Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Κ. Αγοραστός σε ογκωδέστατη συγκέντρωση στην Ελασσόνα: «Ζητάμε ψήφο 5ετίας, όχι… ημέρας»

«Επιδιώκουμε την σύνθεση και την ενότητα των δυνάμεων που μπορούν να ανοίξουν μια νέα εποχή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για μια Θεσσαλία με ανοιχτούς ορίζοντες, για μια Θεσσαλία της απλότητας και της ανθρωπιάς»


«Στην περιφερειακή ενότητα Λάρισας δρομολογήσαμε, ολοκληρώσαμε ή υλοποιούμε 370 έργα και 706 επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού 675 εκατ. ευρώ»




«Εμείς απευθυνόμαστε σε όλους τους Θεσσαλούς, ανεξάρτητα από την πολιτική τους αφετηρία και προτίμηση, και ζητάμε ψήφο 5ετίας κι όχι… ημέρας. Ζητάμε ψήφο – εντολή να εφαρμόσουμε το ρεαλιστικό, κοστολογημένο και με συγκεκριμένα έργα και δράσεις πρόγραμμά μας «Θεσσαλία 202»,  υπογράμμισε καταχειροκροτούμενος ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και εκ νέου υποψήφιος κ. Κώστας Αγοραστός μιλώντας σήμερα το βράδυ σε ογκωδέστατη συγκέντρωση στην Ελασσόνα.
«Επιδιώκουμε την σύνθεση και την ενότητα των δυνάμεων που μπορούν να ανοίξουν μια νέα εποχή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για μια Θεσσαλία με ανοιχτούς ορίζοντες, για μια Θεσσαλία της απλότητας και της ανθρωπιάς, του καθημερινού αγώνα,  της ελπίδας για το καλύτερο και της προσπάθειας για το αδύνατο», διαβεβαίωσε ο περιφερειάρχης και πρόσθεσε:
«Τα 1.093 έργα προϋπολογισμού 1,4 δις ευρώ που δρομολογήσαμε, ολοκληρώσαμε ή υλοποιούμε στην πρώτη θητεία μας αποτελούν τον αδιάψευστο μάρτυρα για το τι μπορούμε όλοι μαζί να πετύχουμε στη νέα θητεία. Ειδικά στην περιφερειακή ενότητα Λάρισας δρομολογήσαμε, ολοκληρώσαμε ή υλοποιούμε 370 έργα και 706 επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού 675 εκατ. ευρώ», επισήμανε ο περιφερειάρχης και παρουσίασε αναλυτικά τις δράσεις που ανέλαβε η αιρετή Περιφέρεια τα τελευταία 3,5 χρόνια για την προώθηση της Θεσσαλικής παραγωγής και τη στήριξη αγροτών και κτηνοτρόφων.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Προωθήσαμε 175 έργα και δράσεις προϋπολογισμού 391,83 εκατ. ευρώ. Είμαστε η πρώτη περιφέρεια στην Ελλάδα που δημιουργήσαμε το «ThessAgro», το σήμα πιστοποίησης της ποιότητας και της προέλευσης των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, έτσι ώστε τα θεσσαλικά προϊόντα να έχουν ταυτότητα και να είναι αναγνωρίσιμα. Λειτουργεί ήδη πιλοτικά και εμπλουτίζεται το ηλεκτρονικό δημοπρατήριο ώστε να μπορούν να γίνονται αγοροπωλησίες μέσα από το διαδίκτυο, ανοίγοντας έτσι μια νέα προοπτική στην προώθηση των θεσσαλικών προϊόντων. Σταθήκαμε δίπλα στους κτηνοτρόφους στα ζητήματα της φέτας, του γάλακτος, των δανείων και της χρήσης των βοσκοτόπων. Υλοποιούμε το πρόγραμμα περισυλλογής νεκρών ζώων καθώς και πρόγραμμα εμβολιασμών των ζώων για την εξυγίανση του ζωικού κεφαλαίου και την προστασία της Δημόσιας Υγείας, ενώ με δράσεις όπως το «Καλάθι Θεσσαλικών Προϊόντων», την πιστοποίηση ΠΟΠ και ΠΓΕ, ενώ με τα έργα υποδομών που στηρίζουν τον πρωτογενή τομέα, στοχεύουμε στη διατήρηση των επαγγελματιών του κλάδου και την προώθηση των προϊόντων τους στην αγορά».


