Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

5 εκατ. Ευρώ επενδύσεις στην Υγεία των ανθρώπων της Μαγνησίας

Κώστας Αγοραστός: «Στηρίζουμε τη δημόσια υγεία  και την αύξηση της αποδοτικότητας, αποτελεσματικότητας και παροχής ποιοτικότερων υπηρεσιών»
Την ένταξη στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας έργων για τη Θεσσαλία, στον τομέα της υγείας ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός.
Αυτό έγινε γνωστό σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε στο νοσοκομείο του Βόλου, παρουσία της Υφυπουργού Υγείας κ. Ζέτα Μακρή, του αντιπεριφερειάρχη κ. Γιώργου Καλτσογιάννη, του διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου κ. Κώστα Καραμπάτσα, του αναπληρωτή διοικητή ΓΝ Βόλου κ. Χαράλαμπο Μπαλλή και του  Εντεταλμένου Περιφερειακού Συμβούλου για θέματα χωροταξίας  κ. Κώστα Χαλέβα.
Όπως ανέφερε ο κ. Κώστας  Αγοραστός: «Στην υλοποίηση έργων  προϋπολογισμού 5 εκ. € που έχουν κύριο στόχο την αναβάθμιση των υποδομών είτε  σε όρους εξοπλισμού, είτε σε όρους κτιριακής υποδομής  για να πετύχουμε όσο δυνατόν βελτιωμένων υπηρεσιών υγείας  στην Θεσσαλία  ακόμα και αυτών που βρίσκονται  στις ορεινές ή νησιώτικες περιοχές.»
Η Υφυπουργός Υγείας κ. Ζέτα Μακρή δήλωσε: «Τα αποτελέσματα της άριστης συνεργασίας με τον Περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστό αποδείχθηκαν . Οι προσπάθειες που κάναμε με τον κ. Κ .Καραμπάτσα, Διοικητή του Γ. Ν. Βόλου και κ. Χ. Μπαλή, Αναπληρωτή Διοικητή του Γ.Ν. Βόλου είχαν την επιθυμητή κατάληξη γιατί υπήρξε άμεση ανταπόκριση. Είμαι απόλυτα ικανοποιημένη από την συνεργασία με την καινούργια ηγεσία του νοσοκομείου και εκφράζω τις θερμές μου ευχαριστίες και στον Περιφερειάρχη. Τα οικονομικά μεγέθη των έργων που θα υλοποιηθούν, η συγκροτημένη προσπάθεια, η ταχύτητα και η τήρηση της νομιμότητας αποτελούν την καλύτερη εγγύηση για την ολοκλήρωσή τους. Να είναι οι συμπολίτες μας σίγουροι ότι η προσπάθειά μας θα συνεχιστεί με αμείωτη διάθεση.»
Ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου κ. Κώστας  Καραμπάτσας τόνισε: «Πρόκειται για μία πολύ σημαντική μέρα για το Νοσοκομείου του Βόλου και τη δημόσια υγεία στη Μαγνησία. Έργα υποδομών και αναβάθμισης του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για το Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας, αλλάζουν το σκηνικό των υγειονομικών δεδομένων της περιοχής και δημιουργούν υψηλές προσδοκίες για το επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγείας για τους πολίτες Ευχαριστούμε  ιδιαίτερα τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό για την άμεση αντίδρασή του και την καταλυτική του συμβολή στη προσπάθεια που κάναμε όλοι για την ένταξη των έργων. Ευχαριστούμε θερμά την Υφυπουργό Υγείας κ. Ζέττα Μακρή που με τη δεδομένη ευαισθησία της και τη συμπαράσταση στο έργο μας, οδήγησε την κούρσα με υψηλούς ρυθμούς για να προλάβουμε την ένταξη. Σημαντική ήταν και η συνδρομή του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας κ. Πελοπίδα Καλλίρη και του Διοικητή της 5η ΥΠΕ κ. Λάζαρου Μακρή. Τώρα η σκυτάλη είναι σε μας και το προσωπικό μας, που είναι υψηλού επιπέδου, για να ολοκληρώσουμε το σημαντικό έργο της αναβάθμισης των υπηρεσιών υγείας της Μαγνησίας για τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.»

Η αιρετή Περιφέρεια, μέσα απ’ τη  συνεργασία  με την υφυπουργό υγείας κ Ζέτα Μακρή  και τα νοσοκομεία,  στοχεύει στην αναβάθμιση των υπηρεσιών δημόσιας υγείας στη Θεσσαλία. Σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο για τη χώρα, είναι απαραίτητη όσο ποτέ η παροχή  ολοκληρωμένης φροντίδας και πρόνοιας προς τους πολίτες.

