Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

ΣΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΑΓΙΟΝΕΡΙΟΥ ΜΕ ΕΠΑΡΧΟ & ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ (28/9/2010)


ΣΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΑΓΙΟΝΕΡΙΟΥ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ ΜΕ
ΤΗΝ ΕΠΑΡΧΟ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ

«Έργα, όχι λόγια, χρειάζεται η Θεσσαλία »

-« Η Θεσσαλία δικαιούται και πρέπει να έχει αιρετή περιφερειακή αρχή που να είναι ικανή και ελεύθερη να διεκδικεί αλλά και να ελέγχει την κεντρική εξουσία»

« Η Θεσσαλία έχει ανάγκη εδώ και τώρα από συγκεκριμένα έργα, όχι  από «θα» ή υποσχέσεις που χάνονται στο βάθος του χρόνου. Η ένταξη των έργων ολοκλήρωσης του φράγματος Αγιονερίου από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης 2007-13 πρέπει να γίνει πράξη το συντομότερο», επισήμανε ο αν. καθηγητής του πανεπιστημίου Μακεδονίας, υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός που επισκέφθηκε το φράγμα Αγιονερίου.
Τον υποψήφιο περιφερειάρχη Θεσσαλίας συνόδευαν η έπαρχος Ελασσόνας κα Μαρία Μαμάρα, οι αντινομάρχες κα Ρένα Καραλαριώτου και Χρήστος Καλομπάτσιος, ο γενικός γραμματέας της νομαρχίας κ. Βασίλης Ντόκος, ο ειδικός σύμβουλος του νομάρχη Λάρισας κ. Κώστας Γκούμας και ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων κ. Μιχάλης Σακελλάρης.
«Το φράγμα μαζί με το αρδευτικό δίκτυο είναι απολύτως αναγκαία για την επαρχία Ελασσόνας, η οποία μπορεί και πρέπει να είναι πρωτοπόρος στην παραγωγή ποιοτικών και ασφαλών προϊόντων με επωνυμία, τόσο γεωργικών όσο και κτηνοτροφικών. Τέτοια έργα χρειάζεται η Ελασσόνα, όχι να μετατραπεί σε … κρανίου τόπο από την εξόρυξη λιγνίτη», υπογράμμισε ο κ. Κ. Αγοραστός.
Σχολιάζοντας τις σχετικές δηλώσεις του κ. Κ. Σκανδαλίδη ο κ. Κ. Αγοραστός τόνισε με έμφαση: «η αιρετή περιφέρεια πρέπει να είναι το θεσμικό αντίβαρο στην κεντρική εξουσία κι όχι το μακρύ χέρι του κράτους. Η Θεσσαλία δικαιούται και πρέπει να έχει μια περιφερειακή αρχή που να είναι ικανή και ελεύθερη να διεκδικεί από την κεντρική εξουσία, να την ελέγχει στο αν και κατά πόσο υλοποιεί τις υποσχέσεις της απέναντι στον τόπο μας και φυσικά με σωστό προγραμματισμό και την κατάλληλη τεκμηρίωση να εξασφαλίζει ακόμη περισσότερους πόρους από ανταγωνιστικά προγράμματα».
Ενημέρωση για το φράγμα Αγιονερίου έκανε ο κ. Κώστας Γκούμας επισημαίνοντας ότι «υπάρχουν εγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί όροι για το έργο, όμως απαιτούνται απαλλοτριώσεις 1500 στρ. τόσο για τη θέση του φράγματος όσο και για τη λεκάνη κατάκλυσης για την οποία απαιτείται ανασύνταξη των κτηματολογίων».
Για την εργολαβία ανέφερε ότι «δεν έχει εκκαθαριστεί και το έργο δεν έχει παραληφθεί», ενώ πρέπει να γίνουν οι εξής εργασίες: «επικαιροποίηση της μελέτης, απαλλοτριώσεις, κατασκευή έργου με αντικείμενο σώμα φράγματος, εργασίες έμφραξης, μηχανολογικά, δύο μεγάλα αντλιοστάσια (η άρδευση της προβλεπόμενης από την μελέτη περιοχής θα γίνει με άντληση και προστατευτικό ανάχωμα στη λεκάνη κατάκλυσης».


Για το αρδευτικό δίκτυο ο κ. Κ. Γκούμας είπε ότι «υπάρχει παλαιά μελέτη και μεταγενέστερος αναδασμός, συνεπώς απαιτείται τροποποίηση της μελέτης, με εκτιμώμενο κόστος αρδευτικού 30 εκατ. €».
Όσον αφορά το εκτιμώμενο κόστος για την ολοκλήρωση του φράγματος (χωρίς το αρδευτικό δίκτυο) το υπολόγισε στα 20 εκατ. € με απαιτούμενο χρόνο ολοκλήρωσης 2 έως 3 χρόνια.