Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Χαιρετισμός του περιφερειάρχη Θεσσαλίας στην 1η Γιορτή Ελιάς του Δήμου Τεμπών

Κώστας Αγοραστός: «Να δούμε τον πρωτογενή τομέα υπό το πρίσμα μιας οικονομικά ορθής και βιώσιμης λογικής»
Όταν συζητούμε για την ελιά και το ελαιόλαδο, θεωρώ ότι όλοι μας αντιλαμβανόμαστε πως πρόκειται για τα προϊόντα - «σημαίες» της ελληνικής γεωργίας, για τα προϊόντα που εξάγονται  στις αγορές όλου του πλανήτη, για τα προϊόντα με υψηλή προστιθέμενη αξία για την εθνική οικονομία.  
Για να δανειστώ μια φράση από τον κόσμο των επιχειρήσεων, πρόκειται για προϊόντα «εθνικοί πρωταθλητές», προϊόντα τα οποία μπορούν να βρεθούν στην πρωτοπορία της προσπάθειας  για την επανεκκίνηση της ελληνικής γεωργίας.


 Κι επανεκκίνηση σημαίνει να δούμε τη γεωργία αλλά  και την κτηνοτροφία με όρους μέλλοντος,
να δούμε τον πρωτογενή τομέα υπό το πρίσμα μιας οικονομικά ορθής και βιώσιμης λογικής:
-Να εξακολουθήσουμε να παράγουμε ποιοτικά και νόστιμα προϊόντα (αυτό το κάνουμε αιώνες τώρα με επιτυχία) αλλά
-με οικονομίες κλίμακας και ορθή διαχείριση των εισροών ώστε να συμπιέζουμε το κόστος παραγωγής,
-με ομαδοποίηση των παραγωγών,  καθετοποίηση της παραγωγής και τήρηση των κανόνων ορθής γεωργικής πρακτικής,
-με έμφαση στην πιστοποίηση, την τυποποίηση, το μάρκετινγκ, την εμπορία.

Οι προοπτικές σήμερα για τρόφιμα ασφαλή  που παράγονται με σεβασμό στο περιβάλλον είναι αναμφίβολα περισσότερο ευοίωνες από ποτέ άλλοτε. Χρειάζεται όμως κι η ελληνική γεωργία να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών με καινούργια αντίληψη, σύγχρονη νοοτροπία, φρέσκια οπτική.
Κι αυτό αφορά τους πάντες: τους αγρότες, τους μεταποιητές, τους γεωτεχνικούς. Αφορά όλους όσοι εμπλέκονται, με όποιον τρόπο, με τον πρωτογενή τομέα. 
Μ’ αυτή τη φρέσκια ματιά επιχειρούμε να προσεγγίσουμε τον αγροτικό τομέα και στην αιρετή περιφέρεια Θεσσαλίας. 
Μ’ αυτή την καινούργια νοοτροπία, τολμήσαμε και καινοτομήσαμε.
Είμαστε η πρώτη περιφέρεια στη χώρα που δημιουργήσαμε πρωτόκολλο πιστοποίησης ποιότητας και προέλευσης, το ΘΕΣ Agro.
Το ΘΕΣ Agro θα το παρουσιάσουμε τις επόμενες ημέρες και ευελπιστούμε ότι θα αποφέρει εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα αφού στο εξής τα Θεσσαλικά αγροτικά προϊόντα θα είναι πιστοποιημένα τόσο όσον αφορά την ποιότητά τους όσο και την προέλευσή τους. 
Δεν σας κρύβω ότι προσωπικά χάρηκα ιδιαίτερα διαβάζοντας στον τοπικό τύπο την περασμένη εβδομάδα αυτά που είπε στην Αθήνα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σουλτς.
Όταν τον ρώτησε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού αγελαδοτρόφων ΘΕΣγαλα Θανάσης Βακάλης για το αν οι πολίτες της ΕΕ πρέπει να γνωρίζουν την προέλευση των προϊόντων που καταναλώνουν, ο κ. Σουλτς απάντησε καταφατικά αλλά παραδέχτηκε ότι οι μισοί στη γραφειοκρατία των Βρυξελλών είναι υπέρ της πλήρους ρύθμισης της αγοράς κι οι υπόλοιποι υπέρ της πλήρους απορρύθμισης.
Προέτρεψε λοιπόν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και βασικός υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικότερα το ζήτημα σε εθνικό, περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο.
Αυτό δηλαδή ακριβώς που έχουμε ήδη ξεκινήσει ως περιφέρεια Θεσσαλίας και για το οποίο θέλουμε την ενεργό στήριξη απ’ όλους σας διότι το ΘΕΣ Agro δεν ανήκει στην περιφέρεια: Ανήκει σ’ όλους εσάς, σ’ όλους όσοι παράγουν τα ασύγκριτης ποιότητας θεσσαλικά αγροτικά προϊόντα.

Και το ΘΕΣ Agro δεν είναι η μόνη αλλά είναι ίσως η πιο εμβληματική πρωτοβουλία της αιρετής περιφέρειας για τον αγροτικό τομέα.
Αυτά τα τρία σχεδόν χρόνια έχει γίνει μια πραγματικά πολύ καλή δουλειά σε πολλούς τομείς, με μια σειρά παρεμβάσεων που έχουν αρχίσει ήδη να αποδίδουν και θα αποδίδουν ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα.
Κι αυτή η δουλειά έχει γίνει παρά τη δραστική περικοπή της χρηματοδότησης προς την περιφέρεια, τη μεγάλη μείωση του προσωπικού αλλά και την εγγενή ακαμψία του κεντρικού κράτους στο να μεταβιβάζει ουσιαστικές αρμοδιότητες στην αυτοδιοίκηση.

Φαντασθείτε ότι τα σχέδια βελτίωσης εξακολουθούν να εγκρίνονται στην Αθήνα…
Φαντασθείτε τι θα μπορούσαμε να κάνουμε ως αιρετή περιφέρεια αν είχαμε γεωργικό ταμείο στο τρέχον ΕΣΠΑ κι αποφασίζαμε εμείς ως Θεσσαλοί για το πώς θα διαχειριστούμε τους πόρους του.
Βεβαίως, υλοποιούμε έργα από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης «Αλ. Μπαλτατζής», όμως με ξεχωριστό γεωργικό ταμείο στην περιφέρεια υπάρχει άλλη δυναμική.

Το διεκδικήσαμε, το παλέψαμε και καταφέραμε τελικά να έχουν και οι περιφέρειες –για πρώτη φορά στην ιστορία – πόρους για δράσεις στον γεωργικό τομέα από το ΣΕΣ, το καινούργιο ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-20.
Με δεδομένο ότι οι πόροι του ΕΣΠΑ είναι οι μόνοι σίγουροι με τα σημερινά δεδομένα, αντιλαμβάνεστε πόσο σημαντική είναι η εξέλιξη αυτή για τον αγροτικό τομέα στη Θεσσαλία.
Όμως για το καινούργιο ΕΣΠΑ θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε πιο αναλυτικά σύντομα.
Με τις σκέψεις αυτές και αφού σας ευχαριστήσω για την προσοχή σας, εύχομαι κάθε επιτυχία στις εκδηλώσεις που διοργανώνετε.