Σάββατο 24 Μαΐου 2014

Μιλάνε για εμάς άνθρωποι της αυτοδιοίκησης, πρυτάνεις και πρόεδροι φορέων ..

11 ΘΕΣΣΑΛΟΙ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΤΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ
ΤΟΥΣ ΩΦΕΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ

Το ΕΣΠΑ αλλάζει τη ζωή μας

 «Το χωριό μας αντιμετώπιζε πρόβλημα ύδρευσης ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα του χωριού για 20 και πλέον χρόνια και αντιμετωπίστηκε κατά 100% μέσω του ΕΣΠΑ. Το έργο έγινε σε χρόνο ρεκόρ».
«Το ΕΣΠΑ δίνει τη δυνατότητα να υλοποιήσουν οι τοπικές κοινωνίες έργα σημαντικής αξίας».
«Κατά το παρελθόν συνηθίζαμε να παρακαλούμε την Περιφέρεια να «τρέξει» κάποιες διαδικασίες, ενώ εδώ και δυο χρόνο η Περιφέρεια μας «τρέχει» και δεν προλαβαίνουμε πολλές φορές».
Αυτές είναι τρεις χαρακτηριστικές απόψεις στις οποίες μπορεί να συμπυκνωθεί η γνώμη που έχει σχηματίσει η κοινωνία της Θεσσαλίας αφ’ ενός για το ΕΣΠΑ και τη χρησιμότητά του στη βελτίωση της καθημερινότητας των Θεσσαλών κι αφ’ ετέρου για τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και ιδίως την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή που έχουν την αρμοδιότητα και την ευθύνη να υλοποιήσουν το πρόγραμμα κατά τον καλύτερο τρόπο.
Απευθυνθήκαμε σε 12 εκπροσώπους σημαντικών φορέων αλλά και απλούς πολίτες απ’ ολόκληρη την Θεσσαλία και καταγράψαμε τις απόψεις τους για την χρησιμότητα του ΕΣΠΑ και τη συνεργασία τους με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Γιάννης Μεσσήνης, Πρύτανης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
«Από κοινοτικούς πόρους έχουν χρηματοδοτηθεί κατά το παρελθόν αρκετά έργα του Πανεπιστημίου. Από την ημέρα που ανέλαβα τα καθήκοντά μου, τα  έργα που χρηματοδοτήθηκαν είναι οι αίθουσες διδασκαλίας στην Καρδίτσα  για την κτηνιατρική σχολή όπως και οι αίθουσες διδασκαλίας και το αμφιθέατρο στα Τρίκαλα τα οποία είναι προς το τέλος και αναμένεται να παραδοθούν στις αρχές του έτους 2014. Στον Βόλο για το τμήμα των Ηλεκτρολόγων – Μηχανικών και για το τμήμα των μηχανολόγων Η/Υ έχει υπογραφεί η σύμβαση με τον εργολάβο και αναμένεται σε λίγες μέρες να αρχίσουν οι εργασίες. Επίσης έχουν διευθετηθεί τα προβλήματα που υπήρχαν με το κτίριο Ματσάγκου για την στέγαση του τμήματος των Οικονομικών σπουδών και υπεγράφη και για αυτό η σχετική σύμβαση. Στην Λάρισα και για το τμήμα Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας έχει γίνει ένταξη στο ΕΣΠΑ (μολονότι δεν έχει γίνει ακόμα δημοπράτηση του έργου) για τις υποδομές που θα γίνουν δίπλα από την Ιατρική Σχολή.
Η χρηματοδότηση των συγκεκριμένων έργων συμβάλλει αποφασιστικά στην πορεία ολοκλήρωσης των υποδομών του Ιδρύματος. Η η χρηματοδότηση και μάλιστα σε χαλεπούς καιρούς, όπως σήμερα, είναι μια όαση για το πανεπιστημιακή κοινότητα που βοηθά πάρα πολύ στην εξυπηρέτηση των σκοπών της και στη παραγωγή ερευνητικού έργου.
Στόχος είναι η συμβολή του πανεπιστημίου στην ανάπτυξη μέσα από την συνεργασία των αρμόδιων φορέων και στο μέλλον στα πλαίσια του ΣΕΣ ώστε το πανεπιστήμιο να αποτελεί φορέα εκπαίδευσης καινοτομίας και έρευνας. Υπάρχει πλαίσιο στόχων και για τα επόμενα χρόνια μετά την αποπεράτωση των έργων του ΕΣΠΑ και κύριο μέλημα μας αποτελεί η ύπαρξη σύγχρονων υποδομών τόσο σε υλικοτεχνική υποδομή όσο και σε στέγαση των φοιτητών με εστίες σε κάθε πόλη για την διευκόλυνσή τους».


