Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Όαση πρασίνου 5 στρεμμάτων στη «Χρυσαλλίδα» της Αγιάς ολοκληρώθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Κώστας Αγοραστός: «Κάθε έργο του ΕΣΠΑ σημαίνει χρήμα στην τοπική αγορά και θέσεις εργασίας»

Ρένα Καραλαριώτου: «Το έργο συμβάλλει στην ανάπτυξη δραστηριοτήτων
ήπιων μορφών τουρισμού και αναψυχής»

Αντώνης Γκουντάρας: «Η συνεργασία μας με την Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει φέρει έργα προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ στο Δήμο μας»

            Μια όαση πρασίνου έκτασης 5 στρεμμάτων στην περιοχή της Χρυσαλλίδας απολαμβάνουν πλέον οι πολίτες και οι επισκέπτες της Αγιάς, καθώς ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για την ανάπλαση μιας περιοχής που μέχρι πρότινος ήταν αδιαμόρφωτη.

              Την αισθητικά αναβαθμισμένη περιοχή επισκέφτηκαν χθες ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κα Ρένα Καραλαριώτου, ο δήμαρχος Αγιάς κ. Αντώνης Γκουντάρας, εκπρόσωποι φορέων κ.α.
           
                Το έργο  «Προστασία – Αναβάθμιση περιοχής Χρυσαλλίδας Δήμου Αγιάς», προϋπολογισμού 350.000 € χρηματοδοτήθηκε από πόρους του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας με δικαιούχο του έργου την Περιφέρεια Θεσσαλίας, και κύριο του έργου τον Δήμο Αγιάς. 
                Το έργο αφορούσε την προστασία- περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής Χρυσαλλίδας της Κοινότητας Αγιάς του Δήμου Αγιάς, έκτασης 5.182,72τ.μ. και περιελάμβανε παρεμβάσεις για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων δασικής αναψυχής και την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος. Εντάσσεται δε στα έργα περιβαλλοντικής αναβάθμισης περιοχών σε οικισμούς της Θεσσαλίας. Στην περιοχή δημιουργήθηκε πάρκο εκπαιδευτικού χαρακτήρα, με προσβάσεις και για ΑμΕΑ, ποδηλατοδρόμους, οδούς περιπάτου κατά μήκος του ρέματος, χώρους στάθμευσης, πεζοδρόμους, κήπους, κ.α. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και η ένταξη του στο Ε.Σ.Π.Α. έγινε τον 3ο/2012.

            «Ολοκληρώσαμε έναν περιβαλλοντικά αναβαθμισμένο χώρο για την Αγιά, ασφαλή, εύχρηστο και φιλικό, που συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής» δήλωσε ο κ. Κώστας Αγοραστός και πρόσθεσε: «Η ανάπλαση αυτή σε ένα χώρο πέντε στρεμμάτων, που ήταν τελείως αδιαμόρφωτος, εντάσσει πλέον την όλη περιοχή αρμονικά στο αστικό τοπίο δίνοντας παράλληλα και μια νέα οντότητα στο Πολιτιστικό Κέντρο Χρυσαλλίδα, το οποίο έχει φιλοξενήσει κατά καιρούς συνέδρια, ημερίδες, παραστάσεις, εκδηλώσεις συλλόγων κ.α. Είναι ένα έργο που σε συνεργασία με τον δήμαρχο Αγιάς ωριμάσαμε και εντάξαμε για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, και το οποίο δίνει έμφαση στο περιβάλλον, στον τουρισμό, και στην αναβάθμιση της ζωής των πολιτών. Όταν είμαστε ενωμένοι και συνεργαζόμαστε με ειλικρίνεια και συνέπεια τότε φέρνουμε θετικά αποτελέσματα. Πλέον με τα θεματικά πάρκα που έχουν δημιουργηθεί, μπορούν να πραγματοποιηθούν δραστηριότητες εκπαιδευτικού χαρακτήρα, καθιστώντας με αυτό τον τρόπο την Αγιά αλλά και την ευρύτερη περιοχή σημαντικό πόλο έλξης για τους επισκέπτες».
             Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους όσους συνέβαλαν στην υλοποίηση του έργου σημειώνοντας παράλληλα ότι τα έργα του ΕΣΠΑ συμβάλλουν και στην πραγματική τοπική οικονομία, διότι κάθε έργο σημαίνει χρήμα στην τοπική αγορά και θέσεις εργασίας.

            Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης κα Ρένα Καραλαριώτου σημείωσε τα εξής: «Οι παρεμβάσεις μας για την αναβάθμιση της περιοχής «Χρυσαλλίδας»  οδήγησαν στη δημιουργία ενός συνόλου  θεματικών πάρκων, που πέρα από τα προφανή οφέλη της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και της επαφής με τη φύση, για ποδηλάτες, περιπατητές, αφορά όλους τους πολίτες. Είναι ένα έργο που συμβάλλει στην ανάπτυξη δραστηριοτήτων ήπιων μορφών τουρισμού και βασικής αναψυχής. Ταυτόχρονα,  δόθηκε μεγάλη βαρύτητα στη δημιουργία  εκείνων των υποδομών που θα διευκολύνουν την εύκολη πρόσβαση των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Με την ολοκλήρωση του θεματικού πάρκου, και σε συνδυασμό με τον πολυδύναμο πολιτιστικό – συνεδριακό χώρο «Χρυσαλλίδα» παραδίδουμε πλέον ένα σύνολο ολοκληρωμένων  παρεμβάσεων, πολιτιστικών – περιβαλλοντικών, στον δήμο Αγιάς προς όφελος των πολιτών».

             Ο δήμαρχος Αγιάς κ. Αντώνης Γκουντάρας αφού ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη και τις υπηρεσίες της αιρετής Περιφέρειας για τη συνεργασία και την ολοκλήρωση του έργου δήλωσε: «Η συνεργασία μας με την Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει φέρει έργα προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ στο Δήμο μας. Όταν υπάρχει διάθεση για συνεργασία, τότε παράγεται σημαντικό έργο. Σκοπός μας είναι να έχουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα για τους πολίτες με την ολοκλήρωση των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, των αρδευτικών έργων, του βιολογικού καθαρισμού, της ανάδειξης του τόπου μας σε τουριστικό προορισμό κ.α. Το έργο εδώ στη Χρυσαλλίδα αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Αγιάς, αποτελεί συνέχεια του πολιτιστικού κέντρου Χρυσαλλίδα, αλλά κυρίως δίνει κι ένα στίγμα για την περιοχή της Αγιάς. Είναι ένα περιβαλλοντικό έργο το οποίο βοηθάει και στην πολιτιστική ανάπτυξη του χώρου αυτού, αλλά κυρίως συμβάλει στην αναβάθμιση της καθημερινότητας των πολιτών. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν και η εφαρμογή νέων τεχνολογιών έχουν ως αποτέλεσμα την ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας γι’ αυτόν τον ανανεωμένο αισθητικά χώρο.».

            Παρόντες κατά την παράδοση του έργου ήταν ακόμη οι περιφερειακοί σύμβουλοι Χρήστος Καλομπάτσιος, Θανάσης Παιδής και Χρήστος Σιδερόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αγιάς Γιάννης Αργυρούλης, ο αντιδήμαρχος Δ.Ε Μελιβοίας Αντώνης Μπελιάς, ο πρόεδρος της Δ.Ε. Αγιάς Γιώργος Κούκας, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑ Αγιάς Στέφανος Ριζούλης, δημοτικοί σύμβουλοι, κ.α. Στον χώρο της Χρυσαλλίδας ο Σύλλογος γυναικών Αγιάς προσέφερε εδέσματα στους παρευρισμοκένους.