Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

ΣΤΟΝ ΟΕΒΕΜ Ο Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ (19/9/2010)


ΕΠΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΟΥ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ ΣΤΟΝ ΒΟΛΟ

«Κανένας φόρος από την αιρετή περιφέρεια»

-Στη συνάντησή του με τους επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους της Μαγνησίας τόνισε: 
«Η Θεσσαλία δεν θέλει νέους φόρους αλλά ανάπτυξη, νέες θέσεις εργασίας και αύξηση του εισοδήματος για να τονωθεί η τοπική αγορά»


Την κατηγορηματική δέσμευσή του ότι ως «ο πρώτος αιρετός περιφερειάρχης Θεσσαλίας με την ψήφο και τη στήριξη των Θεσσαλών δεν πρόκειται να επιβάλλει κανένα φόρο» επανέλαβε ο κ. Κώστας Αγοραστός στη συνάντησή του με την διοίκηση της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Νομού Μαγνησίας.
«Σε μια εποχή που λόγω της πολιτικής του μνημονίου στενάζει η αγορά από την εξοντωτική φορολογία την ώρα μάλιστα που η αγοραστική δύναμη του κόσμου έχει μειωθεί αισθητά, η επιβολή νέων φόρων από την αυτοδιοίκηση είναι αντίθετη σε κάθε οικονομική και αναπτυξιακή λογική και πάντως είναι έξω από τη δική μου πολιτική», επισήμανε ο κ. Κώστας Αγοραστός υπενθυμίζοντας ότι τέτοια δυνατότητα, δηλαδή «την επιβολή τελών, εισφορών και δικαιωμάτων» δίνει ο νόμος για τον «Καλλικράτη» στις αιρετές περιφέρειες με τα άρθρα 163, 190 και 192».


«Η οικονομία και η κοινωνία της Θεσσαλίας δεν αντέχουν άλλους φόρους. Η Θεσσαλία χρειάζεται ανάπτυξη, χρειάζεται νέες θέσεις εργασίας, χρειάζεται αύξηση του εισοδήματος για να τονωθεί η αγορά που έχει όσο ποτέ άλλοτε ανάγκη από ρευστότητα», τόνισε ο κ. Κώστας Αγοραστός και πρόσθεσε με την ιδιότητά του ως αν. καθηγητή του πανεπιστημίου Μακεδονίας: «είναι νόμος στην οικονομική επιστήμη ότι η αύξηση των φόρων σ΄ αυτή την οικονομική συγκυρία και μ΄ αυτό το μείγμα οικονομικής πολιτικής που ακολουθείται δεν αυξάνει αλλά αντίθετα μειώνει τα φορολογικά έσοδα αφού μειώνεται η κατανάλωση και διογκώνεται η φοροδιαφυγή. Αυτό βλέπουμε να συμβαίνει τώρα με το μνημόνιο που αιχμαλωτίζει τη χώρα μας σ’ ένα φαύλο κύκλο ύφεσης, ελλειμμάτων, ανεργίας και λουκέτων. Γι’ αυτό οι πολίτες έχουν μοναδική ευκαιρία στις περιφερειακές εκλογές να καταψηφίσουν το μνημόνιο και τον υποστηρικτή του σε κάθε περιφέρεια και να ψηφίσουν αυτούς που με συνέπεια και με πράξεις προωθούν την απασχόληση, την ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή».
Στη συνάντηση έγινε εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για τα προβλήματα που απασχολούν τους επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους της Μαγνησίας: την κρίση στην αγορά, την καθυστέρηση στα μεγάλα αναπτυξιακά έργα όπως ο περιφερειακός του Βόλου, την υπέρμετρη αύξηση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών, τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ, την έλλειψη ρευστότητας, τα λουκέτα σε εκατοντάδες καταστήματα και επιχειρήσεις.
Παράλληλα, έγινε συζήτηση για τους τρόπους στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τη νέα αιρετή περιφέρεια και ιδίως τα αναπτυξιακά προγράμματα από τα οποία μπορούν να ενισχυθούν.
Ο κ. Κώστας Αγοραστός αφού υπενθύμισε τη συστηματική προσπάθειά του να γίνουν πιο ορθολογικές οι προϋποθέσεις για την υπαγωγή μιας εταιρείας στον «ΤΕΙΡΕΣΙΑ», επανέλαβε την δέσμευσή του «να στηρίξει κατά απόλυτη προτεραιότητα την υγιή επιχειρηματικότητα και ιδίως τους μικρομεσαίους».
Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας άκουσε με ιδιαίτερη προσοχή τις θέσεις της Ομοσπονδίας ΕΒΕ Ν. Μαγνησίας και δεσμεύτηκε να τις συμπεριλάβει στο αναπτυξιακό του πρόγραμμα, το οποίο, όπως ξεκαθάρισε, «είναι δυναμικό κι όχι στατικό, δηλαδή θα επικαιροποιείται σύμφωνα με τις ανάγκες των καιρών καθώς τα δεδομένα μεταβάλλονται με ιλιγγιώδη ταχύτητα».