Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Στο ΕΣΠΑ η κατασκευή Περιφερειακού Ιατρείου στο Ανθηρό Αργιθέας μετά από έγκριση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας

Κώστας Αγοραστός: «Οι άνθρωποι στα ορεινά έχουν και εκείνοι
δικαίωμα στην πρόσβαση σε περίθαλψη και φροντίδα»

Στην εξυπηρέτηση των κατοίκων και των τουριστών της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Αργιθέας στοχεύει ένα νέο έργο που πρόκειται να υλοποιήσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Συγκεκριμένα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός με σημερινή του απόφαση ενέταξε στο ΕΣΠΑ το έργο «Κατασκευή Περιφερειακού Ιατρείου (ΠΙ) Ανθηρού», προϋπολογισμού 200.000 ευρώ, μετά την θετική αξιολόγησή του έργου από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Όπως σημείωσε σε δηλώσεις του ο κ. Κ. Αγοραστός: «Ένας από τους στόχους μας, ως αιρετή Περιφέρεια, είναι η υλοποίηση έργων που αναβαθμίζουν το επίπεδο υπηρεσιών υγείας στη Θεσσαλία προς όφελος των πολιτών της. Με την κατασκευή του περιφερειακού ιατρείου οι κάτοικοι και οι τουρίστες της Αργιθέας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, αποκτούν ένα ιατρείο σύγχρονο, πλήρως λειτουργικό και με όλες τις απαραίτητες υποδομές για την εύρυθμη λειτουργία του. Οι άνθρωποι στα ορεινά έχουν και εκείνοι δικαίωμα στην πρόσβαση σε περίθαλψη και φροντίδα. Πλέον με το έργο αυτό αναβαθμίζεται η παροχή ολοκληρωμένης πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην περιοχή.  Μέσω του ΕΣΠΑ, αποσκοπούμε στην ανύψωση της δημόσιας υγείας στη Θεσσαλία».

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Π.Α.) και συγκεκριμένα από τον Άξονα 4 «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής στην Θεσσαλία» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Χωρικής Ενότητας «Θεσσαλία – Στερεά Ελλάδα – Ήπειρος» και υποβλήθηκε στον 38ο κύκλο αξιολόγησης της σχετικής πρόσκλησης. Δικαιούχος και κύριος του έργου είναι το Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας. Το έργο υλοποιείται από την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Π.Ε.Καρδίτσας.

Πρόκειται για κατασκευή κτιρίου που θα στεγάσει το Περιφερειακό Ιατρείο στο Ανθηρό του Δήμου Αργιθέας, της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας.
Το Περιφερειακό Ιατρείο θα είναι ένα μονώροφο κτίριο σε μορφή «Γ» με στεγασμένη βεράντα στην εσοχή, συνολικής επιφάνειας 76 τ.μ., με τετράριχτη στέγη, με επικάλυψη από κεραμίδια ρωμαϊκού τύπου, πλήρως εναρμονισμένο στην αρχιτεκτονική του οικισμού Ανθηρού.
Θα ανεγερθεί σε οικόπεδο επιφάνειας 554 τ.μ., το οποίο βρίσκεται εντός του οικισμού Ανθηρού, κοντά στην πλατεία και δίπλα από το Δημαρχείο με άμεση πρόσβαση στον κεντρικό δρόμο.
Το κτίριο θα περιλαμβάνει χώρο εισόδου και αίθουσα αναμονής, εξεταστήριο, γραφείο ιατρού, γραμματεία, λουτρό και λουτρό ΑΜΕΑ.
Εξωτερικά και περιμετρικά του κτιρίου και της στεγασμένης βεράντας διαμορφώνεται πεζοδρόμιο φάρδους 2m. Θα διαμορφωθεί ράμπα για ομαλή πρόσβαση των ανθρώπων με κινητικά προβλήματα, χώρος στάθμευσης οχημάτων και εξωτερική σκάλα πρόσβασης στο ιατρείο. Η ανέγερση του κτιρίου κρίνεται απαραίτητη, αφού μέχρι σήμερα ο Δήμος δεν διαθέτει ένα ικανό κτίριο για να στεγάσει την πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα προς τους κατοίκους του.

Ο Δήμος Αργιθέας λόγω της γεωγραφικής του θέσης, σε μεγάλη απόσταση από την Καρδίτσα και με δυσκολία πρόσβασης τους χειμερινούς μήνες, οφείλει να έχει άρτια εξοπλισμένο αγροτικό ιατρείο ώστε να αποκτήσει αυτοδυναμία στην παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Η κατασκευή του Περιφερειακού Ιατρείου θα δημιουργήσει καλύτερες και ασφαλέστερες συνθήκες διαβίωσης στους κατοίκους και στους επισκέπτες ενός κατεξοχήν ορεινού και απομακρυσμένος δήμου, εξασφαλίζοντας ισότιμη παροχή υπηρεσιών υγείας, υψηλής ποιότητας, σε όλους τους δημότες, αλλά και στους επισκέπτες που αυξάνονται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και αριθμούν περί τους 5.000 ανθρώπους.