Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Η ίδρυση Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού στο Δήμο Νοτίου Πηλίου ήταν το αντικείμενο συνάντησης του περιφερειάρχη Θεσσαλίας και του δημάρχου Νοτίου Πηλίου

  Δευτέρα, 15 Απριλίου 2013


Κώστας Αγοραστός: «Θετική πρωτοβουλία, συνεργαζόμαστε για την διεκδίκηση της Ακαδημίας»


Νίκος Φορτούνας: «Η υλοποίηση του έργου θα αποτελέσει μεγάλο αναπτυξιακό έργο για την ευρύτερη περιοχή»




Η κατασκευή κτηριακών εγκαταστάσεων και η ίδρυση Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού στο Δήμο Νοτίου Πηλίου και συγκεκριμένα στην περιοχή μεταξύ Γατζέας και Καλών Νερών, ήταν το αντικείμενο συζήτησης μεταξύ του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού και του δημάρχου Νοτίου Πηλίου κ. Νικόλαου Φορτούνα, παρουσία και του προέδρου της ΕΛΜΕ Μαγνησίας. Ένα αίτημα το οποίο βρίσκεται στο προσκήνιο εδώ και αρκετά χρόνια, χωρίς όμως να έχει προχωρήσει περεταίρω.
Ο κ. Ν. Φορτούνας αναφέρθηκε σε όλες τις ενέργειες οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα από τους τρείς παράγοντες διεκδίκησης, δηλαδή το Δήμο Νοτίου Πηλίου, το Δήμο Βόλου και το 2ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας. Το ενθαρρυντικότερο μάλιστα από τα αποτελέσματα των προηγουμένων ενεργειών ήταν η εξασφάλιση θετικής τοποθέτησης από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου και συγκεκριμένα του γραμματέα κ Αθανάσιου Μπούσιου, αλλά και του Υπουργού Ναυτιλίας & Αιγαίου κ. Κωστή Μουσουρούλη. Παράλληλα ο δήμαρχος αναφέρθηκε στα επιχειρήματα τα οποία συνηγορούν στην έναρξη της κατασκευής των δομών και την ίδρυση και λειτουργία των Σχολών και τόνισε ότι η ίδρυση των Σχολών αποτελεί στην ουσία αναπτυξιακό έργο: «Είναι ένα απαραίτητο έργο εκπαίδευσης αλλά και ένα έργο ανάπτυξης αφού οι απόφοιτοι των σχολών θα αποτελέσουν φορείς εισαγωγής συναλλάγματος, ιδιαίτερα απαραίτητου στις καταστάσεις οικονομικής κρίσης που βιώνουμε».
Ο κ. Φορτούνας ζήτησε από τον κ Αγοραστό τη συμπαράστασή του με στόχο την πραγματοποίηση του επί πολλά χρόνια αιτήματος αυτού, όχι μόνον του ναυτικού κόσμου αλλά και των κατοίκων της Μαγνησίας. Τέλος, ζήτησε τη στήριξη του περιφερειάρχη ώστε η χρηματοδότηση του έργου να πραγματοποιηθεί από πόρους του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020.
Ο κ. Κ. Αγοραστός από την πλευρά του, δήλωσε την αμέριστη συμπαράστασή του σε έργα πνοής, έργα ανάπτυξης, έργα εκπαίδευσης αλλά και επενδυτικά έργα όπως είναι η Ίδρυση Σχολών Εμπορικού Ναυτικού στη Θεσσαλία και μάλιστα σε ένα Δήμο με τόσο σπουδαία ναυτική παράδοση όπως ο Δήμος Νοτίου Πηλίου. Τόνισε μάλιστα ότι το έργο αυτό ολοκληρώνει τον εκπαιδευτικό χάρτη της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Θεσσαλίας, πρόκειται να αποτελέσει μοχλό επαγγελματικής αποκατάστασης για εκατοντάδες νέους της Κεντρικής Ελλάδας και συνεργεί στην οικονομική ανάπτυξη όχι μόνο της περιοχής αλλά της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Ο περιφερειάρχης ενημέρωσε για τις ενέργειες που απαιτούνται ώστε να ωριμάσει η μελέτη και να μπορέσει να ενταχθεί το έργο στο νέο ΕΣΠΑ και στην υλοποίησή. Έτσι προσδιόρισε το επόμενο βήμα το οποίο είναι η συλλογή των στοιχείων των προηγούμενων μελετών και η προσαρμογή τους στις σύγχρονες απαιτήσεις. Τα στοιχεία αυτά πρόκειται να συνθέσουν πλήρη φάκελο ο οποίος θα υποβληθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες για την λήψη όλων των απαραίτητων εγκρίσεων, την υποχρέωση της συγκέντρωσης των οποίων ανέλαβε ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου.
Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας κ. διευθυντής του 2ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας αναφέρθηκε στους λόγους οι οποίοι καθιστούν απαραίτητη την ίδρυση των Ακαδημιών και στην θέληση ολόκληρου του εκπαιδευτικού κόσμου της Μαγνησίας να στηρίξει τόσο τη διεκδίκηση όσο και τη μετέπειτα λειτουργία των Δημοσίων αυτών Ναυτικών Σχολών. Αναφέρθηκε στο «φυτώριο» του Ναυτικού Τομέα του 2ου ΕΠΑΛ ο οποίος είναι ουσιαστικά μοναδικός στη κεντρική και βόρειο Ελλάδα και ότι οι 200 περίπου μαθητές του μπορεί να αποτελέσουν τον πυρήνα των μελλοντικών φοιτητών των Ναυτικών Ακαδημιών στο Νότιο Πήλιο. Αναφέρθηκε στην υπάρχουσα πολύτιμη εκπαιδευτική εμπειρία των εκπαιδευτικών του Ναυτικού Τομέα του Σχολείου η οποία μπορεί να αποδειχτεί πολύτιμη στη λειτουργία των Σχολών. Επίσης αναφέρθηκε στη «δεξαμενή» γνώσης και εμπειρίας των Πολυτεχνικών σχολών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του ΤΕΙ Λάρισας η οποία μπορεί να στηρίξει εκπαιδευτικά και γνωστικά και τις Ναυτικές Ακαδημίες.
Τέλος αναφέρθηκε ότι υφίστανται προηγούμενες μελέτες κατασκευής των Σχολών αφού προγενέστερες διαδικασίες έφτασαν μέχρι και τη δημοπράτηση του έργου. Αυτές βέβαια μπορεί να αποτελέσουν το μεγαλύτερο μέρος των απαιτούμενων φακέλων οι οποίοι θα υποβληθούν για τη χρηματοδότηση και την κατασκευή των Σχολών.
Οι κ.κ Φορτούνας και Σαβελίδης ευχαρίστησαν τον κ. Αγοραστό για τη θετική στάση του στο θέμα αυτό και τόνισαν τη βεβαιότητά τους για τον καθοριστικό ρόλο που πρόκειται να διαδραματίσει στην υλοποίηση της ίδρυσης των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού στο Δήμο Νοτίου Πηλίου.