Παναγιώτης Γούλας, Πρόεδρος του ΤΕΙ Λάρισας
«Η συνεργασία μας με την Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι θα έλεγα άψογη. Έχουμε ενταχθεί σε πάρα πολλά προγράμματα. Πρώτα να αναφέρω το κτιριολογικό, δηλαδή το κτίριο της ΣΕΥΠ, που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι 5.000 τετραγωνικά. Πρέπει να αναφέρω τους εξοπλισμούς, που έχουν πάρει πάρα πολλά εργαστήρια, τα οποία τώρα προσπαθούμε να τα πιστοποιήσουμε και να τα φέρουμε σε επαφή με τις επιχειρήσεις και να λύσουμε προβλήματα. Η καινοτομία έχει ήδη προχωρήσει και έχουμε βγάλει πάρα πολλές πιστοποιήσεις σε προϊόντα. Στόχος και ενδιαφέρον του ιδρύματος είναι η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο, με τις επιχειρήσεις, με την κοινωνία και φυσικά με την υποστήριξη της Περιφέρειας θα μπορέσουμε να λύσουμε αυτά τα τεχνικά προβλήματα, τα οποία έχουμε. Πιστεύω, ότι στο καινούργιο ΕΣΠΑ 2014-2020, θα λύσουμε και εκεί κάποια τεχνικά προβλήματα και κυρίως σε εξοπλισμό αιχμής για το περιβάλλον θα έλεγα και για τα τρόφιμα, τα οποία είναι πάρα πολύ σημαντικά για την περιοχή μας».




Κώστας Καραμπάτσας, Διοικητής Γενικού Νοσοκομείου Βόλου
«Είναι πολύ σημαντικό να καταφέρουμε ως Νοσοκομείο να κινούμαστε σε ρυθμούς ανάπτυξης και πρέπει να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου προς την αιρετή Περιφέρεια για αυτό που έχει καθιερωθεί στην καθομιλουμένη ως «ρυθμός Αγοραστού». Το αναφέρω χωρίς καμιά διάθεση κολακείας αλλά θέλω να τονίσω τον αποτελεσματικό και συνάμα ταχύτατο τρόπο με τον οποίο χειρίζεται ο περιφερειάρχης και οι υπηρεσίες του τα χρονοδιαγράμματα…
Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Κώστα Αγοραστό, για το βάθος και την ποιότητα της συνεργασίας που είχαμε, τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής, όπως και όλους όσους δούλεψαν, τα στελέχη της ΥΠΕ, του Υπουργείου και των νοσοκομείων.. Πιστεύω ότι η δημόσια υγεία με το ΕΣΠΑ αναβαθμίζεται και έχω την αίσθηση, ότι ξεκινώντας με σοβαρότητα, με διάλογο, με προγραμματισμό και με μέθοδο τα βήματα για το νέο ΕΣΠΑ, για το οποίο έχει ξεκινήσει η ενημέρωση και έπεται στη συνέχεια η εξειδίκευση από τους φορείς και τις υπηρεσίες, θα έχουμε επίσης τη δυνατότητα να συνεχίσουμε να παράγουμε σωστά έργα για την δημόσια υγεία και για τους πολίτες της Θεσσαλίας. Πιστεύω, ότι η πρωτοβουλία του κ. Αγοραστού και όλα όσα έχει κάνει και στην  ενημέρωση, αλλά και στη μεθοδολογία της δουλειάς είναι πάρα πολύ σημαντικά για την περιοχή μας».