ΕΡΓΑ 42,5 ΕΚΑΤ. ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ

Αναφερόμενος στο Δήμο Ελασσόνας ο κ. Αγοραστός ανέφερε ότι υλοποιούνται έργα και μελέτες συνολικού προϋπολογισμού 42,5 εκατ. ευρώ σε όλους τους τομείς, βασισμένα στις ανάγκες των ανθρώπων και με τη συνεργασία όλων των φορέων. Αναλυτικά τα έργα αυτά ανά τομέα είναι:

Συγκοινωνίες: (περιμετρικός δρόμος Ελασσόνας, ασφαλτόστρωση οδού Λιβάδι – Σαραντάπορο, συντήρηση-βελτίωση του κεντρικού παρακαμπτήριου άξονα στο τμήμα Α/Κ Γυρτώνης-Τύρναβος – Ελασσόνα - Μ. Ελευθεροχώρι - όρια Νομού Κοζάνης και στο τμήμα Μ. Ελευθεροχώρι έως όρια Ν. Πιερίας, δρόμος Βερδικούσια-Λογγά, δρόμος Καλλιπεύκη -Καρυά Π.Ε. Λάρισας, δρόμος Καλλιπεύκη - όρια Ν. Πιερίας - Π.Ε. Λάρισας, βελτίωση δρόμου από διασταύρωση Ε.Ο. Λάρισας-Ελασσόνας μέχρι Ι.Μ.Βαλέτσικου Π.Ε. Λάρισας, μελέτη του έργου «αποκατάσταση βατότητας της Ε.Ο. Ροδιάς-Συκαμινέας», μελέτες παράκαμψης Ελασσόνας και δρόμου Ελασσόνας-Κοζάνης)

Γεωργία: (παράλληλα έργα αναδασμού αγροκτήματος Βαλανίδας Ν. Λάρισας, κατασκευή υπόγειου αγωγού Δ..Δ Παλαιοκάστρου Δήμου Ελασσόνας)

Εκπαίδευση: (ανέγερση 1ου 12/θεσιου Δημοτικού σχολείου Ελασσόνας,
προμήθεια εξοπλισμού ειδικού Δημοτικού σχολείου και νηπιαγωγείου Γαλανόβρυσης Δήμου Ελασσόνας)

Περιβάλλον: (σύνταξη γενικού πολεοδομικού σχεδίου Δήμου Ελασσόνας,
περιβαλλοντική αποκατάσταση - διαμόρφωση κοινοχρήστων χώρων Ελασσόνας)

Ύδρευση – Αποχέτευση: (μεταφορά νερού και υδροδότηση Ελασσόνας από πηγές Κεφαλόβρυσου, υδροδότηση τοπικών κοινοτήτων Καρυάς – Συκαμινέας)

Αθλητισμός: (βελτίωση αθλητικών εγκαταστάσεων στο γυμναστήριο της Ελασσόνας)

Τουρισμός – Πολιτισμός: διαμόρφωση πολιτιστικού κέντρου Ελασσόνας για εγκατάσταση ψηφιακής προβολής της ιστορίας & του πολιτισμού».