Αναλυτικότερα τα έργα είναι:

ü  ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΣΚΙΑΘΟΥ προϋπολογισμού 2.506.000 ευρώ.

 Το κέντρο υγείας της Σκιάθου λειτουργεί ως γνωστόν σε ένα κτίριο το οποίο δεν καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού, λόγω της παλαιότητάς του, της έλλειψης χώρων αλλά και της έλλειψης εξοπλισμού. Με το έργο αυτό δημιουργούμε δυο νέα κτίρια με όλες τις σύγχρονες απαιτήσεις, έτσι ώστε να παρέχεται ορθή διαγνωστική και θεραπευτική ιατρική περίθαλψη στους συμπολίτες μας, δίνοντας έμφαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και την πρόληψη. Εμείς ως αιρετή Περιφέρεια επιθυμούμε το σύστημα δημόσιας υγείας στη Θεσσαλία να συνεχίσει να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες προς το κοινωνικό σύνολο. Παράλληλα η υλοποίηση του έργου αναμένεται να τονώσει την τοπική οικονομία, διαχέοντας κοινοτικούς πόρους και  στηρίζοντας θέσεις εργασίας».
Το έργο αφορά στην ανέγερση δύο κτιρίων για τη στέγαση των υπηρεσιών του Κέντρου Υγείας Σκιάθου σε οικόπεδο με εμβαδόν 3.795 τ.μ. Το κυρίως κτίριο (κτίριο Α) με συνολική δόμηση 769,4 τ.μ., αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και όροφο και στεγάζει 6 ιατρεία - εξεταστήρια, τα εργαστήρια του ακτινολογικού και του μικροβιολογικού, τις διοικητικές υπηρεσίες καθώς και λοιπούς βοηθητικούς χώρους. Το συγκρότημα συμπληρώνεται από ένα δεύτερο, ανεξάρτητο κτίριο (κτίριο Β) με συνολική δόμηση 193,6 τ.μ., το οποίο περιλαμβάνει τέσσερα ιατρεία (παιδιατρικό, μαιευτικό, οδοντιατρείο και γενικής ιατρικής) και λοιπούς βοηθητικούς χώρους. Στη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου περιλαμβάνονται πρόσβαση και στάση ασθενοφόρου, χώρος πρασίνου, 22 θέσεις στάθμευσης, 2 θέσεις στάθμευσης ασθενοφόρων και αύλειος χώρος.
Με την ολοκλήρωση του έργου εξασφαλίζεται η παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών υγείας και ολοκληρωμένης πρωτοβάθμιας φροντίδας στους κατοίκους και στους επισκέπτες του νησιού της Σκιάθου, καθώς το Κ.Υ. Σκιάθου εγκαθίσταται πλέον σε ένα εύκολα προσβάσιμο κτίριο, καλύπτοντας τις απαιτούμενες προδιαγραφές του Υπουργείου Υγείας και των αναγκών της περιοχής του.
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Π.Α.), μέσω του Άξονα 4 «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής στην Θεσσαλία» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Χωρικής Ενότητας «Θεσσαλία – Στερεά Ελλάδα – Ήπειρος 2007-2013».

ü  ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΝΕΟΥ ΑΞΟΝΙΚΟΥ ΤΟΜΟΓΡΑΦΟΥ 64 ΤΟΜΩΝ προϋπολογισμού
600.000,00 ευρώ.
Το υπάρχον μηχάνημα παρουσιάζει συχνές βλάβες, έχοντας υπερβεί τον μέγιστο χρόνο αποδοτικότητάς του. Το μηχάνημα έχει εγκατασταθεί στο Νοσοκομείο Βόλου το έτος 2002 και η εκτίμηση της αξιοπιστίας του, στη βάση στοιχείων διορθωτικής συντήρησης και χρόνου εκτός λειτουργίας, με συνεκτίμηση των επιπτώσεων στην ασφάλεια, στο κόστος συντήρησης και την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών που αυτό υποστηρίζει, κρίνεται ασύμφορο.
Η αναγκαιότητα του πολυτομικού αξονικού τομογράφου θα έρθει να καλύψει ανάγκες μιας Περιφερειακής ενότητας με ιδιαιτερότητες όπως τα νησιά των Β. Σποράδων που δεν έχουν δυνατότητα πρόσβασης σε τέτοια τεχνολογία και όπου η απόσταση και ο χρόνος παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της αντιμετώπισης ενός περιστατικού.

