Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Δίκτυα αποχέτευσης προϋπολογισμού 11,7 εκατ. ευρώ αποκτούν τα παράλια του Δήμου Αγιάς

Τη σύμβαση κατασκευής υπέγραψε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας
Κώστας Αγοραστός: «Μεγάλο έργο για την διασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας»
Ρένα Καραλαριώτου: «Σημαντικό έργο που συμβάλλει και στην ανάπτυξη του τουρισμού»

Αντώνης Γκουντάρας: «Τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα»
Στη φάση της υλοποίησης μπαίνει ένα σημαντικό περιβαλλοντικό έργο για τον Δήμο Αγιάς. Συγκεκριμένα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός υπέγραψε σήμερα την σύμβαση κατασκευής για το έργο «Δίκτυα Αποχέτευσης Ακαθάρτων των οικισμών Αγιοκάμπου, Κάτω Σωτηρίτσας, Βελίκας και της Δημοτικής Ενότητας Μελιβοίας προϋπολογισμού 11.750.000,00 € (με ΦΠΑ).
Όπως ανέφερε ο κ. Κ. Αγοραστός: «Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο υποδομής, που σηματοδοτεί την επίλυση μιας σειράς προβλημάτων με την αποχέτευση στην παραλιακή ζώνη του Δήμου. Η υλοποίηση των έργων αυτών αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής στα παράλια και διασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Πρόκειται για ένα έργο που περιλαμβάνει κατασκευή 37,5 χιλιομέτρων αγωγών ακαθάρτων, 9 αντλιοστασίων και συλλεκτήρων. Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα υπογράφουμε και άλλα τρία έργα για την περιοχή, τα οποία συμπληρώνουν και ολοκληρώνουν τη λειτουργικότητα του συγκεκριμένου έργου. Βρισκόμαστε σε συνεργασία με το Δήμο Αγιάς και το δήμαρχο, κ. Γκουντάρα, προκειμένου να αναβαθμίσουμε την ποιότητας ζωής στην περιοχή, δημιουργώντας τις απαραίτητες υποδομές για τους πολίτες.
Η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κα. Ρένα Καραλαριώτου δήλωσε τα εξής: «Με την υπογραφή της σύμβασης  δίνεται λύση στο θέμα των δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων στις περιοχές του Αγιοκάμπου, της Κάτω Σωτηρίτσας και της Βελίκας του δήμου Αγιάς. Είναι ένα έργο σημαντικό, καθώς, πέρα από την περιβαλλοντική διάσταση και τη βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων των παραπάνω περιοχών, θα συμβάλλει και στην ανάπτυξη του τουρισμού. Επειδή ακριβώς ο τουρισμός είναι δύναμη ανάπτυξης στην περιοχή μας, εξασφαλίζουμε τις απαραίτητες υποδομές που θα δημιουργήσουν τις συνθήκες για ακόμη μεγαλύτερη προσέλκυση επισκεπτών».
Απ’ την πλευρά του ο δήμαρχος Αγιάς κ. Αντώνης Γκουντάρας ανέφερε τα εξής: «Πρόκειται για βασικά έργα υποδομής τα οποία θέτουν τις βάσεις για μια αειφορική ανάπτυξη, σε μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Υπάρχουν και στιγμές που τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα. Όταν ξεκινήσαμε αυτήν την  προεργασία για το δίκτυο αποχέτευσης στην παραλία και την εγκατάσταση βιολογικού καθαρισμού φάνταζε ως κάτι μακρινό, ως κάτι που δε θα μπορούσε να συμβεί ποτέ και όμως με μεγάλη επιμονή οι υπηρεσίες, η Περιφέρεια, η ΔΕΥΑ Αγιάς κατάφεραν να το εντάξουν και να φτάσουμε σήμερα να υπογράφεται η σύμβαση, βάζοντας ουσιαστικά τα θεμέλια για μια αειφόρο ανάπτυξη στην παραλιακή ζώνη του δήμου μας. Η συνεργασία μας με τον περιφερειάρχη αποδίδει καρπούς».
Αναλυτικά με το έργο αυτό πρόκειται να κατασκευαστούν:
- Ολοκληρωμένο και λειτουργικό δίκτυο αποχέτευσης συνολικού μήκους 37 χιλιομέτρων και 9 Α/Σ για τους οικισμούς Αγιοκάμπου, Κάτω Σωτηρίτσας και Βελίκας
Πιο συγκεκριμένα περιλαμβάνονται:
- Αγωγοί αποχέτευσης που θα κατασκευαστούν στους οικισμούς Βελίκας, Κ.
Σωτηρίτσας και Αγιοκάμπου: (α) Αγωγοί PVC 14.550μ, (β) Αγωγοί PE 14.930μ και
(γ) Αγωγοί HDPE 7.885μ. Και στους τρεις οικισμούς, τα λύματα μέσω των δικτύων
των αγωγών οδηγούνται με βαρύτητα στις θέσεις των αντλιοστασίων. Στη συνέχεια
καταθλίβονται στην εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων μέσω του δικτύου
αντλιοστασίων και ωθητικών αγωγών. Οι κεντρικοί συλλεκτήρες καθώς και όσοι από
τους υπόλοιπους αγωγούς τοποθετούνται κάτω από τον υπόγειο ορίζοντα,
αποτελούνται από αγωγούς πολυαιθυλενίου υψηλής πυκνότητας (HDPE) διπλού
δομημένου τοιχώματος. Σύμφωνα με τη χάραξη του δικτύου βαρύτητας τα λύματα
καταλήγουν μέσω των βασικών αγωγών στους κεντρικούς συλλεκτήρες επί της
παραλιακής οδού, επί της οποίας οι υψομετρικές διακυμάνσεις είναι ελάχιστες. Η
συγκέντρωση των λυμάτων γίνεται κατά περιοχές σε 9 αντλιοστάσια στο παραλιακό
μέτωπο των οικισμών. Τα 9 αντλιοστάσια μοιράζονται ανά 3 στις παραλίες των τριών
οικισμών. Όλα τα αντλιοστάσια έχουν παρόμοια λειτουργία, εκτός από το Α7 που
λειτουργεί ως κεντρικό και συγκεντρώνει τα λύματα από τα υπόλοιπα αντλιοστάσια.
Τέλος από το Α7 τα λύματα προωθούνται στην ΕΕΛ. Για όλους τους ωθητικούς
αγωγούς θα χρησιμοποιηθούν πλαστικοί σωλήνες από πολυαιθυλένιο (PE) 3ης
γενιάς , ονομαστικής πίεσης PN 16atm.

