Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Ξεκινά η εκπόνηση μελέτης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) του Δήμου Ζαγοράς

Τη σύμβαση υπέγραψε προϋπολογισμού 290.310 ευρώ ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας


Κώστας Αγοραστός: «Αναπτυξιακό εργαλείο η μελέτη ΓΠΣ για το Δήμο Ζαγοράς»




Ξεκινά η εκπόνηση της μελέτης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) του Δήμου Ζαγοράς καθώς ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός υπέγραψε τη σύμβαση της μελέτης προϋπολογισμού 290.310,56 ευρώ (με ΦΠΑ) με τον ανάδοχο. Το έργο είναι ενταγμένο στο Ε.Σ.Π.Α. Θεσσαλίας με τίτλο: «Μελέτη Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ.) Δήμου Ζαγοράς Μαγνησίας». Φορέας υλοποίησης του έργου, είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας - Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας & Σποράδων.

Όπως ανέφερε ο κ. Κώστας Αγοραστός: «Η μελέτη αυτή αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Ζαγοράς καθώς θέτει ως βασικούς στόχους:
- την προστασία και την ανάδειξη του χαρακτήρα της περιοχής (φυσικού και πολιτιστικού), μέσω της καλύτερης οργάνωσης των χρήσεων γης,
- την αναβάθμιση του οικιστικού περιβάλλοντος και
- την υποστήριξη – μέσω των ρυθμίσεων του χώρου – νέων ευκαιριών απασχόλησης και συγκράτησης του πληθυσμού.
Με τη μελέτη αυτή εξετάζουμε την υφιστάμενη κατάσταση στην περιοχή και αναλύουμε τις χρήσεις γης, ώστε να μπορούν να προχωρήσουν όλες οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, βασιζόμενες σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Ταυτόχρονα εκπονούμε γεωλογική μελέτη καθώς και μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ούτως ώστε να υπάρξει μια σωστή οικιστική ανάπτυξη. Ως αιρετή Περιφέρεια στοχεύουμε στην αξιοποίηση κάθε αναπτυξιακού εργαλείου που μπορεί να συντελέσει στη στήριξη και στην ανάκαμψη της περιοχής».

Το συγκεκριμένο έργο αφορά την εκπόνηση της μελέτης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) Δήμου Ζαγοράς Π.Ε. Μαγνησίας. Η μελέτη θα εκπονηθεί σε δυο στάδια. Το πρώτο στάδιο περιλαμβάνει την ανάλυση της υπάρχουσας κατάστασης, τη διάγνωση των προβλημάτων, προοπτικών και τάσεων του δήμου και τη διατύπωση της κατ' αρχήν πρότασης ή των εναλλακτικών προτάσεων ρύθμισης της περιοχής. Το δεύτερο στάδιο περιλαμβάνει  τη λεπτομερή επεξεργασία του ΓΠΣ, με βάση την πρόταση η οποία θα προκριθεί από τη Διευθύνουσα Υπηρεσία. Επιπλέον της μελέτης ΓΠΣ παραδίδεται η μελέτη Γεωλογικής Καταλληλότητας καθώς και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ).


Παρόντες κατά την υπογραφή της σύμβασης ήταν ακόμη η αντιπεριφερειάρχης κα Δωροθέα Κολινδρίνη, οι περιφερειακοί σύμβουλου Γιώργος Κίτσιος, Πέτρος Μπατζιάκας και Κώστας Χαλέβας, ο γενικός διευθυντής της Περιφέρειας κ. Κώστας Μέγας, ο διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων και οι μελετητές.