης πόσιμου νερού π. Δήμου Μελιβοίας προϋπολογισμού 1.075.143 ευρώ.


 Όπως ανέφερε ο κ. Κ. Αγοραστός: «Τόσο με αυτό όσο και με τα υπόλοιπα έργα ύδρευσης που υλοποιούμε στην περιοχή, επιχειρούμε να δώσουμε λύση στα χρόνια προβλήματα που ταλαιπωρούν τους πολίτες και τους παραθεριστές της περιοχής. Η εξασφάλιση επαρκούς και υψηλής ποιότητας πόσιμου νερού για τους κατοίκους της Θεσσαλίας αποτελεί προτεραιότητα για την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Σε ολόκληρο το εύρος του Δήμου Αγιάς υλοποιούμε και ολοκληρώνουμε τέσσερις υδρευτικές γεωτρήσεις, τέσσερις δεξαμενές νερού, καθώς και τα δίκτυα μεταφοράς τους προς τους οικισμούς».

            Παράλληλα ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι οι αναλύσεις της ποιότητας νερού της γεώτρησης στην Σκήτη είχαν άριστα αποτελέσματα και απομένει τώρα η σύνδεση με το δίκτυο ύδρευσης (έργο που έχει ήδη ενταχθεί στο ΕΣΠΑ), ώστε οι κάτοικοι της περιοχής να έχουν ποιοτικό και ποσοτικό νερό για τις καθημερινές τους ανάγκες. «Στόχος μας ως αιρετή Περιφέρεια είναι η κατασκευή έργων που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και την εξασφάλιση καλύτερης ποιότητας ζωής για τους πολίτες. Παράλληλα μέσω των έργων του ΕΣΠΑ διαχέουμε κοινοτικούς πόρους στην τοπική οικονομία και κοινωνία και στηρίζουμε θέσεις εργασίας», σημείωσε ο κ. Αγοραστός.

H κα Ρένα Καραλαριώτου ανέφερε τα εξής: «Η γεώτρηση του Σκλήθρου έχει σκοπό να εξασφαλίσει νερό αρίστης ποιότητας για την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων της γύρω περιοχής. Η ανόρυξη των τεσσάρων συνολικά υδρευτικών γεωτρήσεων (δύο στο Σκλήθρο και από μία σε Σκήτη – Κουτσουπιά) εντάσσεται στο γενικότερο έργο για τη βελτίωση του δικτύου ύδρευσης του Δήμου Αγιάς, που αντιμετωπίζει χρόνιο πρόβλημα στην ποιότητα του πόσιμου νερού. Πλέον η Δ/νση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας προχωρά στην προκήρυξη του επόμενου έργου, που περιλαμβάνει τους αγωγούς μεταφοράς νερού στις δεξαμενές. Έτσι, ευελπιστούμε, ότι θα καλυφθούν οι υδρευτικές ανάγκες στον Δήμο Αγιάς, ιδιαίτερα στην παραλιακή ζώνη και θα δοθεί λύση σε ένα μεγάλο πρόβλημα που ταλαιπώρησε τους πολίτες για χρόνια».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αγιάς κ. Αντώνης Γκουντάρας ανέφερε: «Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο το οποίο έρχεται και «δένει» με τις υπόλοιπες παρεμβάσεις, που υλοποιούμε και αφορούν στην ύδρευση, γιατί δεν μπορεί να υπάρξει σταθερή τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή μας, αν στην παραλιακή ζώνη δεν έχει λυθεί πρώτα το πρόβλημα της ύδρευσης. Με σταθερή συνεργασία με τον περιφερειάρχη δίνουμε λύσεις στο πρόβλημα αυτό αξιοποιώντας Ευρωπαϊκά και Εθνικά προγράμματα. Η τεχνογνωσία και η διάθεση για συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας αποτελούν εχέγγυα για την ένταξη και υλοποίηση σοβαρών παρεμβάσεων που ολοκληρώνουν τις απαραίτητες υποδομές του Δήμου μας».

Το έργο αφορά στην ανόρυξη τεσσάρων υδρευτικών γεωτρήσεων στις θέσεις Ισιώματα Σκήτης, Γκόρτσια Σκλήθρου, Ντουβάρια Κουτσουπιάς και Σκηταριό Σκλήθρου. Κάθε γεώτρηση πραγματοποιείται στη θέση που αναγράφεται στην εκδοθείσα ενιαία άδεια χρήσης νερού και εκτέλεσης έργων αξιοποίησης υδάτινων πόρων. Οι δύο γεωτρήσεις στο Σκλήθρο αναμένεται να καλύψουν τις ανάγκες των οικισμών, Σκλήθρου, Ισιωμάτων, Ρακοποτάμου, Πολυδενδρίου και Αγιοκάμπου.

Φορέας υλοποίησης είναι η Δ/νση Τεχνικών Έργων Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας. Το έργο αποτελεί το υποέργο της πράξης «Βελτίωση δικτύων ύδρευσης Αγιάς» συνολικού προϋπολογισμού 1.650.000 ευρώ, που εντάχθηκε στο Ε.Σ.Π.Α. στις 03/02/2012 με δικαιούχο την Περιφέρεια Θεσσαλίας μετά τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με τον κύριο του έργου που είναι η ΔΕΥΑ Αγιάς.  Κατά την αυτοψία στο έργο, παρευρέθηκαν ακόμα ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Αγιάς Β. Μπάτσικας, ο αντιπρόεδρος Σ. Ριζούλης, τα μέλη της Χ. Γιαννουλέα και Β. Λέτσιος, ο δ/ντης Αλ. Μπουζούκης, ο δ/ντης Τεχνικών Έργων Π.Ε. Λάρισας Χρήστος Λυτροκάπης και ο εκπρόσωπος της κατασκευάστριας εταιρείας.