Το έργο υλοποιεί, ως τελικός δικαιούχος, η Περιφέρεια Θεσσαλίας μετά από Προγραμματική Σύμβαση με τον κύριο του έργου που είναι η ΔΕΥΑ Αγιάς και η χρηματοδότησή του γίνεται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΕΠΠΕΡΑΑ. Αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή δικτύου αποχέτευσης λυμάτων των οικισμών Βελίκας, Κ. Σωτηρίτσας και Αγιοκάμπου του Δήμου Αγιάς. Επιπλέον μέσα στις επόμενες ημέρες υπογράφεται και η σύμβαση για την ολοκλήρωση του δικτύου αποχέτευσης της Αγιάς και το δίκτυο αποχέτευσης του Μεταξοχωρίου που αποτελεί ενιαίο οικιστικό συγκρότημα με την Αγιά. Παράλληλα η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με την ΔΕΥΑ Αγιάς ολοκληρώνουν τις μελέτες για τα δίκτυα αποχέτευσης Στομίου, Ομολίου, Κουτσουπιάς, Παλιουριάς, Πλατειάς Άμμου και Κόκκινου Νερού.
Παρόντες κατά την υπογραφή της σύμβασης ήταν ακόμη ο Δ/ντής Τεχνικών Έργων Π.Ε. Λάρισας Χρήστος Λυτροκάπης, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Αγιάς Β. Μπάτσικας, ο δ/ντης Αλ. Μπουζούκης, και ο εκπρόσωπος της κατασκευάστριας εταιρείας.