Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Τη σύμβαση του έργου «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΟΥ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΠΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ» προϋπολογισμού 82.410,00 € υπέγραψε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας

Κώστας Αγοραστός: «Σημαντικό έργο που διασφαλίζει την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής»



Στη φάση της υλοποίησης μπαίνει το έργο της κατασκευής αντιπλημμυρικού αντλιοστασίου στην περιοχή Μεταμόρφωσης μετά την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό και του νομίμου εκπροσώπου της Κ/ξίας εργοληπτικών επιχειρήσεων «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΘΩΜΑ-ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΛΟΠΟΥΛΟΣ» κ. Γιώργου Παπαλόπουλου.
Όπως ανέφερε ο κ. Κ. Αγοραστός: «Πρόκειται για την κατασκευή αντλιοστασίου στη Τοπική Κοινότητα Μεταμόρφωσης του Δήμου Παλαμά και σκοπό έχει την βελτίωση της αξιοποίησης των  αγροτεμαχίων που βρίσκονται  βορειοδυτικά  της Τοπικής Κοινότητας, τα οποία τους χειμερινούς μήνες πλημμυρίζουν, όταν πλημμυρίζει η αριστερή δανειόταφρος του ποταμού Καλέντζη εμποδίζοντας έτσι την καλλιέργεια τους, συνολικής εκτάσεως 3.000 στρεμμάτων».  
Η χρηματοδότηση του έργου είναι από Πιστώσεις ΚΑΠ Π.Ε. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ.

Τεχνικό αντικείμενο του έργου είναι:
Στη Τ.Κ Μεταμόρφωσης και στο αριστερό ανάχωμα του ποταμού Καλέντζη υπάρχει ρουφράκτης ο οποίος παροχετεύει με ελεύθερη ροή τα νερά από την αριστερή δανειόταφρο στον ποταμό Καλέντζη. Όταν  όμως η στάθμη στον ποταμό  Καλέντζη ανεβαίνει  ο ρουφράκτης κλείνει, τα γόνιμα αγροκτήματα 3000 στρεμμάτων περίπου του διαγράμματος Αναδασμού έτους 1969, της Τ.Κ Μεταμόρφωσης πλημμυρίζουν με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η καλλιέργειά τους ή να καθυστερήσει χρονικά. Για την αντιμετώπιση του χρόνιου προβλήματος προτείνονται οι εξής παρεμβάσεις :
Στη αριστερή δανειόταφρο του ποταμού Καλέντζη της Τοπικής Κοινότητας  Μεταμόρφωσης του Δήμου Παλαμά Αρ. Σχεδίων 1-2, προβλέπεται να κατασκευαστεί οικίσκος διαστάσεων 3,70χ3,70 ύψους 7,50 μ από οπλισμένο σκυρόδεμα κατηγορίας C 16/20 χάλυβα S 500, εντός του οποίου θα τοποθετηθεί ένα (1) αντλητικό συγκρότημα από στροβιλοφόρο αντλία παροχής Q=1.000 m3/H , μανομετρικού ύψους Η=8,00 μ , Κ.Σ = 4,00 μ , 1500 ΣΑΛ και κινητήρα ισχύος  P=60 HP.
Από την έξοδο του αντλιοστασίου , προβλέπεται να κατασκευαστεί υπόγειος  αγωγός από P.V.C διατομής Φ 355 χιλστ. 6 ATM ,  μήκους 24 μ  , για την μετάγγιση του νερού από την αριστερή δανειόταφρο στην κοίτη του ποταμού Καλέντζη , για την βελτίωση της άρδευσης και αποφυγή πλημμυρών 3.000 στρεμμάτων της περιοχής.

Επίσης προβλέπεται η τοποθέτηση ηλεκτρικού πίνακα ισχύος P=60 HP καθώς υδραυλική και ηλεκτρολογική εγκατάσταση.