Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Ο Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΣΟΦΑΔΕΣ (31/10/2010)

ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ ΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟΥΣ ΣΟΦΑΔΕΣ


«Κόκκινη γραμμή για την Θεσσαλία βαμβάκι, Αχελώος και νιτρορύπανση»


-«Με το νέο νόμο για τον ΕΛΓΑ οι αποζημιώσεις για την βροχή στο βαμβάκι θα δοθούν, αν ποτέ δοθούν, στο τέλος 2011, δηλαδή 15 μήνες μετά τη συγκομιδή!»


«Ψήφο διεκδίκησης για δίκαιες αποζημιώσεις στο βαμβάκι μέσω ΕΛΓΑ, επέκταση του προγράμματος μείωσης της νιτρορύπανσης και υλοποίηση των μεγάλων αρδευτικών έργων όπως ο Αχελώος και τα αρδευτικά δίκτυα στο Σμόκοβο», ζήτησε ο αν. καθηγητής του πανεπιστημίου Μακεδονίας, υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός μιλώντας σε μεγάλη συγκέντρωση στους Σοφάδες.

Ο κ. Κ. Αγοραστός τόνισε ότι ««Οι αγρότες της Θεσσαλίας δεν τρέφουν ψευδαισθήσεις: ψήφος στον κυβερνητικό υποψήφιο κ. Παπατόλια σημαίνει αποδοχή των αποζημιώσεων – ψίχουλα για λίγους στο βαμβάκι, σημαίνει αποδοχή της μη συνέχισης του προγράμματος μείωσης της νιτρορύπανσης, σημαίνει αποδοχή του αναστολής των έργων του Αχελώου και γενικά των αναγκαίων αρδευτικών έργων στη Θεσσαλία.

Αντίθετα, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας αντιλαμβάνονται ότι είναι προς το συμφέρον τους να εκλέξουν περιφερειακή αυτοδιοίκηση και αιρετό περιφερειάρχη να διεκδικεί από την κεντρική εξουσία κι όχι να είναι το μακρύ χέρι του κράτους», σημείωσε.
Ο κ. Κ. Αγοραστός χαρακτήρισε «την βαμβακοκαλλιέργεια ως την βασικότερη πηγή εισοδήματος συνολικά για την τοπική οικονομία και κοινωνία της Θεσσαλίας, άρα οι αποζημιώσεις για τη μεγάλη καταστροφή φέτος στο βαμβάκι από το πράσινο σκουλήκι και τις βροχοπτώσεις είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για τους αγρότες αλλά συνολικά για την τοπική αγορά», είπε.

 Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας έκανε ειδική αναφορά στον «καταστροφικό», όπως τον χαρακτήρισε «νέο νόμο του ΕΛΓΑ για τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο αφού οι παραγωγοί υποχρεούνται να πληρώνουν μεγάλες εισφορές και θα παίρνουν μόνο προκαταβολές και αποζημίωση στο τέλος του χρόνου υπό την προϋπόθεση ότι οι συνολικές αποζημιώσεις που έδωσε ο ΕΛΓΑ είναι λιγότερες από τις εισφορές των αγροτών. Φανταστείτε ότι για τη μεγάλη καταστροφή που υφίστανται αυτές τις ημέρες οι βαμβακοπαραγωγοί από τις βροχοπτώσεις, αν η διαδικασία ξεκινήσει από το 2011, τότε θα πάρουν μια προκαταβολή πιθανόν τον Φεβρουάριο και εξόφληση αν έχει λεφτά ο ΕΛΓΑ στο τέλος του 2011. Δηλαδή θα πάρουν αποζημίωση 15 ολόκληρους μήνες μετά τη συγκομιδή!», εξήγησε.
«Εμείς στον ενωτικό συνδυασμό «Συμμαχία Υπέρ των Πολιτών» είμαστε ξεκάθαρα και χωρίς υπεκφυγές και μισόλογα υπέρ της χορήγησης δίκαιων αποζημιώσεων για τις ζημιές στο βαμβάκι, είμαστε υπέρ των εξατομικευμένων αποζημιώσεων μέσω ΕΛΓΑ για κάθε παραγωγό με βάση φυσικά το μέγεθος της ζημιάς. Λέμε όχι απερίφραστα σε αποζημιώσεις – ψίχουλα ευρώ μέσω ΠΣΕΑ και σε αποζημιώσεις μετά από 15 μήνες!», τόνισε ο κ. Κώστας Αγοραστός.
Εκτενή αναφορά έκανε και στο θέμα της νιτρορύπανσης επισημαίνοντας:
«Σε μια περιοχή όπως ο Θεσσαλικός κάμπος, το πρόγραμμα αυτό είναι ανάσα. Ένα από τα προγράμματα – δεν είναι δα και τόσα πολλά στη χώρας – που αποδεικνύεται απολύτως πετυχημένο προσφέροντας στο περιβάλλον, στην αλλαγή νοοτροπίας στον αγρότη, στην εξοικονόμηση νερού, στην ανθρώπινη υγεία,
Αντί λοιπόν αυτό το πρόγραμμα όχι μόνο να συνεχιστεί με τους ήδη ενταγμένους αγρότες αλλά και να εξασφαλισθούν πρόσθετοι για να ενταχθούν κι άλλοι αγρότες ώστε τα αποτελέσματα να είναι πιο ουσιαστικά, η κυβέρνηση προσπαθεί να εξοικονομήσει πόρους κόβοντας απ’ αυτό το πρόγραμμα».
Παρουσιάζοντας τις κοινωνικές και αναπτυξιακές προτεραιότητές του για την περιοχή των Σοφάδων, ο κ. Κ. Αγοραστός επανέλαβε την δέσμευσή του η ανανέωση της άδειας γεωτρήσεων να γίνεται χωρίς κόστος για τους αγρότες», ενώ χαρακτήρισε «κόκκινη γραμμή» την ολοκλήρωση των έργων εκτροπής του Αχελώου.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «ο απερχόμενος νομάρχης κ. Αλεξάκος ενώ κληρονόμησε έτοιμη τη μελέτη «Ύδρευσης της Ανατολικής πλευράς του Νομού από την Λίμνη Σμοκόβου» δεν έκανε καμιά ενέργεια για να την δημοπρατήσει και να λύσει τα προβλήματα ύδρευσης ολόκληρης της περιοχής».
Ειδική αναφορά έκανε στην Ε-65 επισημαίνοντας: «είναι για τον ενωτικό συνδυασμό «Συμμαχία Υπέρ των Πολιτών κεντρική προτεραιότητα η ολοκλήρωση της Ε-65, η οποία πραγματικά θα αποτελέσει εφαλτήριο ανάπτυξης για την Δυτική Θεσσαλία και θα βγάλει από την οδική απομόνωση τους Σοφάδες με τους δύο κόμβους στους Σοφάδες και την Ανάβρα.
Θεωρούμε εγκληματικό λάθος που για να πληρώσει τα τοκογλυφικά επιτόκια στο ΔΝΤ η κυβέρνηση αποφάσισε να εκμηδενίσει τη χρηματοδότηση στο σημαντικό αυτό έργο καταδικάζοντας 450 εργαζόμενους στην ανεργία και στερώντας από την τοπική οικονομία στη Δυτική Θεσσαλία πάνω από 30 εκατ. ευρώ το μήνα».
Στις προτεραιότητές του για το νέο δήμο Σοφάδων ο κ. Κ. Αγοραστός ενέταξε:
  • Επέκταση του αρδευτικού δικτύου σε όλη την έκταση του δήμου Σοφάδων με αξιοποίηση του νερού της λίμνης Σμοκόβου και των ποταμών Σοφαδίτη, Βρενίκου, Φερσαλίτη και Ίτολη. Μελέτες για κατασκευή λιμνοδεξαμενών αποθήκευσης νερού, παρόχθιων αρδευτικών αντλιοστασίων και έργα καθαρισμού και διαμόρφωσης όλων των καναλιών ώστε να επιτευχθεί η σωστή άρδευση όλων των γεωργικών εκτάσεων. Προώθηση κλειστών δικτύων άρδευσης και συστήματος άρδευσης με σταγόνα. 
  • Εκπόνηση Χωροταξικού Σχεδίου για τη λίμνη Σμοκόβου, με δημιουργία βιολογικών καθαρισμών στους οικισμούς πέριξ της λίμνης για να παραμείνει η ποιότητα των υδάτων σε πολύ ψηλά επίπεδα. 
  • Η λίμνη Σμοκόβου, τα λουτρά Σμοκόβου, η αξιοποίηση των ιαματικών πηγών Σουλαντά και η Ρεντίνα μπορούν και πρέπει να δώσουν μια άλλη δυναμική ανάπτυξης στην περιοχή με έμφαση στον τουρισμό και τον πολιτισμό. 
  • Οι Σοφάδες χρειάζονται ένα σύγχρονο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο. 
  • Σύγχρονο δίκτυο ύδρευσης έτσι ώστε με την ολοκλήρωση του έργου του βιολογικού καθαρισμού που θα δημοπρατηθεί σύντομα αλλά και του δικτύου ακαθάρτων που δημοπρατήθηκε πρόσφατα να αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων. 
  • Οριστική λύση για τον παλαιό οικισμό των τσιγγάνων μέσα από διαβούλευση, κοινά αποδεκτές λύσεις και με σεβασμό στο περιβάλλον. 
  • Ενίσχυση των δομών πρόνοιας, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013, για παιδιά, ηλικιωμένους, άτομα με ειδικές ικανότητες και RΟΜ 
  • Βελτίωση αρδευτικού δικτύου αγροκτήματος Γεφυρίων-Πασχαλίτσας και αρδευτικού δικτύου αγροκτήματος Λεονταρίου-Γραμματικού 
  • Οδικές συνδέσεις Σοφάδες – Πύργος Κιερίου – Ματαράγκα, και Σοφάδες – Μαυραχάδες – Φίλια. 
  • Ολοκλήρωση έργων στο Οδικό κύκλωμα Λ. Σμοκόβου στο τμήμα Νέο Μοναστήρι-Σοφάδες όπου τα έργα έχουν «παγώσει».  
  • Βελτίωση των οδικών συνδέσεων του Δήμου τόσο στο ορεινό όσο και στο πεδινό τμήμα. 
  • Στήριξη δράσεων πολιτισμού και ενίσχυση υπαρχόντων πολιτιστικών γεγονότων (Καρναβάλι Σοφάδων, Φεστιβαλ Λίμνης Σμοκόβου κ.α.) 
  • Ανάπλαση του ποταμού Σοφαδίτη μέσα στον ιστό της πόλης, ένα έργο που θα αλλάξει τη φυσιογνωμία της πόλης. 
  • Κατασκευή κολυμβητηρίου στην έδρα του Δήμου για τις ανάγκες ολόκληρου του Δήμου Σοφάδων. 
  • Στήριξη των δρομολογίων του Θεσσαλικού σιδηρόδρομου.