Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

2,6 εκατ. ευρώ για την κατασκευή νέου δημοτικού σχολείου στην Καλαμπάκα από το ΕΣΠΑ μετά την έγκριση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας

Κώστας Αγοραστός: «Στηρίζουμε τους νέους καλυτερεύουμε τις υποδομές εκπαίδευσης στη Θεσσαλία»

Δημήτρης Σακελλαρίου: «Το νέο σχολείο θα είναι στολίδι για την πόλη μας»


 Νέο δημοτικό σχολείο πρόκειται να αποκτήσει η Καλαμπάκα με πόρους του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, δίνοντας λύση στο πρόβλημα στέγασης των μαθητών της ευρύτερης περιοχής. Η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ της κατασκευής του 5ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμπάκας προϋπολογισμού 2,6 εκατ. ευρώ, ανακοινώθηκε από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό στο Δημαρχείο Καλαμπάκας, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Τρικάλων κ. Χρήστου Μιχαλάκη, του δημάρχου Καλαμπάκας κ. Δημήτρη Σακελλαρίου κ.α.
Όπως ανέφερε ο κ. Κ. Αγοραστός: «Ως αιρετή Περιφέρεια στηρίζουμε τους νέους ανθρώπους που είναι το οξυγόνο της ζωής και οι φορείς νέων ιδεών και οφείλουμε να κάνουμε ότι μπορούμε για την καλυτέρευση των υποδομών της  εκπαίδευσή στη Θεσσαλία. Με την ένταξη του έργου αυτού στο ΕΣΠΑ δίνουμε λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα της πόλης. Το υπάρχον σχολείο στεγάζεται μέχρι σήμερα σε ένα νηπιαγωγείο χωρίς να εξυπηρετούνται οι ανάγκες των μαθητών. Πλέον πρόκειται να κατασκευαστεί ένα σύγχρονο διδακτήριο 1.500 τετραγωνικών μέτρων σε μια έκταση 2,7 στρεμμάτων, με 10 αίθουσες, 6 διδασκαλίας και 4 εργαστηριακές, με πολυχώρο, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, χώρους υγιεινής και γραφεία για τους εκπαιδευτικούς. Με το έργο αυτό αναβαθμίζεται το δημόσιο σχολείο, δημιουργούνται και θέσεις εργασίας και μόχλευση στην τοπική οικονομία».
Απ’ την πλευρά του ο κ. Δ. Σακελλαρίου δήλωσε: «Ήταν ένα αίτημα πάρα πολλών ετών της μαθητικής κοινότητας, του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων και των δασκάλων. Μετά από προσπάθειες δυόμισι ετών καταλήξαμε σήμερα να ανακοινώσουμε την ανέγερση του σχολείου. Το οικόπεδο έχει παραχωρηθεί με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, βρίσκεται σε ένα πολύ καλό σημείο και θέλω να πιστεύω ότι θα είναι ένα στολίδι για την πόλη μας. Εγώ θέλω να ευχαριστήσω και τον περιφερειάρχη και τον αντιπεριφερειάρχη, όλες τις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων αλλά και του Δήμου Καλαμπάκας».
Αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή του διδακτηρίου του 5ου Δημοτικού σχολείου Καλαμπάκας, το οποίο χωροθετείται σε οικόπεδο του σχεδίου πόλης Καλαμπάκας με εμβαδόν οικοπέδου 2.578,89 μ2. Το διδακτήριο είναι διώροφο κτίριο με υπόγειο, έχει συνολική επιφάνεια 1470,00 μ2 και αποτελείται από τους κάτωθι χώρους:  Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, βοηθητικούς σε αυτήν χώρους,  κυλικείο,  γραφείο του διευθυντή, γραμματεία, αναρρωτήριο, γραφείο καθηγητών, 6 αίθουσες διδασκαλίας, 4 εργαστήρια, βιβλιοθήκη χώροι υγιεινής, λεβητοστάσιο,  γενικό αρχείο και αποθήκες.  Η χωροθέτηση του κτιρίου στο οικόπεδο, ο προσανατολισμός του, η ηλιοπροστασία, ο φυσικός φωτισμός και αερισμός, καθώς και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, είναι στοιχεία που έχουν ληφθεί υπόψη στο σχεδιασμό του κτιρίου, ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες θερμικής και οπτικής άνεσης στο εσωτερικό του κτιρίου και να συμβάλουν στην δημιουργία ενός ενεργειακά αποδοτικού κτιρίου. Η πρόσβαση των Ατόμων μειωμένης κινητικότητας στο κτίριο πραγματοποιείται μέσω ράμπας, ενώ για την πρόσβαση στον όροφο έχει προβλεφθεί ανελκυστήρας.
     Η μελέτη του έργου συντάχθηκε από την Δ/νση Τεχνικών Εργων Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων σε συνεργασία με την Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καλαμπάκας. Το έργο εντάχτηκε στο πρόγραμμα Ε.Σ.Π.Α, Θεσσαλίας στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας 4 (Αειφόρος Ανάπτυξη και ποιότητα ζωής Θεσσαλίας) με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Θεσσαλίας και δικαιούχο το Δήμο Καλαμπάκας.
Παρόντες ακόμα στην ανακοίνωση ένταξης του έργου ήταν οι περιφερειακοί σύμβουλοι Ελένη Αργυροπούλου και Ντίνος Μπάρδας, αντιδήμαρχοι και φορείς της πόλης, ο γεν. δ/ντης της Περιφέρειας Κώστας Μέγας και η διευθύντρια των Τεχνικών Υπηρεσιών Π.Ε Τρικάλων κ. Ε. Καραγιάννη.