Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ (31/10/2010)


ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΚΩΣΤΑ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ ΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ

«Πύλη εισόδου στη Θεσσαλία Καλαμπάκα – Μετέωρα»

-«Εγκληματικά λάθη της κυβέρνησης το πάγωμα της χρηματοδότησης για τα έργα της Ε-65 και του προγράμματος ανάπτυξης ορεινών όγκων «ΠΙΝΔΟΣ»


«Μήνυμα μεγάλης νίκης» χαρακτήρισε την εντυπωσιακή σε όγκο και παλμό συγκέντρωση της Καλαμπάκας ο αν. καθηγητής του πανεπιστημίου Μακεδονίας, υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός.
Απευθυνόμενος στους πολίτες της περιοχής που είχαν γεμίσει ασφυκτικά το Εκθεσιακό Κέντρο, ενώ πολλοί βρίσκονταν εκτός της αίθουσας, ο κ. Κώστας Αγοραστός έθεσε ως πρώτη του προτεραιότητα «η Καλαμπάκα με τα Μετέωρα που αποτελούν πόλο έλξης διεθνούς εμβέλειας να ενισχυθούν ώστε να αποτελούν  πύλη εισόδου για όλη την περιφέρεια Θεσσαλίας».

Ο κ. Κ. Αγοραστός επανέλαβε για ακόμη μια φορά την δέσμευσή του «να μην επιβάλλει νέους φόρους στη Θεσσαλία αντίθετα με τον κυβερνητικό υποψήφιο που δεν το κρύβει», ενώ κατέστησε σαφές ότι «στόχος του είναι η ισόρροπη ανάπτυξη κάθε περιοχής με αξιοποίηση των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων».

Σχολιάζοντας το δίλημμα που έθεσε ο πρωθυπουργός, ο κ. Κ. Αγοραστός τόνισε:
«Οι πολίτες, πέρα και πάνω από κόμματα, δεν αντιλαμβάνονται πως ένας Πρωθυπουργός -και αναφέρομαι στη θεσμική διάσταση του αξιώματος- λέει ευθέως στους πολίτες ότι ή υπερψηφίζετε τις δικές μου επιλογές ή πάμε σε εκλογές. Μα αν, οι επιλογές του είχαν δυναμική, έφερναν αποτελέσματα, θα χρειαζόταν να τρομοκρατήσει τον κόσμο;  Πίσω από τις απειλές κρύβεται πολύ απλά η αποτυχία των επιλογών και της πολιτικής του κ. Παπανδρέου».

Παράλληλα, ο κ. Κ. Αγοραστός επανέθεσε σε άλλη διάσταση το δίλημμα που έθεσε ο πρωθυπουργός στον ελληνικό λαό: «Ή ψηφίζετε τους υποψηφίους μου σε κάθε περιφέρεια ή χρεοκοπία;» επισημαίνοντας: «Στη Θεσσαλία, αξιότιμε κύριε πρωθυπουργέ, ο κυβερνητικός υποψήφιος και η χρεοκοπία ταυτίζονται!



