Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Κοινές δράσεις και συνεργασία για την καλύτερη προστασία του Πηνειού ποταμού


Πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην Περιφέρεια Θεσσαλίας μεταξύ του αντιπεριφερειάρχη κ. Χρήστου Καλομπάτσιου και του συλλόγου Φίλων του Πηνειού



Κοινές δράσεις και συνεργασία για την καλύτερη προστασία του Πηνειού ποταμού ήταν το αντικείμενο της συνάντηση του αντιπεριφερειάρχη Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος & Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστου Καλομπάτσιου και στελεχών της Περιφέρειας με μέλη του Συλλόγου Φίλων του Πηνειού. Κατά τη συνάντηση ο κ. Καλομπάτσιος ανέπτυξε τις πρωτοβουλίες που υλοποιεί η αιρετή Περιφέρεια για τον εντοπισμό όσων ρυπαίνουν αλλά και για τα μέτρα προστασίας, που έχουν ληφθεί:

«Με τη συνεργασία όλων των φορέων, αλλά και των απλών πολιτών η Περιφέρεια Θεσσαλίας μπορεί να προστατεύσει ακόμη καλύτερα το μοναδικό αυτό υδάτινο οικοσύστημα τον ποταμό Πηνειό. Μέχρι σήμερα πραγματοποιούμε μετρήσεις και αναλύσεις, κάνουμε δειγματοληψίες και εφαρμόζουμε το νόμο επιβάλλοντας αυστηρά πρόστιμα όπου χρειάζεται. Είμαστε στη διάθεση όλων και επιζητούμε τη συνδρομή του καθενός, στο πλαίσιο μιας αειφορικής διαχείρισης και προστασίας του Πηνειού», σημείωσε ο κ. Χ. Καλομπάτσιος.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η συνεργασία στον έλεγχο της ρύπανσης Πηνειού με παρακολούθηση και αξιολόγηση των στοιχείων που προκύπτουν από τις μετρήσεις, συζητήθηκαν τα προβλήματα του Πηνειού (με αναφορές και στο ασαφές νομικό πλαίσιο και στο γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί εμπλεκόμενοι φορείς), κατατέθηκε αίτημα να υπάρξει μια διαβούλευση για το περιβάλλον και τον Πηνειό και αποφασίστηκε να υπάρξουν κοινές δράσεις με συλλόγους, φορείς  και σχολεία. Παράλληλα ο σύλλογος φίλων του Πηνειού επεσήμανε ότι πρόκειται να καταθέσει στην Περιφέρεια Θεσσαλίας το αρχείο μετρήσεων του συλλόγου ενώ θα υποδείξει για έλεγχο και πιθανά σημεία ρύπανσης του ποταμού, που ανακαλύπτει ο σύλλογος κατά την διενέργεια των δραστηριοτήτων τους.


Στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμη ο διευθυντής της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος κ. Αθανάσιος Κουτσουτάσιος, ο διευθυντής του τμήματος Υδροοικονομίας κ. Ιωάννης Μπαλαμώτης, ο τμηματάρχης Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου κ. Απόστολος Τσαρτσάλης, το στέλεχος του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας Π.Ε. Λάρισας κα Μαρία Ζαχαρούλη,  και τα μέλη του  Δ.Σ.  του συλλόγου «Φίλοι του Πηνειού» κ.κ Γιάννα Γεροκώστα, Αγορίτσα Αγραφιώτου και Νίκη Νατσιούλη.