Μιχάλης Ζουμπουλάκης, Αντιπρύτανης Οικονομικών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
«Κατά το παρελθόν συνηθίζαμε να παρακαλούμε την Περιφέρεια να τρέξει κάποιες διαδικασίες, ενώ εδώ και δυο χρόνο η Περιφέρεια μας τρέχει και δεν προλαβαίνουμε πολλές φορές. Υπάρχει μια ευτυχής συγκυρία πίεσης για μεγαλύτερη απορροφητικότητα κάτι το οποίο μας έκανε σαν Πανεπιστήμιο να προετοιμάσουμε μελέτες και ώριμα έργα για να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ».






ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ
«Μέσω του ΕΣΠΑ αναβαθμίστηκαν οι εγκαταστάσεις του θεραπευτικού προγράμματος ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ, που είναι η μόνη μονάδα απεξάρτησης διαμονής σε όλη την Κεντρική Ελλάδα.
Οι άμεσα ωφελούμενοι από το συγκεκριμένο έργο είναι οι θεραπευόμενοι (πρώην χρήστες ναρκωτικών ουσιών σε διαδικασία απεξάρτησης) που φιλοξενούνται στο χώρο της Θεραπευτικής Κοινότητας για διάστημα 10 - 12 μηνών. Επίσης, οι γονείς και τα μέλη των οικογενειών των θεραπευομένων που υποστηρίζονται παράλληλα από το θεραπευτικό πρόγραμμα. Και τέλος, η ευρύτερη κοινότητα και κοινωνία της Κεντρικής Ελλάδας. Το συγκεκριμένο έργο είναι απαραίτητο προκειμένου να υποστηριχθούν υπηρεσίες θεραπείας, εκπαίδευσης, κοινωνικής επανένταξης που παρέχονται από το πρόγραμμα. Ταυτόχρονα, διευκολύνουν το έργο της ευαισθητοποίησης και πρόληψης για το θέμα της εξάρτησης που πραγματοποιεί το ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ σε σχέση με άλλους φορείς, ομάδες, συλλόγους και τον γενικότερο πληθυσμό.
Τα μακροπρόθεσμα οφέλη είναι οι ποιοτικότερες και αποτελεσματικότερες υπηρεσίες απεξάρτησης για τους αποδέκτες από τη συγκεκριμένη και την ευρύτερη περιοχή και η γενικότερη προαγωγή της δημόσιας υγείας. 

Κώστας Κουφογάζος, Δήμαρχος Πύλης
«Θέλω να συγχαρώ τον κ. Αγοραστό γιατί «πιάνει» τα μηνύματα των καιρών και προωθεί για ένταξη στο ΕΣΠΑ έργα τα οποία είναι ώριμα, και των οποίων η μελέτες έμεναν όλα αυτά τα χρόνια σε κλειδωμένα συρτάρια. Δίνει συνεπώς τη δυνατότητα να υλοποιήσουν οι τοπικές κοινωνίες έργα σημαντικής αξίας».

Διευθυντής Σχολείου Καρδίτσας
«Μεταφερθήκαμε σε ένα κτίριο, το οποίο δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα από άλλα. Ένα κτίριο σύγχρονο, που πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να μπορούν οι μαθητές μας να εκπαιδεύονται, να μπορούν οι μαθητές μας διδάσκονται για να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι. Το κτίριο αυτό, όπως βλέπετε, έχει χτιστεί με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές μέσω του ΕΣΠΑ. Είναι ένα κτίριο, που πέρα από τις αίθουσες διδασκαλίας έχει και άλλους βοηθητικούς χώρους. Θέλω από την πλευρά μου να ευχαριστήσω την πολιτεία, η οποία φρόντισε να δημιουργήσει αυτό το κτίριο και να μας κάνει όλους εμάς σήμερα χαρούμενους, γιατί μέσα στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε είναι μιαν αχτίδα αισιοδοξίας».