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΓΕΩΡΓΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ

Ο κ. Κώστας Αγοραστός ανέλυσε τις δεσμεύσεις του για τη νέα θητεία της αιρετής περιφέρειας εστιάζοντας στο γεγονός ότι «η Θεσσαλία, η κατ’ εξοχήν αγροτική και κτηνοτροφική περιφέρεια της χώρας έχει για πρώτη φορά 90 εκατ. ευρώ για δράσεις και έργα στον πρωτογενή τομέα.
Στη νέα θητεία θέτουμε για τον πρωτογενή τομέα τις εξής τέσσερις μεγάλες προτεραιότητες:
-Δημιουργία υποδομών (αρδευτικών και οδικών δικτύων) για την ανάπτυξη των αγροτικών επιχειρήσεων και τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος
-Υποστήριξη παραγωγών οργανώσεων και αγροτικών επιχειρήσεων από το γεωτεχνικό δυναμικό της περιφέρειας
-Αξιοποίηση πόρων για τον πρωτογενή τομέα μέσω του νέου ΠΑΑ (Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης) και του νέου ΕΣΠΑ (Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς)
-Προβολή και προώθηση των θεσσαλικών αγροτοδιατροφικών προϊόντων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Παράλληλα, δρομολογούμε έργα και παρεμβάσεις με βάση τους εξής εννέα τομείς δράσης:
-Μικρά και μεσαία εγγειοβελτιωτικά έργα
-Μεγάλα εγγειοβελτιωτικά έργα σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία.
-Αναδασμοί.
-Αγροτικός εξηλεκτρισμός.
-Δασική οδοποιία.
-Δράσεις για βοσκοτόπους.
-Δράσεις Αγροτικού Τομέα στα Προγράμματα Ολοκληρωμένης Τοπικής Ανάπτυξης (τύπου LEADER)
-Ενίσχυση εκκίνησης επιχειρήσεων νέων αγροτών, ανάπτυξης μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων και μη γεωργικές δραστηριότητες
-Στήριξη RIS3 Thessaly για αγροδιατροφικό τομέα».

ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Εκτενή αναφορά έκανε και στην προτεραιότητα που θέτει η αιρετή περιφέρεια τη νέα θητεία στην ενδυνάμωση της χωρικής συνοχής και της ανάπτυξης, με άρση των ενδοπεριφερειακών / τοπικών  κοινωνικοοικονομικών ανισοτήτων.
Όπως ανέφερε, ειδικότεροι στόχοι είναι:
-«Η μεταφορική / οδική σύνδεση των εσωτερικών ζωνών με τους κεντρικούς οδικούς άξονες, καθώς και με τις πύλες εισόδου / εξόδου της Περιφέρειας.
-Η ενδυνάμωση της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης κυρίως στις εσωτερικές ζώνες της Περιφέρειας.
-Η ανάπτυξη ή/ και βελτίωση των κοινωνικών υποδομών (υγείας, πρόνοιας, παιδείας) και εξασφάλιση υψηλού επιπέδου αντίστοιχων υπηρεσιών στις απομακρυσμένες και χαμηλής ανάπτυξης περιοχές.
-Η ανάπτυξη / αναβάθμιση των δεξιοτήτων / ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού των συγκεκριμένων περιοχών, για αύξηση της απασχόλησης και αντιμετώπιση του κινδύνου κοινωνικού αποκλεισμού.
-Η παραγωγική συνεργασία των λιγότερο αναπτυγμένων / υποβαθμισμένων περιοχών, με τις ανεπτυγμένες περιοχές της Περιφέρειας».
Παράλληλα, παρουσίασε το πρόγραμμα για την ολοκλήρωση διατηρήσιμων και ασφαλών υποδομών, για την ανάπτυξη και την απασχόληση.
Όπως είπε, ειδικότεροι στόχοι είναι:
-Η ολοκλήρωση, συμπλήρωση, αλλά και βελτίωση υποδομών διαπεριφερειακών και ενδοπεριφερειακών μεταφορών (οδικές, σιδηροδρομικές).
-Ο σχεδιασμός εκτέλεσης νέων έργων.
-Η σύνδεση οικιστικών κέντρων, τουριστικών / πολιτιστικών περιοχών και παραγωγικών κέντρων της Περιφέρειας, με το κύριο οδικό και λιμενικό δίκτυο και τις πύλες εισόδου / εξόδου της Περιφέρειας».