Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Μέσα στις επόμενες ημέρες υπογράφεται η σύμβαση για τη β’ φάση των αντιπλημμυρικών έργων στον ποταμό Μέγα της Π.Ε. Καρδίτσας


Την έγκριση για το έργο προϋπολογισμού 6,6 εκατ. ευρώ έδωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας

 

Κώστας Αγοραστός: «Θωρακίζουμε την περιοχή από έντονα καιρικά φαινόμενα – προστατεύουμε το περιβάλλον»

 
Μέσα στις επόμενες ημέρες υπογράφεται η σύμβαση για την έναρξη της κατασκευής του έργου, που αφορά τα αντιπλημμυρικά στον ποταμό Μέγα της Καρδίτσας, καθώς ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός έδωσε την έγκριση συμβασιοποίησης. Συγκεκριμένα πρόκειται για το ενταγμένο στο Ε.Σ.Π.Α. Θεσσαλίας έργο «Αντιπλημμυρικά έργα στον ποταμό Μέγα της Π.Ε. Καρδίτσας-επεμβάσεις και τεχνικά έργα», προϋπολογισμού 6.670.000,00  ευρώ. Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η Δ/νση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, με κύριο του έργου την Περιφέρεια Θεσσαλίας.
 
Σε δηλώσεις του ο κ. Κ. Αγοραστός ανέφερε τα εξής: «Με την ολοκλήρωση αυτού του πολύ σημαντικού έργου λύνεται ένα χρόνιο και μείζον πρόβλημα της ευρύτερης περιοχής. Έτσι εξασφαλίζουμε την αντιπλημμυρική προστασία των οικισμών Μαραθέας, Πεδινού, Καλογριανών και Ριζοβουνίου, συνολικού πληθυσμού 2.784 κατοίκων καθώς και όλης της ευρύτερης αγροτικής περιφέρειας. Πρόκειται για ένα ουσιαστικό έργο υποδομής, που αναμένεται να έχει άμεσα αποτελέσματα και στην τοπική κοινωνία, καθώς συμβάλλει στη θωράκιση από τα καιρικά φαινόμενα, αλλά παρεμβαίνει και στην περιβαλλοντική προστασία της περιοχής».
 
Το έργο αυτό, είναι το 1ο υποέργο της πράξης «Αντιπλημμυρικά Έργα στον Ποταμό Μέγα της ΠΕ Καρδίτσας» συνολικού προϋπολογισμού 15,1 εκατ. ευρώ. Το 2ο υποέργο που αφορά την  κατασκευή του αντλιοστασίου Α4» έχει εγκατεστημένο εργολάβο και υλοποιείται από τον Σεπτέμβριο του 2013 με ποσό 4,3 εκ. ευρώ.
Το προς σύμβαση έργο συνίσταται σε επεμβάσεις και τεχνικά έργα στον ποταμό «Μέγα», όπως διαπλάτυνση και εκβάθυνση της χαμηλής κοίτης, του ποταμού, νέο αριστερό ανάχωμα μήκους 4.470 μ., διαπλάτυνση ή/και εκβάθυνση της αριστερής παράταφρου του ποταμού σε μήκος ~ 16 χλμ., συμπλήρωση και ανακατασκευή της δεξιάς παράταφρου του ποταμού σε μήκος περίπου 6,00 χλμ., καθαίρεση και κατασκευή δύο (2) γεφυρών στην χαμηλή κοίτη του ποταμού και κατασκευή δύο (2) γεφυρών στην αριστερή παράταφρο του ποταμού.
 Στόχος του έργου είναι η προστασία από πλημμύρα των πεδινών περιοχών των τοπικών κοινοτήτων Μαραθέας, Πεδινού, Καλογριανών και Ριζοβουνίου από το συχνό φαινόμενο των ανεπιθύμητων υπερχειλίσεων και πλημμύρων του ποταμού «Μέγα». Ιδιαίτερα, ο οικισμός της Μαραθέας βρίσκεται σε μεγάλο τμήμα του κάτω από την Ανώτατη Στάθμη Ύδατος (ΑΣΥ) της ροής του ποταμού «Μέγα», με συνέπεια να επηρεάζεται άμεσα από τις κατακλύσεις του ποταμού σε περίπτωση πλημμύρας.
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.