ü  ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΙΑΤΡΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ Γ.Ν.ΒΟΛΟΥ προϋπολογισμού  1.392.000,00 ευρώ.
Η ανανέωση των μηχανηματων αιμοκάθαρσης θα συμβάλει σημαντικά στην αύξηση του βαθμού ικανοποίησης των νεφροπαθών του νομου Μαγνησίας, μείωση του χρόνου εξυπηρέτησης, αύξηση ικανοποιημένων χρηστών (πελάτες-ασθενείς).
Ο εξοπλισμός της καρδιολογικής κλινικής και της μονάδας εφραγμάτων θα συμβάλει σημαντικά στην μείωση των περιστατικών που παραπέμπονται σε κεντρικά νοσοκομεία Αθηνών & Θεσσαλονίκης για την διενέργεια ιατρικών πράξεων που δέν εξυπηρετούνται σήμερα λόγω έλλειψης κατάλληλου εξοπλισμού.
Ο εξοπλισμός και τα εργαλεία του χειρουργικού τομέα θα θα αναβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες όχι μόνο τις χειρουργικής κλινικής αλλά και άλλων ειδικοτήτων του χειρουργικού τομέα προσφέροντας την δυνατότητα να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες των ασθενών μας σύμφωνα με τα διεθνή κριτήρια ποιότητας.
Ο εξοπλισμός των κλινικών θα επιτρέψει στο επιστημονικό ανθρώπινο δυναμικό να παρακολουθεί τις ιατρικές εξελίξεις και να ανταποκρίνεται στα σύγχρονα ιατρικά δεδομένα παρέχοντας υπηρεσίες υψηλού επιπέδου.
Ο εξοπλισμός του Ορθοπεδικου τμήματος θα διευρεύνει τις δυνατότητες σε επίπεδο επεμβάσεων και αντιμετώπισης υπερβαρικών ασθενών και εξιδεικευμένων περιστατικών.
Οι αναπνευστήρες της Μ.Ε.Θ. θα ανανεώσουν σημαντικά τον υπάρχοντα εξοπλισμό και θα δώσουν ευχέρια υποστήριξης και των κλινικών όπου και όταν χρειάζεται με αναπνευστικές συσκευές.
Ο εξοπλισμός του τμήματος επειγόντων περιστατικών κρίνεται απαραίτητος, δημιουργώντας την κατάλληλη σύγχρονη τεχνολογική υποδομή για την αντιμετώπιση σοβαρών
ατυχημάτων και περιστατικών που καλείται να αντιμετωπίσει ένα Νομαρχιακό Νοσοκομείο που καλύπτει μια ορεινη και νησιωτική περιοχή όπως ο νομός Μαγνησίας.
Εξοπλισμός:
2.1ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗΣ (τεμ.10)
2.2ΕΝΔΟΑΟΡΤΙΚΗ ΑΝΤΛΙΑ (τεμ.1)
2.3ΣΥΣΤΗΜΑ HOLTER ΡΥΘΜΟΥ (τεμ.1)
2.4ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΥΠΕΡΗΧΟΣ (ΦΟΡΗΤΟΣ) (τεμ.1)
2.5ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΠΕΡΑΤΗ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ [ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ] (τεμ.1)
2.6ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (ΗΛΩΣΕΩΝ) (τεμ.1)
2.7ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΗΡΑΣ ΒΑΡΕΩΣ ΤΥΠΟΥ ΜΕΘ (τεμ.4)
2.8ΦΟΡΗΤΟΙ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΗΡΕΣ ΜΕΘ (τεμ.2)
2.9ΥΠΕΡΗΧΟΣ ΒΙΟΨΙΑΣ ΝΕΦΡΩΝ (τεμ.1)
2.10ΔΙΑΘΛΑΣΙΜΕΤΡΟ/ΚΕΡΑΤΟΜΕΤΡΟ (τεμ.1)
2.11ΜΗΧΑΝΗΜΑ ΦΑΚΟΘΡΥΨΙΑΣ (τεμ.1)
2.12GREEN LASER (τεμ.1)
2.13ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ (τεμ.1)
2.14ΣΥΣΤΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΟΔΟΝΤ.ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑΣ (τεμ.1)
2.15ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΣΕΤ - ΕΡΓΑΛΕΙΑ
Α.ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ (σετ.1)
Β.ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΥΠΑΤΟΣ - ΠΑΓΚΡΕΑΤΟΣ (σετ.1)
Γ.ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΑΓΚΙΣΤΡΟ (σετ.1)
2.16ΚΑΡΔΙΟΤΟΚΟΓΡΑΦΟΣ (τεμ.3)
2.17ΗΛΕΚΤΡΟΚΑΡΔΙΟΓΡΑΦΟΣ 12CH (τεμ.1)
2.18ΜΟΝΙΤΟΡ ΖΩΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ (ΓΙΑ ΚΛΙΝΙΚΕΣ) (τεμ.6)
2.19ΚΡΑΝΙΟΤΟΜΟΣ (ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ) (τεμ.1)
2.20ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΔΙΠΟΛΙΚΗ ΔΙΟΥΡΗΘΡΙΚΗ ΔΙΑΘΕΡΜΙΑ (τεμ.1)
2.21ΦΟΡΗΤΟ mini ΑΚΤΙΝΟΣΚΟΠΙΚΟ ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΩΝ (τεμ.1)
2.22ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΙΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΩΝ (τεμ.1)
2.23ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΙΚΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ (τεμ.1)
2.24ΜΑΙΕΥΤΙΚΟΣ/ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΥΠΕΡΗΧΟΣ (τεμ.1)
2.25ΦΟΡΗΤΟ ΒΙΝΤΕΟ-ΛΑΡΥΓΓΟΣΚΟΠΙΟ (τεμ.1)
2.26ΥΠΕΡΗΧΟΣ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ (τεμ.1)
2.27ΘΑΛΑΜΟΣ ΝΗΜΑΤΙΚΗΣ ΡΟΗΣ (ΚΥΤΑΡΟΣΤΑΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ) (τεμ.1)
2.28ΠΛΑΙΣΙΟ MAINFIED (τεμ.1)
2.29ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΩΡΛ (τεμ.1)
2.30ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΧΡΩΣΕΩΝ & ΕΠΙΚΑΛΥΨΗΣ ΠΛΑΚΙΔΙΩΝ (τεμ.1)
2.31ΤΡΟΧΗΛΑΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΠΑΛΜ.ΟΞΥΜΕΤΡΟ/ΠΙΕΣΟΜΕΤΡΟ (τεμ.18)
2.32ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΕΠ - ΦΟΡΗΤΑ MONITOR ΖΩΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ (τεμ.4)
2.33ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΕΠ - ΗΛΕΚΤΡΟΚΑΡΔΙΓΡΑΦΟΣ 12CH (τεμ.4)
2.34ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΕΠ - ΤΡΟΧΗΛΑΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΠΑΛΜ.ΟΞΥΜΕΤΡΟ/ΠΙΕΣΟΜΕΤΡΟ (τεμ.4)

