Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Στη φάση της υλοποίησης η ανόρυξη γεώτρησης στον Άγιο Γεώργιο Φαρσάλων μετά την έγκριση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας

Κώστας Αγοραστός: «Δίνουμε λύση στο πρόβλημα ύδρευσης των Φαρσάλων, ουδείς κίνδυνος ανησυχίας από τις μελέτες για την περιοχή του Αγίου Γεωργίου»
           


Στη φάση της υλοποίησης μπαίνει μετά την έγκριση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού ένα σημαντικό έργο που δίνει λύση στα χρόνια προβλήματα ύδρευσης της πόλης των Φαρσάλων. Συγκεκριμένα, πρόκειται για το ενταγμένο στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας έργο «Ανόρυξη Υδρευτικής Γεώτρησης Δήμου Φαρσάλων στην Τ.Κ. Αγίου Γεωργίου», προϋπολογισμού 60.885 € (με ΦΠΑ).

Το παραπάνω αποτελεί το 1ο υποέργο της πράξης «Ανόρυξη Υδρευτικής Γεώτρησης και Μεταφορά Νερού από την Γεώτρηση Αγίου Γεωργίου», συνολικού προϋπολογισμού 2,7 εκ. ευρώ, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Το κυρίως έργο θα ενεργοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση της εργολαβίας, που σήμερα συμβασιοποιείται και των αποτελεσμάτων της. Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Φαρσάλων, με δικαιούχο το Δήμο Φαρσάλων και κύριο τη ΔΕΥΑ Φαρσάλων.

Σε δηλώσεις του ο κ. Κ. Αγοραστός ανέφερε τα εξής: «Εδώ και δεκαετίες στην πόλη των Φαρσάλων υπήρχε ένα τεράστιο πρόβλημα όσον αφορά την ύδρευση. Πλέον δίνουμε τη λύση με μεταφορά νερού από τον Άγιο Γεώργιο, μία λύση η οποία ωφελεί όλους και δεν βλάπτει κανέναν. Μετά την ανόρυξη του έργου της γεώτρησης επακολουθεί και η μεταφορά του νερού. Σε συνεργασία με το δήμαρχο Φαρσάλων, κ. Καραχάλιο διασφαλίζουμε, ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα στον οικισμό του Αγίου Γεωργίου, καθώς σύμφωνα με τις μελέτες, τις οποίες έχουμε στα χέρια μας, δεν προκύπτει κάτι αντίστοιχο. Ταυτόχρονα πρόκειται να παρακολουθούμε στενά το έργο, έτσι ώστε να λάβουμε τα μέτρα για να μην δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα στην περιοχή».

Το πόσιμο νερό των Φαρσάλων έχει αποδειχθεί μετά από εργαστηριακούς ελέγχους ποιότητας νερού ότι δεν είναι κατάλληλο λόγω της ισχυρής παρουσίας νιτρικών ιόντων. Η άμεση εξυπηρέτηση των κατοίκων της πόλης προϋποθέτει την κατασκευή έργων μεταφοράς νερού από κοντινές πηγές υδροληψίας, οι οποίες αποδεδειγμένα δεν έχουν το πρόβλημα των νιτρικών ιόντων. Μια τέτοια περίπτωση είναι η χρήση νερού της υδρευτικής γεώτρησης του παρακείμενου οικισμού του Αγίου Γεωργίου.


Σκοπός του έργου είναι η αξιοποίηση των υπόγειων υδατικών πόρων της περιοχής, για την κάλυψη των υδρευτικών αναγκών των Τοπικών Κοινοτήτων Αγ. Γεωργίου και Κατωχωρίου (συμπεριλαμβανομένου και του οικισμού Ανωχωρίου) και της Δημοτικής Κοινότητας Φαρσάλων συνολικού πληθυσμού 14.519 κατοίκων. Σημειώνεται, ότι η υφιστάμενη γεώτρηση, που ήδη υδροδοτεί την Τ.Κ. Αγ. Γεωργίου, παρουσιάζει τεχνικά προβλήματα λόγω παλαιότητας. Η ανόρυξη μιας νέας γεώτρησης με υψηλές απαιτήσεις, τεχνικές προδιαγραφές και ταυτόχρονη τσιμέντωση – απομόνωση των επιφανειακών υδροφόρων, θα προσφέρει καλύτερο ποιοτικό νερό.