Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Την σύμβαση για το έργο «Εργασίες ανακαίνισης και μερικής επισκευής του Κτιρίου Καπνού (τρίτο επίπεδο)» προϋπολογισμού 66.500 ευρώ υπέγραψε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας

Κώστας Αγοραστός: «Δημιουργούμε υποδομές για του νέους,
στηρίζοντας τα επιχειρηματικά τους σχέδια»

  
            Ξεκινούν μέσα στις επόμενες ημέρες οι εργασίες για την ανακαίνιση και μερική επισκευή του Κτιρίου Καπνού (τρίτο επίπεδο) στο Βόλο, καθώς ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός υπέγραψε τη σύμβαση προϋπολογισμού 66.500 ευρώ. Ο ανακαινισμένος χώρος θα δοθεί προς χρήση σε τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

            Όπως τόνισε ο κ. Κ. Αγοραστός: «Τμήμα ενός από τα λίγα εναπομείναντα βιομηχανικά κτίρια, χαρακτηριστικά μιας ιστορικής περιόδου της πόλης του Βόλου, ανακαινίζεται για να στεγάσει νέες δραστηριότητες. Με την παρέμβαση αυτή δημιουργούμε τις απαραίτητες υποδομές ώστε να στεγαστεί εκεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα, που υλοποιείται με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του ΣΘΕΒ, τις «Κυψέλες Επιχειρηματικότητας». Το πρόγραμμα αυτό στοχεύει στην ενεργό στήριξη νέων (φοιτητές, σπουδαστές, αποφοίτους ΑΕΙ ή μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) είτε που έχουν ήδη αναδειχθεί στο πλαίσιο εθνικών ή διεθνών διαγωνισμών καινοτομίας και επιχειρηματικότητας είτε που θα διακριθούν σε διαγωνισμούς καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, με απώτερο σκοπό την υλοποίηση των επιχειρηματικών τους σχεδίων.  Οι νέοι θα φιλοξενούνται σε εξειδικευμένους  χώρους συνεργασίας «Κυψέλες» για διάστημα τεσσάρων μηνών, όπου θα συνεργάζονται με άλλους νέους και θα ανταλλάσουν και θα διαμορφώνουν νέες επιχειρηματικές ιδέες».

Αναλυτικά το έργο αφορά την ανακαίνιση και επισκευή τμήματος του Γ΄ ορόφου του παλαιού κτιρίου (κτίριο Β) του Καπνού. Το κτίριο Β  με χρήση αποθηκών το οποίο και αποτελεί το αντικείμενο της ανακαίνισης, αναπτύσσεται στη γωνία των οδών Ανθίμου Γαζή και Όγλ και έχει εμβαδόν  κάλυψης  Κ Β = 855,23 m2. Το ανωτέρω κτίριο αποτελείται από υπόγειο,  ισόγειο, Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄, Ε όροφο και μικρή απόληξη. Ο Έ όροφος είναι σε εσοχή σε σχέση με την οδό Όγλ . Στο κτίριο υπάρχουν δύο συγκροτήματα κλιμακοστασίων ένα επί της οδού Όγλ και ένα επί της οδού Ανθίμου Γαζή όπως και φρεάτιο ανελκυστήρα τα τοιχώματα του οποίου είναι από  οπλισμένο σκυρόδεμα.
            Ανάμεσα από τον Γ και Δ όροφο υπάρχει άνοιγμα διαστάσεως περίπου 1,5 μ2 λόγω της ύπαρξης μηχανήματος στον Δ. Στον Δ΄ όροφο θα κατασκευαστεί στην περίμετρο του ανοίγματος τοιχοποιία μονή για να αντιμετωπισθούν κατά το δυνατόν οι διαρροές λόγω του προβλήματος της ελλιπούς στεγάνωσης που υπάρχει στον Ε΄. Περισσότερες οδηγίες θα δοθούν από την Διευθύνουσα Υπηρεσία  κατά τη διάρκεια του έργου.   
            Οι εργασίες που πρόκειται να γίνουν είναι οι εξής:
1.                  Ο ενιαίος χώρος του Γ΄ ορόφου θα χωριστεί με γυψοσανίδες έτσι ώστε να δημιουργηθούν πέρα από τον ενιαίο χώρο Α , 4 γραφεία(Α1, Α2, Α3, Α4), 1 χώρος γραμματείας Α5 και 1 χώρος σεμιναρίων Α6. Οι γυψοσανίδες θα είναι διπλής όψης με ενδιάμεση μόνωση. Τα χωρίσματα που θα είναι προς τον ενιαίο χώρο θα έχουν υαλοστάσια αλουμινίου έτσι ώστε να υπάρχει οπτική επαφή με τον ενιαίο χώρο, εκτός από το χώρο Α6 στον οποίο θα κατασκευαστεί υαλόθυρα. 
2.                  Στον ενιαίο χώρο καθώς και σε όλα τα εξωτερικά σιδερένια παράθυρα του κτιρίου θα γίνουν εργασίες αποκατάστασής τους , (ξύσιμο και βάψιμο με ελαιόχρωμα και μίνιο).
3.                   Θα γίνει αντικατάσταση των σπασμένων ή ραγισμένων ή επικινδύνων  τζαμιών . Στα ρολά δεν θα γίνει καμία εργασία αποκατάστασής τους. 
4.                  Θα γίνει αποκατάσταση στις φθορές που έχουν οι κολώνες που βρίσκονται στον ενιαίο χώρο ( 6 κολώνες) με επισκευαστικό κονίαμα τσιμεντοειδούς βάσης ταχείας πήξης και ανάπτυξης υψηλών αντοχών. 
5.                  Στις τουαλέτες θα γίνει καθαίρεση των υπαρχόντων WC όπως πιο αναλυτικά αναφέρεται στην τεχνική περιγραφή των ΗΛΜ καθώς και στο τιμολόγιο της παρούσας μελέτης.
6.                  Θα γίνει αποκατάσταση μέρους της γυψοσανίδας που υπάρχει στον προθάλαμο πριν το ασανσέρ και βάψιμο του χώρου.  
7.                  Στο χώρο των WC θα γίνουν αποκαταστάσεις των πλακιδίων τοίχου που θα αποξηλωθούν καθώς και των ειδών υγιεινής. 
8.                  Στην κουζίνα θα γίνει αποξήλωση μέρους των πλακιδίων μονόν στον χώρο των ερμαρίων και μόνον όσα απαιτούνται έτσι ώστε να αποξηλωθεί ο παλιός νιπτήρας και να τοποθετηθούν νέα  ερμάρια δαπέδου κουζίνας  .

9.      Στο χώρο της σκάλας (επί της οδού Όγλ) θα γίνει χώρισμα με γυψοσανίδα και μόνωση και θα κατασκευαστεί πόρτα εξόδου.

10.  Οι πόρτες που θα τοποθετηθούν θα είναι αλουμινίου με πάνελ.