Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Στο ΕΣΠΑ με απόφαση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας η ανόρυξη και αξιοποίηση υδρευτικής γεώτρησης στο Αερινό

Κώστας Αγοραστός: «Διασφαλίζουμε την επάρκεια και την ποιότητα
του νερού για τους κατοίκους της περιοχής»



Λύση στο πρόβλημα ύδρευσης για τον οικισμό του Αερινού στο Δήμο Ρήγα Φεραίου δίνει η ένταξη στο ΕΣΠΑ από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό, του έργου που αφορά στην ανόρυξη γεώτρησης και στην αξιοποίηση της. Το έργο είναι προϋπολογισμού 154.075 € και εντάσσεται στο πρόγραμμα μετά τη θετική αξιολόγηση του από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Όπως ανέφερε ο κ. Κώστας Αγοραστός: «Το νερό είναι πηγή ζωής. Με το έργο αυτό επιθυμούμε την επάρκεια σε ποσοτικό και ποιοτικό νερό για τους κατοίκους του Αερινού. Στόχος μας είναι η κατασκευή έργων που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και την εξασφάλιση καλύτερης ποιότητας ζωής για τους πολίτες. Παράλληλα με το έργο αυτό σημειώνεται αξιόλογη μείωση στα έξοδα του Δήμου καθώς, μέχρι σήμερα η ύδρευση γινόταν από ιδιωτική γεώτρηση».

Στόχος του έργου είναι να αντιμετωπίσει τις ανάγκες ύδρευσης με πόσιμο νερό ποιότητας στον οικισμό Αερινό του Δήμου Ρήγα Φεραίου.  Η ανόρυξη της γεώτρησης, που αποτελεί το 1ο υποέργο, ολοκληρώνεται άμεσα, ενώ για το 2ο υποέργο που αφορά στην αξιοποίησή της με προμήθεια και τοποθέτηση υποβρύχιου αντλητικού συγκροτήματος και κατασκευή οικίσκου, ξεκινά άμεσα η διαδικασία διαγωνισμού για ανάδειξη αναδόχου. Με την ολοκλήρωση του έργου θα εξασφαλιστεί πόσιμο νερό για όλους τους κατοίκους, με καλή ποιότητα, χωρίς διακοπές και σε επαρκή πίεση.

Ο οικισμός, πληθυσμού 500 ατόμων, υδρεύεται προσωρινά από ενοικιαζόμενη ιδιωτική γεώτρηση αφού η προϋπάρχουσα δημοτική γεώτρηση εμφάνισε από το 2009 προβλήματα ποιότητας νερού με υπερβάσεις σε χημικές παραμέτρους όπως το χρώμιο.


Το έργο με τίτλο «Ανόρυξη και Αξιοποίηση Υδρευτικής Γεώτρησης Αερινού» εντάσσεται στον Άξονα Προτεραιότητας 4 «Αειφόρος Ανάπτυξη και ποιότητα ζωής στην Θεσσαλία» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ). Φορέας υλοποίησης του έργου είναι ο Δήμος Ρήγα Φεραίου, ενώ κύριος του έργου και φορέας λειτουργίας του η Δ.Ε.Υ.Α. Ρήγα Φεραίου.