Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Ξεκινάνε τα μικρά παράλληλα έργα αναδασμών της Π.Ε. Λάρισας προϋπολογισμού 100.000 ευρώ μετά την υπογραφή της σύμβασης

Κώστας Αγοραστός: «Ενισχύσουμε τον αγροτικό τομέα με έργα ουσίας»


  
Έργα αναδασμού σε αγροκτήματα της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας ξεκινά η Περιφέρεια Θεσσαλίας, μετά την υπογραφή της σύμβασης εκτέλεσης του έργου από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό. Συγκεκριμένα πρόκειται για το έργο «Μικρά παράλληλα έργα αναδασμού αγροκτημάτων Π.Ε. Λάρισας», προϋπολογισμού 100.000 ευρώ (με ΦΠΑ), 
Όπως ανέφερε ο κ. Κώστας Αγοραστός: «Σε μια σκληρή πραγματικότητα προσπαθούμε ως αιρετή Περιφέρεια να ενισχύσουμε τον αγροτικό τομέα με έργα ουσίας. Ένα τέτοιο έργο είναι και το συγκεκριμένο το οποίο πρόκειται να εκτελεστεί ως επί το πλείστον στο Δήμο Κιλελέρ. Μέχρι σήμερα εκτελούμε αρκετά παράλληλα έργα αναδασμού και ιεραρχώντας της ανάγκες που υπάρχουν σχεδιάζουμε και νέα. Μέσα στις επόμενες ημέρες πρόκειται να δημοπρατήσουμε και ένα σημαντικό έργο αναδασμού στη Βαλανίδα Ελασσόνας προϋπολογισμού 1,2 εκατ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα ετοιμαζόμαστε να εντάξουμε τέτοια έργα και στην επόμενη προγραμματική περίοδο. Στο νέο ΕΣΠΑ λοιπόν που θα ονομάζεται ΣΕΣ, δίνεται η δυνατότητα, που δεν υπήρχε μέχρι σήμερα, χρήσης απ’ ευθείας από την Περιφέρεια Θεσσαλίας πόρων του Γεωργικού Ταμείου. Συνεπώς μπορούμε πλέον και σε συνεργασία με όλους τους φορείς, να προβούμε σε μια ιεράρχηση των έργων, που απαιτούνται στον αγροτικό τομέα και με ευθύνη των υπηρεσιών μας να τα υλοποιήσουμε. Ο αγροτικός τομές είναι ένας σημαντικός πυλώνας του ακαθάριστου περιφερειακού προϊόντος της Θεσσαλίας και χρειάζεται τη στήριξή μας».
Απ’ την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Ρένας Καραλαριώτου σημείωσε: ««Συνεχίζοντας την στήριξη των αγροτών της Περιφέρειας Θεσσαλίας βρισκόμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να υπογράφουμε τη σύμβαση για μικρά παράλληλα έργα που απαιτούνται στο δήμο Κιλελέρ. Παρά τις οικονομικές δυσκολίες, προσπαθούμε να δώσουμε με αυτόν τον τρόπο λύση σε χρόνια ζητήματα που ταλανίζουν τους αγρότες μας. Τα παράλληλα έργα αναδασμών είναι αναγκαία διότι μέσω της κατασκευής των απαραίτητων υποδομών θα δοθεί λύση στην αποτελεσματικότερη στράγγιση των αγροτεμαχίων και θα αποτραπεί ο  κίνδυνος πλημμυρών των καλλιεργειών. Μεγάλο μέρος του συγκεκριμένου έργου αφορά στο Δ.