Μιχάλης Σακελλαρίου Πρόεδρος Αστικού ΚΤΕΛ Λάρισας
«Η συνεργασία μας με την Περιφέρεια Θεσσαλίας υπήρξε άψογη, με στόχο πάντα την επίλυση προβλημάτων, που αφορούν την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, αλλά και γενικά όλων των πολιτών και αυτό κυρίως εστιάζεται με την ολοκλήρωση σημαντικών έργων, που γίνονται από την Περιφέρεια μέσω του ΕΣΠΑ. Αυτό αφορά την ολοκλήρωση των δακτυλίων που θα επιλύσουν το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης μας και μιλάω πάντα για την ολοκλήρωση των περιφερειακών δακτυλίων της Ηρώων Πολυτεχνείου με τον καινούργιο κόμβο που γίνεται προς τη γέφυρα της Νέας Σμύρνης και προς την οδό Κοζάνης, αλλά και άλλων σημαντικών παρεμβάσεων. Με τον περιφερειάρχη προσωπικά συνεργαζόμαστε επί καθημερινής βάσεως για την επίτευξη των στόχων που κάθε φορά βάζουμε. Ένας στόχος είναι στα πλαίσια του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020, αφορά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τις οποίες σκέφτεται το αστικό ΚΤΕΛ να αξιοποιήσει, προωθώντας τη χρήση φυσικού αερίου στα λεωφορεία του και συγκεκριμένα την ανανέωση του στόλου, μέσα από αυτό το πρόγραμμα, με λεωφορεία αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, με φιλικά προς το περιβάλλον καύσιμα και συγκεκριμένα το φυσικό αέριο. Θα είναι μια καινοτομία για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, για την πόλη της Λάρισας, αλλά και για το κομμάτι των μεταφορών και ειδικά για τις μεταφορές πόλης μεγέθους, όπως η Λάρισα, και πιστεύω, ότι θα πρωτοπορήσουμε και σε αυτόν τον τομέα».

Κώστας Αθανασιάδης, Φοιτητής Τμήματος Βιοχημείας
«Πραγματικά ευχαριστούμε  την Περιφέρεια, τον πρύτανη και τις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστήμιου γενικότερα, επειδή δίνουν την ευκαιρία αυτή σε εμάς να ζήσουμε τα φοιτητικά μας χρόνια σε ένα καλύτερο κτίριο, το οποίο θα κατασκευαστεί μέσω του ΕΣΠΑ. Πέρυσι μας είχε δεχτεί ο περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός, ως εκπροσώπους φοιτητών, γιατί είναι πάντα προσβάσιμος και αυτό το δείχνει συνέχεια, και μου έκανε εντύπωση, πως ό,τι είχε πει, τελικά το έκανε, πράγμα που δεν το συναντάς συχνά».

Δημήτρης Σιώμος, Πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου Παλαιομονάστηρου
«Το χωριό μας αντιμετώπιζε πρόβλημα ύδρευσης ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα του χωριού για 20 και πλέον χρόνια και αντιμετωπίστηκε κατά 100% μέσω του ΕΣΠΑ. Το έργο έγινε σε χρόνο ρεκόρ. Τον Φεβρουάριο του 2012 έγινε η μελέτη, τον Δεκέμβριο του 2013 το έργο παραδόθηκε».

Διευθυντής 17ου Νηπιαγωγείου Βόλου          
«Το έργο που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ αφορά στην κατασκευή του κτιρίου του 17ου νηπιαγωγείου Βόλου, ενός πρότυπου βιοκλιματικού κτιρίου. Είναι ένα μοντέρνο κτίριο σε ένα οικόπεδο 1.300 τ.μ. περίπου. Ο κόσμος της περιοχής μας πράγματι με έργα σαν το νηπιαγωγείο μας δεν μπορεί παρά να χαίρεται, και να αναγνωρίζει ότι με την συμβολή των ευρωπαϊκών προγραμμάτων έχει αρχίσει να φαίνεται η «άνοιξη» στην ανάπτυξη των υποδομών στον χώρο της εκπαίδευσης. Είναι χρόνιο αίτημα η στέγαση των νηπιαγωγείων σε κτίρια δικά τους και μάλιστα κατάλληλα για τα μικρά παιδιά και πλέον έχει αρχίσει να γίνεται πραγματικότητα».