Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

280.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ για την μετατόπιση του αγωγού ύδρευσης στην παράκαμψη Αρτεσιανού – Ριζοβουνίου μετά την υπογραφή της σύμβασης από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας



Κώστας Αγοραστός: «Στόχος μας είναι να παραδοθεί στο σύνολο του το έργο αυτό προς όφελος της κοινωνίας και της ασφάλειας στις μετακινήσεις»


Προχωρά η παράκαμψη Αρτεσιανού – Ριζοβουνίου καθώς ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός υπέγραψε με τον ανάδοχο την σύμβαση κατασκευής για το συμπληρωματικό έργο «Μετατόπιση Υφιστάμενων Αγωγών Υδροδότησης στις Παρακάμψεις Αρτεσιανού και Ριζοβουνίου» προϋπολογισμού 280.000,00 ευρώ. Το έργο αυτό είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, ως υποέργο της κατασκευής της οδικής παράκαμψης οικισμών Ριζοβουνίου και Αρτεσιανού, και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Σε δηλώσεις του ο κ. Κ. Αγοραστός ανέφερε τα εξής: «Η παράκαμψη Αρτεσιανού Ριζοβουνίου είναι ένα σημαντικό και συνάμα πολύπαθο οδικό έργο το οποίο έχει κατά καιρούς εμφανίσει διάφορες καθυστερήσεις. Με την εργολαβία αυτή μετατοπίζουμε τον αγωγό ύδρευσης, που εφάπτεται στα έργα της παράκαμψης, ώστε να μπορέσουν να συνεχιστούν οι εργασίες και να ολοκληρωθεί. Παρακολουθούμε από κοντά την πορεία του έργου και σε συνεργασία με τις υπηρεσίες μας και την κατασκευάστρια εταιρία προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις στα όποια προβλήματα έχουν παρουσιαστεί. Στόχος μας είναι να παραδοθεί στο σύνολο του το έργο αυτό προς όφελος της κοινωνίας και της ασφάλειας στις μετακινήσεις των πολιτών».
Απ’ την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος δήλωσε: «Με την υπογραφή της σύμβασης για τη μετατόπιση των αγωγών ύδρευσης, ξεπεράσαμε μια ακόμη δυσκολία στο έργο των παρακάμψεων Αρτεσιανού και Ριζοβουνίου. Θα έλεγα πως με την μετατόπιση των αγωγών, εισερχόμαστε πλέον στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση των δύο παρακάμψεων. Με την ολοκλήρωση του έργου θα αντιμετωπίσουμε ριζικά το μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο που δέχονται οι δύο οικισμοί, με ότι σημαίνει αυτό για την ασφάλεια και την ησυχία των κατοίκων τους. Θέλω να ευχαριστήσω τον περιφερειάρχη κ. Αγοραστό και τις αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας, που ολοκλήρωσαν με γρήγορους ρυθμούς την μελέτη του έργου μετατόπισης των αγωγών, ώστε σήμερα να είμαστε στην ευχάριστη θέση, να υπογράψουμε τη σχετική σύμβαση για την κατασκευή του».
Το έργο «Μετατόπιση Υφιστάμενων Αγωγών Υδροδότησης στις Παρακάμψεις Αρτεσιανού και Ριζοβουνίου», με φορέα υλοποίησης τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, δικαιούχο την Περιφέρεια Θεσσαλίας και κύριο τον Σύνδεσμο Ύδρευσης, προχωρά σε συμβασιοποίηση με ποσό σύμβασης 246.021,84 ευρώ. Περιλαμβάνει δε την μετατόπιση των αγωγών ύδρευσης που υπάρχουν παραπλεύρως και στις παρακάμψεις Αρτεσιανού και Ριζοβουνίου ώστε να ολοκληρωθεί επιτυχώς η κατασκευή 5,2 χιλιομέτρων της Εθνικής Οδού Καρδίτσας-Τρικάλων μαζί με τις παράπλευρες προσβάσεις του.
Το τεχνικό αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει την κατασκευή νέων εγκάρσιων διελεύσεων στις 2 παρακάμψεις καθώς και μετατόπιση κατά μήκος του κεντρικού αγωγού στο Ριζοβούνι περίπου 850μ στην εξωτερική πλευρά του νέου οδικού τμήματος. Περιλαμβάνει επίσης τις αναγκαίες συνδέσεις με το υφιστάμενο υδραυλικό δίκτυο. Η τελευταία εργασία είναι ιδιαίτερα απαιτητική και θα απαιτήσει ταυτόχρονη ενεργοποίηση πολλών υδραυλικών συνεργείων σε όλες τις συνδέσεις με ταυτόχρονη διακοπή υδροδότησης (μετά από δημόσια ειδοποίηση) στην περιοχή το μέγιστο για 12 ώρες. Η εργολαβία κατέστη αναγκαία στα πλαίσια υλοποίησης των οδικών παρακάμψεων Αρτεσιανού –Ριζοβουνίου. Αποσκοπεί τόσο στην προστασία και την ορθολογική τοποθέτηση του υδραυλικού δικτύου σε σχέση με τις νέες οδικές παρακάμψεις όσο και στην προστασία των ίδιων των οδικών τμημάτων από ενδεχόμενη μελλοντική βλάβη του υδραυλικού δικτύου. Η προθεσμία περαίωσης του έργου ορίζεται σε 5 μήνες από την ημερομηνία σύναψης της σύμβασης.
Παρόντες κατά την υπογραφή της σύμβασης ήταν ακόμη η θεματική αντιπεριφερειάρχης κα Γεωργία Κόκκαλη-Κουβέλη, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ.κ. Ευάγγελος Λέμας και Ορέστης Ψαχούλας, ο γεν. δ/ντης της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Κώστας Μέγας, η δ/ντρια Τεχνικών Έργων Π.Ε. Καρδίτσας κα Μ. Μήτσιου-Τσέλιου καθώς και ο ανάδοχος του έργου.