Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Δόθηκε στην κυκλοφορία από την Περιφέρεια Θεσσαλίας η Παράκαμψη Γερακαρίου προϋπολογισμού 6,5 εκατ. ευρώ


  Παρασκευή, 19 Απριλίου 2013



Κώστας Αγοραστός: «Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας αποδεικνύεται στην πράξη ότι υπάρχει συνέχεια, συνέπεια και συνεργασία»

Ρένα Καραλαριώτου: «Έργο εξαιρετικής σημασίας που εντάσσεται στον συνολικό σχεδιασμό για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής»
 



«Βελτιώνεται η ασφάλεια, εξασφαλίζεται η προσβασιμότητα και μειώνεται ο χρόνος μετάβασης προς τα παράλια του Κισσάβου», δήλωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός κατά την τελετή παράδοσης της παράκαμψης Γερακαρίου προϋπολογισμού 6,5 εκατ. ευρώ. Συνολικά, όπως ανέφερε, παραδίδονται σε κυκλοφορία 2,9 χιλιόμετρα οδικού δικτύου με ανισόπεδο κόμβο, σήμανση, στηθαία και διαπλατύνσεις στο υφιστάμενο οδικό δίκτυο. Ενώ τόνισε ότι αποδεικνύεται στην πράξη ότι στην Περιφέρεια Θεσσαλίας υπάρχει συνέχεια, συνέπεια και συνεργασία.
Πλέον, δήλωσε ο περιφερειάρχης, η πρόσβαση τόσο στην Αγιά όσο και στα παράλια του Κισσάβου είναι πολύ πιο εύκολη, πιο γρήγορη και ασφαλής, με άμεσο αντίκτυπο και στην ανάπτυξη του τουρισμού. Επιπλέον ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος ατυχημάτων στον οικισμό του Γερακαρίου, που παρατηρούνταν λόγω του κυκλοφοριακού φόρτου, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Σε μια δύσκολη στιγμή για τη χώρα η αιρετή Περιφέρεια με σχέδιο και προγραμματισμό, υλοποιεί μέσω του ΕΣΠΑ έργα χρήσιμα για τον τόπο, έργα που διαχέουν κοινοτικούς πόρους στην τοπική κοινωνία και οικονομία, στηρίζοντας θέσεις εργασίας».
Απ’ την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κα Ρένα Καραλαριώτου σημείωσε τα εξής: «Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να παραδώσουμε κι επίσημα στην κυκλοφορία την παράκαμψη Γερακαρίου, ένα έργο εξαιρετικής σημασίας που έχει σκοπό να καταστήσει  γρήγορη και ασφαλή την πρόσβαση τόσο των Θεσσαλών όσο και όλων των τουριστών στα παράλιά μας, αλλά και να συμβάλλει στην αποσυμφόρηση της οδού Λάρισας - Αγιάς και τη μείωση των ατυχημάτων, ενόψει μάλιστα και της θερινής περιόδου. Βεβαίως, η παράκαμψη Γερακαρίου εντάσσεται στον συνολικό σχεδιασμό για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, μαζί με άλλα σημαντικά έργα όπως είναι η παράκαμψη Ομολίου, η μελέτη που προχωράει για τη σύνδεση των νομών Λάρισας και Μαγνησίας,  ο δρόμος Σπηλιάς – Καρίτσας, τον οποίο πρόσφατα εντάξαμε στο ΕΣΠΑ ως Περιφέρεια Θεσσαλίας και έχει ήδη ξεκινήσει η κατασκευή του, κ.α.  
Τόσο ο περιφερειάρχης όσο και η αντιπεριφερειάρχης ευχαρίστησαν για τη συμβολή τους στο έργο την γεν. γραμματέα κ. Π. Γερακούδη, τον κ. Φ. Γκούπα τον πρώην νομάρχη Λάρισας κ. Λ. Κατσαρό, τον πρώην δήμαρχο κ. Β. Κουσαντά, τον νυν δήμαρχο κ. Α. Γκουντάρα την κατασκευάστρια εταιρεία, την Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας, τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Π.Ε. Λάρισας κ. Χρ. Λυτροκάπη, τον επιβλέποντα μηχανικό του έργου κ. Χ. Καραμπούζη» και όλους όσους εργάστηκαν για την υλοποίηση του έργου.
Αναλυτικά, η κατασκευή του έργου ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2010 και ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2012 με δικαιούχο του έργου την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, με ποσό σύμβασης 5.900.000 ευρώ και ανάδοχο την «Α.Ε. Λατομεία Τυρνάβου».
Οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν ήταν οι παρακάτω:
• Η διαπλάτυνση του ήδη υπάρχοντος οδικού τμήματος σύμφωνα με την οριζοντιογραφία της μελέτης για την προσαρμογές της παράκαμψης .
• Η νέα χάραξη βόρεια του δημοτικού διαμερίσματος πλάτους 10 μ. , με έρεισμα 1,5 μ. εκατέρωθεν της οδού και επενδεδυμένη τάφρο .
• Η κατασκευή ανισόποεδου κόμβου στην Χ. Θ. 0+520 μαζί με τα έργα εισόδου – εξόδου
• Η κατασκευή πρανών καθώς και η επένδυση αυτών με φυτική γη.
• Η κατασκευή τεχνικών σε θέσεις που προβλέπει η μελέτη του έργου
• Η κατασκευή επενδεδυμένης τάφρου ανάντι , περίπου σε όλο το μήκος του υπό κατασκευή έργου.
• Η κατασκευή επιχωμάτων
• Η κατασκευή υπόβασης και βάσης σε όλο το οδικό μήκος του έργου.
• Η κατασκευή ασφαλτικού σκυροδέματος Α265 πλάτους 10 μ .
• Η σήμανση κάθετη και οριζόντια σε όλο το μήκος του οδικού τμήματος .
• Η κατασκευή στηθαίων ασφαλείας σε ορισμένα τμήματα του έργου .

Τα συνοδά υποέργα που εκτελέστηκαν ήταν: 
-Μετατόπιση δικτύων ΔΕΗ   
- Μετατόπιση δικτύων ΟΤΕ       
- Εργασίες Αρχαιολογίας 
- Απαλλοτριώσεις
- Μετατόπιση δικτύων  ΔΕΥΑ

Ο σκοπός της παράκαμψης Γερακαρίου ήταν η αλλαγή της υφιστάμενης χάραξης του επαρχιακού οδικού δικτύου Λάρισας – Αγιάς, η οποία  διερχόταν διαμέσου του οικισμού, με αποτέλεσμα να υπάρχει αφενός μεν ο κίνδυνος ατυχημάτων, αφετέρου λόγω μεγάλου κυκλοφοριακού φόρτου, να παρατηρείται ιδίως τους θερινούς μήνες, κυκλοφοριακή συμφόρηση.
Στην τελετή των εγκαινίων παρευρέθηκαν ακόμα η θεματική αντιπεριφερειάρχης κ. Μαρία Μαμάρα, ο δήμαρχος Αγιάς κ. Αντώνης Γκουντάρας, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Χρήστος Σιδερόπουλος, Χρήστος Καλομπάτσιος, Ράνια Σταφύλη, ο γεν. δ/ντης της Περιφέρειας κ. Κώστας Μέγας, ο π. Νομάρχης κ. Λ. Κατσαρός, ο π. δήμαρχος Αγιάς κ. Β. Κουσαντάς, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι του Δ. Αγιάς, φορείς και πολίτες της περιοχής.