Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Στη βελτίωση της Επαρχιακής Οδού Αγιάς – Μελιβοίας μέχρι και τον οικισμό της Άνω Σωτηρίτσας προχωρά η Περιφέρεια Θεσσαλίας

Κώστας Αγοραστός: «Βελτιώνουμε την οδική ασφάλεια της Π.Ε Λάρισας, διευκολύνουμε την επικοινωνία των ανθρώπινων κοινοτήτων»

Ρένα Καραλαριώτου: «Δίνουμε τη δυνατότητα της ασφαλούς πρόσβασης

από την Αγιά προς τα παράλια»
Στη βελτίωση της Επαρχιακής Οδού Αγιάς – Μελιβοίας μέχρι και τον οικισμό της Άνω Σωτηρίτσας προχωρά η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Συγκεκριμένα, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός υπέγραψε τη σύμβαση κατασκευής του έργου προϋπολογισμού 300.000 ευρώ (με ΦΠΑ). Στόχος του έργου είναι οι παρεμβάσεις σε σημεία του οδικού δικτύου που χρίζουν τεχνικής βελτίωσης για την ασφάλεια και τη λειτουργικότητά του.
Όπως τόνισε ο κ. Κ. Αγοραστός: «Πρόκειται για ένα έργο το οποίο έρχεται να θεραπεύσει τις φθορές που εμφανίζονται στον επαρχιακό δρόμο Αγιάς – Μελιβοίας και να βελτιώσει την πρόσβαση προς τα παράλια του Δήμου Αγιάς. Ως αιρετή Περιφέρεια, δίνουμε μεγάλη σημασία στην ασφαλή μετακίνηση των πολιτών, στη μεταφορά των εμπορευμάτων αλλά και στην επικοινωνία των ανθρώπινων κοινοτήτων. Το οδικό δίκτυο της Θεσσαλίας, αν και είναι ένα από τα καλύτερα περιφερειακά οδικά δίκτυα στη χώρα, χρειάζεται συντήρηση λόγω, της φθοράς από τα καιρικά φαινόμενα αλλά και τον αυξημένο κυκλοφοριακό φόρτο. Με τους λιγοστούς πόρους που έχουμε, αλλά και με διεκδίκηση κάθε φορά από τα αρμόδια Υπουργεία, φροντίζουμε να διασφαλίζουμε πόρους για έργα τα οποία βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών.
Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου δήλωσε: ««Με τη βελτίωση του συγκεκριμένου δρόμου δίνουμε τη δυνατότητα της ασφαλούς πρόσβασης από την Αγιά προς τα παράλια της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας. Πρόκειται για  μία εναλλακτική διαδρομή, που θα μπορούν καταρχάς να χρησιμοποιήσουν οι κάτοικοι της περιοχής για τις καθημερινές τους μετακινήσεις, αλλά βεβαίως  και οι επισκέπτες για να γνωρίσουν τις ομορφιές της περιοχής. Δημιουργούμε όλες εκείνες τις απαραίτητες υποδομές που συμβάλλουν αφενός στη βελτίωση της καθημερινότητας των μόνιμων κατοίκων και την ασφαλή πρόσβαση τους στα σπίτια καις περιουσίες τους κι αφετέρου συμβάλλουν τα μέγιστα στην ανάπτυξη του τουρισμού» 
Η παρούσα εργολαβία αφορά στη βελτίωση του υφιστάμενου δρόμου από τη διασταύρωση της Επαρχιακής Οδού Αγιάς – Μελιβοίας μέχρι και τον οικισμό της Άνω Σωτηρίτσας και περιορισμένες τοπικές επεμβάσεις στο τμήμα Σωτηρίτσα – Άνω Σωτηρίτσα. Το συνολικό μήκος της παρέμβασης στο πρώτο τμήμα ανέρχεται στα 2.100 μ., εκ των οποίων τα 1.600μ. περίπου βρίσκονται πριν την είσοδο του οικισμού και τα 500μ. εντός του οικισμού. Στο δεύτερο τμήμα θα αντιμετωπισθούν δυο καθιζήσεις κοντά στον οικισμό της Άνω Σωτηρίτσας και θα γίνει τμηματική ασφαλτόστρωση σε θέσεις με έντονες ρηγματώσεις.  Αναλυτικά:
·   Οι χωματουργικές εργασίες θα περιοριστούν σε αντιμετώπιση και άρση καταπτώσεων σε περιορισμένες θέσεις (όπου κρίνεται απαραίτητο), σε καθαρισμό και μόρφωση των υφισταμένων τάφρων και ερεισμάτων όπου υπάρχει συγκράτηση κυρίως φερτών υλικών. Μικρής έκτασης διαπλάτυνση της οδού θα γίνει για μήκος περίπου 100 μέτρων, ενώ με κατασκευή επιχωμάτων θα αντιμετωπισθούν θέσεις, όπου έχει παρατηρηθεί καθίζηση του οδοστρώματος.
·   Τα τεχνικά έργα περιλαμβάνουν την κατασκευή επενδεδυμένης τάφρου μικρών τοίχων αντιστήριξης.
·   Η οδοστρωσία θα περιοριστεί στα τμήματα που θα γίνει διαπλάτυνση της οδού ή πλήρη ανακατασκευή της και θα περιλαμβάνει τόσο την κατασκευή υπόβασης όσο και βάσης οδοστρωσίας.
·   Θα διαστρωθεί ασφαλτική στρώση κυκλοφορίας συμπυκνωμένου πάχους 0,05μ. πλάτους περίπου 6,0μ. σε όλο το μήκος της οδού. Στα πρώτα 1600 μέτρα (πριν την είσοδο της Άνω Σωτηρίτσας) σε θέσεις που θα απαιτηθεί θα διαστρωθεί ισοπεδωτική στρώση μεταβλητού πάχους. Στο εσωτερικό του οικισμού θα πραγματοποιηθεί φρεζάρισμα του υπάρχοντος ασφαλτικού πριν τη διάστρωση του τάπητα. Στο τμήμα Σωτηρίτσα – Άνω Σωτηρίτσα θα γίνει τμηματική ασφαλτόστρωση σε θέσεις με έντονες ρηγματώσεις.
·   Το έργο ολοκληρώνεται με την κατακόρυφη και οριζόντια σήμανση της οδού και με την τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας, σύμφωνα με τις υποδείξεις της επίβλεψης.
Όλες οι παραπάνω εργασίες θα γίνουν βάσει των Εθνικών Τεχνικών Προδιαγραφών (ΕΤΕΠ) και των υποδείξεων της Υπηρεσίας. Παρόντες κατά την υπογραφή της σύμβασης ήταν ακόμη ο γεν. δ/ντης της Περιφέρειας κ. Κώστας Μέγας, ο δ/ντης Τεχνικών Έργων Π.Ε. Λάρισας κ. Χρήστος Λυτροκάπης και ο εκπρόσωπος της κατασκευάστριας εταιρείας κ. Γ. Στεργιούλας.