ü  ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΙΑΤΡΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Γ.Ν.ΒΟΛΟΥ  προϋπολογισμού   466.800,00 ευρώ.
Πρόκειται για την ενίσχυση των Κέντρων Υγείας Αλμυρού – Βελεστίνου – Ζαγοράς - Αργαλαστής – Σκιάθου – Σκοπέλου και του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Αλοννήσου με Ιατροτεχνολογικό Εξοπλισμό ώστε να διασφαλιστεί υψηλού επιπέδου παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε όλους του πολίτες της περιφεριακής ενότητας.

3.1ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ
3.2ΠΛΗΡΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗΣ & ΕΚΤΥΠΩΣΗΣ ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΩΝ
3.3ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ / ΕΔΡΑ
3.4ΦΟΡΗΤΟΙ 2Φ. ΑΠΙΝΙΔΩΤΕΣ
3.5ΗΛΕΚΤΡΟΚΑΡΔΙΟΓΡΑΦΟΙ 3 ΚΑΝΑΛΙΩΝ
3.6AMBU
3.7ΔΙΑΦΑΝΟΣΚΟΠΙΟ
3.8ΖΥΓΑΡΙΑ - ΑΝΑΣΤΗΜΟΜΕΤΡΟ
3.9ΛΑΡΥΓΓΟΣΚΟΠΙΟ
3.10ΠΑΛΜΙΚΑ ΟΞΥΜΕΤΡΑ
3.12ΣΤΗΘΟΣΚΟΠΙΟ
3.13ΣΦΥΓΜΑΝΟΜΕΤΡΟ (ΠΙΕΣΟΜΕΤΡΟ)
ΑΠΟΦΑΣΊΣΤΗΚΕ Η ΑΦΑΊΡΕΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΎΝΟΛΟ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΆΤΩΝ ΤΩΝ ΕΙΔΏΝ
3.11 ΠΛΑΓΙΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ (τεμ.10)
3.14 ΩΤΟΣΚΟΠΙΟ (τεμ.25)