Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Θεμελιώθηκε το Κέντρο Πολιτισμού στο Βελεστίνο σε εκδήλωση παρουσία τοπικών αρχών και της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Σημαντικές προοπτικές για την πολιτιστική, εκπαιδευτική, πνευματική και ευρύτερη εξέλιξη του τόπου δρομολογεί η ανέγερση του «Εκθεσιακού Χώρου-Κέντρου Πολιτισμού «Ρήγας Βελεστινλής» του οποίου ο αγιασμός θεμελίωσης τελέστηκε χθες στο Βελεστίνο, παρουσία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού, του αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας κ. Γιώργου Καλτσογιάννη, της δημάρχου Ρήγα Φερραίου Ελένης Λαΐτσιου, αντιδημάρχων, δημοτικών και τοπικών συμβούλων, εργαζομένων του Δήμου και άλλων πολιτών. Σημειώνεται πως οι εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει και προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς.
            Το έργο έχει προϋπολογισμό 635.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Ανάπτυξης μέσω ΕΣΠΑ, ενώ φορέας υλοποίησης είναι ο Δήμος Ρήγα Φεραίου.  Με την ολοκλήρωσή του σε μερικούς μήνες το κτίριο θα περιλαμβάνει ένα ισόγειο χώρο και έναν όροφο και θα έχει συνολικό εμβαδόν 360 τετραγωνικά μέτρα.

Η χθεσινή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερο χαρμόσυνο κλίμα με τους παρευρισκόμενους προσκεκλημένους να υπογραμμίζουν τη μεγάλη συμβολή που θα έχει το Κέντρο Πολιτισμού στη διάσωση, ανάδειξη και εξέλιξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου.
τέτοιο χώρο που να αποτελεί σημείο αναφοράς του μεγάλου εθνεγέρτη Ρήγα Βελεστινλή, γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό που η περιοχή θα αποκτήσει το συγκεκριμένο κτίριο.
            Ο αγιασμός τελέστηκε από τους ιερείς της περιοχής, ενώ στη συνέχεια εκφωνήθηκαν χαιρετισμοί. Ο περιφερειάρχης κ. Αγοραστός τόνισε μεταξύ άλλων τη μεγάλη σημασία που θα έχει το Κέντρο Πολιτισμού για την περιοχή υπογραμμίζοντας ότι το συγκεκριμένο έργο σε συνδυασμό με την ανάπλαση της πλατείας Ρολογιού και την ανάδειξη της Υπέρειας Κρήνης θα συμβάλλει στην ποιοτική αναβάθμιση του κεντρικού ιστού της πόλης. Παράλληλα εστίασε στη στενή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ Περιφέρειας και Δήμου Ρήγα Φεραίου για την προώθηση σημαντικών έργων υποδομής μέσα από την αξιοποίηση εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων.
Η δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Ελένη Λαΐτσου σε δήλωση της χαρακτήρισε την ημέρα θεμελίωσης «ως ιδιαίτερα σημαντική για τον πολιτισμό, την ιστορία, την πνευματική εξέλιξη και την παιδεία στο Βελεστίνο και ευρύτερα το Δήμο Ρήγα Φεραίου, καθώς τελέστηκε ο αγιασμός θεμελίωσης του Εκθεσιακού Χώρου-Κέντρου Πολιτισμού Ρήγας Βελεστινλής». Πρόσθεσε πως «πρόκειται για ένα έργο σταθμό για τα πολιτιστικά δρώμενα στην περιοχή μας που αποτελεί και τον ελάχιστο φόρο τιμής στην μεγάλη αυτή προσωπικότητα του έθνους το Ρήγα Βελεστινλή».
            Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά του έργου λέγοντας πως «οι εργασίες ανέγερσης του κτιρίου έχουν ήδη ξεκινήσει και σε λίγους μήνες ένας νέος σύγχρονος χώρος θα έχει διαμορφωθεί, όπου θα μπορούν να φιλοξενούνται εκθέσεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις, να είναι το σημείο αναφοράς της πνευματικής δημιουργίας του τόπου μας. Παράλληλα, όμως θα είναι ένας χώρος αφιερωμένος στο Ρήγα Βελεστινλή, όπου θα εκτίθεται το πλούσιο υλικό από το έργο και τη δράση του και το οποίο θα μπορούν να γνωρίσουν οι επισκέπτες του.
            Το κτίριο θα περιλαμβάνει το ισόγειο και έναν όροφο. Το συνολικό εμβαδόν του θα αγγίζει τα 360 τετραγωνικά μέτρα, ενώ θα ξεχωρίζει για τα πολυλειτουργικά του χαρακτηριστικά με την έντονη παρουσία της ψηφιακής τεχνολογίας».
            Αναφορικά με τη συμβολή του Κέντρου Πολιτισμού στην περιοχή υπογράμμισε πως «Το Κέντρο Πολιτισμού που δεν υπήρχε στον τόπο μας, θα αναβαθμίσει την περιοχή μας πνευματικά, κοινωνικά, οικονομικά και ελπίζουμε σε μεγάλη προσέλευση επισκεπτών, ενώ θα ωθήσει σε ακόμη μεγαλύτερες πολιτιστικές πρωτοβουλίες σε ένα τόπο που διαθέτει πλούσια πολιτιστική παράδοση.
            Εμείς ως Δημοτική Αρχή εγγυόμαστε ότι θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια, προκειμένου το έργο να παραδοθεί στο χρόνο που έχει καθοριστεί και γι’ αυτό βέβαια θα βρισκόμαστε σε διαρκή συνεργασία με τον ανάδοχο εργολάβο».
Παράλληλα η Δήμαρχος υπογράμμισε τις δυσκολίες που δημιουργούνται από την οικονομική κρίση, αλλά και τις προσπάθειες που καταβάλλονται, προκειμένου να παραχθεί έργο. Ειδικότερα τόνισε πως «οπωσδήποτε σε καιρούς κρίσης και οικονομικής δυσπραγίας το να κατασκευάζονται τέτοια έργα και με προϋπολογισμό που αγγίζει τα 635.000 ευρώ, αναμφίβολα χρειάζεται συνεχής προσπάθεια και επιμονή στο στόχο. Με συντονισμένες ενέργειες των υπηρεσιών του δήμου και τη βοήθεια τοπικών παραγόντων, όπως και της Γενικής Γραμματέα Πολιτισμού κ. Μενδώνη προχωρήσαμε στην ολοκλήρωση των μελετών και άμεσα τις υποβάλλαμε σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Ανάπτυξης. Μέσω του ΕΣΠΑ βρέθηκαν οι πόροι και τελικά δόθηκε το «πράσινο φως» για να ξεκινήσουμε τις εργασίες.
            Με συνεχή δουλειά και προσήλωση στο στόχο μας μπορούμε και παράγουμε έργο. Το Κέντρο Πολιτισμού έρχεται να προστεθεί στις υπόλοιπες παρεμβάσεις και τα άλλα έργα που έχουν ξεκινήσει και ολοκληρώνονται. Έργα που εξελίσσουν την περιοχή και συμβάλλουν στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.
Και νιώθουμε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι, γιατί μέσα από την κρίση βγαίνουμε νικητές. Και πιστεύουμε πως ενωμένοι θα έχουμε και άλλες επιτυχίες για τον τόπο μας».