Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Τη σύμβαση κατασκευής του έργου «Αντιπλημμυρικά Έργα στον Ποταμό Μέγα Π.Ε. Καρδιτσας – Κατασκευή Αντλιοστασίου Α4», προϋπολογισμού 7,4 εκατ. ευρώ υπέγραψε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας

Κώστας Αγοραστός: «Σημαντικό έργο ουσίας, προστασίας και αντιπλημμυρικής θωράκισης για 175.000 στρέμματα και 2.800 ανθρώπους»
Την αντιπλημμυρική προστασία οικισμών από το συχνό φαινόμενο των ανεπιθύμητων υπερχειλίσεων και πλημμυρών του ποταμού Μέγα ξεκινά μέσα στις επόμενες ημέρες η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Συγκεκριμένα υπεγράφη από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνο Αγοραστό η σύμβαση του ενταγμένου στο Ε.Σ.Π.Α. Θεσσαλίας έργου με τίτλο: «Αντιπλημμυρικά Έργα στον Ποταμό Μέγα Π.Ε. Καρδιτσας – Κατασκευή Αντλιοστασίου Α4»,  προϋπολογισμού 7.475.000,00 ευρώ (με ΦΠΑ), με τον ανάδοχο του έργου, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας κ. Βασίλη Τσιάκου.
Σε δηλώσεις του ο κ. Κ. Αγοραστός ανέφερε τα εξής: «Με την ολοκλήρωση αυτού του πολύ σημαντικού έργου λύνεται ένα χρόνιο και μείζον πρόβλημα της ευρύτερης περιοχής, εξασφαλίζοντας παράλληλα την αντιπλημμυρική προστασία των οικισμών Μαραθέας, Πεδινού, Καλογριανών και Ριζοβουνίου, συνολικού πληθυσμού 2.800 κατοίκων καθώς και όλης της ευρύτερης αγροτικής περιφέρειας (175.000 στρεμμάτων). Πρόκειται για ένα ουσιαστικό έργο υποδομής, που αναμένεται να έχει άμεσα αποτελέσματα και στην τοπική κοινωνία, καθώς εξασφαλίζει την αντιπλημμυρική θωράκιση και την περιβαλλοντική προστασία της περιοχής».
            Στόχος του έργου είναι η προστασία από πλημμύρα των πεδινών περιοχών των τοπικών κοινοτήτων Μαραθέας, Πεδινού, Καλογριανών και Ριζοβουνίου από το συχνό φαινόμενο των ανεπιθύμητων υπερχειλίσεων και πλημμύρων του ποταμού «Μέγα». Ιδιαίτερα, ο οικισμός της Μαραθέας βρίσκεται σε μεγάλο τμήμα του κάτω από την Ανώτατη Στάθμη Ύδατος (ΑΣΥ) της ροής του ποταμού «Μέγα», με συνέπεια να επηρεάζεται άμεσα από τις κατακλύσεις του ποταμού σε περίπτωση πλημμύρας. Με την ολοκλήρωση του έργου εξασφαλίζεται η αντιπλημμυρική προστασία των οικισμών Μαραθέας, Πεδινού, Καλογριανών και Ριζοβουνίου συνολικού πληθυσμού 2.800 κατοίκων.
Αντικείμενο της εργολαβίας είναι η κατασκευή αντλιοστασίου Α4 με ικανότητα 20,0 μ3/δλ. και επιπλέον εφεδρεία 6,5 μ3/δλ. Το Αντλιοστάσιο Α4 τοποθετείται στη θέση όπου συναντάται το δεξιό ανάχωμα του ποταμού Πηνειού με το αριστερό του ποταμού Μέγα. Η έξοδος της αριστερής παρατάφρου προς τον ποταμό Πηνειό γίνεται με τρίδυμο οχετό 3,0 X 3,0 μ. που διασταυρώνεται με το δεξιό ανάχωμα του ποταμού Πηνειού.  Το αντλιοστάσιο αποτελείται από δύο ορόφους και περιλαμβάνει τον θάλαμο αναρρόφησης των αντλιών, τον χώρο που τοποθετούνται οι πίνακες υψηλής και χαμηλής τάσεως, γραφείο του προσωπικού, χώρους υγιεινής και αποθήκη.  Ο θάλαμος καταθλίψεως βρίσκεται σε απόσταση 5 μ. από το κτίριο του αντλιοστασίου στο βόρειο μέρος του. Στο θάλαμο αυτό καταλήγουν οι αγωγοί καταθλίψεως του Αντλιοστασίου, που είναι εφοδιασμένοι με βαλβίδες αντεπιστροφής.

Το έργο είναι ενταγμένο στον Άξονα 4 «Προστασία Περιβάλλοντος και Ποιότητα Ζωής», με ποσό σύμβασης 4.270.508,14 ευρώ με Φ.Π.Α. Κατά την υπογραφή της σύμβασης στην έδρα της Π.Ε. Καρδίτσας, παρευρέθηκαν ακόμη η θεματική αντιπεριφερειάρχης κα Γεωργία Κόκκαλη-Κουβέλη, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ.κ. Αντώνης Αναστοσόπουλος, Ευάγγελος Λέμας και Ορέστης Ψαχούλας, ο γεν. δ/ντης της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Κώστας Μέγας, καθώς και η δ/ντρια Τεχνικών Έργων Π.Ε. Καρδίτσας κα Μ. Μήτσιου-Τσέλιου καθώς και ο ανάδοχος του έργου.