Δ. Χάλκης και οδεύει προς λύση ένα χρόνιο πρόβλημα που υπήρχε στην περιοχή για 200 περίπου στρέμματα τα οποία και πλημμύριζαν εξαιτίας των όμβριων υδάτων, ως αποτέλεσμα και της έλλειψης στραγγιστικών δικτύων. Με το έργο προχωρούμε στην κατασκευή όλων των απαραίτητων υποδομών και των κατάλληλων τεχνικών. Παράλληλα, θα γίνει  καθαρισμός του ρεύματος «Ντουκουσλάρ», ώστε μία ολόκληρη περιοχή του δήμου Κιλελέρ στις Κοκκίνες, εκτάσεως περίπου 250 στρεμμάτων, να μην  αντιμετωπίζει εφεξής προβλήματα πλημμυρών. Ταυτόχρονα, προχωρούμε δύο ακόμη «εκκρεμότητες»: Όσον αφορά στα παράλληλα έργα του αναδασμού στη Βαλανίδα, τα οποία είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα»Αλ. Μπαλτατζής»,έχουμε ήδη κάνει επικαιροποίηση της μελέτης και αναμένεται η έγκριση της δημοπράτησης από το αρμόδιο υπουργείο, ώστε να προχωρήσει το προσεχές διάστημα. Επίσης, ένα πολύ μεγάλο έργο που αφορά στα παράλληλα έργα του αναδασμού Ελασσόνας – Στεφανόβουνου, ετοιμάζεται να ενταχθεί στην επόμενη Προγραμματική Περίοδο. Σε κάθε περίπτωση, μέλημά μας είναι να «τρέξουν» με ταχείς ρυθμούς όλες οι αγροτικές υποδομές που απαιτούνται στην περιοχή μας για την ενίσχυση των αγροτών μας». 
Ο δήμαρχος Κιλελέρ κ. Ρίζος Κομήτσας τόνισε: «Για άλλη μια φορά θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίησή μου προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας για ένα έργο που πρόκειται να εκτελεστεί στον Δήμο Κιλελέρ, και συγκεκριμένα στις Κοκκίνες της Τοπικής Κοινότητας Κιλελέρ και στη Χάλκη, όπου με τα τελευταία πλημμυρικά φαινόμενα, οι υπηρεσίες τις Περιφέρειας διαπίστωσαν ότι χρειάζονται παρεμβάσεις. Παράλληλα να εκφράσω και την ικανοποίηση των κατοίκων της περιοχής καθώς και τα αγροκτήματα αυτά πρόκειται να απαλλαγούν από πλημμύρες και θα προστατευτούν οι οικισμοί από τα νερά που μεταφερόταν μέσω των αγωγών δημιουργώντας δυσάρεστες καταστάσεις και στα σπίτια. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι οι παρεμβάσεις αυτές γίνονται άμεσα, πράγμα που δείχνει ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας διαθέτει έναν άρτιο οργανισμό και επεμβαίνει καίρια όπου χρειαστεί».
Το έργο αναφέρεται στην κατασκευή παραλλήλων έργων  του  Δήμου Κιλελέρ. Συγκεκριμένα  στο Δ.Δ Χάλκης θα κατασκευασθεί: α) ένας πλακοσκεπείς  οχετός  L=3.00 μ., Μ=6,50 μ. και H=2,50 μ.  δύο  σωληνωτοί  οχετοί Φ 1000 καθώς  δύο σωληνωτοί Φ 600 με  Flap Valves(κλαπέ)
β) διάνοιξη 5χλμ στραγγιστικής τάφρου σε περιοχή που πλημμυρίζουν 170 στρέμματα του Δ.Δ Χάλκης, γ) Καθαρισμός του Ρέματος Γκουσμπασανιώτη ανάντη και κατάντη της γέφυρας  που συνδέει την Νίκαια με την Χάλκη σε μήκος 100 μ                 δ) καθαρισμός του ρέματος ''Ντουκουσλάρ'' περιοχής Δ.Δ. Κοκκίνες του Δ. Κιλελέρ   σε μήκος 800 μμ. 
Ο  προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 100.000,00 ευρώ από πόρους ΚΑΠ της Περιφέρειας Θεσσαλίας και ο χρόνος περαίωσης ανέρχεται στο ένα έτος. Παρόντες κατά την υπογραφή της σύμβασης ήταν ο αντιδήμαρχος Κιλελέρ κ. Βασίλης Χατζούλης, η επιβλέπουσα της δ/νσης Τεχνικών Έργων Π.Ε. Λάρισας κ. Αθηνά Σανίδα και ο ανάδοχος κ. Κώστας Μπεζαλής.