Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ ΣΕ ΟΓΚΩΔΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ (31/10/2010)

ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ ΣΕ ΟΓΚΩΔΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ:

«Κόκκινη γραμμή για την επαρχία Ελασσόνας λιγνίτης,
δρόμος Λάρισας – Κοζάνης και πρόγραμμα ΠΙΝΔΟΣ»

-«Να περάσει η Θεσσαλία στην εποχή των σύγχρονων υποδομών
– όχι άλλα Γεφύρια της Άρτας»

«Η Θεσσαλία πρέπει να περάσει από την εποχή των ανολοκλήρωτων έργων στην εποχή των σύγχρονων υποδομών. Η Θεσσαλία δεν αντέχει άλλα… Γεφύρια της Άρτας», τόνισε ο αν. καθηγητής του πανεπιστημίου Μακεδονίας, υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός μιλώντας χθες βράδυ σε ογκώδη συγκέντρωση στην Ελασσόνα.

 Απευθυνόμενος σε πολλούς Ελασσονίτες που είχαν γεμίσει ασφυκτικά το κέντρο «Φαντασία», ενώ πολλοί παρέμεναν και εκτός αίθουσας, ο κ. Κ. Αγοραστός έθεσε ως κεντρική προτεραιότητα την ολοκλήρωση του κάθετου άξονα Λάρισας – Ελασσόνας- Κοζάνης – Πτολεμαϊδας- Φλώρινας.
«Πρόκειται για έργο ζωτικής σημασίας για τη χώρα, για έργο επιβεβλημένο για την ανάπτυξη του νέου δήμου Ελασσόνας. Δεσμευόμαστε ότι για εμάς είναι πρώτο θέμα στην καθημερινή μας ατζέντα. Είναι απαράδεκτο να κινδυνεύουν οι πολίτες σ’ αυτό το απαρχαιωμένο οδικό δίκτυο του ’50», επισήμανε καταχειροκροτούμενος ο κ. Κ. Αγοραστός.

Παρουσία του νομάρχη Λάρισας κ. Λουκά Κατσαρού, της υποψήφιας αντιπεριφερειάρχη Λάρισας κας Ρένας Καραλαριώτου, της επάρχου Ελασσόνας κας Μαρίας Μαμάρα και όλων των υποψηφίων περιφερειακών συμβούλων, ο κ. Κ. Αγοραστός αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ανάπτυξης ορεινών όγκων «ΠΙΝΔΟΣ» επισημαίνοντας: «Θεωρώ, ειλικρινά, τεράστιο λάθος της κυβέρνησης που πάγωσε τη χρηματοδότηση. Δεν μιλώ κομματικά. Το πρόγραμμα αυτό ήταν κοινής αποδοχής. Ξεκάθαρη δέσμευσή μας είναι η διεκδίκηση πόρων για τη συνέχιση και ενίσχυση του ολοκληρωμένου προγράμματος βιώσιμης ανάπτυξης «ΠΙΝΔΟΣ» ώστε να ολοκληρωθούν τα αναγκαία έργα και στο νέο δήμο Ελασσόνας».
Εκτενή αναφορά έκανε ο κ. Κ. Αγοραστός και στο θέμα του λιγνίτη επαναλαμβάνοντας ότι «ήταν ο πρώτος εκ των υποψηφίων περιφερειαρχών που μετέβη στην περιοχή τον Αύγουστο εκφράζοντας την απόλυτη αντίθεσή του στην εξόρυξη του λιγνίτη και τη συνεπαγόμενη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος. Για χάρη του Μνημονίου με την τρόικα του ΔΝΤ  η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου αποφάσισε να θυσιάσει το φυσικό περιβάλλον στις επαρχίες Ελασσόνας και Τυρνάβου, τις προοπτικές ήπιας – αειφόρου ανάπτυξής τους καθώς και την υγεία και ποιότητα ζωής των κατοίκων τους.