Διότι ο κυβερνητικός υποψήφιος και απερχόμενος νομάρχης κατάφερε, διότι περί κατορθώματος πρόκειται, να υπερχρεώσει τη νομαρχία Μαγνησίας, την οποία μάλιστα παρέλαβε πριν 4 χρόνια με πλεόνασμα 1 εκατ. 830 χιλ. ευρώ σύμφωνα με τον πρώην νομάρχη κ. Γιάννη Πρίντζο. Και μάλιστα τα χρέη προέκυψαν χωρίς να γίνει έργο».
Αναφερόμενος στις αναπτυξιακές και κοινωνικές προτεραιότητές του για την περιοχή της Καλαμπάκας ο κ. Κώστας Αγοραστός ξεκαθάρισε ότι στόχος του είναι η προώθηση και η διαφήμιση εντός και εκτός Ελλάδος των ποιοτικών προϊόντων με «Θεσσαλική ταυτότητα» όπως τα φασόλια και οι πατάτες στα Χάσια και στην Πίνδο,  τα μήλα στο Ελάφι και στη Φάρμα, τα  κάστανα στην Καστανιά, τα κεφαλοτύρια, η φέτα και το κρέας στις περιοχές του Ασπροποτάμου, των Χασίων, της Καστανιάς και του Μαλακασίου.
Ο κ. Κ. Αγοραστός δεσμεύτηκε να είναι οι γεωτεχνικοί στους αγρούς, δίπλα στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, να συσταθεί ομάδα διαχείρισης κρίσεων στον αγροτικό τομέα και να προωθηθούν έργα για την προστασία και ανάδειξη των δασών της περιοχής.
Στον τομέα της αξιοποίησης των υδάτινων πόρων έθεσε για την περιοχή της Καλαμπάκας τις εξής προτεραιότητες:
  • Η ολοκλήρωση του φράγματος Ληθαίου και των αρδευτικών δικτύων διανομής ώστε να αρδεύονται 5.500 στρ και να συγκρατούνται 2,5 εκ κυβικά μέτρα νερού.  
  • Η προώθηση φραγμάτων μικρότερης κλίμακας με αρδευτικό και υδρευτικό σκοπό όπως των Αγναντιάς και Πλατάνου 
  • Η ολοκλήρωση και ο εξορθολογισμός λειτουργίας των  υφιστάμενων δικτύων άρδευσης του Νομού Τρικάλων 
  • Η βελτιστοποίηση και τον εκσυγχρονισμό λειτουργίας των υφιστάμενων αρδευτικών αντλιοστασίων. 
  • Η ολοκλήρωση των δικτύων και της λειτουργικότητας του φράγματος Λογγά
Αναφερόμενος γενικότερα στα έργα υποδομής έθεσε ως «κεντρική προτεραιότητα την ολοκλήρωση της Ε-65, η οποία πραγματικά θα αποτελέσει εφαλτήριο ανάπτυξης για την Δυτική Θεσσαλία.
Το έργο αυτό αναβαθμίζει την Δυτική Θεσσαλία και καθιστά το νομό Τρικάλων κόμβο σύνδεσης της Δυτικής Ελλάδας και Δυτικής Μακεδονίας με την υπόλοιπη Θεσσαλία  Θεωρούμε εγκληματικό λάθος που για να πληρώσει τα τοκογλυφικά επιτόκια στο ΔΝΤ η κυβέρνηση αποφάσισε να εκμηδενίσει τη χρηματοδότηση στο σημαντικό αυτό έργο καταδικάζοντας 450 εργαζόμενους στην ανεργία και στερώντας από την τοπική οικονομία στη Δυτική Θεσσαλία πάνω από 30 εκατ. ευρώ το μήνα», υπογράμμισε ο κ. Κ. Αγοραστός και επισήμανε ότι στις προτεραιότητές του είναι ακόμη:
  • Η ολοκλήρωση οδικού άξονα Τρίκαλα – Λάρισα 
  • Η ολοκλήρωση Ε. Ο. Τρικάλων - Καλαμπάκας  
  • Οι παρακάμψεις  Τρικάλων, Καλαμπάκας 
  • Η βελτίωση του δρόμου Καλαμπάκα –Γρεβενά (τμήμα από το   Μουργκάνι μέχρι διασταύρωση προς Δεσκάτη.) 
  • Η βελτίωση και αισθητική αναβάθμιση του Οδικού Κυκλώματος Ασπροποτάμου 
  • Η ολοκλήρωση του Οδικού Κυκλώματος Μετεώρων.
Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε στην προώθηση έργων ύδρευσης, κατασκευής αποχετευτικών δικτύων και βιολογικού καθαρισμού κι ενδεικτικά ανέφερε:
  • Επέκταση υπαρχόντων αποχετευτικών δικτύων Τρικάλων και Καλαμπάκας 
  • Κατασκευή αποχετευτικών δικτύων στο μεγάλα αστικά κέντρα 
  • Κατασκευή των δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων Ι.Μ. Μετεώρων 
  • Κατασκευή δικτύων ύδρευσης του Δήμου Καστανιάς 
  • Κατασκευή δικτύων ύδρευσης Κοινότητας Ασπροποτάμου
«Στο πρόγραμμά μας είναι η προώθηση για έγκριση των μελετών για ΓΠΣ Καλαμπάκας και ΣΧΟΟΑΠ Δήμου Κλεινοβού», σημείωσε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας και έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στον τουρισμό σημειώνοντας τα εξής τρία συγκριτικά πλεονεκτήματα της Θεσσαλίας:
  • Σε αντίθεση με την Κρήτη, το Ιόνιο κι άλλες περιοχές η Θεσσαλία δεν είναι επιχειρηματικά δέσμια μεγάλων τουριστικών γραφείων κι επιχειρήσεων. 
  • Η Θεσσαλία έχει ανεκμετάλλευτο «δυναμικό», τόσο σε φυσικούς όσο και σε ανθρώπινους πόρους. 
  • Η διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων 2013 είναι ένας τεράστιος μοχλός ανάπτυξης και προβολής.
Εμείς έχουμε από την αρχή πάρει καθαρή θέση υπέρ του να γίνουν αθλήματα και πολιτιστικές εκδηλώσεις και στους 4 νομούς της Θεσσαλίας. Αντίθετα, ο απερχόμενος νομάρχης Μαγνησίας μέχρι πέρυσι ήταν κάθετα αρνητικός στο να γίνουν αγώνες ή εκδηλώσεις στα Τρίκαλα και την Καρδίτσα και άλλαξε την θέση του μόλις φέτος, όταν δηλαδή εκδήλωσε την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος περιφερειάρχης. Το γεγονός αυτό μαζί με πολλά άλλα, αποκαλύπτει το μέγεθος της αναξιοπιστίας του αλλά και το πόσο απόμακρος είναι από τους πολίτες της Δυτικής Θεσσαλίας και τις ανάγκες της περιοχής».
Ο κ. Κώστας Αγοραστός διατράνωσε την ακλόνητη πεποίθησή του ότι «με την κατάλληλη υποστήριξη η περιοχή της Καλαμπάκας και των Μετεώρων μπορεί να πάει ακόμη καλύτερα καθώς διαθέτει σημαντικούς τουριστικούς πόρους
φυσικό περιβάλλον, πληθώρα βυζαντινών μνημείων, παραδοσιακούς οικισμούς,
αρχαιολογικούς χώρους.
Είμαστε αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής:
  • Την διατήρηση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και της πολιτιστικής ταυτότητας των ορεινών οικισμών. 
  • Την προώθηση των ποιοτικών τοπικών προϊόντων  γεωργίας -  κτηνοτροφίας 
  • Την αναβάθμιση της Ελεγχόμενης Κυνηγετικής Περιοχής Κόζιακα προσφέροντας υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και αποτελώντας πόλο έλξης κυνηγετικού τουρισμού από όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες», σημείωσε ο κ. Κ. Αγοραστός και δεσμεύτηκε για την περαιτέρω στήριξη του θρησκευτικού τουρισμού αλλά και την προώθηση νέων μορφών τουρισμού όπως ο περιηγητικός, ο οικοτουρισμός, ο ορεινός και ο συνεδριακός τουρισμός.
Στον τομέα του πολιτισμού βαρύτητα έδωσε στην ανάδειξη και δικτύωση των αρχαιοτήτων και των μνημείων της περιοχής με την ολοκληρωμένη ανάδειξή τους, όπως: Αποκατάσταση Ιεράς Μονής Σταγιάδων, Ανάδειξη μνημείων Δήμου Βασιλικής, Ανάδειξη Ιεράς Μονής Λιμποχόβου ΔΔ Παναγίας, Αποκατάσταση Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Οξύνειας, Ανακαίνιση Δημοτικού Σχολείου Καστρακίου, Αποκατάσταση Ι.Ν. Τιμίου Σταυρού Δολιανών, Αποκατάσταση Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου Αγ. Παρασκευής και αντιστήριξη γεωλισθήσεων περιβάλλοντος χώρου και αποκατάσταση τοξωτών Γεφυριών Δ.Κ. Ασπροποτάμου και Χασίων.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Κώστας Αγοραστός στο πρόγραμμα «ΠΙΝΔΟΣ» χαρακτηρίζοντας «τεράστιο λάθος» της κυβέρνησης που σταμάτησε τη χρηματοδότησή του.
«Είναι ξεκάθαρη δέσμευσή μας για την διεκδίκηση πόρων ώστε να συνεχισθεί το πρόγραμμα ΠΙΝΔΟΣ και να ολοκληρωθούν μέσω αυτού σημαντικά έργα για την περιοχή όπως:
  • Ολοκλήρωση οδού Κρανιά-Παλιοχώρι-Κλεινοβός και Κλεινοβού – Γκολέμι 
  • Ολοκλήρωση Οδικό κύκλωμα Μετεώρων
  • Ολοκλήρωση οδού Ελληνόκαστρο – Νέα Ζωή 
  • Ανάδειξη παλαιών πέτρινων σχολείων σε Λαογραφικά Μουσεία
  • Έργα Αποκατάστασης Ι.Μ μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς 
  • Έργα στήριξης της επιχειρηματικότητας και κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού του Ορεινού Όγκου.
Στις προτεραιότητές του για την περιοχή της Καλαμπάκας ο κ. Κ. Αγοραστός ενέταξε επίσης την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και εκπαίδευσης, την προώθηση της καινοτομίας, τη στήριξη της δυναμικής τοπικής αγοράς και τη στήριξη των υγιών επιχειρήσεων.