Παρά τα μισόλογα και τη σκόπιμη ασάφεια των κυβερνητικών παραγόντων, οι αποφάσεις της κυβέρνησης φαίνεται ότι έχουν ήδη ληφθεί. Όπως έχω δηλώσει κατ’ επανάληψη, δηλώνω και τώρα ότι σας στηρίζω απόλυτα στις αποφάσεις σας. Είμαι δίπλα σας για ό,τι χρειαστείτε. Δεσμεύομαι να αναλάβω πρωτοβουλίες πάντα σε συνεργασία μαζί σας για το μείζον αυτό θέμα και να είμαι η φωνή σας, η έκφρασή σας ώστε να κάνουμε πράξη την θέλησή σας. Δεν είστε μόνοι ούτε αδύναμοι. Είμαστε μαζί. Είμαστε πολλοί. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας. Όποιος έχει το δίκαιο με το μέρος του και το διεκδικεί, βγαίνει πάντοτε νικητής όσο δύσκολος κι αν φαίνεται ο αγώνας. Το δικαίωμα στη ζωή δεν είναι διαπραγματεύσιμο».

Στις αναπτυξιακές και κοινωνικές προτεραιότητές του για το νέο δήμο Ελασσόνας, ο κ. Κώστας Αγοραστός ενέταξε «την παράκαμψη Ελασσόνας, τη διεκδίκηση της κατασκευής της σήραγγας της Μελούνας, τη μεταφορά νερού από το Κεφαλόβρυσο στην Ελασσόνα για ύδρευση (έργο που έχει ήδη ενταχθεί στο ΕΣΠΑ – δεσμευόμαστε για την ολοκλήρωσή του και την ολοκλήρωση του φράγματος Αγιονερίου.
Επιτέλους πρέπει στην Ελλάδα να ολοκληρώνουμε τα έργα, τις αναπτυξιακές παρεμβάσεις προκειμένου αυτά να έχουν αποτέλεσμα και να αποδεικνύονται χρήσιμα για τους πολίτες. Η Ελλάδα και ειδικότερα η Θεσσαλία δεν χρειάζονται άλλα γεφύρια της Άρτας», σημείωσε.
Ο κ. Κ. Αγοραστός έθεσε ως κεντρική προτεραιότητά του την προώθηση και διαφήμιση εντός και εκτός Ελλάδος των ποιοτικών προϊόντων με «Θεσσαλική ταυτότητα» και ειδικά για την περιοχή της Ελασσόνας έκανε λόγο για τη φέτα και τα τυροκομικά προϊόντα, το αρνάκι και το κατσικάκι Ελασσόνας. Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι μπορεί στην περιοχή να επεκταθούν οι καλλιέργειες αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, ενώ έκρινε απαραίτητο «να προχωρήσει το συντομότερο το πρόγραμμα για τη στήριξη των καπνοπαραγωγικών περιοχών που έχει καθυστερήσει σημαντικά».
Ο κ. Κ. Αγοραστός παρουσίασε τις εξής προτεραιότητες για το νέο δήμο Ελασσόνας:
  • Η προστασία των οικοσυστημάτων και βιοτόπων ειδικού ενδιαφέροντος  του Ολύμπου. Στόχος μας να διεκδικήσουμε την επέκταση του Εθνικού Δρυμού. 
  • Σχέδιο «ήπιων» μορφών τουριστικής ανάπτυξης για περιοχή  Όλυμπου και διεθνής δικτύωση 
  • Αξιοποίηση της εμπορικής ονομασίας - brand name «το βουνό των θεών». 
  • Αρχαιολογικοί χώροι. Αξιοποίηση αρχαιολογικών  χώρων Αρχαίας Περραιβίας (Αζωρός-Πύθιο-Δολίχη)
  • Η ενθάρρυνση σε δημιουργία μονάδων παραγωγής και τυποποίησης βιολογικών προϊόντων. 
  • Μέτρα προστασίας για τον Ελασσονίτη ποταμό. 
  • Συνεργασία με τους ορειβατικούς συλλόγους για δημιουργία πρότυπου οικολογικού καταφυγίου στον Όλυμπο. 
  • Αναδιαμόρφωση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Ελασσόνας σε “Μουσείο Φύσης και Ιστορίας Ολύμπου”. 
  • Δημιουργία – διάνοιξη, σήμανση μονοπατιών περιπάτων αναψυχής για περιήγηση στη φύση του Ολύμπου και δημιουργία Χώρων Αναψυχής- παρατηρητηρίων 
  • Υποστήριξη της δημιουργίας “ Παραδοσιακών Καταστημάτων με Προϊόντα Ελασσόνας-Ολύμπου” στην Ελασσόνα και σε χωριά στα όπου θα υπάρχει τουριστική κίνηση 
  • Αξιοποίηση προγραμμάτων Αγροτουρισμού – Οικοτουρισμού 
  • Κατασκευή σύγχρονου κολυμβητηρίου για την Ελασσόνα.